Českotřebovský deník 55/2022 (25/2) 
Vzhledem k aktuálnímu dění na Ukrajině se vedení města Česká Třebová rozhodlo k vyjádření solidarity s jejími obyvateli. Prvotním aktem solidarity je nasvícení radniční budovy žluto a modrou, což jsou ukrajinské národní barvy.

Události z 24. února mobilizují svět i nás doma

V návaznosti na události dnešního rána svolal hejtman Martin Netolický jednání, jehož výsledkem je zadání vytvoření seznamu možných volných ubytovacích kapacit v majetku Pardubického kraje pro možné ubytování ukrajinských uprchlíků. Hejtman zároveň požádá starosty měst a obcí o spolupráci při identifikaci dalšího nouzového ubytování.
„V souvislosti s aktuálním vývojem je možné očekávat zvýšený pohyb ukrajinského obyvatelstva do západní Evropy, převážně tedy do Polska, na Slovensko, ale také do České republiky. Proto považuji za naši morální povinnost, abychom identifikovali veškerý možný dostupný v tuto chvíli nevyužitý majetek Pardubického kraje pro potřeby možné rozsáhlé uprchlické vlny a nouzové ubytování ukrajinského obyvatelstva,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zároveň v této souvislosti osloví starosty měst a obcí. „Ačkoliv jsem si vědom, že nemohu starostům měst a obcí nic nařizovat, požádám je o spolupráci a solidaritu, zda by nám byli schopni zaslat seznam vhodných ubytovacích kapacit na svém území,“ doplnil hejtman Netolický s tím, že kraj bude v úzkém kontaktu se Správou uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky.

Mimořádné zasedání rady města Lanškroun 

Rada města Lanškroun se na svém mimořádném jednání usnesla, že v případě poptávky je připravena zajistit ubytování občanům Ukrajiny, kterou ve čtvrtek v noci vojensky napadla Ruská federace. Symbolickým krokem bylo vyvěšení ukrajinské vlajky před budovou lanškrounské radnice. K přípravě na možný příchod obyvatel Ukrajiny do Česka vyzval starosty měst v Pardubickém kraji hejtman Martin Netolický. „Na vzniklou situaci bylo nutné reagovat a jsem rád, že rada města byla jednotná v záměru pomoci ukrajinským občanům uprchlým před konfliktem v jejich zemi. Výzvu pana hejtmana jsme projednali a jsme připraveni reagovat na požadavky, které bude situace vyžadovat. Stále pevně věřím, že všechny strany najdou cestu k jednání a zabrání katastrofě v podobě další eskalace válečného konfliktu,“ řekl starosta Lanškrouna Radim Vetchý. Rada města Lanškroun si uvědomuje, že jsme svědky mimořádné a bezprecedentní situace, kdy je vojensky napaden stát vzdálen pouhých 500 kilometrů od města. „Je naší morální povinností nabídnout pomoc lidem, kteří se oprávněně obávají o svou bezpečnost,“ sdělil Radim Vetchý.


Člověk v tísni vyhlásil dárcovskou výzvu

@CLOVEKVTISNI👉 #ClovekVTisni zároveň s eskalací konfliktu vyhlásil dárcovskou výzvu k přispění do sbírky #SOSUkrajina. Od 22. 2. do dnešního dopoledne dárci darovali přes 5 milionů korun.
👉 Pomáhejte s námi dál: 0093209320/0300  Ukraine
👉 https://clovekvtisni.cz/pomoc-cvt-na-ukrajine-nadale-pokracuje-8551gp

Festival Jeden svět na Habrmance 

V rámci festivalu Jeden svět se pořádají ve školách na jaře filmové projekce pro žáky základních a středních škol. Vzhledem k tomu, že naši prvňáci a druháci se ještě těchto projekcí v prostorách divadla Malá scéna neúčastní, organizuji taková setkání s filmem přímo s dětmi v jejich kmenových třídách. 
Letošní promítání proběhlo během měsíce února. Při našich setkáních ve všech 1. ročnících jsme společně pracovali s filmem Malé mužstvo. Ve 2. ročnících jsme promítali film Giovanni – první klučičí akvabela. Oba filmy byly zaměřené na plnění snů a cílů. Letos nám ještě v naší společné práci pomohla důležitá sportovní událost, která v tomto období probíhala, a tou byla zimní olympiáda. Musím přiznat, že jsem byla velice mile překvapena, jak velký kus práce od loňského roku naše děti z prvních ročníků společně se svými učitelkami udělaly.  
Při našich setkáních si děti zvykají na nové aktivity, při nichž pracujeme ponejvíce s jejich emocemi. Jakmile si děti na styl této práce zvyknou, můžeme je s klidem a v pohodě v dalších letech vzít s ostatními žáky 1. stupně na společné projekce v rámci filmového festivalu  na školách.
Mgr. Eva Kohoutková, ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

