Českotřebovský deník 286/2022 (14/10)
Přehlídky škol zahájila tradičně ta "českotřebovská" na Skalce

Střední škola většinou určuje směr, jakým se člověk bude v pracovním životě ubírat. Pro děti ze základních škol a jejich rodiče přitom není vůbec jednoduché tu správnou střední školu vybrat. Jednou z možností, jak získat co nejvíce informací na jednom místě, jsou školní burzy, přehlídky a prezentační výstavy.
„Společně s Informačním a poradenským střediskem Úřadu práce v Pardubicích se snažíme spolupracovat na pořádání přehlídek středních škol, které mohou rodinám napomoci s výběrem toho správného oboru nebo zaměření pro děti vycházející ze základních škol. Na zatím poslední burze, kterou jsem navštívil v České Třebové, zájemci zcela zaplnili i parkoviště u tamního zimního stadionu, což svědčí o tom, že je o tyto burzy ve společnosti velký zájem,“ sdělil radní zodpovědný za školství Josef Kozel s tím, že další přehlídky v Pardubickém kraji budou brzy následovat.
Do konce tohoto roku se další prezentační výstavy škol uskuteční 18. října v Chrudimi, 20. října ve Svitavách, 25. listopadu a 2. prosince v Pardubicích. Detailní informace včetně místa konání lze nalézt na webových stránkách Školského portálu Pardubického kraje.

Akce ZOP ČSOP Podorlicko v listopadu 2022

10/11 čtvrtek
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY „PŘÍRODA OČIMA JANY PRAVCOVÉ“ 

17,00 EKOCENTRUM PODORLICKO Podbranská ul. 959 Česká Třebová
Prohlídka fotografické výstavy. Autorka fotografií Jana Pravcová je členkou České mykologické společnosti a České společnosti ornitologické. Představí fotografie hub a ptáků a povypráví o jejich pozorování, hledání a způsobech fotografování.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné.
 
24/11 čtvrtek
PŘEDNÁŠKA „VODA A JEJÍ DIVY“

17,00 EKOCENTRUM PODORLICKO Podbranská ul. 959 Česká Třebová
Přednáška geologa  Ing. Jiřího Šury (Východočeské muzeum, Univerzita Pardubice).
Voda v atmosféře i na zemi. Vyprávění o tom, jakých podob voda nabývá, kudy putuje a co všechno dokáže, s fotografiemi autorovými. Kde se voda vzala, kdy je voda neviditelná, skupenské přeměny, optické jevy s vodou související, účinky dešťového ronu a vody tekoucí, barvy vody.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.  Vstupné dobrovolné.

Kompletní rekonstrukce tunelu Hřebeč končí 

Oprava hřebečského tunelu na spojnici Pardubického a Olomouckého kraje skončí v závěru října. Práce jdou podle plánu. Uzavírka potrvá osm měsíců a tunel prošel kompletní rekonstrukcí.
Vyměňují se technologie, probíhají ale také stavební práce. Například nové LED osvětlení tunelu bude ekologičtější,“ uvedl za ŘSD, která opravu provádí, tiskový mluvčí Jan Rýdl. V tunelu, který měří 355,5 metrů a nachází se na silnici I/35 ve východní části kraje, se toho ale dělo mnohem více. Stavebníci museli otryskat tunelový tubus, probíhala také sanace trhlin, betonů ostění a tunel získal nový nátěr. Vznikly také odvodňovací žlaby ve východní části tunelu.
Tunel byl postaven v roce 1997 a od té doby tam proběhlo jen několik dílčích modernizací, a to v letech 2006 a 2007. Technologie tedy byly za zenitem a jejich životnost končila. Jsem rád, že opravy skončí před zimou, aby řidiči dále nemuseli využívat objížďku serpentýnami, která sice není dlouhá, ale v zimě by mohla být nepříjemná,“ sdělil náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš.
Oprava tunelu vyjde přibližně na 120 milionů korun a její součástí je také umístění proměnlivého dopravního značení, které bude umístěno i uvnitř tunelu. Tunel byl prvním raženým tunelem dálničního typu v České republice a byl postaven mezi roky 1993 a 1997.

