Českotřebovský deník 62/2022 (3/3)    
NADĚJE HLEDÁ DROBNÉ POTŘEBY DO DOMÁCNOSTI
ZA ÚČELEM VYBAVENÍ BYTŮ PRO UPRCHLÍKY Z UKRAJINY 

Místní pobočka neziskové organizace Naděje, která zařizuje vybavení městských bytů pro uprchlíky z Ukrajiny, vyhlašuje sbírku drobných potřeb do domácnosti (koště, kýbl, lopatka se smetáčkem, nádobí...) a drobné elektroniky (TV, fén, rádio...). Objemnější elektroniku a nábytek není nutné do sbírky přinášet, protože budou zakoupeny z prostředků města. Drobné potřeby a elektroniku můžete donášet do nízkoprahového zařízení na adrese Semanínská 2084 každý všední den od 9:00 do 15:00.
Kohouti ve finále ještě neznají svého soupeře 

Hokejisté České Třebové deklasovali ve čtvrtém semifinálovém střetnutí Nový Bydžov na jeho vlastním ledě (11:2) a radovali se z postupu do finále krajské ligy. Tady jsou hlasy z kabiny Kohoutů.
Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Kdo by po nedělním domácím dramatu a prohře v prodloužení čekal, že o tři dny později nastřílíme stejnému soupeři jedenáct gólů? Rozhodla herní disciplína, poctivá hra dozadu a střelecká produktivita. Celý tým zaslouží velkou pochvalu, stejně jako přibližně stovka českotřebovských fanoušků. Poděkování Novému Bydžovu za korektní sérii."
Finále je tady, ale Kohouti jsou zatím prvním nominovaným týmem. Druhý tým vzejde až z posledního pátého pátečního duelu dvojice Choceň vers Chrudim, zatím je po čtyřech zápasech stav na zápasy vyrovnán  2:2 . Zápas se hraje v Chocni. Těžko si vybírat soupeře, je jen jasné že titul zůstane v Pardubickém kraji. Bude-li soupeřem Choceň, lze se těšit na velmi navštívené zápasy typu derby. V posledním zápase v Chrudimi však Choceň prohrála vysoko 12:3. 

Mimořádná doba si žádá mimořádná rozhodnutí 

Proto jsme se na včerejším jednání Předsednictva ÚVR ČSOP domluvili, že Český svaz ochránců přírody v tomto roce Vaše členské příspěvky daruje na pomoc Ukrajině, především pak na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Očekáváme, že půjde o částku překračující  1,2 milionu Kč. Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a podpoříte! Výhody, které členství v našem Svazu přináší,  tím nebudou nijak omezeny. A naopak, snad budete o to více hrdí na to, že jste součástí Českého svazu ochránců přírody. Přejme si společně, že se snad brzy vrátíme k normálnímu životu!

Fotografie pro pamětníky: Likvidace starého Trávníku. (foto Karel Aliger)


Vilu Klára město Litomyšl zatím neprodá.
Žádný z projektů nezískal dostatečný počet hlasů

Únorové jednání zastupitelstva o budoucnosti vily Klára definitivně nerozhodlo. Žádný z projektů – kongresový hotel společnosti Kubík i komunitní centrum manželů Kučerových – nezískal od zastupitelů potřebných 12 hlasů. Neprošel ani návrh na odložení hlasování.
Nejblíže úspěchu byla společnost Kubík. Pro její záměr nakonec ve veřejném hlasování, jelikož neprošel návrh na tajnou volbu, zvedlo ruku 11 zastupitelů z 22 přítomných, dva byli proti a 9 se zdrželo. Pro projekt manželů Kučerových následně hlasovalo celkem šest zastupitelů, dva byli proti, 14 se zdrželo a ani tento záměr nebyl schválen. Co bude s vilou dál? Minimálně příštích několik měsíců zůstane v majetku města.
Podle informací z jednání zastupitelstva je možné, že o dalším prodeji či využití vily Klára se bude jednat až po komunálních volbách, které se uskuteční letos na podzim. Zastupitelé před hlasováním o prodeji budovy vzali na vědomí petici za záchranu genia loci zámeckého návrší, v níž občané Litomyšle protestovali proti případnému prodeji společnosti Kubík.

