Českotřebovský deník 317/2022 (17/11)
Malá scéna zažila ve středu 16. listopadu velký koncert. Již od odpoledne byla obklopena zaparkovanými automobily, protože se zkoušelo. Již před týdnem byla nervozita ohledně předprodeje lístků, byly obavy, že se všichni co chtějí do sálu ani nevejdou. Všem jsem říkal: určitě přijďte, vejdete se. A dopadlo to nakonec jen tak tak. 
Byl to velký koncert s dobře vybraným programem a s mnoha znamenitými sólisty. V hlavní roli byl samozřejmě Komorní orchestr Jaroslava Kociana, který právě slavil svoje pětapadesátiny.  Bylo to bez projevů a čestných uznání, zástupce radnice se omluvil. Ovšem když se omluví hlavní gratulant, tak to může mít svůj význam.
Orchestr vznikl v roce 1967  na počet narozenin violoncellového virtuose Bohuslava Herana  v Ústí nad Orlicí a zakládající  dirigent Antonín Šimeček  pak orchestr udržel pod křídly tehdejšího "Okresního kulturního střediska" jako kvalitní komorní soubor, který začal dělat čest Kocianovu jménu. Po onemocnění Antonína Šimečka  se našla velmi cenná náhrada. Dojíždějící houslista Bohuslav Mimra, který na konec zakotvil u orchestr natrvalo. A považte - tato změna ve vedení se udála před 39 lety. Po celou tuto dobu pak až do dnešních dnů vedl a vede orchestr Bohuslav Mimra.  Nebyl spokojen s vedením orchestru pod (pomalu zanikajícím) Okresním kulturním střediskem. A protože se současně (po odchodu Jindřišky Vaníčkové) stal Bohuslav Mimra  ředitelem Českotřebovské základní umělecké školy, tak orchestr převedl jako samostatný spolek k nám do České Třebové. A od doby registrace orchestru ve foirmě spolku uplyne v r. 2023 30 let.  Orchestr zkoušel v malém sále Dělnického domu, po rekonstrukci Kulturního centra pak  "zuška" získala budovu na Tyršově náměstí, kde se pak dodnes schází členové orchestru ke zkouškám každý pátek. 
Bylo by nyní zapotřebí  uvést vše co je možné také o nastudovaném repertoáru. Dá to na samostatný článek. Také bude třeba nevynechat zajímavé externí koncerty (a byly třeba až ve Švýcarsku) a vyjmenovat sólisty, se kterými orchestr hrál. Nechám to do jiného textu, abych něco důležitého nevynechal.
Vraťme se na koncert do Malé scény. Byly to doslova hudební hody, každý sólista  byl odměněn velkým potleskem, ale nejvíce ze všech pak kontrabasista Ondřej Sejkora, který musel na přání publika přijít i s nástrojem zpět  na jeviště a přidat ještě další, tentokrát  sólovou skladbu. Na koncertu natáčel Českotřebovský deník a tak z koncertu připravíme v krátké době nejen programové ukázky, ale také stream celého koncertu. To pro ty, kteří se na "narozeninový" koncert  nedostali.
Dnes uvedu z koncertu v krátkosti alespoň pár fotografií, aby bylo vidět, jak to na koncertu vypadalo. Ale na videu to bude mnohem lepší... (mm)
 

Dozorčí rady EkoBi, s.r.o. a TEZA, s.r.o. nově jmenovány 
Zastoupení opozice v dozorčích radách je na historickém minimu

