Českotřebovský deník 14/2022 (14/1)  
Nové video Českotřebovského deníku: Koncert pro PHV  

 
Koncert pro PHV" byl příležitostí představit žákům přípravného oddělení ZUŠ a jejich rodičům hudební nástroje, které se na škole vyučují a usnadnit jim tak výběr nástroje na který se budou v dalším období specializovat. V 15 hudebních vystoupeních účinkovali žáci školy, další nástroje byly doporučeny pomocí ukázek učitelů.

Poslední rozloučení se zemřelými v kostele sv. Jakuba

Ing Jan Peringer:  Poslední rozloučení se koná v kostele sv. Jakuba v úterý 18.1.2022 v 11.30 hodin.

MUDr. Dagmar Venclová: Poslední rozloučení se koná v kostele sv. Jakuba v pondělí 17.1. v 11:30 hod.

Peklák odstartoval zimní sněhovou sezónu

V pátek 14.1. zahájil provoz na hlavním svahu v omezené šířce. Dále bude v provozu občerstvení, půjčovna vybavení a servis. Malá sjezdovka Zahrádky s lyžařskou školou pro nedostatek sněhu prozatím mimo provoz. Provozní doba v pátek 17-21, v sobotu 9-16 a 17-21 a v neděli 9-16 a 17-20. V dalších dnech již běžná provozní doba. Lyžařské kurzy jsou do 18.1. zrušeny.

Parcipativní rozpočet bude i v České Třebové

Návrhem se zabývala rada města v pondělí dne 10. ledna a odsouhlasila doporučení pro únorové jednání zastupitelstva, ve kterém navrhuje vyčlenit z rozpočtu města částku 500 tis. Kč  na projekty, které budou navrženy občany města. Schválený návrh bude zveřejněn v nejbližším vydání Českotřebovského zpravodaje, na webu města a facebookovém profilu tak, aby se dostal do povědomí českotřebovské veřejnosti. Návrhy, které mohou občané posílat  budou rozděleny podle finančního objemu do dvou kategorií:
1. malé návrhy do 50 tis. Kč
2. velké návrhy  do 200 tis. Kč.
Podrobnější pokyny k tomu jak při využívání této možnosti postupovat, jaké budou přesně stanovené  termíny  pro odevzdání projektů, jaký bude postup vyhodnocení návrhů a jak budou vyhlášeny bude v nejbližší době zveřejněn.
Obdobná možnost "Parcipatrivního rozpočtu" je také vyhlášena v sousedních městech Litomyšl, Ústí nad Orlicí a Lanškroun, liší se způsobem vyhodnocovaní, velikostí kategorií i částkou, kterou město na tento účel vynaloží z rozpočtu. U nás v České Třebové se zavádí tato možnost poprvé a nejsou s ní tedy zkušenosti. Proto byl celkový objem prostředků pro tento rok omezen na 500 tis. Kč.  V Litomyšli pro tento účel dávají částku 700 tis. Kč, v Ústí n.O. 800 tis. Kč a v Lanškrouně dokonce celý milion. 
Tento text berte jako první informaci, brzy bude zveřejněn celý postup a konkrétní zajištění této akce. Vše píšu proto, že mezitím již bylo zveřejněn přehled usnesení pondělní schůze rady města z 10. ledna, kde je také usnesení o zavedení parcipativního rozpočtu. Zajímavé také je, že zavedení parcipativního rozpočtu v České Třebové uvádí také v pořadu Zprávy regionu na OIK TV již ze 7. ledna, tedy dříve, než byl tento návrh vůbec přednesen a projednán. Zřejmě zde mají schopnost věštit z křišťálové koule.
Milan Mikolecký

V Letohradě začali s přestavbou Kulturního domu

Stavební firma v těchto dnech demoluje podle projektové dokumentace vstupní část Domu kultury - konkrétně atrium a taneční sál.
 
Podle projektu bude tento prostor řešen jinak.
Nebudou uvnitř nosné sloupy, taneční sál bude zvětšen nad parkoviště a tato nová přední část objektu Domu kultury bude mít zcela jinak řešeny nosné konstrukce, aby ve vnitřních prostorech nepřekážely sloupy.

