Českotřebovský deník 61/2021 (2/3)   
Nové video Českotřebovského deníku: Jaký bude festival Bennewitz 2022

Loni ani předloni se jarní hudební festival Antonína Bennewitze nemohl konat, nedovolila to nařízení vlády týkající se pandemide koronaviru.
Pandemie pomalu ustupuje,  žáci chodí celý rok do školky a celý školní rok se promítá v kině.  Kultura se pomalu vrací do normálu, pokud si ovšem odmyslíme povinné používání respirátorů. 
Letošní ročník hudebního festivalu Bennewitz 2022 se proto uskuteční a je tedy na čase se v předstihu seznámit s jeho programem.
Video přináší rozhovor s místostarostou města Josefem Kopeckým, který seznámí posluchače s programem festivalu a se vším co by mohlo návštěvníky koncertů zajímat. Festival se uskuteční v období od 20. dubna do 7. května 2022.  Patronem a dramaturgem festivalu bude nadále houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Odkaz na video najdete ZDE

Inspirace z Domova sv. Zdislavy v Červené Vodě přispěje k dořešení stavby pavilonu Domova pro seniory

Město má dlouhodobý zájem využít prostor průmyslového areálu pro rozšíření Domova pro seniory. K inspirací při přípravě nového pavilonu  Domova pro seniory přispěla pondělní návštěva v Domově důchodců sv. Zdislavy v Červené Vodě, které se účastnili zástupci vedení města a vedoucí příslušných odborů MěÚ. Návštěvu z České Třebové domovem provedl jeho ředitel pan Josef Kuběnka, který přítomné v úvodu hojně informoval o průběhu rozsáhlé rekonstrukce jeho zařízení. Ta započala v roce 1998 a vyvrcholila vybudováním budovy D v roce 2009. Prohlídka zahrnovala zařízení pokojů, kuchyně, domovní kaple, tělocvičny a dalších společných prostor. Velice inspirativní byl pro návštěvníky také výklad ohledně elektroléčby, vodoléčby a poskytování dalších rehabilitačních služeb, které jsou k dispozici přímo v areálu domova. „Ráda bych poděkovala za milé přijetí, kterého se nám v Červené Vodě dostalo. Věřím, že zde získané poznatky nám významnou měrou ulehčí naše další úsilí při rozvoji Domova pro seniory v Bezděkově,“ uvedla na závěr návštěvy starostka města Magdaléna Peterková.

Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu v Pardubicích otevřeno

V řádu necelých dvou dnů se podařilo v budově Krajského úřadu Pardubického kraje otevřít Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. To bude sloužit jako základní informační a kontaktní místo pro ukrajinské občany přijíždějící do České republiky.
"Vytvoření tohoto centra bylo opravdu bleskové. V neděli jsme začali od nuly malováním na tabuli, v pondělí jsme upřesňovali plány, nákresy, náčrty, v úterý vyřešili technické obtíže a ve středu ve 14.30 hodin jsme mohli otevřít pro první klienty. Postup krajské samosprávy a vybraných státních institucí při vytváření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině byl koordinovaný a jsem rád, že se to v takto krátkém čase podařilo," uvedl hejtman Martin Netolický. "Společné kontaktní místo pro Pardubický kraj, cizineckou policii, odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, Správu uprchlických zařízení, Úřad práce ČR, zdravotní pojišťovnu a humanitární pomoc bylo zřízeno v osvědčených prostorách Sálu Jana Kašpara, který do podzimních měsíců sloužil jako velkokapacitní očkovací centrum. První příchozí již byli odbaveni a všechny formality jim byly vyřízený. Na místě je zřízen tahle dětský koutek a místnost s deseti lůžky na případný odpočinek po cestě," doplnil hejtman Netolický.
Centrum bude otevřeno v režimu 24 hodin, sedm dní v týdnu. V plném rozsahu od 8 do hodin. V redukovaném rozsahu pak od 16 do 8 hodin ráno.

