Českotřebovský deník 263/2021 (19/9)
Na Pekláku proběhlo mistrovství České republiky v běhu do vrchu (nahoru a dolů).  Adéla Stránská vybojovala bronzovou medaili
Tereza Hrochová vstupovala do dvanáctikilometrového závodu žen jako obhájkyně zlata z loňského roku a vzhledem ke své aktuální běžecké výkonnosti byla hlavní favoritkou také letos. Papírové předpoklady bez problémů potvrdila, když si opět doběhla pro titul v čase 59:10 s sedmnáctivteřinovým náskokem na stříbrnou Pavlu Schornou Matyášovou (59:27), která tak též obhájila kov stejné hodnoty z minulého šampionátu a celkem se jedná už o její osmou medaili z vrchařského mistrovství ČR. Po zlatu z roku 2019, přidala bronz ze sezóny 2021 Adéla Stránská v čase 59:39. Pod hodinu stlačila svůj čas ještě čtvrtá Barbora Macurová (59:52). Adéla získala svoje třetí místo až v posledním kole závodu, ještě po druhém kole byla podle mezičasu čtvrtá o 7 sekund za Barborou  Macurovou. Tu nakonec v cíli předběhla ještě o 13 sekund.  Adélu v závodě doprovázela ještě její sestra Michaela, závod však nedokončila a nebyla klasifikována. 
Mistrovský závod mužů ovládl Jáchym Kovář. Reprezentant Dukly Praha si vedl naprosto suverénně, když vyhrál téměř o minutu v čase 50:33 a mohl se tak těšit ze svého vůbec prvního vrchařského titulu mistra České republiky. Obhájce zlata z loňského roku Marek Chrascina se musel tentokrát spokojit se stříbrem za 31:30 a od roku 2017 nechyběl ani jednou na stupních vítězů v rámci vrchařského domácího mistrovství. Bronzový Dominik Sádlo se na pódium vrátil po třech letech, když si veze domů bronz. S tratí si poradil v čase 52:41.
Junioři a juniorky si museli zdolat trať dlouhou 5.6 kilometru. Mezi chlapci to zvládl nejrychleji David Bílek z Ústí nad Orlicí v čase 24:41. Na stupně vítězů ho doprovodili Jáchym Hojný z Nové Včelnice (25:09) a berounský Jan Máša (25:33). Českotřebovská naděje Jan Šimůnek dokázal v závodě bojovat s nejlepšími a obsadil 12. místo, když po prvním kole závodu byl dokonce desátý.  Závod byl velkou tragédií pro Ondřeje Studničku, který závod vedl, po prvním kole v mezičase o 3 sekundy před pozdějším vítězem Davidem Bílkem z Ústí nad Orlicí. Potom si popletl v čele závodu trať a to jej přivedlo do cíle dokonce s  dvacetisekundovým náskokem. Z toho vítězství se neradoval dlouho, byl nakonec pro nedodržení tratě diskvalifikován.  Juniorkám kralovala Jana Pekařová z Turnova v čase 27:07 před Veronikou Novotnou z Vrchlabí (27:59) a Annou Slívovou z Kopřivnice (28:58).
K závodům započítávaným do Místrovství republiky  nastoupilo 21 mužů (kat. muži A), 18 žen kategorie Ženy A), 18 juniorů a 16 juniorek, celkem tedy 73 závodníků ze 43 oddílů. Další závodníci, kteří doplnili startovní pole, patřily do starších (nemistrovských) kategorií.  Mimo MR  se ještě běžely závody v nemistrovských kategoriích Muži B, C, D, E a Ženy B, C a D.  Výsledková listina závodů bude na webu AK Iscarex. Ze závodu natočil Českotřebovský deník krátké video, bude zveřejněno zítra. Více najdete na tomto odkaze ZDE

Vítězem 9. ročníku Opavské míle se stal v novém traťovém rekordu Jan Friš.

Na 9. ročník populárního závodu Opavská míle se sjela velmi zajímá konkurence a zejména v závodě mužů bylo na startu hned několik českých reprezentantů. Z nich si vedl nejlépe Jan Friš, jenž zvítězil v novém traťovém rekordu 3:58 a stal se tak první závodníkem, který srazil čas v tomto závodě pod 4 minuty. Na stupně vítězů ho doprovodili Damián Vích (3:59) a Vojtěch Král (4:03). Závod žen byl v jasné režii sesterského tria Hluchých. Zvítězila Adéla v čase 4:47, před svou starší sestrou Vendulou (4:52) a dvojčetem Terezou (4:53). 

Další úspěch Jana Friše  (a Filipa Sasínka) na mítinku v Sopotech 

Filip Sasínek doběhl druhý na kilometru na mítinku v polských Sopotech, Jan Friš byl čtvrtý.  Filip Sasínek na osmistovce vedl (1:49.5), ale závěrečná dvoustovka patříla domácímu Michalu Rozmysovi, který si vedle vítězství připsal osobní rekord 2:17.21. Poražený zaběhl 2:18.54. Jan Friš doběhl za Novozélanďanem Carsonem (2:21.16) čtvrtý v čase 2:21.99.
 
