Českotřebovský deník 357/2022 (29/12)
Nové video Českotřebovského deníku: 
Vánoční tenisový turnaj starších žáků  kategorie B

   Ve dnech 27 - 28. 12. se v českotřebovské tenisové hale Za Vodou konal tenisový turnaj starších žáků kategorie B. Přihlásilo se 45 starších žáků, ale díky chřipkové epidemii se řada původně přihlášených hráčů se pro nemoc omluvila, do soutěže nastoupilo 18 hráčů. Dne 27/12. proběhly nejdříve kvalifikace do soutěžní turnajové šestnáctky a potom další zápasy až do turnajového čtvrtfinále. V hale tedy bylo živo, hrálo se na všech kurtech. Zúčastnili se také místní borci v čele s Matyášem Maršíkem a tak turnaj probíhal v poměrně živém a někdy i bouřlivém prostředí za zájmu veřejnosti. Matyáš Maršík si vybojoval postup do středečního semifinále, kde se však narazil na vlastně o dva roky staršího hráče Matúše Klimenta z Ostravy. Ten Matyáše Maršíka porazil ve dvou setech 2:6 1:6 a později pak odpoledním odpoledním finále porazil i druhého vítězného semifinalistu Štěpána Robenka z Přerova. Na závěr videa přináší Českotřebovský deník i rozhovor s Matyášem Maršíkem, hodnotící úspěšný tenisový rok 2022.Vyhrál zajímavé turnaje, startoval i ve Španělsku na Malorce na neoficiálním ME mladších žáků, již podruhé získal ocenění Kanáří naděje 2022. A v příštím roce má startovat i za špičkový klub TK Prostějov.  Odkaz na video ZDE

Vlevo Matyáš Maršík, Kanáří naděje 2022 TK Česká Třebová            Vpravo Matúš Kliment vítěz turnaje TJ Start Ostrava

Neefektivní městský úřad: zamyšlení nad prioritou, která by prioritou být nemusela

Účastníci prosincového jednání zastupitelstva města měli v rámci debaty o rozpočtové změně   navíc zařazenu prezentaci Martina Netolického, ze které vyplývá, že českotřebovský městský úřad je mezi ostatními úřady v tzv. pověřených městech stejného typu nejméně  efektivní, má více zaměstnanců než by mít musel a na výkon veřejné správy je v České Třebové vynakládáno více finančních prostředků  než v  jiných městech. A co víc, podle mínění Martina Netolického nepracuje zdejší městský úřad ani s dostatečnou kvalitou.  (Záznam 16ti minutové prezentace uvádím na odkazu ZDE)
Ta předvedená prezentace je  zajímavá a přináší srovnání, která jsme zatím neměli a některá stojí za zamyšlení, vybízí k provedení nějaké změny. Zdá se mi však, že by se vše mělo dělat s rozmyslem, aby se nenadělalo více škody než užitku. Jinak řečeno: změny, které mohou nastat,  by měly být skutečně zdůvodněné a dobře promyšlené, měly by na sebe dobře navazovat a neměla by se z toho dělat nějaká "hurá akce" podobná nedávnému schválení neúplného rozpočtu města na rok 2023.  Celý článek ZDE


110 let od narození Karla TOMŠE mladšího

(28.12. 1912 – 2.7. 1991), mnohostranně nadaného umělce a kulturního pracovníka


Narodil se v pekárně u Vavřínů v Bezděkově a této českotřebovské čtvrti zůstal věrný po celý život. Měl ještě dva sourozence – sestru a bratra. Jeho otec byl původně dekoračním malířem, později vlakvedoucím ČSD. Matka pracovala jako kuchařka ve vile Hermana Pollacka. Od malička chtěl být akademickým malířem. Protože na vyšší vzdělání nebyly finanční prostředky, alespoň se vyučil malířem dekorací v nedalekých Svitavách. S výučním listem ještě absolvoval praxi u táborského dekorativního malíře Touska a malíře Petraňka v Praze u kterého působil do povinného nástupu na vojenskou službu.

Po ukončení základní vojenské služby se vrátil do České Třebové. Protože v jeho oboru nenašel uplatnění, nastoupil ke státní dráze. Prošel zde celou řadou zaměstnání, až v roce 1959 byl jmenován do funkce vedoucího ZK železničářů.

