Českotřebovský deník 56/2022 (26/2)  
Olympiáda v anglickém jazyce na ZŠ Habrmanova Česká Třebová

I přes komplikace způsobené koronavirovou situací se nám v únoru podařilo uspořádat školní kolo této soutěže. Proběhla ve dvou kategoriích  - I.A (žáci 6. a 7. ročníku) a II.A (žáci 8. a 9. ročníku). Celkem  se zúčastnilo 57 žáků, z toho jich 20 postoupilo z písemné části do ústní, kde měli možnost ukázat, jak dokáží diskutovat na předem zvolená témata. Výkony byly často velmi vyrovnané. V kategorii mladších žáků první místo obsadil Petr Míček (7.C), druhé až třetí Nelly Beranová (6.A) a Tran Bao Dalin (6.C). V kategorii starších se nejlépe dařilo Jakubu Bečičkovi (9.A) a Vítku Švubovi (8.A), a na třetí až páté příčce se umístili Kristýna Jiroutová (9.B), Jonáš Mužík (9.C) a Oscar Jamie McDermott (8.B). První z obou kategorií postupují do okresního kola.
Děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili. S potěšením pozorujeme, jak se obecně jazyková úroveň žáků zlepšuje, k čemuž tato aktivita výrazně přispěla.
Těšíme se na příští rok. Vyučující AJ ZŠ Česká Třebová, Habrmanova ul.

BLESKOVÝ PRŮZKUM:
VĚTŠINA ČECHŮ POVAŽUJE ÚTOK ZA AGRESI, JSME TAKÉ PRO PŘIJETÍ UPRCHLÍKŮ

Když si čtu diskuse pod články a příspěvky (mimochodem vím, že to nemám dělat), tak někdy pochybuji, že žiji mezi slušnými, civilizovanými, kultivovanými, rozumnými a hlavně solidárními lidmi. Na internetu se opravdu často projeví kdekdo. Průzkum zveřejněný Českém rozhlase ve čtvrtek večer mě nabil optimismem. Na 87% Čechů vnímá dnešní akt Ruské federace za neobhajitelnou agresi, 9% má opačný názor. Zároveň se většina našich občanů (69%) vyjádřila pro přijetí lidí, kteří budou prchat před válečným konfliktem z Ukrajiny, proti bylo 25%. A i když bude tento můj příspěvek zase předmětem zájmu haterů, většina hájí svobodu a demokracii, přitom odsuzuje rozsáhlou agresi. Díky za to!

Solidarita s Ukrajinou se promítne i na Automatických mlýnech

Jedním z vyjádření solidarity s napadenou Ukrajinou bude dnes od setmění i projekce ukrajinské vlajky na historické fasádě Automatických mlýnů v Pardubicích. „S nápadem přišel dnes ráno známý pardubický zvukař a osvětlovač Miroslav Škop, přidali se majitelé areálu mlýnů manželé Smetanovi a Pardubický kraj s Východočeskou galerií. Vlajka se bude promítat na už opravené fasádě hlavní budovy, která je národní kulturní památkou. Pod nápisem Automatické mlýny bude připomínat, že boží mlýny melou možná pomalu, ale jistě,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Pokud bude třeba upravíme pro uprchlíky z Ukrajiny nejen zámek v Bystrém

V návaznosti na včerejší výzvu hejtmana Martina Netolického pokračuje dnešním dnem vytipovávání vhodných objektů pro nouzové ubytování potenciálních ukrajinských uprchlíků. Hejtman dnes navštívil dvě krajská zařízení, která by se dala v poměrně krátké době pro nouzové ubytování zprovoznit. Prvním je zámek v Bystrém u Poličky a druhým bývalý objekt dětského domova v Poličce.
„Snažíme se být připraveni na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny či rodinných příslušníků lidí, kteří již v Čechách pracují. Včera jsme oslovili starosty měst a obcí, zda by nám nahlásili potenciální volné kapacity na svém území. K tomu navíc řešíme samozřejmě zařízení v našem majetku, která jsou nyní nevyužitá. Prvním z nich je zámek v Bystrém, kteří v roce 2020 opustili klienti domova. Zámek je ve stavu, kdy je ve velmi krátkém horizontu možné uzpůsobit jednotlivé pokoje pro nouzové ubytování, pokud by tato potřeba nastala. Odhadem by se mohlo jednat i o více jak 100 osob. V roce 2005 zde byla navíc opravena kuchyň, takže bychom mohli zajistit po nezbytně nutnou dobu i stravovací provoz,“ řekl hejtman Martin Netolický, který hovořil o této možnosti také se starostou Bystrého.
Následně hejtman navštívil také objekt dětského domova v Poličce, který kraj také opustil. „Objekt dětského domova budeme převádět na město Polička, ale s panem starostou jsme domluveni, že pokud by byla potřeba tento objekt připravit na umístění dalších osob z Ukrajiny, tak i město samotné se nám bude snažit pomoci. Vše je však v tuto chvíli ve fázi prvotního vyhledávání, ale chceme být připraveni a pomoc poskytnout,“ řekl hejtman Martin Netolický po jednání, kterého se zúčastnil také starosta Poličky Jaroslav Martinů.

