Českotřebovský deník 57/2022 (27/2) 
Skauti uctili památku Zdejdy Langa

V sobotu 26. února se tradičně sešli skauti českotřebovského střediska Javor na pochodu Po stopách Zdejdy Langa. Letos podvacáté, žádný rok nevynechali. Bylo jich tolik, že zaplnili autobus. Trasa pochodu vedla od zastávky na Zhořském kopci na chatu Maxe Švabinského, po cestě na několika stanovištích skauti plnili stanovené úkoly. Mladším pomáhali starší, nebo i rodiče.
Důležitým místem na trase je  stanoviště pomníčku Zdejdy Langa v lese nad Svinnou. Zde 25. února před jedenadvaceti lety náhle skončil ve věku 69 let život  prvního českotřebovského porevolučního starosty, skauta, bratra sokola, sportovce a oblíbeného člověka Zdeňka Langa. Pomníček postavili kamarádi pod vedením vedoucího 5. oddílu skauta Oldy Pešiny a Ing. Ladislava Jindry.
Na krátké zastávce u pomníčku uctili všichni památku Zdejdy Langa zapálením svíčky, Olda Pešina o Zdeňkovi Langovi krátce pohovořil. Pochod spojený s pietní vzpomínkou u Zdejdova pomníčku udržuje tradici, je poctou pro člověka, který si to zaslouží.  Olda Pešina je každoročním vedoucím výpravy a hlavním organizátorem akce. Má zdatné pomocníky. Označit trasu a vybrat stanoviště a připravit soutěžní úkoly se vypravila děvčata ze skautského oddílu již v 7 hodin ráno před akcí a trasu zase musela uklidit.  
Vyhodnocení soutěže je pak na konci trasy u čaje v Chatě Maxe Švabinského.  A zajímavá část pochodu ještě následovala,  skauti se na cestě domů ještě zastavili v pravěké osadě Křivolík a prohlédli si, co se  zde za rok od loňska změnilo.  Organizátorům akce  patří velký dík. Z této vydařené akce připravuje Českotřebovský deník video, bude zveřejněno v neděli 27.2.večer.

9 nových řadových domků na Grégrově ulici - většina je obydlena

Českotřebovský deník během loňského roku sledoval výstavbu skupiny řadových domků v Grégrově ulici.  Výsledkem je připravené video, které také využívá  časosběrné snímky z webové kamery. Zachycující stavbu od 24. března do 4. prosince.  Video bude publikováno v pondělí.
Výstavba řadových domků v Grégrově ulici je v rámci našeho města unikátním modelem, kdy skupinovou výstavbu zajistil  investor, společnost Notable,  pomocí solidního dodavatele, společnosti  Sefir  v dobré kvalitě "na klíč" v termínu a za sjednanou cenu i když se v průběhu roku ceny materiálů podstatně navýšily. Loni v prosinci, vlastně v předstihu,  proběhla úspěšně kolaudace všech devíti identických dokončených domů včetně přípojek inženýrských sítí - elektrické energie, plynu, kabelové televize a internetu. Všude je  upravené okolí, předzahrádky,  oplocené zahrádky s terasami.  Každý dům získal pro sebe vyhrazené parkovací stání. 
Ihned po té investor zahájil pronájem postavených domků zájemcům. V současné době je jich již více než polovina pronajata. Využili jsme nabídku společnosti Notable na prohlídku zatím volného domku. Při prohlídce kombinujeme natočené záběry s vizualizacemi  dodavatele stavby a architekta, ukazuje se, že jsou v dokonalém souladu. Video bude zveřejněno v pondělí.

Bledulky v Zádolce  začínají kvést

Na plné rozkvetlé koberce bledulí v Králově zahradě si ještě budeme muset tak dva týdny počkat, ale  vyšší teploty způsobily, že mnoho rostlin již rozkvětlo a tak dnes 26. února sem již zamířily na prohlídku  svého "revíru"  i desátky pozorovatelů. Loni byl touto dobou lock down a vlastně se do Zádolky jako do cizího okresu nesmělo. Letos máme svobodu a volnost pohybu, tak to využijme, je to opravdu unikátní lokalita a stojí za návštěvu.

 


Fotografie pro pamětníky: kdo to orá na poli v Rudoltičkách?

Věříme, že může čtenáři opět mohou pomoci identifikovat oráče na poli  v Rudoltičkách  na dnes již zastavěném prostoru  nad Honlovým statkem, kde bydleli a hospodařili Krejbichovi a Vaňousovi. Fotografie může být tak z doby kolem roku 1970 nebo dříve.


Královéhradecko: lůžka  v nemocnicích i nabídka ubytování

Královéhradecký kraj zahájil přípravy pro případnou pomoc obyvatelům zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině. Krajská zdravotnická zařízení jsou v případě potřeby v součinnosti se státem schopná zajistit péči pro zraněné a další osoby, které budou vyžadovat zdravotní péči při zhoršení situace.
Vedle toho kraj vytipovává možná místa pro potřeby ubytování uprchlíků i možnost dočasné výuky pro ukrajinské studenty. „Prověřujeme všechny možnosti, jak může Královéhradecký kraj být nápomocen při konfliktu na Ukrajině. Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci," řekl po jednání pracovní skupiny krizového štábu hejtman Martin Červíček.
Kraj je v kontaktu mimo jiné s krizovými pracovníky měst a krajskými hygieniky a snaží se předem vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti podle zpracovaných plánů kapacity v regionu nabízí ubytování pro několik tisíc takových osob. Vedle toho je zde možnost zajištění dočasné výuky na středních školách pro ukrajinské studenty.
Královéhradecký kraj se připojil k podpoře Ukrajiny tento týden vyvěšením ukrajinské vlajky a připojením k sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.
Vedle toho se kraj snaží pomoci i zaměstnancům jeho organizací. „Ředitele našich nemocnic, sociálních zařízení a dalších organizací žádám o součinnost při komunikaci se zaměstnanci, kteří mají ukrajinské občanství. Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země," informoval hejtman Martin Červíček.
Předpokládá se, že v nejbližších dnech zasedne také bezpečnostní rada kraje, a to v návaznosti na jednání ústředního krizového štábu a další vývoj konfliktu na Ukrajině.