Humanitární centrum v Bezděkově přijímá a třídí materiál pro Ukrajinu

Plochu areálu bývalého Böhmplastu zaplnila hasičská vozidla a skladová technika . Celá hala bývalé lisovny bude sloužit pro třídění materiálu, dosud zde uschované nádoby na tříděny odpad byly přemístěny do dalších prostor v menších objektech u Třebovky.  Do Bezděkova mířila vozidla s materiálem ze sbírek určených pro odvoz na Ukrajinu.  Je výhodné, že zde je možné vykládat materiál i za špatného počasí. Důležité je, že vyhlédnuté objekty začaly sloužit podle předpokladů.  První fotky jsou po poledni, další již později odpoledne.  Luboš Kozel nafotil z návozu pomoci komplexní fotoreportáž, uvádíme ZDE

Fake news

Čtvrtek 24. března 9:00–10:45 hodin -
Přízemí knihovny, oddělení Teenspace 
Vstup zdarma.
V záplavě mediálních sdělení je často těžké rozlišit kvalitní od nekvalitních zpráv. Čím dál tím častěji se setkáváme se zavádějícími články a výroky a tápeme, komu věřit. Může to v nás vzbuzovat nejistotu, frustraci či zlost, ale i chuť stáhnout se do ústraní, daleko o toho chaotického světa. Jak někomu věřit, když jedni druhé zpochybňují a všechna nařčení se zdají být cílenými kampaněmi? A není také pravidlem, že na každém šprochu pravdy trochu?
Cílem tohoto setkání je najít hranici mezi smyšleností a fakty. Vysvětlíme si pojmy jako fáma, dezinformace, poplašný mail či hoax a podle pravděpodobnosti a záměru autora se pokusíme sestavit typologii zavádějících a lživých zpráv, kterým se často obecně říká „fake news“. Naučíme se posoudit kvalitu mediálních sdělení podle několika základních kritérií. A konečně, povíme si, proč je tak pro jedince i společnost důležité umět tato sdělení odhalovat.
Lektor Jaroslav Valůch je vedoucí programu ověřování informací a mediálního vzdělávání v organizaci Transitions. Dlouhodobě se věnuje oblasti využívání moderních komunikačních prostředků pro komunikaci s krizí postiženým obyvatelstvem, posilování mediální gramotnosti a prevence násilí a konfliktů.  Projekt podpořila Nadace OSF.

Změna smluvních podmínek = zvýšení některých služeb Kabelové televize



CHL 2021/2022 míří do závěrečných bojů

V současné době je již  publikováno definitivní rozlosování zápasů závěrečného úseku soutěže, která podle něho skončí 26. března 2022. Vzhledem k tomu, že soutěž byla letos poznamenána problémy spojenými s dodržováním nařízení  spojených s  pandemií koronaviru, tak se pohár starostky města se v letošním ročníku udělovat nebude, nebude tedy ani závěrečný ceremoniál s vyhlášením výsledků.  Dále uvádím tabulku  z odehraných zápasů k 1. březnu 2022: 

Akce Ukliďme Česko bude 2. dubna

Již za měsíc, v sobotu 2. dubna 2022, proběhne hlavní jarní termín naší největší dobrovolnické akce Ukliďme Česko, zaměřené na úklidy černých skládek a drobného nepořádku z přírody, měst a obcí. Zájemci o uspořádání úklidů mohou na stránkách projektu www.UklidmeCesko.cz zadávat své akce, kterých je zaregistrováno v tuto chvíli bezmála 2 000.¨
 
Na I/35 je uzavřený tunel Hřebeč, objížďka bude do listopadu

Ředitelství silnic a dálnic ČR první březnový den zcela uzavřelo tunel Hřebeč na silničním tahu I/35. Stavbu čeká celková rekonstrukce včetně zabezpečení a dalších technologií. Obnovení provozu by mělo proběhnout během října tohoto roku.
Přímo na místě stavby proběhl fototermín, na který novináře pozval mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Poslechněte si vysvětlení, proč musel investor k rekonstrukci přistoupit a co je třeba opravit.