Českotřebovský deník 48/2022 (18/2)  
Nové video Českotřebovského deníku:
První samostatná výstava výtvarného kurzu Univerzity třetího věku

Součástí Univerzity třetího věku v České Třebové je od jejího vzniku před 5 lety kurz malby. Působí pod záštitou Domu dětí a mládeže Kamarád vedeného paní ředitelkou Mgr. Janou Endyšovou. DDM poskytuje pro práci kroužku malby dokonalé zázemí. Dnes v neděli 13. února se v restauraci a kavárně Eva na Splavě otevřela více méně slavnostně první samostatná výstava prací kolektivu. Výstava potrvá do 15. května 2022. Výtvarnou skupinu tvoří 7 žen (včetně vedoucí), které spojuje společná láska k výtvarnému umění, zvláště kresbě a malbě. Na vystavených pracích je na první pohled zřejmé, že malují pro radost a a používají nejrůznější výtvarné techniky od kresby tužkou, perem - tuší, pastelkami, rudkou či uhlem až po malbu temperovými či akvarelovými barvami a pastely. Skupinu tvoří Anna Málková, Jana Domlátilová, Vlasta Paříková, Zdeňka Renčínová, Alena Štegnerová, Bohumila Hubená a jejich lektorka Ludmila Rašnerová. O činnosti kurzu říká: "Scházíme se oficiálně jednou měsíčně, ale také neoficálně, neformálně: podnikáme výlety za zajímavými výstavami do různých míst a měst a také rády malujeme v plenéru. Navštívily jsme společně několik výstav, například výstavu Josefa Lady a Zdeňka Buriana v Praze, v Litomyšli jsme se potěšily výstavami Marie Fisherové – Kvěchové a Ivy Hűttnerové, zajely jsme si do Šumperka na výstavu Mirko Hanáka a absolvovaly několik plenérů: v Kozlově, v České Třebové – v parku Javorka, v Letovicích a v Litomyšli. Stále nás láká poznávat nová krásná místa, obdivujeme díla našich výtvarníků, vnímáme krásu přírody, květin, zvířat, architektury.... "

V pátek pojďme na důležitý hokejový zápas - boj o semifinále!

Hokejisté České Třebové budou o postup mezi čtyři nejlepší mužstva soutěže bojovat ve třetím čtvrtfinálovém utkání s Moravskou Třebovou. Rozhodující zápas se hraje tento pátek 18. února od 18.30 hodin, partnerem je hotel UNO.
Zatímco v prvním vzájemném duelu Kohouti svému soupeři nastříleli devět gólů (9:2) a řadu dalších příležitostí ještě neproměnili, ve druhém střetnutí na ledě Slovanu vyšli střelecky naprázdno. Domácí naopak jednu šanci využili a radovali se z fotbalového vítězství (1:0).
Kohouti středeční mečbol neproměnili, a tak se série vrací do České Třebové, kde se bude hrát klíčový zápas o postup do semifinále. Tam se již ve středu probojovala Chrudim, která dvakrát porazila Litomyšl.
„Chtěli jsme o postupu rozhodnout ve druhém střetnutí, bohužel to nevyšlo. Nemá smysl panikařit, je tady třetí duel, ve kterém budeme mít výhodu domácího prostředí. Těšíme se na skvělou diváckou kulisu a všechny fanoušky moc prosíme, aby přišli na hokej včas. Zimní stadion bude otevřen hodinu před začátkem utkání,“ upozorňuje manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.

Peklák přerušuje provoz  

Na svazích leží 5-35 cm. Noční déšť a oteplení drtí naše svahy. Dnes je poslední den k lyžování, od pátku 18.2. přerušujeme provoz a budeme doufat, že se počasí ještě umoudří a zima se vrátí. Ještě ve čtvrtek byly v provozu oba svahy, lyžařská škola, ski servis a půjčovna, občerstvení celodenně do 19 hodin. Zimní sezóna na Pekláku byla zahájena 14. ledna dnešní den je 36. zimním provozním dnem skiareálu.  Lze jen doufat že ještě jedna zima přijde, i když zatím na to předpověď nevypadá.
Ještě v pondělí 14. února podvečer uspořádal SKI team Česká Třebová na Pekláku závody v obřím slalomu, kterých se zúčastnily více než čtyři desítky závodníků od nejmenších až po mužskou kategorii. Závody doprovázelo pěkné počasí a všichni si zde ještě dobře upravenou sjezdovku užívali. Byl to vynikající počin Skiteamu i Peklák týmu, která prospěla k propagaci areálu.  Přejme si nyní, aby měla zima na Pekláku nějaké pokračování, jarní prázdniny teprve přijdou a byla by škoda, kdy by byly bez sněhu na sjezdovce a pěkného počasí. K závodům se ještě vrátíme (máme natočeno krátké video), zatím pár fotek:

