Českotřebovský deník 268/2021 (24/9)
Nové video Českotřebovského deníku: Na gymnáziu se stále něco děje

Kontrolní den na přestavbě tělolcvičny.
Ve čtvrtek 23. září se na gymnázium konal kontrolní den  na probíhající stavební akci - rekonstrukci školní tělocvičny.  Opravu si zasluhovala především podlaha, ale nejen ta. Obrázky ukazují, že mimo nové palubovky dostane tělocvična také nové obložení stěn, kryty  na radiátory topení, bude nově řešeno ukotvení nářadí. Rozpočet na rekonstrukci činí přes 1,8 milionu korun.  Jak bylo na kontrolním dnu řečeno, tak pracuje podle stanoveného harmonogramu. Práce mají být kompletně dokončeny (včetně lajnování pro sportovní hry) a dílo předáno do konce měsíce října.
Univerzita Pardubice v pohybu. Akademičtí pracovníci spolu se studenty univerzity seznamovali žáky gymnázia s náplní studia na různých oborech vědecko-populárními ukázkami. Akce se v průběhu dne zúčastnili žáci vyššího stupně osmiletého gymnázia a čtyřletého oboru, měli možnost se zeptat na náplň studia, na jeho náročnost i uplatnění v praxi.  Na našem gymnáziu se takováto  informativní akce  konala již podruhé.

Zeleň u cesty k Florianovi z velké části zachráněna 

Informace o připravovaném kácení stromořadí podél Pozemkovým fondem rekonstruované cesty do oblasti k chatě U Floriana vzbudila emoce , na sociálních sítích se nešetřilo kritikou. Věcně se však k problému postavili ochránci přírody ze ZO ČSOP Podorlicko, kteří se seznámili s potřebami investora a zpochybnili dřívější záměr, navrhli jiné kompromisní řešení. Vždyť to byli právě jejich členové, kteří před lety toto stromořadí vysazovali a těžko si představit, že by nyní souhlasili s jeho likvidací, i když za slibovanou náhradu. Stromořadí tvoří v polích východně od města důležitý biokoridor, který je třeba zachovat v co největší možné míře. Nakonec se jim podařilo jejich stanovisko prosadit, došlo nejdříve k odkladu rozhodnutí (posunutí úprav až na dobu, kdy již nehnízdí ptáci) a posléze k jeho úpravě. A nyní již můžete na vycházce  tímto směrem, shlédnout výsledek, který přibližuji na fotografiích.  Je vidět, že hodně bylo zachováno, možná ani nikdo nepředpokládal, že se toto podaří.  Je to ukázka dobré spolupráce ZO ČSOP Podorlicko s odborem životního prostředí, která se vyplatila.

Přesto s porovnáním s předchozím stavem (viz další snímky Vojtěšky Vohralíkové) tu jistý rozdíl samozřejmě najdete, ale mohlo to být horší, současný stav předčí očekávání. Stromořadí zůstalo z velké části zachováno. Ochránci přírody navíc slibují, že pro příští jaro zajistí ve spolupráci s oddílem mladých ochránců přírody výrobu dalších deseti ptačích budek a sýkorníků a rozmístí je  do této lokality, aby zde mohli ptáci na svém přirozeném působišti najít opět místa k hnízdění. To by měla být  již většina prací na úpravě této cesty dokončena. Z fotografiích je zřejmé, že firma Strabag již nastoupila a jistě nechce svoji techniku nechat dlouho zahálet. Škoda, že nemůžeme za tyto peníze nechat opravit jiné komunikace, které by to více potřebovaly, jde o rozhodnutí státního Pozemkového fondu, který zde využívá prostředky ze svého rozpočtu. Nejde tedy o peníze města. To se účastní projektu jen symbolicky na závěrečném úseku trasy. Na cestu k Florianovi je nyní vjezd zakázán. Vozidla a jejich řidiči to vyřešili po svém - jezdí vedle po poli. (mm)


A ještě se vraťme zpět do doby hnízdění - alej v červnu byla v původním stavu 


K problematice úklidu města, komunikací a údržbě zeleně

Je správné, když si občané města všímají nepořádku kolem sebe, problémů s údržbou komunikací a veřejných prostranství a snaží se na negativní jevy, se kterými se setkali upozornit a zajistit nápravu. Některé z připomínek míří přímo na městskou společnost Eko Bi, která se ze všech, které ve městě máme, nejvíce "srostlá s městem Česká Třebová, zajišťuje přece pro město důležité služby, jako je odvoz a likvidaci odpadu, sekání trávy a údržbu zeleně, zametání komunikací, veřejné osvětlení, provoz parkovacích automatů, městské hřbitovy a další.
Každý z nás někde bydlí a tak za nejdůležitější považuje právě problémy ve svém okolí nebo, se kterými se setkává osobně. Zajištění služeb je plošně určeno pro celé město. Eko Bi služby zajišťuje na základě smlouvy s městem, které si služby objednává a platí za ně, peníze pro činnost získává z městského rozpočtu a každé navýšení požadavku musí řádně zdůvodnit.  Více  ve zvláštním článku ZDE

