Českotřebovský deník 44/2022 (12/2)  
Výtvarnice Univerzity třetího věku 
představují své práce na první samostatné výstavě

Součástí Univerzity třetího věku v České Třebové je od jejího vzniku před 5 lety kroužek malby Působí pod záštitou Domu dětí a mládeže Kamarád vedeného paní ředitelkou Mgr. Janou Endyšovou. DDM poskytuje pro práci kroužku malby dokonalé zázemí. Dnes v neděli 12. února se v restauraci a kavárně Eva na Splavě otevřela více méně slavnostně  první samostatná výstava prací kolektivu. Výstava byla otevřena 13. února a potrvá do 15. května 2022.
Výtvarnou skupinu tvoří 7 žen(včetně vedoucí), které spojuje společná láska k výtvarnému umění, zvláště kresbě a malbě. Na vystavených pracích je na první pohled zřejmé, že malují pro radost a a používají nejrůznější výtvarné techniky od kresby tužkou, perem - tuší, pastelkami, rudkou či uhlem až po malbu temperovými či akvarelovými barvami a pastely. Skupinu tvoří Anna Málková, Jana Domlátilová, Vlasta Paříková, Zdeňka Renčínová, Alena Štegnerová, Bohumila Hubená a Ludmila Rašnerová.
Celá výtvarná skupina se představuje v samostatném článku Ludmily Rašnerové ZDE

Třebovák Jan Gregor startuje na MS dorostenců v biatlonu v USA

Dnes v neděli 13. února odletěla z Prahy skupina juniorů a starších dorostenců na Mistrovství světa v biatlonu do USA. MS se koná ve státě Utah v Soldier Hollow, boje začínají 23. února.  Zaznamenali jsme, že mezi čtyři starší dorostence se do této výpravy probojoval odchovanec českotřebovského SKI klubu Jan Gregor. Co rozhodlo o nominaci na tento prestižní závod? U prvních dvou byla nominace provedena podle umístění v Českém poháru a další dva dorostenci byli nominováni podle momentální formy
Ve dnech 4. - 6.2. 2022 se v Letohradě uskutečnilo MČR v biatlonu dorostu, juniorů, jeho výsledky právě ovlivnily nominaci na MS v USA. Z řad sportovců Biatlonového klubu Letohrad budou ČR na těchto mezinárodních závodech reprezentovat Luděk Abrahám, Tomáš Mikyska, Jan Semirád, a s nimi  Třebovák Jan Gregor.
Po příletu mají závodníci dostatečný čas na aklimatizaci. Areál je ve výšce 1700 metrů, navíc mnoha hodinový časový posun a silný mráz.  Televizní program ČT SPORT chystá z těchto závodů přenosy a záznamy. Proto budeme mít možnost sledovat výkony našich reprezentantů včetně Třebováka Jana Gregora v televizi. 

Česká Třebová – Moravská Třebová 9:2 (4:1, 1:0, 4:1)

Branky: 1. Korhoň (Polodna), 2. Blažej (Semorád, Rozlílek), 16. Fúzik (Semorád, Rozlílek), 20. T. Prachař (Sedlák, Pavlovský), 27. Korhoň (Plášek, Schejbal), 47. Semorád (Fúzik, Rozlílek), 50. Plášek (Korhoň, Blažej), 54. T. Prachař (Korhoň, Daněk), 54. Pavlovský (Sedlák, Augustin) – 11. Fibrich, 56. Filip (Čikl, Dubovčí).
Rozhodčí: Rulíček, Čížek – Landsmann, Voltner. Vyloučení: 8:8 (navíc Cach 10 min.). Využití: 2:1. Oslabení: 2:0. Střely na branku: 48:28. Diváků: 522. Nejlepší hráči: Korhoň, T. Prachař, Fúzik. Stav série: 1:0.
Č. Třebová: Vlk – Sedlák, Jemelka, Schejbal, Blažej, Daněk, Šejba, Král - Augustin, T. Prachař, Pavlovský – Korhoň, Polodna, Plášek – Rozlílek, Fúzik, Semorád -Veverka, Čada.
M. Třebová: Peksa – Janků, Dubovčí, Máša, Veselský, Kudrna, Vysloužil – Marek, Filip, Čikl – Langr, Berčák, Fibrich – Šíp, Cach, Vaňous.

