Českotřebovský deník 271/2021 (27/9) 
Na hřbitově probíhá rekonstrukce Rybičkovy hrobky 

Firma V. Bindics zahájila práce na rekonstrukci Rybičkovy hrobky, největší hrobky na městském hřbitově, kterou při vstupu na hřbitov nemůžete minout. Majestátní secesní hrobka rodiny Rybičkovy a Vyskočilovy byla péčí města restaurovaná naposledy v roce 2004. První záznam o pohřbu do této hrobky pochází z roku 1908. Sochařská výzdoba hrobky je přisuzována žákům MyslbekovýmJejí stav v posledních letech potřebu rekonstrukce navozoval. Hrobka byla vybudována při stěhování městského hřbitova  do nového areálu  "Na Pazderce", do tehdy nově vybudované hrobky se stěhovaly i ostatky zesnulých z hrobů  na tzv. "Starém hřbitově" u rotundy sv. Kateřiny. Jak nyní nalezli pracovníci dodavatelské firmy, tak  uvnitř hrobky nebyly jen staré rakve s ostatky členů Rybičkova rodu, ale také čtyři zachovalé náhrobky dříve umístěné na Starém hřbitově. Byly umístěny společně v jedné kóji hrobky a i když zde došlo k částečného zhroucení stropu, tak se štěstím zhroucený materiál těmto mramorovým deskám, vyrobeným ve stejném stylu nic nestalo a po 115 letech se tak dostaly zpět na "světlo Boží".  Jejich fotografie  uvádím. Ne všech společně je zajímavé to, že právě v letošním roce mají všichni čtyři členům rodu právě kulaté výročí úmrtí a interval mezi úmrtími je vždy právě 5 roků :
1) Marie Rybičková + 1876 (před 145 lety)
2.) Jan Rybička + 1881 (přes 140 lety)
3) Hynek Rybička + 1886 (přes 135 lety při požáru vídeňského divadla)
4) Rosalie Rybičková + 1991 (před 130 lety)
Jde o nákladnou opravu největší hrobky na hřbitově a stavba byla firmě přiklepnuta až 1. září, tak se nepodaří opravu dokončit do svátku Památky zesnulých. Důležitý není spěch, ale kvalita provedené práce. Více v samostatném článku ZDE

Kovová hrůza v Javorce? 

Tak nám vyměnili hezké dřevěné hřiště pro děti v Javorce za kovovou hrůzu. Byla jsem několikrát s vnučkou, takže mohu posoudit. Za prvé se do Javorky absolutně nehodí, a za druhé je malé a nebezpečné. Všechny děti lezou na prolézačku ze všech stran, tím pádem se nahoře srážejí, v tunelu (rouře) se malé dítě ,,zasekne“ a maminka ho nemohla dostat ven ( viděla jsem), téměř každé, i hodně malé dítě se bouchne do hlavy o červené tyče umístěné nad jakousi lezecí stěnou a klouzačkou.
A jestli je toto myšleno pro ,,zejména menší děti“, pak zase neodpovídají houpačky bez opěradel zad !
Kdyby se bývalý krásný dřevěný domeček udržoval ( natíral, měnily se opotřebované komponenty, a dřevěné prvky), tak by se nemusel ,,vyhodit“ a nahradit něčím takovýmto. Také by mě zajímalo, kdo o tom, jaký typ zařízení na dětské hřiště se zakoupí a instaluje, rozhoduje. Dělal se např. nějaký průzkum mezi dětmi a maminkami ?
Měl by se zajet podívat třeba do Ústí nad Orlicí, park Kociánka ( potůček ve kterém se děti mohou prohánět, skluzavka, houpačky, prolézací domeček, skákací panák, lezecí stěna,…) , nebo do Parku Čs. Legií (velká prolézačka ve tvaru lodi se skluzavkami a tunely,…) !!!  V Javorce by se dala do dětského hřiště zakomponovat i voda přístupná dětem, buď u pramene, nebo pod Selkou. Herní prvky by mohly být rozmístěné po větší části Javorky, ale dřevěné, vkusné a udržované. Ale u nás v Javorce máme jiné priority!
Mirka Valentinová

"Jiné priority"