CZECHINVEST zorganizoval konzultační den v České Třebové

Dnes ve velké zasedací místnosti MěÚ proběhl konzultační den pro firmy a podnikatele z České Třebové. Poradit se ohledně aktuální nabídky dotačních titulů a dalších možností veřejné podpory přišli kromě řady dalších subjektů například také zástupci studentských firem ze Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.
Zástupci Czechinvestu zajisté nebyli v České Třebové naposledy. Kromě toho, že s řadou firem našeho regionu má tato agentura již navázány dlouhodobé spolupráce, se pro jeho velký úspěch počítá také s organizací dalšího konzultačního dne.

V PÁTEK DO DIVADLA NA ÚNOS V NEAPOLI  !        

18. únor / Pátek / Velký sál KC Česká Třebová / 100,- Kč / 19:00

Stavby pokračují, ale ceny rostou        

Náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek seznámil Radu Pardubického kraje s průběžným stavem investic a aktuálním programem údržby a rozvoje nemovitého majetku kraje. Radní také schválili investiční plán na rok 2022.
„V loňském roce bylo dokončeno celkem 21 staveb za 2,25 miliardy korun. Byly to například nová psychiatrie v Pardubické nemocnici za 348 milionů korun, Zámek Pardubice - využití a obnova zámeckých exteriérů a interiérů čp. 1 a čp. 2 za 155 milionů korun, Modernizace silnice II/360 Polička – Korouhev – hranice kraje za 92 milionů, zateplení litomyšlského gymnázia za 49 milionů korun a další. Ve fázi realizace je nyní také 21 staveb za 4,29 miliardy a probíhá zadávací řízení na dalších 14 staveb za 628 milionů korun. Zvlášť vedeme dopravní stavby zajišťované prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje, kde jsou především rekonstrukce silničních úseků a řešení havarijních stavů mostů,“ řekl na úvod Línek a pokračoval: „V současné době nám dělají starosti také zvyšující se ceny stavebních prací a materiálů. Podle statistického úřadu se od června do prosince loňského roku zvedly o 5,84 procenta. Proto jsme u všech připravovaných staveb rozhodli tímto koeficientem aktualizovat předpokládané náklady. To ostatně děláme podle vývoje inflace již několik let dvakrát ročně.“ Celý obsáhlý přehled investic najdete ZDE

Představujeme projekt Parádní kraj   

Pokud chce Pardubický kraj držet prst na tepu doby a úspěšně se adaptovat na podmínky 21. století, musí se zaměřit na oblast výzkumu, vývoje a inovací, stejně jako je nezbytné udržet v kraji úspěšné podnikatele a firmy a rozvíjet celý region. K tomu je třeba motivovat mladé ke studiu technických oborů. Zároveň je nutné propojovat zmíněné sféry s cílem naplno využít jejich společný potenciál. To vše má v popisu práce Parádní kraj a jeho nástroje.
„Součástí projektu je mimo jiné portál na adrese www.paradnikraj.cz, který sdružuje informace z oblasti regionálního rozvoje, školství, byznysu, výzkumu a vývoje i veřejné správy a samosprávy. Návštěvníci se tak na jednom místě dozví o aktuálních dotačních příležitostech, zajímavých eventech, možnostech studia pro budoucí středoškoláky a vysokoškoláky či vhodných brownfieldech pro výstavbu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Celý projekt Parádní kraj představujeme ZDE


Pardubice 16. 2. 2022 - Slavnostně nasvícená reálka ke 160 letům ustavení Sokola. Příležitost pro fotografy (Luboš Kozel)