Den otevřených dveří na Dopravní fakultě Jana Pernera v Pardubicích 

Zajímá tě, co obnáší studium na naší fakultě? Chceš vidět prostory „dopravky“ a naše atraktivní laboratoře, dopravní sál plný vláčků, dispečerské pracoviště a další zajímavá místa?
Přijeď do Pardubic na naši fakultu v pátek 18. 2. na tradiční Den otevřených dveří a naši studenti i vyučující tě rádi provedou.
Začínáme v 9:30. Můžeš si prohlédnout informační stánky, poslechnout si prezentace od vyučujících, podívat se, kde budeš studovat a popovídat si s našimi studenty.
Do laboratoří Výukového a výzkumného centra v Doubravicích tě pak odveze a nazpět přiveze autobus. (Více o našich laboratořích Výukové a výzkumné centrum v dopravě | Dopravní fakulta Jana Pernera (upce.cz))
Podrobný program Dne otevřených dveří 
9:30 – 15:00           
Po celý den můžeš navštívit informační stánky našich studijních programů a specializací.
Pokud se o nich chceš dozvědět víc přímo od vyučujících, v posluchárně B1 si můžeš poslechnout prezentace.
10:00 – 10:10          O fakultě
10:10 – 10:25          Dopravní stavitelství
10:25 – 10:50          Dopravní technika
(Provoz a údržba vozidel, Elektrická trakce a elektromobilita, Stavba vozidel)
10:50 – 11:15          Technologie a management v dopravě
(Dopravní management a marketing, Logistika, Technologie a řízení dopravy)
11:15 – 11:30          Technika, technologie a řízení letecké dopravy
11:30 – 11:40          Studentský život
A nezapomeň si prohlédnout naše laboratoře.
Dopravní sál a Centrální dispečerské pracoviště a logistickou učebnu můžeš navštívit kdykoliv během celého dne.

Fotografie pro pamětníky

24 let stará fotografie z roku 1998 - českotřebovský tým na snímku obsadil 6. místo na Mistrovství ČR v kategorii mladších minižáků  v Mohelnici. Je třeba ocenit, jak početný tým se na úspěchu podílel! Poznáváte někoho? Rádi doplníme jména....

Připomeňme si na videu bourání starého mostu přes Třebovku (před 2 roky)


Návštěvy v Domově pro seniory povoleny

Od příštího týdne je znovu možné navštěvovat seniory v našem Domově. V následujícím týdnu se návštěvy uskuteční ve STŘEDU 16. 2. a v SOBOTU 19. 2.
Od následujícího týdne (od 21. 2.) budou návštěvy probíhat vždy v pondělí, ve středu a v sobotu.
Pravidla zůstávají stejná jako před uzavřením DS, tedy:
* čas 13 – 17 hod.
* nutno provést rezervaci (recepce, tel. číslo 465 503 311 nebo 739 580 233)
* max. 2 dospělé osoby/1 uživatel* povinnost nosit respirátor po celou dobu návštěvy
* povinnost prokázat se očkovacím certifikátem nebo potvrzením o prodělání onemocnění COVID v uplynulých 180 dnech; nemůže-li se osoba takto prokázat, je povinna podrobit se testu přímo v DS (cena testu 150 Kč)
Celostátní opatření jsou ovšem volnější, uvidíme, zda je bude možné aplikovat i na provozní podmínky Domova pro seniory.

160 let od vzniku Sokola  

Ve středu 16. února to bude přesně 160 let od chvíle, kdy byla do Malypetrova ústavu v Panské ulici v Praze svolána ustavující valná hromada Sokola. Oslavy významného výročí si připomene také Pardubický kraj. Na budově úřadu zavlaje sokolská vlajka a do červenobílé se rozzáří také budova Reálky na Komenského náměstí.
„Tomáš Garrigue Masaryk říkal: „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Československa.“ To nám říká mnohé o historické úloze sokolské organizace, která si bude připomínat 160 let od svého vzniku, za kterým stojí dvojice Jindřich Fügner a Miroslav Tyrš. Nutno říci, že Sokol neměl vždy na růžích ustláno. Stačí připomenout 8. říjen 1941, který si dnes připomínáme jako Památný den sokolstva. V tento den gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo přes 1 500 členů České obce sokolské, kteří byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské. Po krátkém poválečném období obnovené činnosti přišel únorový převrat roku 1948 a s ním celospolečenské změny, které činnosti Sokola nepřály. Změna přišla až na podzim 1989. Následný sjezd v lednu 1990 obnovil činnost Sokola tak, jak jej známe dnes,“ řekl hejtman Martin Netolický k historii organizace, která dnes čítá na 160 tisíc členů.
Jako výraz dobré spolupráce se Sokolskou Župou Východočeskou – Pippichovou a úcty k sokolské organizaci se ve středu 16. února rozsvítí v barvách Sokola budova Reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Kraj zároveň vyvěsí sokolskou vlajku na budovu úřadu. „Tímto symbolickým gestem chceme ukázat, že si vážíme role Sokola nejen v historických momentech našich dějin, ale i v rámci podpory sportu pro všechny. Sokol má na mnoha městech a obcích nezastupitelnou úlohu v rámci sportovního, ale i společenského a kulturního života,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Toho s iniciativou oslovila tajemnice a jednatelka Sokolské Župy Východočeské – Pippichovy a krajská zastupitelka Lenka Pařízková. „16. únor je pro nás jednou z prvních významných akcí letošního roku, kdy si připomínáme 160 let od založení Sokola. Pro naši župu bude vyvrcholením pořádání akce s názvem Sokolgym v červnu v pardubické Enteria aréně. Toho by se mělo jen v rámci hromadných skladeb zúčastnit přes 1 700 cvičenců z celé České republiky,“ představila záměry župy Lenka Pařízková.