Karel Tomeš mladší byl nejen známým malířem krajin, figuralistou a dekoratérem panoramatických kulis. Dělal grafiku, ilustroval několik knížek, je autorem divadelní opony v sále kozlovské hospody a dvou soch vodníků (park Javorka, areál depa ČSD). Znali jsme jej i jako zpěváka, herce a režiséra. S divadlem začal v sedmnácti letech (operety, činohry). K jeho nejoblíbenějším rolím patřil Celestén v operetě Mamzelle Nitouche, mladokomik ve hře Podej štěstí ruku nebo Šavlička v Tylově pohádce Strakonický dudák. K sedmdesátým narozeninám Karla Tomše připravil divadelní soubor Hýbl hru G.B. Shawa Pygmalión. Oslavenec se představil v roli Alfréda Doolittla. Pro mimořádný um a hlavně přátelskou povahu byl velice oblíben. JS

Nejznámější obrázky Karla Tomše byly českotřebovské kostelíčky, které maloval i zpaměti.....

Šestnáctý ročník Hudba pomáhá přispěje přes půl milionu na nový pokojík

Vysoké Mýto – Závěrečné vystoupení šestnáctého ročníku sousedské benefice Hudba pomáhá se uskutečnilo v sále Šemberova divadla ve Vysokém Mýtě. Poslední hlasy zpěváků a tóny orchestru se nesly auditoriem v pozdních večerních hodinách prvního svátku vánočního. Výtěžek z celého koncertního turné věnovaný na podporu Elišky Novotné v tuto chvíli činí 502 639 korun. Eliščini rodiče je použijí k přestavbě garáže na bezbariérový pokojík.
Dlouhá koncertní šňůra sousedské benefice Hudba pomáhá je opět u konce. Parta přátel pořádající hudební vystoupení k podpoře handicapovaných pomáhala letos již pošestnácté. Hudbí sbor, orchestr, sólisté a všichni členové týmu přitom potěšili smysly návštěvníků hned šestkrát. Koncertní tour započala 26. listopadu dvojkoncertem v Morašicích, pokračovala vystoupeními v Poličce, Litomyšli a poprvé také v Ústí nad Orlicí a skončila 25. prosince ve Vysokém Mýtě. 
“Máme radost, všechny naše tradiční koncertní zastávky byly do posledního místa vyprodané. Dokonce i nově přidaný koncert v Ústí nad Orlicí byl z 95 % zaplněn. Celkově tak letošní program vidělo 2011 diváků,”  sdělil ředitel festivalu Karel Telecký.
Návštěvníci koncertů si užívali orchestrální úpravy populárních písní, šansonů i swingovou muziku v podání hudbího sboru, sólistů a orchestru. “Drtivá většina aranží vznikla přímo u nás - pod rukama klavíristky Martiny Novotné. A nutno podotknout, že letos nás opravdu nešetřila," prozradil s úsměvem dirigent a sbormistr Lukáš Hrubeš a představil hudebníky: „Setkávají se tu hráči ze ZUŠ, kteří získávají s orchestrální hrou první zkušenosti, s hudebníky mnohdy i z konzervatoří, kteří mají s podobným muzicírováním mnoho zkušeností. Je až neuvěřitelné, jak se od sebe vzájemně učí a dokáží společně vytvořit posluchačsky atraktivní program. Každou zkouškou i každým koncertem sehranost a jistota muzikantů rostla.“ 
Tento rok míří finanční podpora k devítileté slečně Elišce Novotné, které bylo diagnostikováno vzácné onemocnění CDKL5. Kvůli tomu Eliška tráví celý svůj život na vozíčku a potřebuje neustálou pomoc druhých. S rodinou přitom bydlí v  řadovce na okraji Pardubic, a protože je manipulace s handicapovanou slečnou na točitém schodišti již velice náročná, odehrává se prakticky celý její domácí život na pohovce v obýváku.
Cílem šestnáctého ročníku Hudba pomáhá je vybrat finance, za které by Novotní mohli přestavět garáž na bezbariérový pokojík s rehabilitačními pomůckami, pohodlnou postelí i herním koutkem. „Je krásné pomáhat hudbou a vidět radostné tváře vystupujících, Elišky, jejích rodičů, hudbích podporovatelů a všech, kteří dorazili na naše koncerty. Navíc pomoci záslužné věci a odcházet s pocitem blaha v duši,“ řekl Telecký a pokračoval: „Podařilo se nám doposud ze vstupného a příspěvků na transparentním účtu vybrat úžasných 502 639 korun. Díky tomu mohou rodiče zaplatit přestavbu garáže v bezbariérový pokojíček, který si pro Elišku vysnili. Srdečné díky patří celému týmu Hudba pomáhá, parťákům, sponzorům, zkrátka všem lidem se srdcem na pravém místě.“
Podpořit Elišku můžete až do konce března nového roku, a to přispěním libovolné částky na transparentní účet 2501291415/2010. Během měsíce dubna 2023 pak bude prozrazena finální vybraná částka, která je určená na přestavbu garážových prostor v útulný pokojík.
Kdy a kde Hudba koncertovala v roce 2022?
So | 26. 11. | 17.00 & 19.30 | Morašice | kostel sv. Petra a Pavla 
So | 3. 12. | 19.00 | Polička | Tylův dům 
So | 10. 12. | 19.00 | Litomyšl | Smetanův dům 
So | 17. 12. | 19.00 | Ústí nad Orlicí | Roškotovo divadlo 
Ne | 25. 12. | 19.00 | Vysoké Mýto | Šemberovo Divadlo