Ohlas:  Šárka a Daniel Kučerovi, Komunitní centrum Klára
Rozumíme, že vila Klára je pro mnoho Litomyšlanů srdeční záležitostí, k tomu je umístěna na jednom z nejkrásnějších míst ve městě. Rozhodnout o jejím osudu a budoucí náplni, potažmo majiteli, není jednoduché. Městské zastupitelstvo i přes to záměr vilu prodat před rokem odhlasovalo. Naše investiční záměry byly podány k 30. 9. 2021. Veřejná prezentace záměrů proběhla 8. 2. 2022, kde bylo možné se na mnoho věcí doptat, případně požádat o dopracování některých nejasných bodů. Únorové hlasování se uskutečnilo v odstupu téměř 5 měsíců. V diskuzních příspěvcích zaznělo, že oba návrhy nejsou dostatečně dopracovány a zastupitelé mají stále mnoho nezodpovězených otázek. My jsme ovšem obdrželi jen několik dotazů, formulovaných 2 dny před zasedáním. Na ně jsme obratem odpověděli. Z toho nám vyplývá jediné. Zastupitelé se zalekli zodpovědnosti. Je pochopitelné hlasovat pro, nebo proti návrhu. Ale zdržet se hlasování považujeme za neprofesionální alibismus.

Miroslava a Martin Kubíkovi, Kongresový hotel Svatý Jan - Zámecké návrší
Děkujeme veřejnosti za zájem, kterou věnovala našemu projektu. Přes tisíc lidí navštívilo náš informační web, stovky lidí nás podpořily v probíhající petici. Odpovídali jsme na desítky dotazů, přijímali podporu od veřejnosti. Jsme rádi, že má náš projekt veřejný přesah a že se potvrdil veřejný zájem na tom, aby byl realizován. Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přišli na veřejné projednání záměru. Děkujeme všem zastupitelům, kteří pro náš projekt hlasovali. Poděkování patří projektovému týmu 18 lidí, kteří dali záměr dohromady a po celý rok na něm neúnavně pracovali. Z nedostatku prostoru v této Lilii nemůžeme celý tým vyjmenovat, ale rádi bychom to napravili v budoucnu. Již více než 15 let činíme kroky pro to, aby mohl projekt vzniknout. Ukončení činnosti LDN jsme vnímali jako příležitost k tomu, aby se akceleroval. Mrzí nás, že nyní zastupitelstvo nepřijalo za své benefity projektu ve prospěch veřejnosti a celého města, v čele s veřejným parkovištěm. Na otázky ohledně budoucnosti, které se na nás teď valí, odpovídáme, že si dáme časový odstup a vyhodnotíme, zda se posuneme k projektu bez bonusů pro veřejnost, nebo zda se o nynější projekt v nějaké podobě ještě pokusíme.

  


Ústí n.O.: Rekonstrukce ulice Jana a Josefa Kovářů za nemocnicí


V  letošním rozpočtu města Ústí n.O. je vyčleněno 16,5 milionu korun na rekonstrukci ulic Jana a Josefa Kovářů, Zeinerova a části ulice Chodská. Obnova ulic naváže na výstavbu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, jehož otevření se před[1]pokládá na jaře letošního roku. „Do projektové dokumentace byly zapracovány požadavky obyvatel ulice, které nám byly zaslány v průběhu loňského roku, její dokončení předpokládáme v březnu. Následně bude probíhat stavební řízení,“ informoval starosta města. Vzhledem k rozsahu prací (jako první je naplánována kompletní výměna vodovodního a kanalizačního potrubí včetně přípojek) a vzhledem k časové náročnosti obou staveb se dá předpokládat, že rekonstrukce ulic bude kompletně dokončena až v příštím roce. V následné diskusi zazněly četné připomínky obyvatel dotčené lokality k dopravní situaci a  životním podmínkám v  místě. „Obyvatelům ulice Jana a Josefa Kovářů se podstatně zhoršila kvalita bydlení. Tři roky jsou pod tlakem stavby urgentu, poslední rok je ulice zatížena také činností covidového odběrového místa. Město Ústí n.O. nyní jedná proto s Pardubickým krajem o finanční kompenzaci, protože povinností investora a dodavatele stavby je uvedení komunikace do původního stavu.