Dnes se v Praze Dejvicích konalo poslední rozloučení s akademickým malířem Václavem Ševčíkem, zetěm Zuzany Švabinské


K odkazu a působení Václava Ševčíka, jako důležitého prvku v rodokmenu rodiny rodiny Švabimských a Vejrychových uvádím samostatný článek s bohatou fotodokumentací autora Mgr. Milana Michalského  ZDE

Posvícení v Knapovci s autorským muzikálem 

V rámci Knapoveckého posvícení Vás zveme v neděli 16. října 2022 do Knapovce na komediální muzikál Legenda o zbloudilých duších.
V 15.00 hodin je v kostele sv. Petra a Pavla mše svatá s doprovodem rytmické skupiny a v 16.30 hodin v kulturním domě v Knapovci uvede divadelní spolek Doveda Sloupnice autorský muzikál Legenda o zbloudilých duších.
Po předchozím úspěšném kabaretu Český děják připravil soubor pod vedením režiséra a muzikanta Gary Edwardse další autorské představení. Komediální muzikál s živou kapelou na jevišti vezme diváky na plavbu do oblasti Bermudského trojúhelníku. Piráti hledají poklad, uklízečka kajutu, kterou má uklidit, manželé sami sebe. Najdou? V Bermudském trojúhelníku se může leckdo ztratit. Dají se tam ale objevit i netušené poklady.
Na formance v kulturním domě je od 16 hodin zajištěné občerstvení. Knapovecké posvícení je součástí projektu Knapovecký rok podpořeného městem Ústí nad Orlicí. Těšíme se na Vás.
Zve PhDr. Jana Staňková a P. ThLic. Jan Pitřinec

Nedožitých 90 let Mgr. Marie PECHANCOVÉ

 (12.10. 1932 – 8.1. 2016), středoškolské profesorky a městské kronikářky


Tento týden by oslavila svoje devadesátiny.

Narodila se v Kamenných Sedlištích u Budislavi v rodině rolníka. Po absolvování Gymnázia v Poličce vystudovala Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity v Praze, obor biologie, chemie, zeměpis. Později si své odborné znalosti ještě rozšířila studiem chemie a botaniky na Přírodovědecké fakultě Palackého univerzity v Olomouci. Po jedenácti letech pedagogické praxe v Lanškrouně přišla v roce 1966 na Gymnázium do České Třebové, kde vyučovala chemii a biologii. Ekologie a ochrana životního prostředí se pro ni staly součástí její profese i životního stylu. Ochraně životního prostředí věnovala veškerý svůj volný čas. Byla nejen aktivní členkou místní organizace českého svazu ochránců přírody, ale i její okresní předsedkyní. Pracovala také v Okrašlovacím a Mineralogickém klubu. Napsala populární formou řadu odborných článků, některé známe i z Českotřebovského zpravodaje. A aby toho nebylo málo, v roce 1997 si přibrala ke svým aktivitám českotřebovskou městskou kroniku. Psaní kroniky ukončila v roce 2010. V České Třebové na Křibě bydlela do roku 2015. Poslední rok života strávila v penzionu v Poličce.  (mm)


 


Investice do sportovní haly gymnázia Pardubice - Dašická

Součástí Gymnázia Dašická v Pardubicích je také sportovní hala, která kromě školní výuky slouží také prvoligovým basketbalistům či florbalistům. V rámci snižování energetické zátěže budovy zde byla se začátkem školního roku dokončena modernizace osvětlení haly za 2,5 milionu korun. Zároveň došlo také k rekonstrukci samotné palubovky, které již byla v některých místech značně poškozená. Tato investice vyšla kraj na 1,6 milionu korun.
„Sportovní hala na Dašické, která je součástí našeho gymnázia, plní de facto roli městské sportovní haly, což sebou samozřejmě nese vyšší zátěž i mimo školní výuku. Halu využívají nejen prvoligoví basketbalisté a florbalisté, ale celá řada dalších oddílů. V rámci provozu se ukázalo, že palubovka začala být ve velmi špatném technickém stavu, což by mohlo mít vliv nejen na vrcholový sport, ale také na školní výuku. Proto jsme se rozhodli palubovku kompletně vyměnit, a to včetně nového moderního vnitřního roštu z gumových terčů, které jsou plněné vzduchem a samozřejmě povrchové úpravy a lajnování. Palubovka splňuje nejpřísnější kritéria na pořádání mezinárodních utkání a její životnost odhaduje výrobce na více jak 20 let. Celkové náklady na tuto investici byly 1,6 milionu korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Kromě výměny palubovky investoval Pardubický kraj také do modernizace osvětlení. „Kromě toho, že osvětlení na ligová utkání musí splňovat stanovené parametry, chtěli jsme také z dlouhodobého hlediska zajistit energeticky úspornější světla, což koresponduje s našimi kroky směrem k organizacím kraje. Kromě zateplení budov či pořízení fotovoltaických panelů je výměna osvětlení poměrně snadným opatřením, kterým můžeme docílit energetických úspor. Původní výbojky spotřebovaly přibližně 35 kilowatt za hodinu provozu. Stávající osvětlení se při nastavení na televizní přenos dostává na polovinu, u tělesné výchovy pak až na 10 kilowatt, což je samozřejmě velmi výrazná úspora,“ vysvětlil důvody vedoucí k výměně osvětlení hejtman Martin Netolický. Práce v tomto případě vyšly na 2,5 milionu korun.