Rada města plně využila ustanovení §102 zákona o obcích k tomu, aby rychle jmenovala dozorčí rady v novém složení, které odrážené složení zastupitelstva města. Další obchodní společnost, ve které má město asi 99% podíl, je Vodárenská společnost Česká Třebová. Zde musí jmenování nové dozorčí rady počkat až na prosincové jednání zastupitelstva města, které má právo navrhovat členy dozorčí rady. V minulém volebním období došlo k rozšíření počtu členů dozorčích rad na pět členů, to je dodrženo i pro nové volební období. Rozšíření bylo před 4 lety provedeno se záměrem zajistit větší účast opozice v dozorčích radách.
Tento záměr ovšem nová rada města nectí. Nyní jsou v zastupitelstvu zástupci pěti volebních seskupení, a tak při pěti členech dozorčích rad by tak snadno vycházelo, aby každé volební seskupení mělo v dozorčí radě svého zástupce. Ale není to tak. Vítězné sdružení po volbách, tedy 3PK, si nárokuje do dozorčí rady dva zástupce. Účast zástupců opozice v dozorčích radách považuji za zásadní, protože to je jediný způsob, jak může sledovat problematiku městských společností, ve kterých se točí velikánské peníze a zdaleka se nejedná jen o finance sledované v městském rozpočtu. Tak třeba prakticky všechny prostředky, se kterými hospodaří Vodárenská společnost, jsou mimorozpočtové a přitom práce společnosti se velmi úzce dotýká se všech obyvatel města. Zastupitelé opozice pak mohou svou odpovědnost vůči svým voličům  realizovat pouze omezeně, nebudou mít dostatek informací.
Nejvyšším orgánem, který řídí práci městských společností, je valná hromada, tedy vlastně rada města. A pokud je účast opozice v dozorčích radách omezena, pak radniční koalice bude vlastně sama sebe i kontrolovat. To rozhodně nemůže být ideální stav. Nově jmenované složení dozorčích rad TEZY a Eko Bi to potvrzuje. Provedeme-li číselné vyjádření zastoupení opozice v dozorčích radách v posledních letech, tak je současnost horší než byla situace na starosty Zedníka. V té době bylo zastoupení opozice 33%, v minulém volebním období 40% a v současnosti kleslo na 20%. Podle mého názoru tedy byly demokratické principy po nástupu nového vedení v tomto případě zbytečně omezeny. Šlo snadno zajistit, aby každá volební strana měla svého zástupce. Hegemonii radniční koalice by to neohrozilo. Bylo by špatně, kdyby při řízení městských společností měla navrch politika, jde-li o společnosti, jejichž cílem je služba obyvatelům města, tvorba zisku a hospodárný provoz. (mm)
Jaké je nové složení dozorčích rad
Eko Bi, s.r.o. předseda Ing. Miroslav Kovář, MBA (Nestraníci). Ing. Miloslav Cink,(ODS) Bc. Vojtěch Borůvka (3PK) , Jaroslav Rybka (3PK), Ing. Vlastimil Šplíchal (Koalice pro Českou Třebovou)
TEZA, s.r.o. předseda Jan Homoláč (3PK), Ladislav Vraspír (ODS), Bc. Lukáš Hůlka (3PK), Ing. Martin Knížek (Nestraníci), prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D (27 statečných) 

ZAJÍMAVÁ PŘEDNÁŠKA V EKOCENTRU

Dovoluji si Vás pozvat ve čtvrtek 24.11. od 17,00 do ekocentra Podorlicko v České Třebové na přednášku geologa J. Šury na téma „Voda a její divy“.  ANOTACE: Přednáška geologa Ing. Jiřího Šury, pracovníka Východočeského muzea a Univerzity Pardubice.
Voda v atmosféře i na zemi. Vyprávění o tom, jakých podob voda nabývá, kudy putuje a co všechno dokáže, s  fotografiemi autorovými. Z obsahu: Kde se voda vzala, kdy je neviditelná, skupenské přeměny, optické jevy s vodou související, účinky dešťového ronu a vody tekoucí, barvy vody.