Investice do zdravotnictví                     

Rada Pardubického kraje coby jediný akcionář Nemocnice Pardubického kraje schválila finanční plán společnosti. Ta bude i letos hospodařit se schodkem. Rada v roli valné hromady vzala na vědomí také plán investic a vnitřních auditů společnosti.
I v roce 2022 se budou nemocnice vyrovnávat s dopady covidu-19, a to nejen v oblasti zdravotní péče, ale i v sektoru energií či služeb. Zdražování napříč celou ekonomikou se tak odrazilo i ve schváleném finančním plánu, který má plánovaný deficit 19,6 milionů korun. „Pevně věřím, že covidová situace je již na ústupu a my se v našich nemocnicích budeme moci vrátit k běžnému provozu, poskytovat plnou šíři péče a rozvíjet krajské zdravotnictví tak, jak plánujeme,“ sdělila Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví.  
Investice do krajského zdravotnictví jsou dlouhodobá priorita. „I letos tak v naší akciové společnosti plánujeme výdaje přesahující jednu miliardu korun. Mezi nejvýznamnější investice patří budování centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, sdružení JIP ve Svitavské nemocnici, vybavení centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici a rekonstrukce kuchyně a spalovny v Pardubické nemocnici. Investice však nemají pouze charakter stavební, ale pokračujeme i v oblasti softwarového vybavení, IT bezpečnosti nebo laboratorních systémů. Kvalita služeb našich nemocnic se měří také optikou stravovacích provozů, proto jako klíčovou vnímám i dostavbu kuchyně v Pardubické nemocnici,“ uvedla náměstkyně Matoušková s tím, že kraj samozřejmě vnímá složitou situaci, kterou v areálu způsobují rozsáhlé investice, odměnou však bude výrazně lepší zázemí a komfort jak pro pacienty, tak personál.
Výdaje na personální zajištění v krajských nemocnicích stoupají, personální náklady tvoří více než dvě třetiny výdajů, přesto jsou obory, kde personál chybí. Dlouhodobě neřešená složitá situace v oblasti vnitřního lékařství, s níž se potýká zdravotnictví napříč celou republikou, se projevuje i v Nemocnici Pardubického kraje. „Společně s vedením nemocnic nepřestáváme hledat cestu, jak situaci v našich krajských internách personálně stabilizovat. Jedním z dalších kroků bylo vypsání výběrového řízení na oblastní ředitele nemocnic.“ uzavřela Michaela Matoušková.


Soutěž nejlepší web v kraji: Zlatý erb 2022


Již 24. ročník soutěže Zlatý erb bude už tradičně rozhodovat o tom, jak kvalitní webové stránky mají města a obce. Letos se odborná porota bude řídit novými hodnotícími kritérii. Důraz bude kladen především na uživatelskou přívětivost a informační hodnotu pro občany a návštěvníky obce. Účastníci se mohou přihlašovat do 7. března na www.zlatyerb.cz. Soutěž se v tomto roce zaměřuje zejména na služby pro veřejnost.

„Webové stránky jsou dnes pro obce a města jedním z nejdůležitějších komunikačních kanálů. Je proto důležité, aby byly srozumitelné, vizuálně zajímavé a technicky dobře propracované. Lidé by neměli mít problém najít rychle a snadno potřebné informace o životních situacích nebo o tom, co se v obci právě děje. Informovanost občanů je klíčová,“ uvedl radní pro informatiku Alexandr Krejčíř.

Ceny budou udělovány ve čtyřech kategoriích – nejlepší webové stránky města, nejlepší webové stránky obce, smart city a nejinovativnější elektronická služba a cena za nejlepší turistickou prezentaci. U posledních dvou kategorií bude probíhat pouze celostátní kolo.

„Hlavním smyslem soutěže Zlatý erb není jen srovnání webů, ale poskytuje obcím a městům také analýzu, zda webové stránky vyhovují všem požadavkům. Přínosem je pro obce seznámení se se současnými trendy v oblasti tvorby webových stránek nebo příklady dobré praxe, které mohou přinést nové nápady či zkušenosti,“ dodal Alexandr Krejčíř.  Účastníci se mohou hlásit do 7. března do 14 hodin, termín podání přihlášek do soutěžní kategorie Cena za nejlepší turistickou prezentaci je 1. dubna. Vyhlášení výsledků krajských kol proběhne v dubnu, celostátní kolo bude vyhlášeno 16. května v Hradci Králové.