Z východočeského hokejbalu: velké zlepšení České Třebové 

#

TÝM

Z

V

VP

PP

P

SKÓRE

B

1.

HC Jestřábi Přelouč

2

2

0

0

0

15:4

6

2.

HbC hlumec nad Cidlinou

2

1

1

0

0

9:6

5

3.

HBC Pardubice C

2

1

0

0

1

14:11

3

4.

TJ Lokomotiva Česká Třebová

2

1

0

0

1

13:16

3

5.

SK Hokejbal Žamberk

2

0

0

1

1

6:16

1

6.

HBC Hradec Králové 1988 B

2

0

0

0

2

6:10

0

Na vysokou porážku z Pardubic v prvním kole soutěže  českotřebovští hokejbalisté rychle zapomněli a v 2. kole v domácí aréně v Benátkách zase naopak vysoko vyhráli nad týmem SK hokejbal Žamberk 11: 2 a  tím se posunuli v tabulce na čtvrté místo a téměř vyrovnaji skóre. Zápas natočil kameraman Českotřebovského deníku Libor Vašina opět na video, které bude zítra publikováno.


Aktuálně: nepořádek v Javorce po víkendu

Vypadá to tak, že takové zařízení, které jsme instalovali v Javorce musí mít svého správce, který bude tak nějak vést v patrnosti, kdo se zde nachází a co tam dělá. Pokud to bude zcela anonymní a náhodné, budou neustále konflikty a sousedé, kteří si zde hlučnou činnost způsobující nepořádek nepřejí budou mít neustále pravdu.  Prostě když si jdete  grilovat - proč ne musíte si zajít pro dřevo (abyste jej někde nekradli),  případně si vypůjčit potřebné nářadí a zase jej následně vrátit a uvést prostor do přádku. Nebo tuto povinnost přenechat za úplatu správci. 
Přesvědčily mně o tom fotografie aktuálně pořízené po uplynulém víkendu a současně zkušenost, kterou mají v nedalekém Semaníně z provozem letos nově  pořízeného veřejného tábořiště u semanínského knajpoviště.  Zde mají výhodu, že se zde sousedé ujali více méně spontánně správcovství lokality a dohlížejí, aby to tady nikdo neničili. Bez takového dohledu by to jistě v pořádku dlouho nevydrželo. Uvádím fotografie nepořádku v Javorce z dneška 19/9 :
 

Ještě pro srovnání ukázku z tábořiště v Semaníně:


Uctili památku tragicky zesnulých hasičů na Kroměřížsku

Stovky profesionálních i dobrovolných hasičů z Východních Čech uctily v neděli v pravé poledne památku dvou tragicky zesnulých dobrovolných hasičů SDH Koryčany na Kroměřížsku, kteří 15. září zahynuli při výbuchu rodinného domu v jejich obci.
V době příjezdu dobrovolné jednotky došlo k výbuchu, při kterém byli zraněni čtyři hasiči a dvě civilní osoby. Jeden z hasičů utrpěl vážná zranění, kterým i přes veškerou snahu zasahujících kolegů podlehl. Druhý ze zasahujících hasičů se nacházel pod troskami budovy. Po usilovném odklízení byl dobrovolný hasič nalezen, ale již bez známek života.
Na budovách a stanicích HZS ČR po celé České republice byly vyvěšeny černé vlajky symbolizující smutek nad tragickou ztrátou těchto dvou jejich kolegů. V pravé poledne pak vyjela technika před hasičské stanice se zapnutým výstražným světelným zařízením bez zvukového signálu a jejich osádky nastoupily v zásahovém oděvu k uctění památky zesnulých hasičů minutou ticha.

Volná místa v Taneční škole

Rodiče s dětmi: děti od 2 let věku, středa 16:00 - 17:00h
Hobby moderna děti: 6-8let, čtvrtek 16:00 - 17:15h
Studio Taneční školy Podbranská 971 Č.T.
Do konce září můžete ZDARMA přijít vyzkoušet.
Šárka Prossová Taneční škola Česká Třebová, mobil  604 972 458
Očkovací centrum v litomyšlské nemocnici je od 16. září přemístěno

Od čtvrtka 16. září 2021 je očkovací místo v Litomyšlské nemocnici přemístěno do jiné budovy. Registrovaní i neregistrovaní zájemci o očkování nyní najdou očkovací místo v 1. patře budovy P. Pro bezbariérový přístup je možnost využití výtahu. Pro vjezd do areálu využijte hlavní vrátnice. Parkování v areálu nemocnice je po dobu provozu očkovacího centra na hodinu zdarma.

Den otevřených dveří v Muzeu starých strojů v Žamberku přilákal stovky lidí

Fotoreportáž Luboše Kozla ze soboty 18/9