Českotřebovský deník 59/2022 (1/3)   
Nové video Českotřebovského deníku
V České Třebové vzniká krajské centrum humanitární pomoci pro Ukrajinu

Pardubický kraj pokračuje v přípravě centralizované humanitární pomoci pro Ukrajinu. Součástí systému bude krajský centrální sklad, do kterého má být svážen materiál z celého regionu. Na základě jednání hejtmana Martina Netolického s vedením města Česká Třebová vznikne tento sklad v bývalém průmyslovém areálu v Bezděkově, který město získalo nedávno do svého majetku. V tomto objektu bude pomoc zaevidována, protříděna a připravena k převozu, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi.
Ještě před návštěvou areálu v Bezděkově se na radnici uskutečnilo jednání, kterého se v krajské delegaci mimo hejtmana Martina Netolického jednání zúčastnil plukovník Aleš Černohorský, ředitel Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a Josef Bidmon,  starosta krajského sboru dobrovolných hasičů. Za město Česká Třebová starostka města Magdaléna Peterková, oba místostarostové,  Ing. Jiří Mareš, člen krizového štábu ORP a další. Město Česká Třebová poskytlo pro zorganizování této akce veškerou potřebnou součinnost. Pardubický kraj převezme prostory pro zřízení centrálního skladu do výpůjčky a bude hradit provozní náklady, tedy především energie.  Z prohlídky prostor dne 28/2 připravil Českotřebovský deník videoreportáž ZDE
Otevření krajského centrálního skladu humanitární pomoci pro Ukrajinu se plánuje již na středu 2. března.  Zde bude pomoc centralizována a odvážena na Ukrajinu ve větším celku například prostřednictvím kamionů či po železnici. (mm)
 
První humanitární konvoj z kraje by mohl odjet do konce týdne

Bezpečnostní rada Pardubického kraje se dnes sešla v návaznosti na úkoly plynoucí z připravované pomoci pro Ukrajinu. Jedná se především o zajištění koordinace převozu humanitární pomoci, vytvoření kapacit pro nouzové ubytování a vytvoření asistenčního centra pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kteří by přicházeli do regionu.
„Nyní před námi stojí úkoly spočívající především v koordinaci humanitární činnosti v rámci celého Pardubického kraje prostřednictvím svozů z jednotlivých sbírkových míst do centrálního skladu, který vznikne v České Třebové. Chceme dát i po dohodě s ukrajinskými kolegy humanitární pomoci řád a soustředit materiál do větších závozů. Jedná se nejen o koordinaci a převoz potravin, drogerie, sportovních potřeb či hygieny, ale také se jedná o zdravotnický materiál, který je vyžádán ukrajinskou stranou. Nabídek na obvazy, léčiva a další zdravotnický materiál máme dostatek, komunikujeme s naší Nemocnicí Pardubického kraje a chceme pomoci také Českému červenému kříži právě s distribucí,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli předpokládáme, že pokud vše půjde podle plánů, tak bychom chtěli počínaje středou začít svážet humanitární pomoc z jednotlivých míst do České Třebové a do konce tohoto týdne následně může odjet ve spolupráci s Kvido Štěpánkem a společností Isolit-Bravo kamion přímo do Užhorodu,“ vysvětlil hejtman. (Foto z jednání Bezpečnostní rady kraje 28/2)

Pro asistenci uprchlíkům vznikne na kraji informační centrum

Druhým hlavním tématem jednání Bezpečnostní rady kraje bylo vytvoření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině. „Jedná se de facto o základní kontraktní a informační místa pro uprchlíky z Ukrajiny v jednotlivých krajích. Na tomto místě budou vyřešeny veškeré nezbytné formality, tak aby občan Ukrajiny mohl čerpat zdravotní pojištění a mohl tak být na území České republiky ošetřen. Zároveň s ním na tomto místě bude vyřešeno například ubytování a další potřebné náležitosti. Vznik tohoto centra předpokládáme přímo v budově krajského úřadu, a to v předsálí sálu Jana Kašpara, tedy v místech, kde fungovalo krajské očkovací centrum,“ objasnil plány kraje hejtman Martin Netolický. 
 
