Českotřebovský deník 301/2022 (30/10)
Poslední den muzejní letní sezóny v Kozlově

Byl krásný podzimní den, první den zimního (tedy středoevropského) času. Všude v přírodě hodně turistů, parkoviště nahoře v Kozlově u autobusové zcela zaplněné, také u hostince U Sitařů  bylo zaparkováno jedno kolo vedle druhého.  Tak jsem byl zvědavý, zda si turisté také našli cestu do Chaloupky Maxe Švabinského. A našli, bylo tu docela živo. Jen uvnitř Chaloupky byla opravdu zima jako v morně. Nejtepleji bylo snad v prosluněné verandě. Průvodcovskou službu zajišťovala Víta Balcarová a měla docela hodně práce. Výborné počasí bylo využil smluvený fotograf i k pořízení podzimních propagačních snímků chaloupky. (mm)

Rekonstrukce kanalizace v Kubelkově ulici dokončena

Jednalo se o první etapu rekonstrukce Kubelkovy ulice, při které bylo vybudováno  nové propojení kanalizace z ulice Pod Jelenicí do systému ul. U Stadionu v délce cca 75 metrů, převážně v chodníku. Byly provedena dva překopy komunikace.. V příštím roce nastoupí na Kubelkovu ulici společnost Eurovia, bude rekonstruován úsek od fotbalového stadionu na konec ulice Pod Březinou. Současně bude vybudována na vodoteči mezi ulicí Pod Březinou a železniční tratí retenční nádrž, do které vyústí nově položená dešťová kanalizace.  Odtud se bude v budoucnu odebírat voda pro zasněžování Pekláku.

Také Peklák jel letos pro bikery naposledy


Volejbalistka Lucie Blažková
reprezentovala na Mistrovství světa

Vynikajících výsledků dosahuje odchovankyně českotřebovského Sokola Lucka Blažková. Prozatímním vrcholem její kariéry byla účast na nedávném 19. Mistrovství světa, které se konalo 23. září – 15. října v Holandsku a Polsku.
Naše reprezentace se po 12 letech probojovala mezi světovou elitu a českotřebovačka Lucka Blažková byla u toho. Měla možnost vidět nejlepší hráčky světa a v přiložené fotografii je zvěčněna s brazilskou hráčkou Gabi, nejlepší světovou hráčkou.
Bohužel  velice těžká skupina (Brazílie, Japonsko, Argentina, Čína, Kolumbie) byla nad síly české reprezentace, ale zkušenosti a zážitky jsou neocenitelné.

Celý článek ZDE


Před 180 lety se narodil Jan TYKAČ (30.10. 1842 – 13.11. 1921)
Učitel, kulturní pracovník, zakladatel městského muzea a spisovatel

Narodil se v Čelákovicích u Prahy. Přes farní dvojtřídku v místě rodiště, německou piaristickou školu v Brandýse nad Labem a nižší reálku tamtéž, dostal se mladičký Tykač do Prahy na učitelský ústav Budeč. Po studiu vykonával praxi ve Stochově u Peruce, Toušeni u Čelákovic a na farní škole v Čelákovicích. V té době již začal psát do odborných pedagogických časopisů. Do České Třebové přišel v roce 1868. V roli učitele a později ředitele školy vychoval několik generací žáků. S chutí se pustil i do veřejné práce. Působil v pěveckém spolku Lumír, čtenářském spolku, zasloužil se o vznik divadelního spolku Hýbl. Založením knihovny Občanské besedy položil základy k pozdějšímu otevření městské knihovny. Zájem o historii a národopis města, sběratelská činnost a objev velmi vzácných listin v českotřebovském městském archivu, to vše jej přivedlo na myšlenku založit v České Třebové městské muzeum. To se mu podařilo v roce 1888. Stal se také prvním jeho správcem. Současně založil Muzejní spolek, který vedl nepřetržitě až do své smrti. Činný byl i literárně. Napsal drobné dílko České povídky. Kromě odborných pedagogických článků vydal dvě větší práce – Hry a zábavy a Hry tělocvičné. Mnoho článků věnoval vývoji řemesel a cechů, lidovému umění, lidové hudbě, starým zvykům a pověrám na Českotřebovsku a ve východních Čechách. Velmi cenné jsou jeho zápisy ve školní kronice a muzejních knihách. Neodpočíval ani v důchodu. Dokladem toho je kniha Paměti, kterou začal psát v roce 1915 a dokončil v roce 1920.