Ministr pro místní rozvoj potvrdil investici do  rychnovské nemocnice

Vedení Královéhradeckého kraje projednalo během pracovní cesty ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše /Pir/ pokračování krajských investičních projektů, na kterých se výrazným způsobem podílí také stát. Ministr Bartoš potvrdil vládní příslib dotace 300 milionů korun pro dostavbu a modernizaci rychnovské nemocnice.
„Kraj každoročně investuje obrovské peníze do zdravotnictví, sociální péče i dopravy, jsou však projekty, s jejichž financováním nám musí pomoci stát. Proto jsem uvítal možnost projednat tyto záležitosti přímo s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, kdy jsme se soustředili zejména na dostavbu a modernizaci rychnovské nemocnice. To je věc, kterou nám slíbila již minulá vláda, a chtěli jsme si chtěli s panem ministrem potvrdit, že ten závazek vnímá i současná vláda, což dneska bylo učiněno," uvedl hejtman Martin Červíček.
„Modernizace rychnovské nemocnice je potřeba. Výzvu, která pomůže s financováním nákladů, vypíše ministerstvo pro místní rozvoj v březnu. Věřím, že se projekt podaří po sedmi letech uskutečnit. Je to příklad spolupráce, kdy je ministerstvo pro místní rozvoj partnerem pro kraje," doplnil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
Kraj chce postavit v rychnovské nemocnici nový pětipodlažní pavilon s urgentním příjmem, operačními sály a ambulantní péčí. Dojde také k modernizací tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu DIGP. Obě budovy budou propojeny, čímž vznikne jeden funkční celek. Projekt počítá také s novým objektem medicinálních plynů, novým energocentrem a také s úpravou zpevněných ploch, komunikací, parkovacích stání a inženýrských sítí. Celkem by investice měla přijít na 865 milionů korun, z čehož 657 milionů budou stát stavební práce a 192 milionů zdravotnické technologie.  


Odcizený obraz se po 30 letech vrátil na Kuks

Na hospitál Kuks se po třiceti letech vrací obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Ten byl odcizen v červenci roku 1991 společně s dalšími předměty při noční krádeži. Autorem obrazu je významný francouzský barokní malíř Nicolas de Largillierre, který portrétoval i francouzského krále Ludvíka XIV. „Obraz se podařilo vystopovat díky paní doktorce Jandlové z Národní galerie, která byla požádána o povolení k legálnímu vývozu obrazu do zahraničí. Při identifikaci jsme společně s Národní galerií zjistili, že se jedná právě o náš obraz," vysvětluje kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.
Policie obraz na konci minulého roku zajistila v Praze. Pachatel, který se v roce 1991 vloupal do hospitálu a odcizil i další historické předměty, jako například benátské zrcadlo nebo herbář, dopaden nebyl.
„Těší nás, že se takováto dobrá věc ve spolupráci s Národní galerií a Policií České republiky podařila a my v těchto dnech můžeme vrátit obraz tam, kam patří," dodává ředitel územní památkové správy Miloš Kadlec. „K podobné události došlo před několika lety na Bezdězu, kam se vrátily dřevořezby z Křížové cesty, které byly umístěny v kapličkách lemujících cestu na hrad. Zde ale nešlo o krádež, ale pozorná divačka si při sledování televizní reportáže uvědomila, že má dřevořezbu patřící hradu doma, získala ji jako dědictví a nabídla nám ji k odkupu. Tedy – zázraky a dobré skutky se stále dějí", uzavírá Miloš Kadlec.
Pracovníci správy hospitálu Kuks portrét synovce zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka nainstalují do expozice právě dnes, tedy ve čtvrtek 10. února. První návštěvníci budou moci vrácený obraz spatřit na začátku nové turistické sezóny, která letos na hospitálu Kuks začne v pátek 1. dubna. Obraz bude umístěn na prohlídkovém okruhu Hospitál.
Nicolas de Largillierre (10. října 1656, Paříž – 20. března 1746, Paříž), byl francouzský barokní malíř, portrétista. Mezi jeho nejznámější díla patří portrét Charlese Le Bruna, či rodinný portrét franc
ouzského krále Ludvíka XIV.