MÍSTO OČKOVACÍHO CENTRA BUDE NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ "KRAJSKÉ ASISTENČNÍ CENTRUM PRO POMOC UKRAJINĚ"

Pardubický kraj přebírá nové úkoly. Vedle koordinace humanitární činnosti na svém území bude mít na starost vznikající "Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině" - KACPU. Na tomto místě se budou shromažďovat údaje o ubytování, dopravě, ale bude také místem prvního kontaktu českých úřadů s ukrajinskými občany, kteří odešli ze své domovské země kvůli válečnému konfliktu. Na místě budou přítomni vedle pracovníků krajského úřadu i policisté z oddělení azylové a migrační politiky, zaměstnanci správy uprchlických zařízení, hasiči s úkoly v oblasti humanitární pomoci a ubytování.
V Pardubickém kraji jsme po dobrých zkušenostech s velkokapacitním očkovacím centrem zvolili jako sídlo KACPU zázemí Sálu Jana Kašpara. V předsálí budou umístěny přepážky, resp. místa pro službu k zajištění potřebných formalit a kontakt s uprchlíky, sál samotný pak bude k dispozici další organizaci. Bližší záležitosti budou dojednány na krizovém štábu, který zasedá v pondělí od 16.00 hod.
Sídlo Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině:
Krajský úřad, Komenského náměstí, Pardubice, budova bývalé reálky (přízemí vlevo)

Zážitkové dopoledne v MŠ U Koupaliště

V pátek dne 25. 2. 2022 v naší škole proběhl Projektový den ve škole  “Od dřeva k loutce a k pohádce“ , spojený s divadelním představením. Po sérii krásných pohádek se děti seznámily s tím, jak ze dřeva ožívá loutka. Hravou a poutavou formou viděly, jak je dlouhá a složitá cesta, než se loutka narodí. Každý si mohl vyzkoušet práci se dřevem a odnést si na památku, samostatně vyrobenou medaili, či náhrdelník. Po skončení programu se děti přenesly do Mobilního planetária, kde se hravou a naučnou formou seznámily se základními jevy astronomie. Dozvěděly se, proč se střídá den a noc, kolik máme planet, jak se jmenují, jak jsou daleko a jaký je na nich život. Bylo to pro všechny, i učitele, velmi poučné dopoledne.
Děti  odnesly spousty zážitků, nových podnětů a informací.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
 

Péče o lidi s duševním onemocněním zaznamenává první zlepšení, ale čeká ji ještě dlouhá cesta

Zastupitelé Pardubického kraje schválili Krajský plán sítě služeb pro osoby s duševním onemocnění na léta 2022-2030. Ten se zabývá naplňováním lidských práv lidí s duševním onemocněním, péčí o ně nejen v rámci zdravotnického systému ale také v dalších potřebných oblastech jejich života. Cílí na systém lepší koordinace a spolupráce různých profesí v této oblasti. Plán je zaměřen na tři cílové skupiny osob s duševním onemocněním – dospělí, děti a senioři.
Posunem kupředu jsou Centra duševního zdraví
Možnostmi rozvoje psychiatrické péče v kraji se zabýváme zhruba od roku 2014, kdy jsme sezvali odpovědné osoby především z oblasti zdravotnictví a sociální péče. Postupně vznikla Komise Rady Pardubického kraje pro koordinaci služeb v oblasti duševního zdraví. Významným krokem byl vznik Center duševního zdraví, která začala fungovat v Pardubicích a Chrudimi. Další se chystají ve Svitavách a výhledově na Orlickoústecku. Ta poskytují zdravotně-sociální podporu klientům, kteří se pohybují mezi nemocnicí a ambulantním lékařem. Máme také řadu zkušeností z Domova Na cestě, který nyní sídlí ve Skutči, a velmi inspirativně zavádí některé zkušenosti ze zahraničí. Program tréninkového bydlení pro duševně nemocné se osvědčil v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí, se zaměstnáváním psychiatricky nemocných pomáhají také různé sociální podniky.   Více v samostatném textu ZDE

