Českotřebovský deník 358/2022 (30/12)
Českotřebovský deník publikoval za rok 2022 celkem 211 videí

Přípravou a publikováním videí jsem začal od ledna 2020 po ukončení vydávání tištěného Českotřebovského zpravodaje. Od té doby vychází Českotřebovský deník pouze na internetu a má svůj stejnojmenný videokanál "Českotřebovský deník" na youtube.com, ve kterém je již publikováno přes 500 videí. "Nejúrodnější rok" byl ten právě končící (2022), kdy byla na internetu publikováno celkem 211 videí. Byl to rok bez covidu, kdy se již rozběhla naplno kulturní a sportovní činnost. A nešlo o nějaké dvouminutové reportáže, ale také o záznamy koncertů divadelních vystoupení, medailony významných osobností města, dokumenty.
Na přípravě spolupracujeme v úzkém kolektivu, nejčastěji  ve dvojici  Milan Mikolecký a Libor Vašina, dále s pomocí Martina Šebely, Pavly Skopalové, Víry Balcarové, Milana Michalského, Jana Šimůnka, Blanky Kostřicové a dalších.
Jsme čistí amatéři, nepracujeme v rámci živnostenského oprávnění, ale skutečně jde o čistou volnočasovou aktivitu. Vše děláme zdarma a jde za rok jistě o tisíce hodin, které pro tuto činnost věnujeme. Děláme to rádi ve snaze zaznamenat události a osobnosti, které by jinak unikly a nikdy by je nebylo možné nijak zachytit. Spousta projektů je ve stádiu rozpracování, protože sehnat dokumentující materiál není někdy jednoduché. Máme zaznamenány osobnosti (a jejich osudy, vzpomínky), které už nežijí, kompletně zdokumentovanou veškerou výstavní činnost městského muzea, akce zušky, výstavy v kulturním centru atd. Všechna videa jsou volně přístupná na zmíněném kanálu a také na webu Českotřebovského deníku. Sledovanost webu i facebooku je ověřeným způsobem měřena (např. na webu Analytics google.com), sledující jsou prakticky po celém světě od Aljašky po Čínu a Austrálii. Podobně na youtube je sledovanost měřena, za poslední rok činí cca 86 tisíc shlédnutí videí.
Donedávna byl přístup možný také z webové stránky města, ale po nástupu nového vedení odtud odkazy rychle zmizely snad jako "škodlivý malware", aniž by nám to někdo třeba jen oznámil nebo dokonce zdůvodnil. Naštěstí to nemohou smazat z našeho webu, facebooku,  nebo z kanálu Českotřebovského deníku na youtube.com. Je to stejně dost zvláštní přístup, vždyť pětistovka zveřejněných videí je vesměs takových, které naše město propagují a dokumentují co se u nás děje. Ale i z dalších indicií bohužel vidím i snahu určitým způsobem  práci Českotřebovského deníku bránit. Toto téma však nechci dále rozvádět, třeba někdy jindy.
Jak to bude dál: 
Českotřebovský deník včetně dalších videí bude pokračovat, do konce dubna dovršíme již dvacátý ročník. Mám k dispozici velký archiv podkladů k publikování, můj otec byl kronikář (kroniku města psal  od r. 1946 do r. 1959), také publicista - spolu s Jaroslavem Hosnedlem a Stanislavem Víšou vydávali v padesátých letech "Hlas osvětové besedy", aby pak po přestávce způsobené přeložením mimo Třebovou byl od r. 1968 správcem městského muzea. Z této doby mám spoustu materiálů, k jejich zpracování jsem se pro mnoho další práce pořádně nedostal. To všechno tedy bude možné dále využít, bude-li k tomu nyní více času. Prostor pro další naše projekty je velký a záleží vlastně jen na naší snaze a iniciativě. Musíme dokončit rozpracované dokumenty a pokračovat v projektech nových. Aktuality řešíme důkladněji než ve dvouminutových reportážích  tak, aby byla zřejmá také atmosféra sledovaných událostí.