Pozvánka na dětský silvestrovský ohňostroj s čočkovou polévkou do Litomyšle

Již od přelomu tisíciletí se na Smetanově náměstí v Litomyšli loučíme se starým rokem na Silvestra již v 18:00 hodin. Dětský silvestrovský ohňostroj bude - po nucené covidové přestávce - i tentokrát doprovázen oblíbenou čočkovou polévkou. Přijďte se podívat a popřát svým známým vše dobré do nového roku 2023!
Pokud chcete mít dobrý výhled na dění na obloze i odpalování rachejtlí, tak raději přijďte s předstihem, protože v minulých letech bylo Smetanovo náměstí zcela zaplněné davy lidí.  Po sérii výbuchů na nebi přijde řada na tradiční čočkovou polévku, kterou vám bude rozlévat starosta, místostarosta a radní ve stáncích poblíž sochy Bedřicha Smetany. 

Literární rezidence strážníka Kmoníčka v Litomyšli  

Město Litomyšl vypsalo na rok 2023 – ve spolupráci s Městskou knihovnou Litomyšl a Městskou galerií Litomyšl - měsíční rezidenční pobyt pro autorky a autory detektivní literatury. Historicky první rezidenci si v únoru roku 2023 užije Markéta Pilátová, kterou vybrala porota z celkem pěti přihlášených zájemců.
Město Litomyšl vypsalo na rok 2023 – ve spolupráci s Městskou knihovnou Litomyšl a Městskou galerií Litomyšl - měsíční rezidenční pobyt pro autorky a autory detektivní literatury. Detektivní žánr nebyl nijak omezen – rezidence byla otevřena autorům regionálních či drsnějších severskou literaturou inspirovaných detektivek stejně jako autorům thrillerů či povídek s detektivní zápletkou. Žánr krimi byl zvolen v souvislosti s novou tradicí literárního festivalu věnovaného právě detektivní literatuře s názvem litomyšlská Kriminacht. O pobyt mohli požádat občané EU, kteří dosáhli 18 let a píší česky. Dále musí uspořádat čtení pro veřejnost a realizovat také drobný literární výstup pro Litomyšl.
Rezidenční pobyt v Litomyšli je pojmenovaný podle postavy městského strážníka Kmoníčka, která se objevila v Jiráskově povídce. „Kmoníček se sklonem neustále pospávat byl skutečnou historickou postavou,“ vysvětluje ředitelka knihovny Iva Pekníková a dodává: “Většinou někde posedával a podřimoval a jeho čas plynul v poklidném tempu. Jak píše Alois Jirásek:“ Každý již jeho slabou stránku znal, že kde může, opře se o zeď nebo zasedne na lavičku a oddá se tu sladké dřímotě.“  Foto spisovatelka Markéta Pilátová
A co přesně pro spisovatele znamená Literární rezidence strážníka Kmoníčka v Litomyšli? To vysvětlil starosta Daniel Brýdl: “Vybraný spisovatel se může těšit na měsíční pobyt v apartmánu na Zámeckém návrší zdarma, měsíční stipendium ve výši 1000 EUR a také vstup zdarma do místních kulturních institucí.“    
Město Litomyšl poskytne rezidenci v období od 1. do 28. února 2023. Přihlášky, jejichž součástí byly i motivační dopisy popisující literární záměr během tvůrčího pobytu, životopis a ukázku z dosavadní tvorby, odevzdalo pět zájemců. „Komise se nakonec jednohlasně shodla na spisovatelce Markétě Pilátové,“ říká Martina Zuzaňáková, ředitelka Městské galerie Litomyšl a dodává: “Markéta Pilátová píše knihy pro děti i pro dospělé a v rámci rezidence se pustí do své první detektivky!“ Dodejme, že knihy této kroměřížské rodačky s názvem „Žluté oči vedou domů“ i „Má nejmilejší kniha“ byly nominovány na cenu Magnesia Litera a Cenu Josefa Škvoreckého a přeloženy do několika jazyků. V oblasti tvorby pro děti jsou oblíbené např. „Kiko a tajemství papírového motýla“ či „Víla Vivivíla a piráti jižního moře“. V mnoha českých médiích (např. Respekt, Lidové noviny, kulturní příloha Práva Salon) publikuje eseje, zahraničně-politické články, reportáže, recenze, povídky a autorské sloupky. Píše rovněž povídky pro rozhlasovou stanici Vltava a písňové texty pro zpěvačku Moniku Načevu.     


