Českotřebovský deník 297/2022 (26/10)
"Plnou parou vpřed!" - nová písnička ZŠ Ústecká 

Po téměř roční "umělecké" pauze přichází naše ZŠ Ústecká s další novou písničkou. A o čem se v ní zpívá? Žáci a učitelé zpívají o tom, jak jejich Parník nabírá nové plavčíky do 1. tříd a jak je učí plout si v moři informací na jedné lodi se silnou posádkou, tvořenou zkušenými námořníky. Po 9 letech si plavčíci vystoupí na druhém břehu a jdou dál svou cestou, když základy jim Parník dal. Písnička "Plnou parou vpřed" je zároveň takovou parnickou hymnou a svou vlastní autorskou hymnou se může pochlubit málokterá škola v České republice. Naše ZŠ Ústecká je tak dost možná průkopníkem nejen v Pardubickém kraji, ale i v celé České republice. Tak si ji s námi zazpívejte!   Odkaz na video https://youtu.be/DGKch45PR3Y

Nový dotační portál má lidem usnadnit podávání žádostí o příspěvek

Pardubický kraj každoročně podporuje skrze své dotační výzvy místní spolky, sportovní kluby, dobročinné organizace i společenské akce. Získání finančního příspěvku například na uspořádání koncertů, závodů či každodenní provoz je ale podmíněno nutnou administrativou. Vyplnění potřebných žádostí a prohlášení by mělo být od roku 2024 snazší. Kraj totiž připravuje nový dotační portál.
Ten má mít dvě části, první, externí, bude fungovat pro veřejnost. „Žadatelé zde najdou vše potřebné na jednom místě, budou moci nejenom vše elektronicky vložit do našeho systému, ale uvidí i postup kontroly ze strany zaměstnanců krajského úřadu. Ulehčíme jim tak práci. Vše půjde odevzdat z pohodlí domova, lidé navíc budou mít možnost kontrolovat progres při zpracování podkladů i vyúčtování. Je to další krok k elektronizaci agendy úřadu a posun ve využívání moderních technologií, které by lidem měly práci ulehčovat, a ne přidělávat,“ vysvětluje záměr kraje hejtman Martin Netolický.
Druhá, interní část portálu bude sloužit ke snížení administrativy také na straně krajského úřadu a sjednotí se v ní stávající informační systémy. Rada kraje v polovině října schválila podmínky veřejné zakázky a nyní se čeká na ukončení lhůty. „Předpokládaná hodnota portálu včetně jeho podpory a rozvoje v rámci následujících čtyř let se se pohybuje kolem 4,7 milionu korun bez DPH s tím, že významnou část potřebných prostředků chceme získat z Integrovaného regionálního operačního programu. Žádost jsme již úspěšně podali a věříme, že zdárně projdeme také hodnocením,“ dodává radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Seminář pro pamětníky zkoumal centrum města ve vývoji času

Martin Šebela v úterý 25. října na svém semináři pro pamětníky procházel především Hýblovu ulici a její okolí ve vývoji času. Má to zmapováno velmi dobře, dobře zná nejen majitele domů, ale také nájemce zdejších prodejen a příběhy, které se k domům nebo jejich majitelům vážou.Je to prostě živá kronika města. Dobře jsme znal Jiřího Pištoru, bývalého správce městského muzea, který také promítal ne různých veřejných shromážděních diapozitivy z historie města, ale proti Martinu Šebelovi to byl opravdu rozdíl. Klobouk dolů před oběma znalci místní historie. Považme, že Jiří Pištora byl rodákem z Dobrušky, který se do České Třebové dostal díky svému zaměstnání.

Martin Šebela se zde narodil a to do rodiny velkého patriota Jana Šebely a to určilo jeho celoživotní zájem o lokální historii. Važme si všeho co  se díky Martinovi Šebelovi podařilo zachránit a to nejen v podobě  historických artefaktů, ale také příběhů, vyprávěných pamětníky. Ještě přece jenom jedmu technickou poznámku. Přimlouvám se za obnovu nebo upgrade zvukového zařízení v přednáškovém sále městského muzea. Jak jsem se dozvěděl je ve vlastnictví Města a slouží zde také při jednáních městského zastupitelstva. Možná to bude chtít jen výměnu mikrofonu. Ale každý, kdo např. chodí na tyto přednášky nebo sleduje záznamy zu jednání zastupitelstva musí potvrdit, že srozumitelnost je velmi špatná a jistě by se dala vylepšit obnovou zařízení. (mm)


