Českotřebovský deník 1/2022 (1/1)      
Vstupujeme do nového roku 2022

Přejme si aby byl dobrý a úspěšný. pro každého z nás a také pro naše město, pro  Českou Třebovou. K tomu je třeba spojit síly, není možné spoléhat na jednotlivce, kteří  to dokážou osamoceni. Bez týmové podpory  nelze nic prosadit a pak ani realizovat. Můžeme třeba do nekonečna diskutovat o tom, co by bylo lepší a výhodnější, ale někdy už musí diskuze přestat a bude třeba rozhodnout a toto rozhodnutí potom dovést do praxe.  Budoucnost potom ukáže, zda to bylo rozhodnutí úplně správné, ale bude vždy lepší, než  přešlapovat na místě a bez jakéhokoliv závěru stále jen diskutovat a přehodnocovat, zda  by se neměl záměr ještě změnit či upravit.  Právě to si myslím bude pro další období důležité. (mm)

Nové video Českotřebovského deníku:
Stream celého koncertu České mše vánoční  z 18. prosince v kostele sv. Jakuba

První dvacetiminutové video z předvánočního koncertu v kostele sv. Jakub jsme připravili obratem hned druhý den po koncertu a do dnešního dne jej shlédlo na youtube kanálu Českotřebovského deníku přes 600 zájemců, další pak opakovaně. Další stovky shlédnutí na sociálních sítích a portálu Orlicky.net. Delší čas pak byl zapotřebí na přípravu plného záznamu celého koncertu a sestřihu záběrů ze tří kamer. podařilo se jej dokončit až s koncem loňského roku 2021 a teprve nyní jej vkládáme na server youtube ke zveřejnění.  Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby je v České Třebové adventním fenoménem - co by to bylo za Vánoce bez Rybovky. Proto bude určitě záznam z toho koncertu významným dokumentem o tom, jak jsme se připravovali na vánoce i v covidním roce 2021. Zatímco jiní koncerty ruší, tak Česká mše vánoční v  kostele sv. Jakuba zazněla a bylo to provedení velmi zdařilé. Byla to slavnost a tak na ni budeme vzpomínat. Také na interprety, kteří se na tomto úspěchu podíleli. Nechť je tedy stream k koncertu dokumentem o úspěchu. Je také dokladem o práci  sehraných kolektivů KOJK + Bendl, o dobré spolupráci jejich vedoucích - sbormistra Josefa Menšíka a dirigenta Bohuslava Mimry. (mm)  Stream koncertu z 18/12 2021 najdete  také ZDE

Tříkrálový koncert v České Třebové nebude 

S novým rokem startuje také Tříkrálová sbírka. Letos se na rozdíl od loňského roku uskuteční tradičním způsobem a tříčlenné skupiny  pět navštíví českotřebovské domácnosti.
Opět se obnoví nyní již určitě smazané a zašlé nápisy K + M + B s novým letopočtem 2022.
Tradičním doplňkem Tříkrálové sbírky býval v České Třebové, ale i v Ústí nad Orlicí Tříkrálový koncert, letos jsou oba zmíněné koncerty odvolány.
 
Jediným Tříkrálovým koncertem v regionu bude tedy koncert v dlouhotřebovském kostele sv. Prokopa, kde  zazní v neděli 9. ledna od 16 hodin Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.
 
 
Na provedení se bude podílet Komorní orchestr Jaroslava Kociana,  pěvecký sbor Žerotín Brandýs nad Orlicí, Schola od sv. Prokopa a  členové sboru Bendl. Sólisté nejsou na plakátku, který uvádíme dále v textu, zatím uvedeni.
Více ZDE
 