Fotografie pro pamětníky: Odstřel teplárny Primony v únoru 2005


Hradec staví nový stadion 

Město Hradec Králové spolu se stavebními firmami oficiálně zahájilo stavbu nového multifunkčního fotbalového stadionu. Samotnému zahájení předcházelo získání povolení změny stavby před dokončením, které město získalo začátkem února a v minulém týdnu již nabylo právní moci.
Na projekční, demoliční a přípravné práce, které na staveništi probíhaly v souladu s platnými povoleními, tak může v následujících týdnech navázat výstavba nosných konstrukcí. Nový multifunkční fotbalový stadion má být dokončen v první polovině roku 2023. Pro zahájení stavby bylo třeba získat povolení změny stavby před dokončením. „Na fotbalový stadion máme platné stavební povolení, ale v rámci metody design and build byl původní projekt upravený tak, aby splňoval požadované víceúčelové využití a zároveň se stavba vešla do finančního limitu. Proto dodavatel požádal o změnu stavby před dokončením, aby byl celý proces legitimní a naplňoval obsah předběžné nabídky. Toto povolení bylo stavebním úřadem vydáno a již nabylo právní moci,“ informuje náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha.


Nové video Českotřebovského deníku:
Prohlídka nedávno dokončených řadových domů k pronájmu na Parníku

Českotřebovský deník během loňského roku sledoval výstavbu skupiny řadových domků v Grégrově ulici.  Výstavbu můžeme v rychlosti předvést pomocí časosběrného videa  zachycující stavbu od 24. března do 4. prosince.
V rámci našeho města jde o  unikátní model, kdy skupinovou výstavbu zajistil  investor, společnost Notable,  pomocí solidního dodavatele, společnosti  Sefir  v dobré kvalitě "na klíč" v termínu a za sjednanou cenu i když se v průběhu roku ceny materiálů podstatně navýšily.
Loni v prosinci proběhla úspěšně kolaudace všech devíti identických dokončených domů včetně přípojek inženýrských sítí - elektrické energie, plynu, kabelové televize. Všude je  upravené okolí, předzahrádky,  oplocené zahrádky s terasami.  Každý dům získal pro sebe vyhrazené parkovací stání.  Ihned po té investor zahájil pronájem postavených domků zájemcům. Využili jsme nabídku společnosti Notable na prohlídku zatím volného domku....
Při prohlídce kombinujeme natočené záběry s vizualizacemi  dodavatele stavby a architekta, ukazuje se, že jsou v dokonalém souladu.