Levý snímek je z doby po otevření v r. 2004, vpravo je snímek o deset let mladší, kdy zde přibyly cvičící stroje.-
Ono to je ve skutečnosti tak - máme jiné priority a potřeba vyměnit "staré za nové" vznikla po posouzení bezpečnosti dosavadních herních prvků (instalovaných před 17 lety), z části nefunkčních. Na návrhu se nepodíleli architekti, ale byla vybrána dostupná, ale schválená sestava za velmi dostupnou cenu. Zařízení ovšem splňuje standardy, jinak by nemohlo být instalováno a není nebezpečné, jak píšete. Pouze vám se to tak hodí. Opravdu by si Javorka zasloužila lepší řešení, ale sama jste si musela všimnout, že instalace byla po odstranění  vyřešena v řádu dnů a nemusí to být trvalé řešení. V příštím roce se město chce pustit do kompletního zkultivování vstupního prostoru, kdy má dojít i na úpravu domečku  "U selky". To již bude posuzováno v patřičné komisi a k tomu dojde i na nové posouzení instalovaných herních prvků i zde ale město nehodlá utrácet velké peníze a při realizaci chce spolupracovat s podnikateli, školami a dobrovolníky. Zásadní prioritou pro Javorku je však postavení veřejných WC na úrovni, projekt je připraven a nebude to vůbec laciná záležitost. Výběr dodavatelské firmy bude možný po schválení   rozpočtové změny na říjnovém zastupitelstvu města. Příští jarní a letní sezóna v Javorce bude tedy již s vybudovaným WC a dojde i k úpravě vstupního prostoru.  Město bude také dodatečně investovat do nejnavštěvovanějšího dětského hřiště na Trávníku, kde projektanti mnohé podcenili. A tak třeba atraktivní lanovka potřebuje vyřešit nový podklad, aby se zde děti nebrodili někdy i blátem.
Letošní příběh - odstranění dřevěné ne dost bezpečné a neplně funkční stavby a rychlá instalace zakoupeného herního prvku
Za vzor dáváte  ústeckou Kociánku, která však vznikla v době starostování Richarda Peška úplně jiným způsobem díky návrhu architekta Kokeše z Lanškouna jako součást "Velkého projektu  za velké peníze" dotovaného z Evropské unie. Dodnes si velká část Oušťáků myslí, že to byly tenkrát vyhozené peníze, že měl být tento prostor řešen jiným způsobem. A jestli si myslíte, že byla tehdy instalace pro děti opěvována davy, tak to tak rozhodně nebylo. Kolem jsem chodil denně do práce na ústeckou zdravku. Také tamní houpačky podle obrázku, který jste poslala, také nemají opěrky, takže také nevyhovují? A právě onen "potůček", který se vám asi tak líbí, byl kritizován ze všeho nejvíc. Podobně byste mohla dát za vzor dětský park Vodní valy v Litomyšli postavený tak za 25 - 30 mil. Kč. To je také jiná kategorie. V roce 2009 jsme mohli mít park Benátky (v hodnotě 25 milionů skoro zadarmo), kdyby ovšem minulé vedení města splnilo podmínky, které tehdy Komárkova "Nadace proměny" požadovala... Zůstaly nám jen plány. (mm)   

Dětská hřiště ve městě v centru pozornosti

Stížnosti jsou především na nepořádky v okolí, dětských hřišť a sportovišť, které neumožňují  plné využívání hřišť dětmi a jejich rodiči, nacházejí zde věci, které sem nepatří a které vznikly třeba i večerními dýchánky teenegerů a dalších osob. V tomto směru zvláště vyniká dětské hřiště umístěné v parku za Tescem u krytého plaveckého bazénu. Na tento prostor se nyní zaměří jak Eko Bi , tak městská policie.  EkoBi naíc zřizuje pro tyto exponované prostory stálou službu, která bude kontrolovat jejich stav a to také během víkendů.  Mezi takto více hlídané a tedy i uklízené lokality patří zřízená griloviště, parky, dětská hřiště, náměstí, okolí  terminálu a další prostory. (Obrázky jsou z kritizovaného parku u Tesca z pondělí 27/9.) 
Nepořádek zde dnes 27/9 nebyl, ale na obrázcích je vidět, jak dětské atrakce samotným používáním stárnou a po letech vyžadují obnovu. Zde je atrakcím asi deset roků,  mladší hřiště  byla vybudována následně na sídlišti Lhotka (hřiště Rákosníček), na Křibu a loni na Trávníku. Zde je asi v největší permanenci a bude vyžadovat  úpravy, i když je nejmladší ve městě. 
Kontrola bezpečnosti hřišť je zajištěna, bude však třeba pravidelně investovat do obnovy herních prvků. A není to laciná záležitost.. Celkem máme ve městě 6 dětských areálů, další v mateřských školách a v připojených obcích. Jejich provoz, kontrola a údržba se nesmí zanedbat. Současně je třeba pamatovat na nové investice.- To jsou mandatorní výdaje zatěžující rozpočet města každoročně. A výše městského rozpočtu spíše stagnuje, opět budeme nuceni splácet úvěry. .(mm)

