Českotřebovský deník 304/2022 (2/11)
Komorní orchestr Jaroslava Kociana slaví 55. výročí od svého vzniku

Ve středu 16.listopadu 2022 - 19.00 v Malé scéně proběhne slavnostní koncert KOJK, při příležitosti  55.výročí založení orchestru. V bohatém programu vystoupí řada významných sólistů, kteří v minulosti s orchestrem spolupracovali. Např.: Ondřej Sejkora – kontrabas, Jan Mráček st., Jitka Nováková, Zdeňka Felgrová, Adam Janíček - housle, Daniela Vymlátilová – Horská – klavír, Jana Ženková – soprán, Boris Prýgl – basbaryton.
Continuo: Miluše Mimrová – cembalo, klavír, Radim Čada – violoncello.
Dirigent: Bohuslav Mimra  Vstupné dobrovolné.  Těšíme se na vaši návštěvu.

Nové video Českotřebovského deníku:
Dekorativní malby Saši Kozáka v Kulturním centru

Vernisáž se konala v úterý 1. listopadu 2022 za účasti nejen Třebováků, ale přišli i zájemci o výtvarno a dobrou muziku z okolních měst.
Vernisáž uvedl ředitel Kulturního centra Josef Kopecký v dialogu s autorem vystavených děl Sašou Kozákem.
Všichni ve výstavní síni byli svědky zajímavého happeningu na kterém se hudba střídala s čtením zajímavých textů a obecenstvo pozorně naslouchalo, tleskalo a nebylo to ani bez občerstvení. prostě pohoda.
Snad něco takového bude poznat i z desetiminutové reportáže na točené na této akci Českotřebovským deníkem

Hejtmanská dekáda Martina Netolického

Přesně před deseti lety, 2. listopadu 2012 se stal v pořadí pátým hejtmanem Pardubického kraje. Zároveň ve věku třiceti let tím nejmladším v historii krajů. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický rekapituluje svoji hejtmanskou dekádu.
Celou tiskovou zprávu najdete na odkaze ZDE
Čtvrtek 10. 11. 2022 v 17:00 

Prohlídka fotografické výstavy. Autorka fotografií Jana Pravcová je členkou České mykologické společnosti a České společnosti ornitologické. Představí fotografie hub a ptáků a povypráví o jejich pozorování, hledání a způsobech fotografování.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné.

ZRUŠENO

V pondělí odpoledne zasedala rada města, která svým usnesením zrušila parkovací nařízení schválené předchozí radou na začátku tohoto měsíce. Usnesením se týkalo rozšíření rezidentního parkování na sídliště Trávník.
„Dle našeho přesvědčení předchozí rada neměla v mezidobí mezi volbami a zvolením nové rady mandát k učinění tak zásadního kroku, který výrazným způsobem ovlivní život na jednom z největších sídlišť ve městě. Dnes zrušený návrh nařízení rezidentům ukládá povinnost za své vozy stojící v lokalitě Trávník platit, zároveň však nikomu nedává jistotu, že na sídlišti po této úhradě skutečně zaparkuje. Jediným přínosem tohoto řešení by se tak mohlo zdát to, že na Trávníku již nebudou parkovat cizí vozidla nerezidentů, kteří je zde odstavují, když do centra města přijedou například na vlak,“ uvedl starosta města Zdeněk Řehák. „Mám však odůvodněnou obavu, že to by bylo jen přesunutím problému na jiné místo a zanedlouho by se s podobnou obtíží potýkali obyvatelé lokalit, jako je Javorka, Truby a Křib,“ dodává starosta.
Podle Řeháka musí být otázka parkování nejenom na zmiňovaném sídlišti, ale i v celém městě řešena koncepčně. Například zavádění rezidenčních zón by mělo kráčet ruku v ruce s úpravou dispozic pro stání v dotčené lokalitě, vyznačením parkovacích míst a zřízením odstavných parkovišť. V této záležitosti bude nadále jednáno se zástupci bytových družstev a Pavlem Matysem, který z podnětu obyvatel lokality již před časem vypracoval návrh úprav dispozic parkování na sídlišti. Vzhledem k finanční náročnosti projektu by měly být tyto úpravy realizovány postupně společně se širší revitalizaci celého sídliště.
Ještě do konce roku pak bude veřejnosti představeno nové parkovací nařízení, která sice nebude obsahovat rezidenční parkování v zóně 6 (sídliště Trávník), ale bude řešit rozšíření zón do vnitrobloků v ulicích Felixova a Na Strouze. „Dále bych rád, aby nové nařízení řešilo také možnost zaplatit si stání v jednotlivých zónách také pro návštěvy a řemeslníky z řad nerezidentů a platnost parkovací karty nebyla vázána na kalendářní rok,“ uvedl starosta Zdeněk Řehák. (www.orlicky.net)
Komentář k tomuto textu uvede Českotřebovský deník později.

Tabulky soutěží městské hokejové ligy - stav k 1. listopadu 2022



Ke stáří s respektem v Domově u fontány

Pardubický kraj zřizuje pouze jeden domov pro seniory, a to Domov u fontány v Přelouči. Ten v minulých dnech obhájil po čtyřech letech certifikaci kvality a získal maximální počet pěti hvězdiček a 918 bodů z 1000 možných. Dlouhodobě je oceňovaným domovem s péčí o seniory s demencí, zejména pak s Alzheimerovou chorobou. Poskytuje i odlehčovací péči.
„Velmi mě těší, že krajské zařízení prošlo výborně kontrolou externích odborníků.  Ti zkoumají podrobnosti ohledně podmínek ubytování, stravování, trávení volného času, partnerství a péče o seniory. Je to opravdu detailní pohled na celé pobývání seniorů v domově, který se nezaměřuje jen na materiální a zdravotní stránku, ale také na tu lidskou. Na komunikaci, zajištění důstojnosti, ale i různá přání uživatelů, setkání s domácími zvířaty, pobyt venku, oslavy narozenin a podobně. Tam všude Domov u fontány uspěl na výbornou,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola.
Pracovníci Domova se snaží vytvářet klientům příjemné prostředí a umožnit jim žít aktivní stáří podle jejich přání a možností, vždy s důrazem na důstojnost a respekt k nemoci i jejich životnímu příběhu. Soubor služeb, který poskytují, tvoří ucelený komplex, jež pokrývá potřeby člověka ve stáří. Při zhoršení zdravotního stavu využije rodina zprvu třeba jen základní poradenské služby, následně krátkodobý pobyt formou odlehčovacích služeb a nakonec přebírá Domov komplexní péči. V závěru života tu uplatňují i prvky paliativní péče.
Jsem velmi rád, že je naše práce nezávislými auditory takto dobře hodnocena. Značka kvality není jen zhodnocení péče poskytované klientům našeho Domova, je i příležitostí k sebereflexi a motivací k dalšímu rozvoji. Vnímám ji ale i jako ocenění všech pracovníků. Především jim samotným patří mé upřímné poděkování za starostlivost a péči o naše klienty,“ dodal ředitel Domova u fontány v Přelouči Martin Šveřepa.



Návštěvnost na hradech a zámcích Pardubického kraje






  •