Českotřebovský deník 334/2022 (3/12)
Mikulášské besídky v Malé scéně navázaly na více než padesátiletou tradici

V sobotu 3. prosince se v Malé scéně konaly dvě loutkářské besídky , ta první pro děti zaměstnanců depa, a odborářů OSZ a Federace strojvůdců, odpoledne od 15 hodin pak pro veřejnost. Besídky navázaly na tradici udržovanou v naší "loutkárně" od doby, co Malá scéna stojí. V osmdesátých letech se takové besídky konaly třeba i pro 13 českotřebovských podniků, družstev, či výkonných jednotek ČSD, nyní již několik roků jde tradičně o dvě představení. Hlavní částí programu besídky je loutková pohádka, nacvičená souborem Čtyřlístek pod vedením Libuše Němcové.
Na dnešních besídkách nechyběl Českotřebovský deník a o dnešních představeních natočil reportáž. Jak Libuše Němcová při natáčení prozradila, tak to dnes loutkáři nemají vůbec jednoduché. Nové tituly pro loutkové divadlo se nevydávají a soubor si je musí upravovat podle scénářů pohádek určených pro živé divadlo. Parta však dokáže hodně, musí si inscenaci připravit od začátku do konce včetně kulis, zvukové nahrávky. Není pak škoda, když po tříměsíčním nácviku provede pouze dvě představení? Bylo by jistě vhodné, kdyby se podařilo zajistit představení také např. pro mateřské školy. Prostě jen proto, aby připravená hra a celý soubor byl více využit. Toto je ovšem spíše závislé na manažerské práci Kulturního centra, škoda, že se v této oblasti Kulturnímu centru práce příliš nedaří. Nevěřím, že by se nepodařilo "prodat" loutkovou pohádku v mikulášském termínu také pro děti zaměstnanců dalších českotřebovských podniků nebo pro mateřské školy. Nemusí to být jednoduché, ale za pokus by to stát mohlo.
Sama Libuše Němcová začala pracovat s loutkami ještě pod vedením pana Benátského v roce 1969 a vynechala jen pár sezón v době své mateřské dovolené. U této práce byla tedy 53 roků. Loutkové divadlo ji učarovala, pracovala v souboru Marionet a po sloučení nyní v souboru Čtyřlístek. od roku 2005 (17 let) tento soubor vede. Jak Českotřebovskému deníku v rozhovoru prozradila, tak s vedením souboru s koncem letošního roku končí a předává je mladším. Sama ráda pomůže radou, nenechá soubor na holičkách, ale prostě už nechce dělat všechno od A do Z. Věřím proto, že loutkáři mají v České Třebové dále svou budoucnost. Druhou částí Mikulášské besídky je tradiční návštěva "nebeské delegace" tedy Mikuláše, čerta a andílků, kteří vyzkouší děti z básniček a písniček a předají také dárky. Věřím, že tato tradice v České Třebové nezanikne na bude nadále pokračovat. (mm)

Bedl na valašském zájezdu zpíval Českou mši vánoční

Covid je definitivně za námi a tak letošní podzimní sezóna českotřebovského pěveckého sboru Bendl je opět nabitá. Ještě máme v paměti společné vystoupení Bendla se skupinou Druhá tráva a už tu je advent při kterém Bendl nejen pilně trénuje (např. 28. listopadu měl společnou zkoušku s Litomyšlským symfonickým orchestrem v Litomyšli) ale také koncertuje. Právě dnešní zájezd stál za to. Bendlovci odjížděli  dnes ze zastávky Trávník na Litomyšlské ulici  na dlouhou cestu  do obce Liptál nedaleko Vsetína právě s litomyšlským, orchestrem, aby společně uvedli v tamním evangelickém kostele (společně s tamním farním sborem) Českou mši vánoční  Jana Jakuba Ryby. Koncert  se konal již od 14 hodin odpoledne a mám možnost z koncertu uvést také fotografie. Sólové party Rybovy mše zpívali Kladivová Veronika (soprán), Klára Grygerková (alt), Václav Boštík (tenor) a Leoš Krejčí (bas). Koncertní provedení Rybovy mše s orchestrem a sborem nastudovali David Lukáš a Josef Menšík. V obci s cca 1500 obyvateli přišla na koncert jistě více než stovka posluchačů.  Na fotografii Pavly Skopalové Bendlovci mávají čtenářům Českotřebovského deníku...
Celý text s fotografiemi ZDE