Českotřebovský deník v roce 2022
Ze statistik návštěvnosti webu, facebooku a youtube kanálu za uplynulý rok

Českotřebovský deník celkový počet návštěv v roce 2022: 496 tisíc
Průměrný denní počet návštěv 1358
Českotřebovský deník - videokanál na youtube.com  86 tisíc zobrazení (v roce 2022)
Opakované zahraniční návštěvy webu z 62 států světa: Česko, Slovensko, Austria, Australia, Albania, Belgie, Benin, Brazilie, Canada, Italy, Spain, Switzertland, Ukrajine, United Arab Emirates, USA, Frace, South Korea, UK, Germany, China, Poland, Netherlands, Indonesia, Romania, New Zealand, Hungary, Grece, Croatia, Ireland, Bulgaria, Egypt, Madagaskar, Turkey, Montenegro, Malta, Slovenija, Portugal, Oman, Mexico, Norway, Costa Rica, Serbia, South Africa, Denmark, Andorra, Pakistan, Schweden, Kenya, Jordan, Moldova, Philippines, South Korea, Sri Lanka,Tunisia, Noth Macedonia, Finland, Saudi Arabia,  Nigeria, Vietnam. Všude tam jsou nebo byli Českotřebováci.  Z některých evropských států jde o tisícovky návštěv webu.
Největší ferkvence návštěv Francie, Nizozemsko, USA, Rakousko
Facebook Českotřebovský deník: 890 sledujících ....
Všem, kteří sledují naše zpravodajství, reportáže, dokumenty, medailonky či záznamy bychom chtěli popřít do nového roku 2023 hodně zdraví, štěstí, spokojenosti  a úspěchů v práci i osobním životě.
Milan Mikolecký
Přehled videí Českotřebovského deníku v roce 2022 najdete ZDE
Přehled videí Českotřebovského deníku publikovaných v letech 2020 a 2021 najdete ZDE


Knihovna mapuje 100 let od jejího otevření

V roce 2022 společně oslavíme sto let od otevření veřejné knihovny v České Třebové. K této příležitosti plánujeme několik speciálních akcí, které vám postupně představíme. Už teď ale shromažďujeme materiály z dlouhé historie českotřebovských knihoven, protože ještě před otevřením Jiráskovy veřejné knihovny fungovaly knihovny v různých spolcích a veřejná knihovna na Parníku a Lhotce. Knihovna se také několikrát stěhovala. Máte doma v rodinném albu fotku knihovny? Pamatujete si, jak vypadala knihovna třeba před 50 lety a kde sídlila? Máte vtipnou zkušenost z knihovny?
Zajímají nás vaše příběhy a zážitky s knihovnou, historické i ty současné. Hledáme fotky a videa z knihovny do roku 2010. Pokud souhlasíte s jejich zveřejněním, pošlete je na e-mail 100@moderniknihovna.cz. Můžete poslat i odkaz na úschovnu. Těšíme se, že společně zaznamenáme proměnu českotřebovského knihovnictví až do současnosti!

20 knih za rok. Přijmete čtenářskou výzvu městské knihovny?

Pokud jste se zapojili do čtenářské výzvy a půjčili jste si v knihovně 20 knih dle vypsaných témat na rok 2021, vyplněnou čtenářskou kartu odevzdejte v knihovně do 7. ledna 2022. Poté náhodně vylosujeme vítěze.
Témata čtenářské výzvy na rok 2022, která vytvořila Databáze knih, jsou následující:
1. Kniha (od autora) z mého dětství
2. Kniha, v níž je postava na útěku / skrývá se
3. Kniha od afrického autora
4. Kniha, jejíž děj se odehrává na horách
5. Kniha, jejíž postava má fyzickou indispozici
6. V pořadí čtvrtá autorova kniha
7. Kniha, jejíž autor je o 22 let starší než já
8. Kniha autora, který prožil 1. světovou válku
9. Kniha s předmluvou
10. Kniha, jejíž název neobsahuje písmeno "a"
11. Kniha, která má na obálce strom
12. Kniha s tématem nešťastné lásky
13. Kniha od držitele Ceny Franze Kafky
14. Literatura faktu
15. Kniha s méně než 22 hodnoceními na Databázi knih
16. Kniha, jejíž autor už nežije
17. Kniha, která má více než 333 stran
18. Kniha, jejíž hlavní hrdina pije kávu
19. Kniha, jejíž autor je novinář
20. Kniha poprvé vydaná v roce 2022 (nová kniha)
Zapojení do čtenářské výzvy u nás v knihovně je jednoduché. Stačí si vyzvednout papírovou kartu, do které si během roku budete zapisovat půjčené a přečtené knihy, které odpovídají danému tématu. Tipy, jaké knihy do výzvy patří a máme je v knihovně, najdete na www.moderniknihovna.cz. Přečtete za rok 20 knih?