 
Dobrovolné vstupné na koncert bude věnováno na Tříkrálovou sbírku

Zklamání z lednového čísla Českotřebovského zpravodaje 

Nespočívá jen v tom, že jsem uvnitř obsahu nenašel zaslaný článek připomínající vánoční 100. výročí narození pana Oldřicha Tomeše, ačkoliv jde o člověka, který zcela změnil kulturní oblast života našeho města zejména v II. polovině 20. století. Bez něho by nebyla pravidelná koncertní činnost, nebyl by založen Kruh přátel hudby, Hudební festival Antonína Bennewitze nevznikla by už v minulém režimu funkční družba sboru Bendl a Il Rifugio v Itálii, doporučovaná i  českou ambasádou v Římě atd. 
Nejde o to, že se jedná právě o můj článek, ale o to, že redaktorka nenašla v lednovém vydání pro tento poměrně stručný text s cca 2000 znaky a fotografii místo a přitom zde byly jiné zbytečné a nesmyslně dlouhé jiné texty (třeba jak stavba urgent. příjmu v Ústí finišuje se dvěma fotografiemi). Zajímavé je že v Ústeckých listech na leden o tom není ani písmenko, Urgentní příjem bude zprovozněn až v dubnu, nerozumím proto spěchu a potřebě toto publikovat, není-li dost míst pro zprávy z České Třebové. Redaktorka dala přednost (na prestižním místě v časopisu) zbytečně dlouhé tiskové zprávě zaslané z kraje (publikované do posledního písmenka) před dle mého názoru dost potřebným textem přímo od nás z České Třebové, připomínajícím to, jakého jsme u nás měli  organizátora kultury par excelans i v době, kdy všechno bylo organizováno úplně jinak než dnes.
Článek o výročí Oldřicha Tomeše jsem publikoval na tomto webu včetně dalších historických odkazů ZDE. Pokud sem kliknete, uvidíte, jaký to byl Oldřich Tomeš vzácný člověk a co všechno dokázal. Že by si nezasloužil publikování? Takový zásah povazuji za zásah cenzora. Vím o čem mluvím, neboť sám jsem zásahy cenzorů na úrovni ONV a MěNV zažil na vlastní kůži a mohl bych o tom napsat dlouhé litanie.
Také bych omezil publikovaný celostránkový (!) nekrolog, který by v tomto rozměru bylo možné použít snad pro osobu přinejmenším s krajským významem. Je třeba se zamyslet nad tím, jak omezit velikost zasílaných textů různými spolky nebo sportovními organizacemi.  Opravdu nevím, k čemu bude čtenářům např. výčet listopadových úspěchů kynologů  na závodech v Moravské Třebové. Zatímco zastupitel zde může publikovat text o velikosti pouze 1500 znaků včetně mezer, tak kdokoliv  kdo propaguje např. svůj spolek a pod. není ve své činnosti nijak omezen a dokonce si může být jist, že jeho článek bude otištěn do posledního písmenka (přitom nelze nijak zaručit objektivnost pohledu  autora).
Kladu si pak otázku  v čem vlastně spočívá práce redaktora? Je opravu naplnění 24 stran A4 textem (a fotografiemi) z rozhodující části připravených z jiných zdrojů bez úprav a příprava k tisku prací na celý jeden pracovní úvazek? Je potom částka 1,2 milionu  (a nyní více) částkou užitečně vynaloženou? Přitom se hodí připomenout, že cena papíru stoupla v loňském roce o 60% a to se samozřejmě projevuje na růstu nákladů na tisk Českotřebovského zpravodaje. To se také bude muset odrazit v tom, jak bude informování veřejnosti přes zpravodaj řízeno, má li vše jit na náklady města, bude třeba rozsah textů regulovat. Tak to dělají např. v Ústí n.O. kde se nekryjí zprávy v tiskové a internetové podobě. A to se stále na četností akcí projevuje covidové období. 
Vrátím se k nadpisu - shrnutí. Moje zklamání je vlastně z bezradnosti práce redaktorky zpravodaje, která  si nedokáže na stránkách městského (radničního) časopisu vyřešit problematiku zařazování textů k publikování. Je třeba přece mít i vlastní texty, vlastní záměry a ty zaslané příspěvky nemohou tvořit většinu plochy a musí mít nějaké omezení. Není přece žádná povinnost takové články publikovat v zaslané podobě. To by pak mohl redaktora zpravodaje dělat jakýkoliv úředník. Milan Mikolecký

Silvestrovský výstup na Palici také letos

Tradičním účastníkem a snad lze říci i pamětníkem je Ing. Václav Polák, který poskytl dokumentaci o silvestrovském dění na Palici:
 
K poslední dále uvedené fotografii krajiny ozářené dokonce sluníčkem Václav Polák uvádí:
Na chvilku vykouklo slunce a osvítilo z vyhlídky na Hřívě Ostrov, Výprachtice, Bukovou horu až k Jeseníkům. (V třetihorách by to byl pohled na mořský záliv, kde vlnky obrušovaly druhohorní opukové skály. Byli jsme tam v roce 1969 na výletě geologického kroužku s panem profesorem Štýrským.) Tak i v prosinci tam vidím to šplouchající moře.

CHL opět odstartuje s určitými změnami

Eko bi informuje o pokračování CHL. Jarda Šimků dal dohromady anketu k případnému pokračování soutěže v současné situaci. Čekali jsme ještě jakým způsobem vyřeší situaci kolem epidemie COVID – 19 současná vláda a vzhledem k tomu, že se v podstatě nic nezměnilo a mimořádná opatření vlády ČR stále platí je rozhodnutí vedení soutěže následující:
  • Soutěž bude v lednu 2022 znovu obnovena, za naplnění vládního opatření (očkovaní atd.)
  • Zahájení v lednu 2022 předpokládáme na 8.1.2022, připravujeme los (bude k dispozici začátkem 2. týdne 2022)
  • Vzhledem k anketě začneme zápasy I. a II. Ligy, III. Ligu zatím nelze spustit
  • Týmy, které v současnosti nemohou odehrát zápasy budou mít možnost do konce 2. části se připojit samozřejmě za platných mimořádných podmínek nařízených vládou ČR
  • Hráči mohou do konce 2. části přestupovat za dodržení pravidel CHL
  • Herní systém se bude měnit v návaznosti na možný počet odehraných zápasů, pravděpodobně 2. části a následně nějaká forma play-off
  • Samozřejmostí bude finanční vyrovnání týmů, za neodehrané zápasy
Další případné změny podmínek spuštění soutěže se budou odvíjet od mimořádných nařízení vlády ČR.

První miminko roku v Pardubickém kraji se narodilo v ústecké nemocnici 

Prvním miminkem je holčička Dorotka. Mamince Tereze se v celé své kráse ukázala 1. ledna v 6.47 hodin a vážila 3000 g. Doma na malou Dorotku už čeká 2,5letá sestřička Barunka. Ostatní porodnice v Pardubicích, Chrudimi a Svitavách zatím na první novoroční miminka musela počkat déle....

Také v Ústí nad Orlicí TEPVOS razantně zvyšuje ceny tepla

Městská společnost TEPVOS oznamuje cenu tepla pro rok 2022 Divize ENERGETICKÉ SLUŽBY městské společnosti TEPVOS již zná průměrnou kalkulovanou (zálohovou) cenu tepla, kterou bude účtovat svým zákazníkům v roce 2022. Průměrná kalkulovaná cena tepla dodávaného společností TEPVOS bude ve výši 781,65 Kč vč. DPH 10%. Jediným důvodem zvýšení ceny tepla, ke kterému jsme museli přistoupit po dlouhé době, je navýšení vstupních nákladů na výrobu tepelné energie, a to zejména velmi razantní navýšení ceny zemního plynu na světovém trhu. Cena zemního plynu totiž tvoří téměř 70% výsledné ceny tepelné energie a nemáme tak jinou možnost, jak tuto situaci řešit.
Staré městské kroniky Ústí  nad Orlicí nemá

Ústí nad Orlicí nemá příliš staré městské kroniky

V Čechách bylo vedení obecních kronik nařízeno dekretem nejvyššího purkrabího Karla hraběte Chotka z roku 1836. V té době sice město Ústí n.O.  pořídilo knihu podle zadaných parametrů, ale dostalo se do ní jenom pár zápisů, které vlastně ani nemají charakter kronikářských záznamů. Pak se v tomto směru v Ústí dlouho nedělo nic. Kronika v pravém smyslu slova začala být ve městě vedena téměř o sto let později, až v první polovině 20. století. V Ústí nad Orlicí nyní vede kroniku města žena, historička, archivářka a pedagožka Univerzity Pardubice Doc. PhDr. Marie Macková.