TANEČNÍ ŠKOLA NA MISTROVSTVÍ SVĚTA
DO HIP HOP WORLD CHAMPIONSHIPS – Graz 2022 

Letošní vyvrcholení mezinárodní soutěžní sezóny v hiphopu proběhlo 26.-30. 10. v Rakousku, konkrétně ve Štýrském Hradci (Graz). Taneční škole se během roku 2021 podařilo vybojovat celkem 24 nominací na tento šampionát.
Mezinárodní taneční organizace (IDO) je nezisková světová federace tance a tanečního sportu skládající se z více než 90 členů (národů), registrující více než 500 000 tanečníků ze všech šesti světových kontinentů.
Vzhledem k finanční náročnosti výpravy, jsme se ji snažili logisticky co nejlépe vybalancovat. Na první den šampionátu jsme vyslali čtyři tanečníky autem, druhá část výpravy (20 tanečníků) vyrazila 27. 10. autobusem. Až na uzavírku u Svitav a zácpu před Letovicemi proběhla cesta bez sebemenších komplikací a zde je na místě poděkovat panu Martinu Arnoldovi za profesionálně odvedenou práci.
Ubytování bylo zajištěno v útulném alpském rodinném hotelu nedaleko Grazu, kde jsme však nestrávili mnoho času, protože soutěžní itinerář byl více než našlapaný. Nicméně, snídaně byly vynikající, noci klidné a příroda okolo dechberoucí.
Soutěž se odehrávala v Městské hale, která patří mezi nejznámější díla rakouského architekta Klause Kady. Odehrávají zde se veletrhy, koncerty, sportovní zápasy, konference, televizní přenosy a hala může pojmout až 11 000 lidí. Hlavním organizátorem byl Dr. Klaus Höllbacher a taneční škola The ONE.
Taneční sport je velice mladý a vzhledem k tradičním sportům je prozatím finančně dotován jen minimálně a proto je účast tanečníků z odlehlejších koutů planety velice problematická. Vzhledem k okolnostem je tedy rekordní účast na šampionátu obrovským úspěchem. Zúčastnilo se ho více než 4 500 tanečníků, největší zastoupení měly Švédsko, Finsko, Litva, Dánsko, Lotyšsko, Rakousko, Německo, Polsko, Ukrajina, Švýcarsko, Belgie, Turecko, Jihoafrická republika, Rumunsko, Slovensko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Severní Makedonie, Velká Británie, Itálie, Francie, Holandsko, Černá hora, Maďarsko, Belgie a v neposlední řadě Česká republika.
Nedávno došlo k personální výměně na mezinárodním úseku IDO a proto musela práci Team Captaina po tři dny suplovat Taneční škola. Společně jsme pečlivě hlídali verdikty poroty a hlášení komentátora, řešili napomenutí a odbavovali přijíždějící české týmy.
Po čtyřech dnech urputných bojů, leckdy infarktových situací a mnohem více než stovce vystoupení našich reprezentantů, jsme získali uspokojivá, dobrá i skvělá umístění. Domů si přivezli obrovské množství zkušeností, emocí a zážitků. Celá výprava byla také jednou velkou teambuildingovou akcí, ve které jsme museli tahat za jeden provaz všichni, bez výjimky.  Celý článek a fotografie ZDE


KONEC VÝROBY PIVA V  PARDUBICÍCH !

Staropramen rozeslal tiskovou zprávu, kterou oznámil konec výroby piva v Pardubicích. „Představenstvo společnosti Pardubický pivovar včera svolalo valnou hromadu, které navrhne ukončení výroby k 31. březnu 2023. Produkci vybraných piv z Pardubického pivovaru by měl od dubna zajistit pivovar Ostravar spadající do skupiny Pivovary Staropramen,“ uvedla Denisa Mylbachrová, manažerka komunikace a mluvčí společnosti Pivovary Staropramen.
V důsledku nepříznivých událostí posledních let došlo k výraznému propadu prodejů nejen na tuzemském, ale i zahraničních trzích. Značná část exportu pardubických značek směřovala do Ruska,“ doplnila Mylbachrová.
Odchod pivovaru může mít další následky pro život ve městě. Pernštejn totiž podporuje stejnojmenný týdeník. V areálu pivovaru se pak konaly čarodějnice nebo tradiční koncert kapely Tři sestry. Dlouhé roky pak název pivovaru doplňoval pardubické letní kino.


Sokol Lhotka odstoupil ze soutěže CHL 

Vzhledem k tomu že nám tým SOKOL Lhotka odstoupil po vydaném nové herním systému, tak bude třeba poněklud pozměnit závěr letošního ročníku této soutěže.   V současné době jsou ve hře dvě možné varianty řešení, k oběma množnostem v novém herním systému se nyní kluby v soutěži vyjadřují. Bohužel i s těmito možnostmi je třeba v soutěži počítat.

Kuželkáři Lokomotivy doma prohráli s B týmem Náchoda