Porovnejte běžecké závody na Horách v letošním a loňském roce:


Výsledky zápasů mládežnických týmů TJ Lokomotiva v ledním hokeji

Regionální liga juniorů
TJ Loko Česká Třebová – HC Opočno 7:1 (2:0, 4:1, 1:0)
TJ Loko Česká Třebová – HC Litomyšl 4:6 (0:4, 2:0, 2:2)
 
Liga dorostu
TJ Loko Česká Třebová – HC Dynamo Pardubice „B“  0:28 (0:9, 0:10, 0:9)
 
Liga mladších žáků
TJ Loko Česká Třebová – HC Dynamo Pardubice 6:11 (2:3, 4:3, 0:5)
 
Liga starších žáků
TJ Loko Česká Třebová – HC Dynamo Pardubice 6:7 (4:3, 2:3, 0:1)
HC Hlinsko  - TJ Loko Česká Třebová 3:6 (1:2, 1:2, 1:2)
 
Nejbližší domácí utkání:
Dorost - Sobota 2.10. 16:45 hod.: TJ Loko – HC Chrudim
Žáci:  Neděle 3.10. 9:00 a 11:00 hod.: TJ Loko – HC Slovan M.Třebová

Územní partneři se obávají připravenosti Národního plánu obnovy

Pod vedením hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se v Letohradě uskutečnilo další jednání takzvaných Územních partnerů. Mezi ně patří Asociace krajů ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Národní síť Místních akčních skupin ČR, Svaz měst a obcí ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Česká biskupská konference. Jedním z hlavních témat jednání této odborné skupiny byl Národní plán obnovy. Územní partneři vyjádřili znepokojení nad současným stavem jeho implementace a v této souvislosti adresovali české vládě několik výzev.
„Všichni se znepokojením sledujeme debaty o Národním plánu obnovy, který je zcela výjimečným finančním nástrojem na oživení nejenom českého hospodářství. Všichni územní partneři jsou připraveni se aktivně zapojit do procesu jeho implementace tak, aby byly finanční prostředky vynaloženy maximálně efektivně,“ řekl hejtman Martin Netolický a uvedl jeden příklad za všechny. „Osobně mám velký problém s tím, aby se například vybavení nově vznikajících stavebních úřadů financovalo právě z tohoto plánu, který má sloužit primárně na oživení ekonomiky po koronavirové pandemii,“ sdělil hejtman Netolický.
Územní partneři v rámci svého jednání nadefinovali pět usnesení s návazností na Národní plán obnovy, která budou adresována vládě. „Jednoznačně chceme, aby byl Národní plán obnovy realizován jako celek, tedy včetně komponent, které nebudou financovány z evropských zdrojů. Navrhujeme také, aby byly, v souladu s principy partnerství, ustanoveny pracovních skupiny za účasti územních partnerů. Zároveň by mělo v zájmu urychlení přípravy a čerpání prostředků dojít k revizi a posílení stávajících personálních kapacit pro zvýšení absorpční kapacity,“ vyjmenoval některá usnesení hejtman Martin Netolický. Kromě toho Územní partneři vyzvali Ministerstvo průmyslu a obchodu k prezentaci aktuálního stavu připravenosti Národního plánu obnovy za účasti jednotlivých vlastníků komponent, tedy stanovených priorit.

Policisté sklízeli konopí

O velký rozruch se postarala místní policejní hlídka, když v neděli před služebnu v centru města zaparkovala služební auto, na jehož střeše bylo připevněno několik rostlin konopí. Lidé se u automobilu hned začali fotografovat.
"Hlídka obvodního oddělení Dobruška při objasňování případného protiprávního jednání zajistila v neděli 26. 9. 2021 tři kusy rostliny konopí o výšce přesahující až 2,5 metru. V rámci neodkladných úkonů na místě také zajistila podezřelou osobu k následnému podání vysvětlení. Pro bezpečnost této eskortované podezřelé osoby, ale i samotných policistů, hlídka tuto velmi aromatickou sklizeň důkazního materiálu převážela nestandardně tímto způsobem," na dotaz on-line deníku Orlický.net vysvětlila krajská policejní mluvčí Magdaléna Vlčková důvod transportu rostlin na střeše automobilu. (Orlicky.net)