Pro pamětníky: Ing. Zdeněk Lang zemřel před 21 lety na výletě u Svinné

První porevoluční starosta České Třebové  Ing. Zdeněk Lang (5.12. 1932. + 25.2. 2001)
Památku Zdejdy Langa uctíme dnes  25. února u jeho hrobu na městském hřbitově, kde odpočívá společně se svým bratrem Bohuslavem - dvojčetem, který zemřel také tragicky poblíž Svinné  v červenci 1992. Kamarádi a skauti postavili v lese u cesty poblíž Svinné na místě tragédie malý pomník, kde si památky Zdejdy Landga připomínají i malí skautíci na tradiční skautské akci "Po stopách Zdejdy Langa"....

Víceleté financování sociálních služeb úspěšně pokračuje

Již od roku 2019 Pardubický kraj nastavil zásadní změnu financování sociálních služeb ze svého rozpočtu, která méně administrativně zatěžuje jak poskytovatele sociálních služeb, tak i kraj, ale především zajišťuje větší jistotu a předvídatelnost v podpoře kraje vůči sociálním službám. Zastupitelstvo kraje schválilo pokračování víceletého financování sociálních služeb, a to na dalších 42 měsíců na období roku 2022 až poloviny roku 2025.
„Přesah financování do poloviny roku 2025 je nastaven z toho důvodu, aby poskytovatelé sociálních služeb při konci víceletého financování opět neřešili nedostatek prostředků na výplatu mezd za měsíc leden a únor, kdy nemají ještě přiznané účelové dotace z MPSV a většinou ani z obecních rozpočtů,“ vysvětli radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pro letošní rok tento problém Pardubický kraj vyřešil formou zápůjček neziskovým organizacím, které poskytují tolik potřebné sociální služby. V následujících letech budou již prostředky standardně vypláceny na začátku roku v rámci víceletého financování.
V letošním roce je schválena částka pro víceleté financování ve výši téměř 32,5 milionu korun, což je o 5,5 milionů více, než v letech předchozích. Zároveň jsou potřebné částky zahrnuty i do rozpočtového výhledu na roky 2023 – 2025, samozřejmě pod podmínkou schválení rozpočtů pro jednotlivé roky.
„Chceme tak odstranit každoroční nejistotu neziskového sektoru při financování sociálních služeb v prvních měsících roku, protože dotace z účelové dotace MPSV mohou obdržet nejdříve na konci března a tři měsíce tak shánějí finance na udržení chodu organizace,“ konstatoval Pavel Šotola a pokračoval: „Pardubický kraj chce tak pomoci neziskovým organizacím v oblasti sociálních služeb tím, že jim dá více jak tříletou jistotu financování z krajského rozpočtu. Jedná se o pokračování toho, co se osvědčilo v předchozích třech letech, a jsme rádi, že to takto vnímají i zastupitelé našeho kraje.“


Klienti Domova u Studánky získají byty ¨

„V našem kraji díky transformaci sociálních služeb postupně opouštíme ústavní péči a nahrazujeme ji komunitním bydlením. Domov v Anenské studánce již přestěhoval některé klienty do pronajatých bytů, a pro další budeme stavět dva domky v Rudolticích. Nyní soutěžíme dodavatele prvního z nich,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola.
Dispozice domu je navržena jako třítraktová. Klienti budou mít jednolůžkové pokoje se společnou terasou a společným obývacím pokojem. V domku bude samozřejmě i zázemí pro službu. Celý objekt bude bezbariérový, a to včetně přilehlých zpevněných ploch.
„Lhůta na podání nabídek je do 3. března. Pokud vše půjde podle předpokladů, mohlo by se začít stavět v září a hotovo být v létě příštího roku,“ sdělil Šotola.

V Černovíru zasadili lípu přátelství

Magického data 22. 2. 2022 využili dobrovolní hasiči v Černovíru k zasazení stromu přátelství.
Poblíž sochy svatého Jana Nepomuckého při vjezdu do Černovíru se v úterý sešla řada místních obyvatel, aby se zúčastnili vysazení Lípy srdčité 'Winter Orange', která je zajímavým kultivarem klasické lípy, dorůstá do výšky 12 m při poloviční šířce.
Zasazení se ujali zástupci černovírských hasičů, osadního výboru, starosta Petr Hájek i všichni přítomní.
 
Lípa přátelství má nejen černovírským připomínat přátelství a partnerství.