Nové zastupitelstvo Litomyšle představilo své programové prohlášení

Na posledním letošním setkání zastupitelů města Litomyšle bylo 8. prosince 2022 schváleno programové prohlášení pro volební období 2022 - 2026. Zastupitelé se v něm pro následující čtyři roky zavazují usilovat o rozvoj Litomyšle a integrovaných obcí směrem k prosperitě a spokojenému životu všech svých občanů v souladu s principy demokracie. Hodlají také usilovat o to, aby se město Litomyšl brzy znovu stalo desetitisícovým městem.
Detailní znění prohlášení najdete v přiloženém souboru. Zastupitelstvo také v průběhu jednání jednohlasně schválilo návrh rozpočtu města na rok 2023. Litomyšl totiž, na rozdíl od ostatních měst, svůj rozpočet na nový kalendářní rok schvaluje už v průběhu prosince. V novém roce tak nepracuje v rozpočtovém provizoriu, ale je schopná financování svých předem schválených projektů už od 1. ledna. V průběhu února, poté, co je známa přesná bilance předchozího roku, pak tento předběžně schválený rozpočet dále zpřesní a alokuje potřebné finanční prostředky pro konkrétní investiční záměry.
Všemi přítomnými zastupiteli bylo odhlasováno i navýšení místního poplatku z pobytu, a to z původních 10 Kč na 30 Kč. Stejně tak se zvýšení týká i místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, Litomyšlané si proto od nového roku za svoz komunálního odpadu připlatí o 108 Kč navíc. Poplatek v roce 2022 činil 804 Kč, v roce 2023 povyroste na 912 Kč. 
V neposlední radě je třeba podotknout, že na začátku zasedání svůj slib dodatečně složily zastupitelky Eva Novotná a Alena Fiedlerová, které se v říjnu nemohly úplně prvního setkání nového zastupitelstva zúčastnit.


JAK POSTUPUJE STAVBA NOVÉHO PAVILONU V PARDUBICKÉ NEMOCNICI

Fotografie z úterý 20. prosince 2022
 


Český svaz ochránců přírody vyhlásil rok 2023 za ROK KONIKLECŮ

Co nás určitě nemine
Ukliďme svět – po celý rok, ale hlavně 25. března
Setkání s přírodou - 9.–18. června
Víkendy pro přírodu – po celý rok, ale první již 13. ledna!
Živá zahrada – 26. – 28. května a 22. – 26. prosince
Setkání členů a přátel ČSOP - 8. – 10. září