Českotřebovský deník 348/2022 (17/12)

Přišla prosincová zima, děti sáňkují lyžují, jako za "našich mladých let". Město je bílé, čisté a uklizené, snad není tak barevné, jak jsme zvyklí. Prohlédněme si nyní alespoň část České Třebové  na fotografiích a videu z výšky tak, jak vypadá v zasněženém bílém hávu. Je zimní víkend, klid, ticho, je to jako v pohádce. Jen zatím málo sluníčka. Proto jsme přidali pár záběrů jako vzpomínku na loňskou lednovou zimu 2021... Odkaz na zimní video prezentaci najdete ZDE

Na Kozlově se lyžuje, lyžařská stopa je upravena! 

Je tu pravá zima, dokonce předvánoční. Nybylo letos třeba dlouho čekat. Všichni byli ale připraveni. Stopy na Kozlově jsou strojově upravené a dokonce to jde vystoupat Křivolikem ! Jak ukazují aktuální fotografie ze soboty 17/12  tak je parkoviště u autobusové zastávky zaplněné, ke spokojenosti lyžařů mnoho nechybí. Protože to přece jen všechno něco stojí, stálo by za to u vstupu na upravenou stopu přidat pár informací - jak se upravená stopa dlouhá, kdo to zajišťuje a kolik to stojí. A k tomu možnost platby dobrovolného příspěvku zveřejněným QR kódem. Mobil má u sebe každý.... 

Česká mše vánoční v kostele sv. Jakuba. Vánoce už začínají !

V České Třebové  byla před rokem 1989  uveden a na půlnoční mši v kostele sv. Jakuba, na mší byl obvykle velký nával. V roce 1989 poprvé bylo také koncertní provedení v Národním domě. Po rekonstrukci Dělnického domu na víceúčelové Kulturní cnetrum bývala uváděna zde ve velkém sále, a od roku 2005 v kostele sv. Jakub o posledním předvánočním víkendu.  Česká mše vánoční  bude uvedena v kostele sv. Jakuba ještě také na Štědrý den večer na půlnoční mši, letos má být od 23. hodin. Fotografie jsou z generální zkoušky, která se konala v kostele sv. Jakuba od 17 hodin i z večerního koncertu. Více o Rybově mši a fotografie ZDE

ZEMŘEL KRAJSKÝ ZASTUPITEL A BÝVALÝ RADNÍ PRO ŠKOLSTVÍ
BOHUMIL BERNÁŠEK

Přišla smutná zpráva o úmrtí pana Bohumila Bernáška, bývalého radního pro školství Pardubického kraje. V této funkci působil v minulém volebním období, ve své funkci se osvědčil a ve školské obci v kraji zanechal odkazů na jeho práci.  Tehdy v roce 2016, změnu obsazení krajského radního pro školství, kdy Ing. Pernicovou vystřídal právě Ing. Bernášek, si velmi pochvalovali především na českotřebovském gymnáziu. V té době začala změna přístupu, úspěchy, dosažené však i v dřívějších letech, byly najednou jinak hodnoceny. Do jeho nástupu totiž byla existence gymnázia Česká Třebová  považována za nejistou. Pozitivní změnu v oblasti krajského školství zaznamenali ovšem i mnoha dalších školách. Ing. Bohumil Bernášek do krajského zastupitelstva kandidoval za ČSSD  a také v současném volebním období na 3PK, předtím také do městského zastupitelstva v Lanškrouně za ČSSD. Otázkám mládeže a školské problematice se věnoval nejen ve své politické funkci, ale  dlouhodobě, ať již jako pedagog či zastupující ředitel školy. Jeho pozitivní přístup,  klid a nadhled  byl všude velmi potřebný. Čest jeho památce!
Ing.  Bohumil Bernášek (1953 - 2022)
Žil v Lanškrouně, kde vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou. Poté absolvoval Elektrotechnickou fakultu Vysokého učení technického v Brně. Po studiích nastoupil na svou mateřskou střední školu jako odborný učitel. Jeho záliba v rockové hudbě jej v osmdesátých letech přivedla ke kariéře profesionálního disc-jockeye. Vystupoval na tanečních akcích po celém tehdejším Východočeském kraji.  Po sametové revoluci se vrátil k učení a postupně vykonával funkce učitele, zástupce ředitele a ředitele Střední průmyslové školy a učiliště v Lanškrouně. Od roku 2016 byl členem Zastupitelstva  Pardubického kraje. Jeho cílem v oblasti školství byla především stabilizace sítě středních škol. Více než třicet let byl ženatý a s manželkou Evou vychoval syna, který je šachovým velmistrem. Od roku 2001 působil jako zastupitel města, po tři roky v Lanškrouně vykonával funkci místostarosty.


Míla Keprtová by měla dnes slavit 74. narozeniny

Neznám poctivější sportovkyni, která sportu obětovala všechno. především běhům  věnovala celý život, jako členka ČTBK Iscarex vytrvale trénovala a účastnila se téměř všech závodů českého poháru i Iscarex poháru. Možná víc než by měla, aby zajistila pro sebe potřebné zdraví. Snmad nejúspěšnějsí rok měla 2009, zejména ve spojení se závody v Austráii  pouze do WMG v Sydney. V tomto roce vyhrála opět (již počtvrté) svou kategorii Iscarex poháru 2009, obsadila 1. místo na MR v krosu v Tuháni, 1. místo na MR ve výběhu do kopce Zvičina, druhé místo v náročném prestižním závodě Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník a v řadě dalších prestižních závodů. Miloslava Keprtová přitom v kolektivu sportovců vždy působila velmi skromně, nenápadně...
Jako úspěšná reprezentantka města Česká Třebová a vlastně celé České republiky  byla přijata před Vánoci dne 17. prosince 2009  starostou města a v úterý 2. února byla spolu s dalšími vyhodnocenými sportovci města Česká Třebová převzala ocenění, které jí na základě nominace sportovní komisí rady města po zásluze předal starosta Jaroslav Zedník.
Loni v září jsme na Crosu po lyžařských tratích uctili její památku minutou ticha. Určitě se na nás dívá ze sportovního nebe a sleduje jak si vedeme. Byla by ráda, že se ještě i letos uskutečnil další Iscarex pohár a měla by obavy, jak to bude dál. Sport byl pro ni prostě všechno... (mm).