V Ústí n.O. mají Akademii volného času pro širokou veřejnost

Akademii pořádá ústecká městská knihovna a to na vysoké úrovni již několik let.  Letops jako první se konala přednáška historika a politologa Martina Nekoly, věnovaná životu a historii krajanských komunit ve vybraných amerických velkoměstech. Posluchači měli možnost se také dozvědět o významných českoamerických osobnostech, které se dokázaly v různých obdobích prosadit v politice, vědě, umění a byznysu. 
V roce  2022 knihovna připravila tradičně 8 přednášek na zajímavá témata a to každý měsíc kromě letních prázdnin a prosince. Následující přednáška je připravena na 9. února a posluchači mohou těšit na přednášku Dušana Špitálského věnovanou osobnosti Friedricha von der Trencka (1727 - 1794).
Kompletní přehled letošních přednášekZDE: https://www.knihovna-uo.cz/cze/akademie

Zákon o cestovním ruchu je opět ve hře

V hotelu Thermal v Karlových Varech se 12. a 13. ledna sešli radní z celé republiky, kteří mají ve své gesci cestovní ruch. Zamířili na letošní první jednání komise Rady Asociace krajů České republiky. Předmětem jednání byl  například zákon o cestovním ruchu nebo plány agentury CzechTourism pro letošní rok.
„Na programu bylo hodně zásadních bodů k projednání. Nejvíce pozornosti vyvolala informace o tom, že tvorba zákona o cestovním ruchu je znovu ve hře. Dlouhodobě je upozorňováno ze všech úrovní, že tak významné hospodářské odvětví, jakým cestovní ruch bezesporu je, nemá legislativní podporu v samostatném zákoně. Vznik zákona o cestovním ruchu je součástí Programového prohlášení nové vlády a Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo zákon vypracovat za součinnosti partnerů, tedy i krajů, do konce roku 2023,“ poznamenal Alexandr Krejčíř, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch, sport a majetek.
Dalším významným tématem jednání byla Kategorizace a certifikace destinačních managementů, jejímž cílem je zkvalitnit a zefektivnit činnosti v oblasti destinačního managementu a jejich marketingových aktivit.
„Ředitel agentury CzechTourism Jan Herget na setkání představil plánovaný projekt e-Turista, který by chtěla agentura spustit do dvou let. Jedná se o jednotný systém pro evidenci návštěvníků v tuzemsku.  Také jsme se dozvěděli, jaké plány má CzechTourism pro tento rok,“ uvedl Krejčíř. Na jednání proběhla také prezentace Ministerstva pro místní rozvoj. „Ministerstvo nás ujistilo, že i v roce 2022 bude podporovat cestovní ruch samostatným dotačním titulem, takzvaným Národním programem podpory cestovního ruchu v regionech 2022,“ řekl Alexandr Krejčíř.
Součástí setkání byla i prohlídka Karlových Varů s průvodcem, Muzea Karlovy Vary a ikonického hotelu Grandhotel Pupp.

Oprávnění rezidenti mají čas zaplatit roční poplatek za parkování do 31. ledna 

Upozorňujeme rezidenty, kteří mají dle Nařízení rady města č. 1/2020 o placeném stání na místních komunikacích a souvisejícího Ceníku pro stání silničních motorových vozidel, nárok na zvýhodněné zaevidování registrační značky vozidla do systému elektronického parkování, že tato služba je od 1.12.2021 přesunuta z odboru dopravy MěÚ do kanceláře ověřování (Czech POINT) v přízemí hlavní budovy MěÚ na Starém náměstí. Za tímto účelem je nutná osobní návštěva. S sebou je potřebné si vzít platný občanský průkaz + technický průkaz vozidla (stačí malý TP) a navíc Potvrzení o příjmu ze závislé činnosti dle zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (v případě, že někdo používá služební vůz).
Cena za kalendářní rok za placené stání na místních komunikacích nebo jejich úsecích podle čl. 1 odst. 2 nařízení je:
• pro fyzické osoby o za 1. vozidlo pro bytovou jednotku v domě 300 Kč,  za 2. vozidlo pro bytovou jednotku v domě 2.500 Kč,
• pro fyzické osoby podnikající a právnické osoby o za první vozidlo 1.500 Kč, o za 2. vozidlo 2.500 Kč
Platnost parkovacího oprávnění podle tohoto článku počíná 1. prosincem roku, který bezprostředně předchází kalendářnímu roku, na něž je parkovací oprávnění zakoupeno, a končí 31. lednem bezprostředně následujícího kalendářního roku.

Stavební odpad není odpad komunální, nelze jej odkládat ve sběrném dvoře zdarma
Dosavadní možnost odložit stavební odpad do hmotnosti 500 kg na daňového poplatníka 31.,12. 2021 skončila, nyní je třeba za veškerý odložený stavební odpad platit po zvážení na váze ve sběrném dvoře podle dále uvedeného ceníku: