Českotřebovský deník 38/2022 (7/2)    
Matyáš Maršík bude v úterý hrát finále 

Tenisový turnaj kategorie A "O pohár hejtmana Pardubického kraje" byl v pondělí 7. února ve znamení semifinálových bojů. Situace se změnila v tom smyslu, že se hrálo pouze na kurtu č. 1 pod tribunou a přímo na empiru  se jako ve velkých turnajích objevila "věž rozhodčího". To umožnilo přesné komentování průběhu hry. Stejně tak tomu bude při finále dvojhry a čtyřhry, které jsou na pořadu v závěrečný den turnaje v úterý.
Pro Českotřebováky může být velkou radostí, že se v semifinálovém zápase podařilo "našemu" Matyášovi Maršíkovi zvítězit nad svým soupeřem, nasazeným hráčem č. 1 Tomášem Havlem z Agrofertu Prostějov ve dvou setech po velkém boji zejména ve druhém setu a vybojovat si tak právo účasti v zítřejším finálovém duelu.
Ve čtyřhře se již tak Matyáše štěstí opustilo a spolu se svým kolegou Mikešem (ze Světlé nad Sázavou) po vyrovnaných setech 1:1 potom ve zkrácené hře prohráli 10:7. Ve  finále čtyřhry se tak Matyáš Maršík neobjeví.

Vítr je viníkem, že přes víkend nesvítilo veřejné osvětlení v Brázdově

Také bohužel např. na parkovišti pod Peklákem, kde bylo jinak funkční večerní osvětlení sjezdovky. A tak museli večer potmě montovat lyže na nosiče lyžaři s použitím baterek. Situace pokračovala i v neděli. Na vině byl velký vítr, který  shodil vrchní vedení veřejného osvětlení a nebylo v silách EkoBi během víkendu závadu odstranit.

Krajský hokej: hrály se první zápasy osmifinále: 

Na sedmi zimních stadionech bylo v neděli rozehráno osmifinále play off, všude se prosadili favorité. Kousek od senzace byli hokejisté Lanškrouna, kteří necelé tři minuty před koncem drželi u Metuje nerozhodný výsledek...
Výsledky prvních utkání:
Choceň – Opočno 8:2, Chrudim – Trutnov 7:5, Náchod – Moravská Třebová 3:5, Nové Město nad Metují – Lanškroun 2:1, Nový Bydžov – Polička 5:1, Jaroměř – Třebechovice pod Orebem 2:4, Litomyšl – Hlinsko 7:4.
Odvety se hrají ve středu 9.1., případné třetí zápasy v pátek 11.1.
Osmifinále předcházela dohrávka ve skupině B: Závěrečné tři zápasy v nadstavbové skupině „B“ rozhodly o tom, kdo a s kým se střetne v osmifinále krajské hokejové ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje. Středeční výsledky: Opočno – Trutnov 5:4, Moravská Třebová – Třebechovice pod Orebem 5:8, Lanškroun – Polička 2:4.  
Chystá se vyhlášení soutěže Podnikatel roku 2021 v Pardubickém kraji

Společnost EY a JUDr. Martin Netolický, Ph.D., hejtman Pardubického kraje  pořádají slavnostní vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku 2021 Pardubického kraje, které se koná ve středu 16. února 2022 od 11:15 hod. v sále Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje na adrese Komenského nám. 120, 530 02 Pardubice I.

CZ LOKO vyhrálo velký kontrakt na modernizaci lokomotiv řady 742 pro ČD

Všech 14 lokomotiv řady 742, které mají České dráhy ve své flotile, projde kompletní modernizací ve společnosti CZ LOKO. Ta se stala vítězem loni vyhlášeného výběrového řízení. Smlouvu na kontrakt za více než 684 milionů Kč podepsali představitelé obou firem. První vozidlo národní dopravce převezme do konce února 2023, poslední pak do konce roku 2024.
Společnost CZ LOKO už se stejným projektem uspěla v soutěži nákladního dopravce ČD Cargo, s nímž v roce 2018 uzavřela kontrakt na modernizaci 50 lokomotiv této řady. Další kusy pak vlastní dopravci CER a Rail Cargo Carrier, smlouvu podepsal také ostravský ODOS.  Více ZDE
Fotografie pro pamětníky: ještě jednou o modelu lokomotivy MIKADO 
Psalo se o tom již 28/1 v souvislosti se snahou o železniční muzeum v Dolní Lipce. Trochu jsem probral svůj archiv a našel zajímavé fotografie z války, na kterých Josef Šplíchal a Ladislav Benátský připravují unikátní model lokomotivy Mikado řady 387.0 na železniční výstavu v Praze, která se konala v roce 1942. Přípravě modelu této unikátní lokomotivy věnovali desetitisíce pracovních hodin vznikl unikátní funkční model lokomotivy Mikado 387.0 Modelů určený pro vystavování v Národním technickém muzeu v Praze se na tuto výstavu ještě definitivně dokončit nepodařilo.  Přesto sklidil na výstavě velký úspěch. Byl dokončen později a "proslavil" Českou Třebovou jako dar pro Josifa Vissarionoviče Stalina k jeho narozeninám. Tím ovšem zmizel v nenávratnu. Předpokládá se, že skončil jako další dary Stalinovi   v Muzeu J. V. Stalina v gruzínském městě Gori. Gruzie již není Sovětský svaz ani Rusko a proto s muzeem navázal prostřednictvím gruzínského vyslanectví ve Vídni kontakty českotřebovský rodák Ing. Jozef Poštulka, žijící v Bratislavě  Naletěl zprostředkovatelům, kteří z něho pouze vymámili spoustu peněz a žádný model nedovezli. Kdo ví, zda je model opravdu navždy ztracen. Možná by šlo navázat kontakty přes českotřebovské Městské muzeum  a zjistit pravý stav věcí. Rozhodně by to stálo za to, i kdybychom třeba jen zjistili, že model mají, ale půjčit nám ho nechtějí nebo nemohou.

Vysoké Mýto pořídilo vratné kelímky na městské akce
Město navázalo na předchozí aktivity, které pomáhají snížit množství vyprodukovaných odpadů a v rámci projektu nazvaného Vysoké Mýto – komplexní předcházení vzniku odpadů pořídilo vratné kelímky s originální kresbou, kterou navrhnul karikaturista Marek Simon. Ten již s městech v minulých letech spolupracoval na potisku vratného kelímku na pivo, a také na dvou úspěšných nástěnných kalendářích.
Nové vratné kelímky jsou dvojího druhu. Jeden o objemu 0,5 litru je určen na studené nápoje a druhý o objemu 0,2 litru na horké nápoje. Současně město zakoupilo výkonnou myčku, skladovací boxy a další zařízení. „Myčku a ukládací zařízení budou využívat také Vysokomýtská kulturní a technické služby, které vratné kelímky pořídily v minulých letech,“ řekl místostarosta Martin Krejza.
Nové vratné kelímky se využijí na venkovních městských kulturních a společenských akcích jako jsou Den Země, Čermákovo Vysoké Mýto, Městské slavnosti, Týden hudby a jarmarky.
Celkové náklady na vratné kelímky, myčku a skladovací zařízení byly 800 tisíc korun. Město na jejich pořízení získalo 85% evropskou dotaci prostřednictvím Operačního programu životní prostředí. V rámci tohoto projektu bylo letos ještě nakoupeno 200 pěstebních kompostérů (záhonů) o objemu 950 litrů, které budou na základě smlouvy o výpůjčce rozmístěny do jednotlivých domácností jako prostředek pro předcházení vzniku biologicky rozložitelných odpadů, a to jak přímo z domácností, tak ze zahrad.
Předsedou poroty Kocianovy houslové soutěže bude Pavel Šporcl 

Přípravy 64. ročníku Kocianovy houslové soutěže (KHS) jsou v plném proudu. Ústí nad Orlicí se stane dějištěm nejstaršího a nejprestižnějšího klání svého druhu v Evropě ve dnech 3. až 7. května 2022. Přihlašování účastníků běží, mladí houslisté do 16 let mají čas na podání přihlášky do 28. února.
Patronem soutěže a uměleckým ředitelem hudebního festivalu Kocianovo Ústí, který soutěžní klání doprovází, bude již tradičně houslový virtuos Pavel Šporcl. „Každoročně se do Ústí nad Orlicí velmi těším. S velkou radostí poslouchám úžasné výkony dětí a mladých houslových nadějí a mám radost z toho, že se i v dnešní době rodí děti, které jsou tak zapálené do hry na housle,“ konstatoval houslista, který kdysi sám prestižní soutěž vyhrál. Letos se zhostí další role, stane se také předsedou poroty 64. ročníku KHS. Dlouhá léta tento post zastával houslista a hudební pedagog Pavel Hůla, jeho život se však uzavřel vloni v prosinci. “Pavel Hůla byl skvělou uměleckou osobností, kterou respektoval celý hudební svět. A můj kamarád. Udělám vše proto, abych v nové roli navázal co nejlépe na jeho odkaz, který budoval tolik let. Byl skvělým předsedou poroty. Bude nám na Kociance moc chybět,” podotkl Pavel Šporcl. 
Porota bude opět sedmičlenná, vedle Pavla Šporcla v ní usedne Daniel Glineur z Belgie (emeritní profesor Académie de MusiqueAth), Štěpán Ježek (AMU Praha, člen Bennewitzova kvarteta), Pravoslav Kohout (hudební publicista, zakladatel Kocianova kvarteta), Hana Kotková ze Švýcarska (Conservatorio della Svizzera italiana, Lugano), František Novotný (JAMU Brno a VŠMU Bratislava) a rakouský pedagog loňského laureáta Wladislaw Winokurow.
Poslední léta poznamenaná pandemií koronaviru Kocianově houslové soutěži nepřála, předminulý ročník musel být zrušen bez náhrady, loňský se sice konal, ale distančně. Organizátoři i příznivci KHS doufají, že letos na začátku května se již bude moci uskutečnit plnohodnotná soutěž a do Ústí nad Orlicí opět přijedou mladí houslisté z různých zemí a kontinentů.
Hudební festival Kocianovo Ústí letos nabídne šest atraktivních koncertů, které odstartují 2. května uvedením Vivaldiho Čtvera ročních dob v podání Pavla Šporcla a komorního souboru Barocco sempre giovane. Festival už tradičně uzavře Koncert vítězů KHS 2022 v sobotu 7. května v Roškotově divadle.


Speciální škola v Lanškrouně prochází proměnou

Pardubický kraj pokračuje v investicích do budov svých škol s ohledem na energetickou náročnost jejich provozu a ve výsledku tedy i s ohledem na životní prostředí. Nyní dokončil zateplení budovy Základní školy speciální v Olbrachtově ulici v Lanškrouně.
„Máme za sebou sanaci spodní částí budovy, zateplení stropu k půdě hlavní budovy, celkové zateplení obvodového pláště a instalaci vzduchotechnických jednotek s rekuperací,“ konstatoval náměstek hejtmana pro investice Roman Línek a pokračoval: „V průběhu stavby jsme ještě museli reagovat na skutečný stav odkryté kanalizace a opravit ji. Z důvodu plánované přístavby školy jsme upravovali zastiňovací prvky, řešení vzduchotechniky i trasy některých přípojek. U vchodu byla doplněna stříška, která ochrání komunikační zařízení s rodiči a poskytne pro ně krytý prostor. Cena úprav se i přes enormní zvyšování cen zejména izolačních materiálů udržela na velmi příznivé hodnotě. Za projekt jsme zaplatili celkem 5,9 milionu korun, z toho přibližně tři čtvrtě milionu korun uhradí dotace Evropské unie.“
O potřebě dalších prostor pro tuto školu hovořil radní pro oblast školství Josef Kozel: „V současné době není v původní budově místo pro odborné učebny, které jsou však pro každou speciální školu nutností. Děti, které školu navštěvují, mají své specifické potřeby, na které je nezbytné brát ohled. S tím souvisí i to, že v nynějším sídle nelze vyhovět požadavkům na sociální zázemí.“
„Přístavbu bychom rádi řešili do terénu zasazenou přízemní budovu s téměř nulovou spotřebou energie, která by byla propojena se stávající budovou skleněným krčkem. Uvidíme, jestli se nám na ni podaří získat evropské dotace. Zatím jsme pro tento záměr připravili rozvody ve stávající budově,“ vysvětlil Línek.