ZO ČSOP Zlatá studánka připravila pro veřejnost 

Sobota 2. 10. 2021:
JAVORKOVÁ STEZKA – DEN ZVÍŘAT
STANOVIŠTĚ S PLNĚNÍM ÚKOLŮ
KDY: OD 14 DO 15,30 HODIN
KDE: V PARKU JAVORKA, START U HŘÍBKU
KDO: RODIČE S DĚTMI OD 2 DO 10 LET
ZA KOLIK: STARTOVNÉ DOBROVOLNÉ 
V případě velmi nepříznivého počasí a deště se akce nekoná.
 
Sobota 16. 10. 2021:
ZAVÍRÁNÍ ZLATÉ MAŘENČINY STUDÁNKY
Sraz: v 10 hodin u ZŠ Habrmanova, doprava auty, návrat do 16 hodin
S sebou: dobrou náladu, vhodné oblečení a obuv, něco na opečení
Přihlášky NUTNÉ na tel. 605 717350 (P. Vomáčková) po 15. hod. nebo e-mail: pavlina.vomackova@seznam.cz.
V případě souvislého deště se akce nekoná.
 
Zahájena oprava krytu na Novém náměstí 
Firma Klejch zahájila práce na I. etapě opravy krytu CO na Novém náměstí, který vykazoval již  řadu let závady. Poslední oprava neřešila náležitě ochranu zdiva proti vlhkosti a situace se již stala neudržitelnou.
Jde především o úpravu exponované stěny od chodníku v ulici Pražského, připravuje se pokračování. Nebude jednoduché, ale přinese podstatnou změnu ve využití prostoru, který zatím vlastně nikdy řádně nesloužil. Vzhledem k nízko položené sousední budově rodinného domku zde není možná žádná nástavba. Další etapa pak vychází z toho, že prostor  je třeba opravit a upravit a současně nabízí  využití pro nedaleké školy jako venkovní víceúčelový prostor (venkovní tělocvična, venkovní učebna, místo pro pořádání menších uzavřených akcí, místo pro volnočasové aktivity DDM i pro veřejnost. Večer bude uzamykatelný a tím se zabrání zneužití a poškozování instalovaných zařízení  a zabrání se rušení nedaleko bydlících občanů.  Nejdříve letos v první fázi realizujeme základní úpravu. Zahájení prací je na fotografiích. (mm)

NÁZOR
Upozorňuji, že nejsem příznivce žádného politického uskupení, a Volného bloku už vůbec ne... Přesto se domnívám, že roušky a jiné náhubky jsou na ho... k ničemu.  A nosím je jen tam, kde není vyhnutí. Proč bych si navlékala náhubek v autobuse, kde ho nemá řidič? Ten mě napomínat asi nebude. Podobně když vlezu do supermarketu (Billa to není), kde prodavačky nenosí respirátor už ani pod nosem, nevidím důvod, proč bych si ho měla nasadit. V obchodech i vlacích hlásí, že máme dodržovat opatření. A stejně ten, kdo nechce, tak to nedodržuje. A proč to házet na personál obchodu či řidiče autobusu? Má se za těch pár šupů, které bere, ještě několikrát denně hádat se zákazníky a vymáhat opatření, kterým třeba ani sám nefandí? 
Komu se nelíbí, že spoluobčan něco nedodržuje, ať ho napomene sám, když má tu odvahu. A když nemá, ať to "napráská" příslušnému orgánu. Předpokládám, že takového aktivního "dobráka" by za zdržení ranního autobusu, když spěchají do práce, nepochválili ani spolucestující s nasazeným zobákem. Po půlroce nošení respirátorů jsme se od soudu dozvěděli, že opatření, které nás k tomu nutí, je nezákonné. Kde mám vzít jistotu, že i nyní se nošení nevymáhá na základě nezákonných opatření? Než to dělat nezákonně, raději náhubek nenosit vůbec :-) :-) :-) Abych se necítila jako občan druhé kategorie, který se musí šťourat v nose kvůli tomu, aby se třeba jen mohl naobědvat jako člověk (a ne z plastu někde v parku), dala jsem se očkovat. Politici to přece "prodávali" jako ochranu před nákazou. Tak ať teď nebuzerují s náhubky. Na začátku pandemie nám tzv. "odborníci" vtloukali do hlavy, že rouškou chráním druhé a respirátorem sám sebe. Je každého věc, zda se dal či nedal očkovat. Když nedal, sám si za to nese odpovědnost.  Ať se sám chrání a neotravuje druhé. Většinou ti, kdo se očkovat nechtějí, nenosí ani náhubky a tudíž nebuzerují ani ostatní, kteří chtějí normálně žít a dýchat. A hraní na city (tzv. solidarita), že ne každý se může očkovat, s tím na mě nechoďte. Předpokládám, že ten, kdo je tak strašně nemocný, že se očkovat nemůže, sedí doma a nevymetá po krámech a autobusech. A mladší děti, které se očkovat ještě nemohou? Právě ty nejmenší roušky vůbec nosit nemusí a ty trochu větší je nemusí mít ve třídě, v kroužcích ani při sportu, takže v dopravě a v obchodech už se to nezachrání.  Jana Babková