Další část silničního spojení Litomyšl - Ústí  rekonstruována

S koncem listopadu byly ukončeny práce na úseku silnice II/360 z Němčic do Sloupnice. Jedná se součást modernizace silnice z Ústí nad Orlicí do Litomyšle, která byla zařazena mezi stavby podpořené v rámci budování přivaděčů na dálnici D35. Práce na této komunikaci budou pokračovat v příštím roce, kdy bude opraven úsek ulice Havlíčkova v Litomyšli. Celkové náklady na celý úsek z Ústí nad Orlicí do Litomyšle činí 151 milionů korun včetně daně. Dotace Státního fondu životního prostředí však činí jen 100 milionů korun.
„Silnici II/360 z Ústí nad Orlicí do Litomyšle v délce 16 kilometrů se nám podařilo zařadit mezi stavby podpořené státním memorandem v rámci výstavby dálnice D35. Memorandem bylo vyčleněno 100 milionů korun, což je částka, která stačit nebude, a proto jsme celou trasu rozdělili na etapy a ze státních prostředků se snažíme udělat maximum. V letošním roce jsme dokončili modernizaci šestikilometrového úseku z Němčic do Sloupnice s ukončením v křižovatce se silnicí III/360 15 na České Heřmanice.
V rámci prací byly odfrézovány asfaltové vrstvy, sanovány kraje vozovky, vyla provedena reprofilace příkopů, oprava odvodnění, nechali jsme pročistit propustky a doplnit zábradlí a svodidla. Součástí byla samozřejmě obnova vodorovného a svislého dopravního značení. V části intravilánu Litomyšle byla navíc řešena rekonstrukce inženýrských sítí a vybudování chodníků, veřejného osvětlení a obnova živičného krytu a dopravního značení,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také nastínil další postup. „V příštím roce budeme řešit modernizaci 350 metrů Havlíčkovy ulice v Litomyšli, což by měl být poslední úsek, který bude realizován z finančních příspěvku Státního fondu dopravní infrastruktury. Tato stavba bude také za finanční spoluúčasti města Litomyšl, které zde bude řešit své chodníky,“ uvedl hejtman s tím, že dokončení modernizace úseku ze Sloupnice do Ústí nad Orlicí by mělo být realizováno z finančních prostředků Pardubického kraje, a to v závislosti na jeho finančních možnostech.
Zadavatelem této stavby je Správa a údržba silnic Pardubického kraje. Nejvýhodnější nabídku na stavbu podala společnost Strabag. Stavba je rozdělena celkem do čtyř etap: Litomyšl – Němčice, Němčice – Sloupnice, Sloupnice – Řetůvka, Řetůvka – Ústí nad Orlicí.

  

Záchrana zříceniny hradu Cimburk

Cimburk nás zajímá - má možná spojitost s prvními počátky dějin našeho města
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek region Moravskotřebovska. První zastávkou bylo Městečko Trnávka. Kromě starostky obce Jany Sáblíkové na setkání dorazili také starostové a starostky nejbližších obcí.
V Trnávce je dlouhodobě velkým tématem záchrana zříceniny hradu Cimburk. „Zřícenina gotického hradu Cimburk je ve vlastnictví obce, a od roku 1964 je chráněna jako kulturní památka. S vedením obce se dlouhodobě bavíme o zajištění hradu, aby nedocházelo k jeho dalšímu poškození. Prozatím se podařilo i za přispění krajských dotací realizovat dvě etapy, kdy byla řešena vstupní brána, navazující zeď či podkovitá bašta. V příštím roce by obec chtěla realizovat třetí etapu v předpokládané hodnotě tří milionů korun. Tímto by mohlo být dokončeno zajištění předhradí. Pokud se budeme bavit o konzervaci hlavního paláce, tak se jedná o více jak 30 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Tématem setkání byly také opravy silnic poničených zvýšenou nákladní dopravou z důvodu transportu kůrovcového dřeva. „Oblast Moravskotřebovska patří mezi kůrovcem zasažené lokality, což způsobilo zvýšenou nákladní kamionovou dopravu na našich silnicích nižších tříd. Budeme chtít jednat se státem o příspěvku na tyto opravy, protože jsme tyto silnice před několika lety opravili a dnes trpí dopravou, která by zde za běžných okolností nebyla,“ uvedl hejtman Netolický.
Ten starostům představil také plán kraje na podporu projektu Pošta Partner. „Náš dotační titul by měl podpořit zavádění služby Pošta Partner tak, aby mohla být základní poštovní služba na venkově zachována v rozsahu, který bude pro občany přívětivý. Předpokládáme, že bychom tento dotační titul vyhlásili na jaře příštího roku,“ řekl hejtman.


  • Stomatologická pohotovost do konce roku 2022