Publikace Jabkancová pouť v České Třebové bude později

Vydání publikace Jabkancová pouť v České Třebové se původně plánovalo již loni k jubilejní 60. Jabkancové pouti . Na přípravě knihy Martin Šebela pilně pracuje a stále při kompletaci přichází na další nové informace, vzpomínky a fotografie od pamětníků.Je snahou autora zajistit, aby byla co možná nejkompletnější    Také bylo třeba změnit původního vydavatele.  Kniha je v závěrečné fázi přípravy pro předání k tisku.  Pro vydání knihy byla autorovi schválena dotace města. 


Obsazování sociálních bytů v letošním roce

Městské sociální byty v České  Třebové jsou přidělovány podle schválených pravidel . Prostřednictvím komise SPO se nájemní smlouva prodlužuje o 1 rok, pokud při plnění smlouvy vzniknou nějaké problémy (neplacení nájmu apod. ) tak i na kratší dobu. Bývá to poměrně často. Během dosud uplynulé části roku bylo takto prodlouženo celkem 29 nájemních smluv. Byty v domech s pečovatelskou službou (Masarykova 1400, Matyášova 983) jsou obsazovány podle Pravidel č. 5.  Zde byla prodloužena nájemní smlouva  do 31.07.2023 a 4x do 31.08.2023 a 10x  prodloužení NS do 30.09.2023. Nájemní smlouva se prodlužuje dle pravidel o 1 rok

Prodejní stánek v ulici na Splavě  

 Stánek je veden na odboru výstavby jako dočasná stavba s povolením do 31.12.2022. Na základě žádosti majitele bylo povolení  stánku prodlouženo o 3 roky do 31.12. 2025.


Nastává listopad, zimní údržba komunikací může být brzy aktuální

Podobně je třeba myslet na zimní obutí automobilů, už nastává ten správný čas. Od listopadu už je třeba být připraven. Pneuservisy budou mít možná brzo dlouhé objednací lhůty.
Plán zimní údržby pro komunikace a chodníky byl schválen v předstihu již 17. října. Údržbu zajišťuje ji Eko Bi, kde se budou ve službě (obvykle po šesti dnech) střídat dispečeři Údržba chodníků je rozdělena do šesti okruhů prováděných strojově a sedmý "okruh" je zajišťovány ručně. Jde např. od údržbu schodů a spojovacích chodníků ve strojově nepřístupných částech města.  Zimní údržba se neprovádí na chodnících, na kterých je povoleno stání silničních vozidel a které jsou označeny příslušnou dopravní značkou,  na chodníku na sídlišti Lhotka od čp. 199 po čp. 151 (nad restaurací Lhotka) a na chodník Na Slunečné od čp. 1915 po ul. Zámostí. 
Místní komunikace, kde to dopravně technický stav umožní, se ošetřují v minimální šířce 3 m pro každý jízdní pruh. Ruční úklid sněhu a ruční posyp se provádí na místech nepřístupných pro mechanizmy. Chodníky, kde to dopravně technický stav umožní, se ošetřují v minimální šířce 1 m. Schůdnost chodníků se zajišťuje odmetením nebo odhrnutím sněhu a posypem zdrsňujícími materiály. Chemickým rozmrazovacím materiálem se smějí sypat pouze ty chodníky a stezky, ve kterých nejsou uloženy inženýrské sítě (ledaže mají uzavřený kryt) a jsou odděleny od zelených ploch a pásů pro stromy takovým způsobem, aby na ně nemohl stékat slaný roztok. Při zajišťování schůdnosti chodníků se preventivně předchází tvorbě zmrazků tím, že se bezodkladně odstraňuje sněhová břečka.
Preventivní opatření při hlášení náledí a ledovky: dispečer bude sledovat aktuální meteorologické zpravodajství vývoje předpovědi počasí a v případě těchto hlášených jevů provede preventivní kontroly a po vyhodnocení zajistí i případný posyp.
Mimo vlastních vozidel určených pro zimní údržbu je zajištěna  ještě další smluvní údržbová technika s obsluhou. Smlouvy jsou uzavřeny s  SDH Kozlov, Auto Eso Svěrák, dále s firmou RYDO (pro údržbu  chodníků na okruhu CH1) a Martinem  Dvořákem (Skuhrov).Spolupracující podnikatelé a firmy se zavázali v období konkrétně od 1.11.2022 do 31.3.2023 k provádění zimní údržby dle schváleného plánu zimní údržby na území města Česká Třebová. Zimní údržba bude na jednotlivých okruzích započata do 1 hodiny po telefonickém vyhlášení výjezdu dispečerem. Cena za provádění zimní údržby činí na základě dohody obou smluvních stran: 750,- Kč bez DPH/ hodina provedené zimní údržby.

 


  •