První odhady: pomoc budou potřebovat až 3 miliony lidí 
Začala válka. Vpádem ruských vojsk na Ukrajinu eskalovala sedm let trvající napjatá situace v  otevřený válečný konflikt. Pro místní obyvatelstvo to znamená další zhoršení již tak špatných podmínek, ve kterých musí žít.
S  jakými problémy se dlouhodobě potýkají? Jak na místě pomáhá organizace ADRA a jakou další pomoc chystá? A jak můžete pomoci vy? Aktuální informace čerpáme z  podkladů od pracovníků z  ADRA Ukrajina, kteří působí přímo na místě.
Co je nyní potřeba? Lidé v  oblastech zasažených konfliktem budou nyní potřebovat humanitární pomoc, tedy zajištění základních životních potřeb – vody, potravin, hygienické a zdravotnické péče. První odhady hovoří o tom, že v  roce 2022 budou tuto pomoc potřebovat téměř 3 miliony lidí.
Odnesou to hlavně ženy, děti a starší lidé
Nejvíce ohroženi jsou dlouhodobě ti, kteří žijí na území nekontrolovaném ukrajinskou vládou blízko tzv. linie doteku. Zdejší obyvatelé byli již dříve zasaženi omezením pohybu přes linii doteku v  souvislosti s  COVID-19 a byli tak odkázáni na humanitární pomoc. A potřeba pomoci zde bude narůstat. Mimořádně zranitelní jsou pak zejména starší lidé a domácnosti složené pouze z žen a dětí, kteří žijí v  izolovaných vesnicích. Mnoho z  nich je sociálně slabších a ať už z  ekonomických nebo jiných důvodů mají omezenou mobilitu.
"Nemáme prostředky na to, abychom se dostali na bezpečnější místo. Nikdo na nás nečeká ani nás nepodporuje. Zůstaneme tady. Je to sice velmi nebezpečné, ale nemůžeme nic jiného dělat," říkají tamní obyvatelé.
Téměř 2,5 milionu lidí se již nyní potýká s problémy s vodou, sanitací a hygienou. Nevyhovující podmínky panují ve zdravotnických a sociálních zařízeních, školách, sirotčincích a v nespočtu domácností. Vodovodní zařízení, stejně tak jako jejich obsluha, se dostávají do velkého nebezpečí. V  některých městech bylo kvůli ostřelování zcela přerušeno zásobování vodou, na místě jsou tak potřeba cisterny.
Ani v oblastech dosud kontrolovaných ukrajinskou vládou není situace nijak růžová. 33 % domácností potřebuje zajistit přístup k  pitné vodě. Pokud vůbec nějakou vodu mají, pak často není bezpečná a zdraví prospěšná. Statisíce lidí také potřebují zajistit přístup k  sanitaci. Obyvatelé žijí v  nehygienických podmínkách.  Ceny hygienických produktů stouply o 20 % a chudí obyvatelé si je často nemohou dovolit. Pomozte lidem postiženým konfliktem na Ukrajině finančním darem prostřednictvím sbírky SOS ADRA – Pomoc Ukrajině.
Jak ovlivní životy lidí válka
Ozbrojený konflikt samozřejmě ještě zhorší současnou humanitární krizi. Až 2 miliony lidí na východě Ukrajiny, kteří žijí podél kontaktní linie dlouhé 427 kilometrů, bude ohroženo vysídlením a násilím. Velkou část z  nich tvoří starší lidé. „Válka ještě více prohloubí problémy s  poškozenou infrastrukturou, omezí pohyb lidí, zablokuje přístup ke komunitám v  nouzi, zhorší přístup k  lékařské péči, veřejné dopravě, bankovním službám…,“ vypočítává možné důsledky Andrej Arvensis, projektový a finanční manažer Oddělení zahraničních projektů ADRA. „Již nyní je problém s  přístupem k  základním potravinám, hygienickým potřebám. Také je potřeba brát v  úvahu, že jsme uprostřed zimního období a kvůli zhoršeným dodávkám plynu a elektřiny nemají lidé často čím topit.“
Česká ADRA na Ukrajině pomáhá již od roku 2014. Soustředila se například na pomoc lidem, kteří přišli o domov, pomoc sociálně znevýhodněným dětem či na podporu místních neziskových organizací, které dále samy pomáhají potřebným. Zatím poslední projekt byl zaměřen na zlepšení podmínek lékařské péče, budování kapacit místních nemocnic a ochrany v regionech nejhůře zasažených pandemií COVID-19. V  důsledku války se ve snaze uniknout do bezpečí dá do pohybu velké množství lidí. Na zajištění jejich základních potřeb bude v  první fázi určen i výtěžek sbírky SOS ADRA – Pomoc Ukrajině – konkrétně na podporu při evakuaci a zajištění základních potřeb vysídlených a evakuovaných obyvatel.
„Jako humanitární organizace jsme připraveni pomáhat všem lidem v nouzi bez rozdílu. Bude-li potřeba, jsme připraveni podpořit uprchlíky i v rámci České republiky, nicméně zkušenosti z jiných válečných oblastí ukazují, že lidé se primárně snaží zůstat co nejblíže svému původnímu bydlišti. Do vzdálenějších oblastí směřují až ve chvíli, kdy je konflikt dlouhodobý či jim nezbývá jiná možnost,“ doplňuje ředitel české pobočky ADRA Radek Špinka.