Fotografie pro pamětníky : požárníci z Primony

Opět budeme vděčni za identifikaci. Fotografii poslal Pavel Langhans s tímto dovětkem: požárníci Primony a ředitelem Plocem. Mnoho známých tváří je již bohužel na onom světě! Vzpomenete si ještě matně, na některé??

Koordinovaná pomoc Pardubického kraje pro Zakarpatí

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický je v úzkém kontaktu s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem pro řešení možností humanitární pomoci. Na ni plánuje Pardubický kraj v tuto chvíli vyčlenit prostředky z finančních rezerv krajské rady. Další pomoc by měla být řešena prostřednictvím sbírky konkrétních komodit, kterých je na Ukrajině v tuto chvíli velký nedostatek a není možné je zakoupit.
„Od časných ranních hodin přichází členům krajské samosprávy desítky nabídek či návrhů pomoci pro ukrajinské občany. Prozatím chci požádat, aby případné nákupy nebyly nahodilé. Jsem v kontaktu s protějškem předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem, který nám přesně definoval za tamní samosprávu požadavky, které ukrajinští občané potřebují. Upozorňuji, že naše pomoc musí být nejen těm občanům, kteří budou utíkat před válečným konfliktem a budou hledat přístřeší pro přechodné nouzové ubytování, ale naše pomoc musí být také humanitární. Jako krajská samospráva připravujeme systém sbírkové materiální pomoci. Předpokládám, že jej budeme schopni zavést v následujících dnech. Již od roku 2013 má Pardubický kraj uzavřenou spolupráci se Zakarpatskou oblastí na Ukrajině. O plánování humanitární pomoci a stávající situaci na Zakarpatí jednal v pátek odpoledne hejtman Martin Netolický s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. (Fotografie z jednání, přítomen A. Boňatovský)

Zakarpatí potřebuje léky, trvanlivé potraviny a elektrocentrály

„Situace na Zakarpatí je v tuto chvíli složitá především z důvodu předpokládaného přesunu obyvatelstva z východních částí Ukrajiny. Zakarpatí se tak musí postarat výhledově až stovky tisíc lidí, pro které je nutno sehnat zázemí, ubytování a potraviny. Zároveň dochází k odchodu lidí na Slovensko, do Polska, ale také postupně do České republiky a na hraničních přechodech se tvoří dlouhé kolony. Pro nás je v tuto chvíli důležité mít nastavený režim přechodu hranice pro humanitární pomoc, kterou je z mého pohledu nutné koordinovat. Jsme v kontaktu s kolegy z Kraje Vysočina, která se Zakarpatím velmi úzce spolupracuje a v celé řadě věcí nám velmi pomáhá,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Toho Volodymyr Chubirko informoval o tom, jaké komodity jsou nyní v oblasti potřebné. „V tuto chvíli nemá význam posílat na Zakarpatí finanční prostředky, protože banky nefungují a stejně není možné některé komodity v tuto chvíli pořídit. Budeme proto v České republice chtít pořizovat to, co je opravdu v tuto chvíli potřebné. Kromě specifické zdravotnické techniky se jedná o trvanlivé potraviny, drogerii, hygienické potřeby, ale například také o elektrocentrály či čerpadla. Po dohodě s kolegou Chubirkem jsme se rozhodli již nyní pořídit 21 elektrocentrál a 11 čerpadel pro nouzové potřeby a zahrneme je do připravované humanitární pomoci,“ řekl hejtman Netolický s tím, že konkrétní informace a kroky by chtěl kraj zveřejnit v pondělí po jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje.