Spolupráce kraje a města Moravská Třebová

Náměstci hejtmana Michal Kortyš a Roman Línek jednali v uplynulých dnech na radnici v Moravské Třebové o investičních záměrech, na kterých bude nutná spolupráce s Pardubickým krajem. Hovořilo se hlavně o dopravě, ačkoliv město připravuje zajímavé projekty i v dalších oblastech.
Na setkání s náměstkem Kortyšem jsme projednali priority v opravách krajských komunikací ve městě, připravovanou rekonstrukci křižovatky u Kubíka a ulic Olomoucké a Komenského. Mezi hlavní priority města v roce 2023 patří vybudování infrastruktury v oblasti Jihozápad nezbytné pro rozvoj bydlení, zejména propojení ulic Dr. Loubala a Dr. Janského s novým obchodním centrem. Čeká nás také dokončení rekonstrukce povrchů na ulicích Nerudova a Lázeňská. Současně s těmito projekty připravuje město podklady pro dotační žádosti v oblasti nakládání s dešťovými vodami, modernizací veřejného osvětlení či nakládání s odpady. Dále jsme jednali o možnostech dotačních titulů na financování příprav výstavby cyklostezek. Toto téma budeme v nejbližší době komunikovat se starosty okolních obcí,“ shrnul průběh jednání moravskotřebovský starosta Pavel Charvát.
Pardubický kraj se snaží s koordinací záměrů radnici vyhovět. „Většinou je to tak, že pod krajskou komunikací nebo podél ní se nachází inženýrské sítě, takže je vždy lepší silnici rozkopat pouze jednou, pod ní udělat nový vodovod, plynovod, rozvod elektrické energie a následně opravit samotnou silnici a chodníky. Pokud se nepodaří dohodnout na sladění termínů, hrozí, že dělníci silnici rozkopou vícekrát, což samozřejmě znamená dopravní komplikace a údiv veřejnosti. Nelze to bohužel zařídit vždy, protože provozovatelé sítí mají harmonogramy nabité a ne vždy se s nimi dá domluvit, ale Pardubický kraj se jako majitel komunikací II. a III. tříd snaží radnicím vyjít vstříc a nejinak tomu bude i v Moravské Třebové,“ sdělil náměstek Michal Kortyš. 
Chtějí splatit dluh kultuře
O projektech v oblasti kultury jednal v Moravské Třebové náměstek hejtmana Roman Línek. „Město má za sebou etapy, kdy investovalo především do infrastruktury. Poměrně dobré zázemí zde má i sport a nyní přišel čas na kulturu,“ řekl Pavel Charvát.  Potýká se totiž s tím, že v 90. letech jeho představitelé prodali divadlo i kino do soukromých rukou a přestěhování kulturních akcí do muzea se neosvědčilo.
Veškeré naše kroky proto směřujeme k tomu, aby se kulturní dění do budoucna přesunulo do odpovídajícího zázemí a muzeum sloužilo svému původnímu účelu. Aktuálně dopracováváme poslední kroky pro vydání rozhodnutí o přidělení dotace na celkovou obnovu muzea včetně vytvoření nových expozic s celkovými uznatelnými náklady 80 milionů korun,“ uvedl místostarosta Václav Dokoupil.
Po důkladném průzkumu se představitelé Moravské Třebové rozhodli v roce 2020 koupit areál bývalé továrny Miltra, který chtějí proměnit na multifunkční komunitně kulturní centrum. „Nedávno jsme vyhodnotili architektonicko-urbanistickou soutěž o návrh. Vítězné řešení počítá se vznikem unikátního kulturního centra s kinosálem, doplněného o moderní knihovnu, kavárnu a zázemí pro konání venkovních akcí. S ohledem na finanční náročnost celého projektu jsou jednotlivé části centra koncipovány jako díly stavebnice tak, aby byla možná jejich postupná výstavba. Tomu přizpůsobujeme také jednotlivé dílčí kroky spojené s projekční a administrativní přípravu,“ konstatoval místostarosta. Rychlost samotné výstavby bude závislá na možnosti získat evropské dotace, celkové náklady budou 300 milionů korun plus DPH.
Pro obě strany je dobré, když koordinujeme dotační možnosti v rámci celého kraje. Je zbytečné soupeřit, chceme dostat co nejvíce peněz do kraje na potřebné projekty,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek s tím, že v posledních pěti letech Moravská Třebová využila pro městské a církevní památky a kulturní akce 1,4 milionu korun. Z toho se například pomohlo s opravami střech kostelů, obnovila fasáda muzea nebo bývalé menšinové školy. Příspěvky pomáhají i s restaurováním různých předměty, jako byla cechovní truhlice, renesanční křtitelnice, nebo historické obrazy.
V Moravské Třebové je v posledních letech aktivní skupina lidí, kteří organizují kulturní a společenský život a vracejí se k tradicím, které přerušilo vystěhování převážně německého obyvatelstva po válce. Nově se tu konají pivní a dožínkové slavnosti a obnovil se také masopust, který prochází celým městem. „Ocenil jsem účast Moravské Třebové v programu 500 let renesance ve východních Čechách a jsem rád, že se tady o své mimořádné památky příkladně starají,“ dodal Línek.