Další česko-polské silnice se dočkají opravy

Spolupráce v oblasti cestovního ruchu a kultury, ale především identifikace vhodných projektů v silniční a železniční dopravě. To byla hlavní témata pátečního jednání delegace Pardubického kraje se zástupci Dolnoslezského vojvodství ve Vratislavi.
Hlavním tématem pátečního jednání byly projekty v oblasti silniční a železniční projekty způsobilé pro čerpání evropských fondů v rámci programu Interreg Česká republika – Polsko 2021 – 2027. „V rámci jedné z prioritních os je možné čerpat 15 milionů eur na oblast silniční infrastruktury a stejnou částku na modernizaci přeshraničních regionálních železničních tratí a přeshraniční homologaci železničních souprav. Dolnoslezské vojvodství vlastní několik regionálních tratí a má také svého vlastního dopravce. Již nyní mají vytipovaných několik úseků k případné modernizaci. Mohli bychom tak mít potenciálního partnera pro případnou elektrifikaci trati z Lichkova do Králíků. O dalším postupu budeme hovořit v rámci pracovní skupiny, kterou bychom za účasti Správy železnic chtěli s polskými partnery vytvořit,“ řekl hejtman Martin Netolický.
V případě silničních staveb má kraj v tuto chvíli vytipované čtyři projekty na silniční úseky Mladkov – Jablonné nad Orlicí, Žamberk Kunvald, Žamberk – Klášterec a Červený Potok – hranice kraje. Pátý projekt se týká meteohlásek. „V rámci tohoto projektu chceme usnadnit zimní údržbu na silnici II/312 v úseku PastivnyMladkov a Králíky – Červený Potok. Díky těmto technologiím by plánování zimní údržby nemuselo tolik záležet na lidském faktoru. Polská strana již od nás obdržela dokument popisující technologie s možnou výměnou dat a seznam meteostanic v příhraniční oblasti. V polovině října pořádáme v Pardubicích ke všem těmto projektům setkání, abychom zamezili případným komplikacím,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten společně s radním Alexandrem Krejčířem jednal s polskou stranou také o budování přeshraničních cyklostezek, či výměně v oblasti kultury. Dolnoslezské vojvodství zřizuje 17 kulturních organizací včetně dvou filharmonií a opery ve Vratislavi, a tak se možností nabízí celá řada.

Koncert houslisty Josefa Špačka za doprovodu klavíristy Miroslava Sekery se uskuteční
ve čtvrtek 30. září 2021 od 19:00 hodin v českotřebovské Malé scéně.
Sledujte plakáty a informace Kulturního centra Česká Třebová!

Pardubický kraj zabodoval v celostátním kole ankety Zlatý erb 2021

Portál www.vychodnicechy.info, který provozuje Pardubický kraj již od roku 2006, zaznamenal v letošním ročníku soutěže Zlatý erb další úspěch. Cena ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii pro kraje a regiony opět míří do Pardubického kraje.
„Tvorba a rozvoj portálu je nikdy nekončící proces, stále na něm pracujeme a snažíme se ho zlepšovat. Jsem rád, že to přináší své ovoce, a to nejen v podobě ocenění, ale i v lepší uživatelské přívětivosti pro všechny návštěvníky portálu,“ uvedl radní pro informatiku, cestovní ruch a sport Alexandr Krejčíř.
Turistický portál Pardubického kraje se pravidelně umisťuje na předních příčkách v prestižních soutěžích. Bývá ceněný především za množství, kvalitu a užitečnost informací, počet jazykových mutací, mezi kterými nechybí třeba holandština, grafiku webu, přehlednost nebo intuitivnost.
Do Pardubického kraje míří ze stejné soutěže však ještě jedno ocenění. Město Svitavy, které zvítězilo se svým Portálem občana v krajském kole Zlatého erbu v kategorii Smart City a elektronická služba, se ve stejné kategorii umístilo v celostátním kole na třetím místě. Kompletní výsledky celostátního kola jsou k dispozici na www.zlatyerb.cz.