Zajímavý příklad z Litomyšlska: projekt "Cestou vzájemného porozumění"

Realizace projektu „Cestou vzájemného porozumění ve vzdělávání na území ORP Litomyšl“ , byla zahájena 1. července 2016 a ukončena 30. června 2019. Jeho hlavním cílem bylo vyrovnání příležitostí zdejších dětí z odlišných sociálních, ekonomických a kulturních prostředí. Zkrátka šlo o to, aby měly děti stejnou startovací čáru do života. A v projektu se snaží dále pokračovat .
Do projektu se zapojily téměř všechny mateřské a základní školy z Litomyšlska. Tedy pedagogové, děti i žáci, ale také bylo uzavřeno 643 nových dohod o provedení práce či pracovní činnosti s asistenty, školiteli, koordinátory, mentory, psychology, speciálními pedagogy, doučovateli, vedoucími kroužků a dalšími pracovníky. Celkem na jejich aktivity město získalo přibližně 68 milionů Kč. O financování se postarala Evropská unie (85 %), stát (10 %) a dotčené obce (celkem 21 subjektů s příspěvkem 5 %).
Je toho dost , co se za tři roky stihlo pro děti, žáky a pedagogy udělat. Povedlo se v Litomyšli zřídit a provozovat Klub neformálního předškolního vzdělávání (Klubík).Město v současné době hledá řešení, jak po skončení projektu CVP Klubík zachovat a zaplatit jeho provoz. Dále se ve městě podařilo založit Klub neformálního základního vzdělávání . Klub je zaměřen na prevenci školní neúspěšnosti žáků. Funguje pravidelně ve dnech školního vyučování od 12:00 hod. – 16:00 hod.  Průměrná návštěvnost Klubu je 14 dětí. I v tomto případě se v současné době hledají možnosti, díky kterým by Klub dále fungoval po skončení projektu.
Starší kamarád, kroužky a doučování.  Cílem studenta je motivovat mladšího žáka ke smysluplnému trávení volního času a být mu dobrým vzorem. Doučování umožňuje pedagogům ve 14 základních školách více se individuálně zaměřit na žáky, kterým hrozí školní neúspěch.
Další realizovanou aktivitou byly Doprovodné aktivity pro děti, v rámci kterých se financovaly výlety a různé zajímavé akce. Jednotlivé školy vždy obdržely určité množství peněz, které využily na návštěvy muzeí, volnočasových středisek, do lanových parků, na turisticko-poznávací akce, ale také divadel, návštěvu zoo či technicko-vzdělávacích center. Podpořeno bylo všech 164 tříd zapojených do projektu.
Odborné poradenství – školní psycholog, speciální pedagog, supervizor a romský koordinátor. Významným přínosem projektu je pro zapojené školy zajištění odborných pozic školního psychologa, speciálního pedagoga, supervizora a romského koordinátora. Aktuálně je školám k dispozici pět školních psychologů a stejný počet speciálních pedagogů, kteří školy pravidelně navštěvují.
Odborné vzdělávání pracovníků škol. Všem pedagogickým a nepedagogickým pracovníkům bylo v rámci projektu CVP poskytováno odborné vzdělávání. Na společných setkáních si sdělovali a předávali zkušenosti z praxe. Dále pořádaly konzultace s odborníky, které využívá škola či pracovníci klubu neformálního předškolního a základního vzdělávání.

K práci provedené v rámci litomyšlského projektu je spousta dokumentace. Příkladné je především velké nasazení v celém poměrně širokém regionu Litomyšlska. Když přejdeme k nám do České Třebové, (nebo na naše malé "Českotřebovsko") tak si můžeme připomenout špatné výsledky hodnocení vzdělávání žáků ve věku povinné školní docházky publikované cca před rokem. Řešení se město snaží hledat pomocí utvořené pracovní skupiny pro vzdělávání na českotřebovské radnici. V této skupině jsem také letos působil, ale když nyní studuji projekt z Litomyšlska, našel jsem zde nemalou motivaci.  Nyní pracuje na naší radnici zmíněná pracovní skupina v jiném složení, problémů ve vzdělávání však neubylo. Věřím proto, že budeme hledat příklady také v okolním regionu může se to vyplatit. Znamená to však skutečně zapojení všech škol a vzdělávacích zařízení státních, soukromých i neformálních skupin tak, aby tahali za jeden provaz. (mm)