Očkovací místa omezují provoz

V Pardubickém kraji je naočkováno minimálně jednou dávkou více než 300 tisíc lidí včetně dětí, posilovací dávku má 186 tisíc osob. Zájem o očkování v posledních týdnech klesá, proto řada očkovacích míst ukončuje nebo omezuje provoz.
„Myslím, že se v průběhu minulých měsíců dostatečně prokázalo, že očkování chrání lidi před těžkým průběhem onemocnění, proto bych ještě apelovala na všechny zejména rizikové skupiny, aby využily možnosti se naočkovat. V březnu bude k dispozici i vakcína Nuvaxovid od výrobce Novavax založená na tradičním principu, kterou budou moct využít ti, kteří neměli důvěru v dosud aplikované typy vakcín. Už nyní je možné se na ni předregistrovat,“ řekla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje.Chtěla bych také poděkovat našim příspěvkovým organizacím ve zdravotnictví, které se zapojily do očkování, i všem dalším, kteří se podíleli na zvládnutí celého náročného období,“ dodala náměstkyně.
 
Kde se už neočkuje
Provoz očkovacích center zcela ukončily Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, Vysokomýtská nemocnice, Hamzova léčebna pro děti a dospělé v Luži, Odborný léčebný ústav v Jevíčku, centra v Poličce, Králíkách, Lázních Bohdaneč a Lanškrouně. Svou cestu ukončil i tzv. očkovací kamion společnosti Podané ruce.
 
Kde je omezený provoz
Jeden den v týdnu má vyhraněný pro očkování stále Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví či Nemocnice následné péče v Moravské Třebové.
Mobilní očkovací tým z Nemocnice Pardubického kraje připraven nejen s posilovací dávkou, a to od úterý do pátku od 9 do 18 hodin. V Pardubicích na poliklinice KOLF se očkuje každé pondělí od 12 do 16 hodin a každý pátek od 9 do 17 hodin.
 
Kam zajít na očkování
Zájemci mohou využít nově otevřené očkovací místo v Atrium Paláci Pardubice, které očkuje dospělé a mládež starší 16 let.
Ve všední dny jsou v provozu očkovací centra v krajských nemocnicích.
Očkuje se také u praktických lékařů či praktických lékařů pro děti a dorost. 

Podrobnosti najdete na webu Pardubického kraje v záložce Očkování: https://www.pardubickykraj.cz/ockovani


Záměr prodeje ústeckého stacionáře - konec termínu pro nabídky je 7. března

  • Prodej byl znovu vyhlášen letos začátkem roku a má poměrně přísné podmínky, uvádíme část textu, více na ústecké úřední desce.  Jde ovšem o lukrativní pozemek na jedné hlavní ústecké ulici T.G. Masaryka. Jen díky tomu lze za objekt požadovat tak vysokou cenu. Objekt byl již nabízen v loňském roce, nyní byl schválen k prodeji 31.1. 2022. Nabídky je možné podat do 7.3. 2022

    Výběrové řízení a záměr prodeje pozemku st.p.č. 171, jehož součástí je stavba čp. 123 – stavba občanského vybavení, a části p.p.č. 318, zahrada vše v obci a katastrálním území Ústí nad Orlicí 1. Předmět prodeje: Město Ústí nad Orlicí (dále jen „Vyhlašovatel“) zveřejňuje záměr prodeje pozemku st.p.č. 171 – zastavěná plocha a nádvoří, o výměře 460 m2 , jehož součástí je stavba čp. 123 – objekt občanského vybavení, o zastavěné ploše 1 PP 197 m2 , 1 NP 230 m2 a podkroví 218 m2 , a části pozemku p.č. 318, zahrada o výměře 229 m2 vše v obci a katastrálním území Ústí nad Orlicí (dále jen „Nemovitost“). Nemovitost se nachází na ulici T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí. Záměr prodeje Nemovitosti byl schválen Radou města Ústí nad Orlicí dne 31.01.2022. Minimální kupní cena Nemovitosti je stanovena ve výši 6.455.000 Kč. Nabídky je možno podávat ve lhůtě nejpozději do 07.03.2022 do 12:00 h. Uchazeč je povinen složit nejpozději ke konci lhůty pro podání nabídek kauci ve výši 250.000 Kč. Uchazečům, jejichž nabídky nebudou vybrány, bude kauce vrácena na účet, který v nabídce uvedli, a to do 30 dnů ode dne vyhodnocení nabídek. Uchazeči, jehož nabídka bude vybrána jako nejlepší pro uzavření předmětné smlouvy, bude kauce započtena na úhradu části kupní ceny. Pokud vybraný uchazeč s nejlepší nabídkou kupní smlouvu řádně a v určené lhůtě neuzavře, propadá kauce (ve výši 250.000 Kč) jako sankce ve prospěch Vyhlašovatele, což uchazeč odesláním nabídky výslovně bere na vědom