Z důvodu dokončení víceprací bude do 30. listopadu prodloužena uzavírka provozu na silnici II/360 v úseku Němčice – Sloupnice. Původně plánovaný termín byl do 13. listopadu

Návštěvy v nemocnicích opět povoleny

Lidé od pondělí opět mohou za svými příbuznými a známými na návštěvy do nemocnice v Pardubicích, Svitavách, Chrudimi, Ústí nad Orlicí i Litomyšli. „Zaznamenáváme pokles počtu nových případů onemocnění covid-19 či stabilní stav na nižších číslech,“ uvedl krajský koordinátor intenzivní péče a zároveň primář pardubického oddělení ARO Jiří Pařízek. Aktuální situace podle něho nemocnice mírně zatěžuje potřebou restrukturalizace některých oddělení, ale bez nutnosti většího omezení plánované péče.
Onemocnění covid-19 však úplně nezmizelo, a tak nemocnice prosí, aby každý v případě jakýchkoliv respiračních potíží nebo příznaků nemoci zvážil návštěvu. „V lékárnách i ambulancích doporučujeme používat ochranu nosu a úst. Starší a nemocné pacienty žádáme, aby nošení respirátorů a roušek zvážili ve všech prostorách nemocnice,“ dodala ústavní epidemioložka Nemocnice Pardubického kraje Lucie Bareková.
Zákaz návštěv ve všech zařízeních Nemocnice Pardubického kraje platí od 4. října. Důvodem byl narůstající počet respiračních onemocnění, včetně covidu-19. „Opatření bylo nezbytné pro ochranu zdraví pacientů, abychom zabránili šíření respiračních onemocnění v prostředí nemocnic,“ vysvětlila Bareková.
Počet nových případů s covid-19 v Pardubickém kraji klesá. Zatímco v pondělí hygienici zaznamenali 140 případů, ve čtvrtek už jenom 77.
Přehled nařízení k placenému parkování v 6 městech

Parkování v Litomyšli v roce 2023
Problematika parkování je diskutovaným problémem, také ceník za parkování. Město Česká Třebová  ve snaze tento problém řešit přišla s novelou předchozího nařízení města. Abychom získali objektivnější pohled, můžeme nahlédnout do ceníku parkování ve městě Litomyšl na příští rok 2023. Do Litomyšle  jezdíme relativně často a mnozí sem jezdí i do zaměstnání. Z obsáhlého ceníku vybírámne jen to co by nás mohlo zajímat a neuvádíme např. podmínky pro ubytovatele apod. Přesto můžeme porovnávat:.

Celý ceník najdete na odkaze ZDE
 

CENÍK PLACENÉHO STÁNÍ V ÚSTÍ NAD ORLICÍ

LOKALITA I. · parkovací místa na Mírovém náměstí · parkoviště v ul. Hakenova – u budovy požární zbrojnice Provozní doba: Po – Pá 7:00 – 17:00 So 8:00 – 12:00 Ceny: 1. hodina 10,- Kč každá další 20,- Kč celý den 100,- Kč
LOKALITA II. · parkoviště na ul. T. G. Masaryka - před gymnáziem · parkoviště v ul. Smetanova - za budovou Základní umělecké školy Jaroslava Kociana · ul. Dělnická - v úseku od křižovatky u budovy městského úřadu po křižovatku s ul. Tvardkova (nad poliklinikou Galen) · ul. Dělnická - parkoviště před budovou Policie ČR (směrem k poliklinice Galen) · ul. Dělnická - před budovou městského úřadu · parkoviště u objektu GALEN čp. 1390 · ul. Smetanova - v úseku od křižovatky s ul. Tyršova po křižovatku s ul. Žižkov · ul. Čs. Armády - v úseku od křižovatky s ul. Žižkov po křižovatku s ul. Tvardkova Provozní doba: Po – Pá 7:00 – 17:00 Ceny: 1. hodina 10,- Kč každá další 10,- Kč celý den 50,- Kč · ul. Na Štěpnici - v úseku od křižovatky s ul. 17. listopadu po křižovatku s ul. Tvardkova - před budovou základní školy · ul. Dělnická - v úseku od křižovatky s ul. Na Štěpnici po křižovatku u Mateřské školy Klubíčko · parkoviště mezi budovou Okresní správy sociálního zabezpečení a budovou Střední zdravotnické školy Provozní doba: Po – Pá 7:00 – 17:00 Ceny: 1. hodina 10,- Kč každá další 10,- Kč celý den 20,- Kč · parkoviště u Dětské polikliniky Provozní doba: Po – Pá 7:00 – 17:00 Ceny: 1. hodina 5,- Kč každá další 10,- Kč celý den 50,- Kč
LOKALITA III. · parkoviště před Orlickoústeckou nemocnicí, a. s. Provozní doba: Po – Pá 7:00 – 17:00 Ceny: 30 minut zdarma 1. hodina 10,- Kč každá další 10,- Kč celý den 50,- Kč
CENÍK PLACENÉHO STÁNÍ NA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍCH NEBO JEJICH ÚSECÍCH UVEDENÝCH V PŘÍLOZE Č. 2 NAŘÍZENÍ  (pro rezidenty a abonenty)
1) Ceny za parkovací karty k stání silničních motorových vozidel fyzických osob s místem trvalého pobytu nebo které jsou vlastníky nemovitosti ve vymezené oblasti podle přílohy č. 3 nařízení: ZÓNA A: 600,- Kč/rok ZÓNA B, C a D: 300,- Kč/rok Parkovací karta se vydává na kalendářní rok. Parkovací karta může být použita pouze v zóně uvedené na kartě.
2) Ceny za parkovací karty k stání silničního motorového vozidla provozovaného právnickou nebo fyzickou osobou za účelem podnikání podle zvláštního předpisu2), která má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti města podle přílohy č. 3 nařízení: ZÓNA A: 5.000,- Kč/rok ZÓNA B, C a D: 3.000,- Kč/rok Parkovací karta se vydává na kalendářní rok případně na jeho část od data vydání do konce kalendářního roku.  (Poznámka: dosavadní úprava platí v Ústí n.O. od roku 2016.)

Parkování V LanškrounĚ (od 1.1. 2021)

Rada města z důvodu snahy o regulaci dopravy v centru města schválila upravený ceník parkování.  Motoristé mají od letošního 1. ledna prvních dvacet minut parkování zdarma. Tuto možnost lze využít pouze 1krát za den.  Za první hodinu po vyčerpání nulové sazby bude účtováno 10 Kč a každá další započatá hodina vyjde na 20 Kč. Celodenní parkovné přijde na 100 Kč.
Pro obyvatele s trvalým pobytem v centru města je stanoveno celoroční parkovné za 2.000 Kč. K nejvýznamnějšímu navýšení došlo v případě celoročního parkovného pro ostatní řidiče, kteří nemají trvalý pobyt centru města. Ze současných 2.000 Kč přijde na 5.000 Kč.  Této změně předcházelo statistické měření, ze kterého vyplynulo, že 50 % vozidel denně parkuje na náměstí s kartou. Záměrem je snížit počet takto zaparkovaných vozidel v centru a umožnit tak parkování řidičům, kteří potřebují zaparkovat za účelem nákupu, návštěvy pošty nebo úřadu.  Placená doba parkování zůstává beze změny. Ve všední dny od 7:00 do 17:00 hodin a v sobotu od 7:00 do 12:00 hodin. Další možnosti bezplatného parkování v blízkosti centra města jsou v ulici 5. května nebo na Pivovarském náměstí.

Parkování ve Svitavách

Ceny placeného stání na náměstí pro rok 2022:
•    10 korun za první hodinu,
•    30 korun za každou další započatou hodinu,
•    200 korun celodenní parkování.
Platit za stání bude nutné ve všední dny od 7.00 do 17.00 hodin. V sobotu, neděli a ve státem uznaných svátcích se parkovné hradit nebude.
Parkovací známky  je možné si pořídit na pololetí nebo celý rok Parkovací známka je nově pouze pro konkrétní vozidlo (není tedy možné ji přesouvat z jednoho vozidla do druhého).
Cenu je výši 5 tisíc korun za pololetní známku, resp. 8 tisíc korun za celoroční známku.
Známky pro podnikatele, kteří mají sídlo na náměstí Míru, jsou levnější. Pololetní vyjde na 3 tisíce korun s tím, že za každé další vozidlo bude ovšem cena 5 tisíc korun. Celoroční známka bude stát 5 tisíc korun pro první firemní vozidlo, za každé další pak 8 tisíc korun.

PARKOVACÍ SYSTÉM V RYCHNOVĚ NAD KNĚŽNOU


Rezidentní parkovací karta  V první fázi zavádění nového parkovacího systému ve městě budou vydávány rezidentní parkovací karty pouze pro občany s trvalým pobytem ve městě, ale současně pouze na jedno motorové vozidlo, vázané na adresu bydliště v oblasti se zřízeným rezidentním parkováním. Občan města pak bude muset doložit vlastnický či jiný vztah k osobnímu motorovému vozidlu. Tyto rezidentní parkovací karty na první motorové vozidlo budou zdarma. Rezidentní parkovací karty budou vydávány s platností od 1. ledna do 31. prosince příslušného roku, přičemž jejich platnost bude uznávána od 1. prosince roku předchozího do 31. ledna roku následujícího.
Abonentní parkovací karta Pro podnikatele bude možné zakoupit si abonentní parkovací kartu pro parkování na zpoplatněných parkovacích místech vyjma parkovacích míst, vyhrazených pro držitele rezidentních parkovacích karet. Abonentní parkovací karty budou prodávány stejně tak, jako dosud. Tedy s platností jeden rok (případně půl roku) s ohledem na den vydání a jejich výměna tak bude probíhat v průběhu celého roku.
Ceník časově omezeného stání

Komunikace

 Tarif za 1 hodinu

          Tarif za 1/2 hodiny

Staré náměstí

20,- Kč/hod.

10,- Kč/30 min.

Poláčkovo náměstí

20,- Kč/hod.

10,- Kč/30 min.

Bezručova ulice

40,- Kč/hod.

1,- Kč/30 min.

Svatohavelská ulice

20,- Kč/hod.

10,- Kč/30 min.

Parkoviště za Městským úřadem

20,- Kč/hod.

10,- Kč/30 min.

Parkoviště u Společenského centra

20,- Kč/hod.

10,- Kč/30 min.

Parkoviště u zámku                                     

10,- Kč/hod.                

5,- Kč/30 min.                          

Ceník časově neomezeného rezidentního stání: Karta pro časově neomezené rezidentní stání je vydávána zdarma.
Při ztrátě karty pro rezidentní stání bude vydána karta nová za poplatek 1000,-Kč
Ceník abonentního stání časově neomezeného: Cena za abonentní parkovací kartu opravňující k parkování v celém zpoplatněném parkovacím systému činí 6.000,- Kč na 12 měsíců, resp. 3.000,- Kč na 6 měsíců. Při ztrátě abonentní parkovací karty je nutné si zakoupit kartou novou.

PARKOVÁNÍ VE VYSOKÉM MÝTĚ

Ceník parkovného:
Zóna A 
·         za jedno parkovací místo a první hodinu 10 Kč
·         za jedno parkovací místo a druhou a každou další hodinu 30 Kč
·         za jedno parkovací místo a jeden den (24 hod.) 120 Kč
·         za jedno parkovací místo a jeden týden (7 dní) 500 Kč
· 
Ceny ročních parkovacích známek v zóně A:
a)  pra) první vozidlo 500 Kč. ·     druhé vozidlo a každé další vozidlo pro osobu s trvalým pobytem na adrese, na kterou již byla vydána parkovací známka pro první vozidlo 3 000 Kč
b) Parkovací známka na kalendářní rok pro fyzické osoby s trvalým pobytem ve Vysokém Mýtě kromě části města Vysoké Mýto–Město: pro každé vozidlo 3 000 Kč
c) Parkovací známka na kalendářní rok pro ostatní osoby neuvedené shora v ustanoveních tohoto odstavce pod. písm. a) a b): pro každé vozidlo 5 000 Kč
 
ZÓNA B
Ke stání silničního motorového vozidla na dobu časově omezenou v zóně B, nejvýše však na dobu 24 hodin za jedno parkovací místo a jednu půlhodinu 10 Kč. V zóně B je úhrada parkovného prokazována výlučně odečtem údajů z displeje příslušného parkovacího automatu a neplatí zde parkovací známka ani parkovací lístek vydaný automatem v zóně A.