Českotřebovský deník 65/2022 (6/3) 
Příprava stavby nového pavilonu Domova pro seniory - jak dál?

Město koupilo v závěru loňského roku areál společnosti Böhmplast zejména proto, aby zde postavilo nový pavilon Domova pro seniory. Je to skutečně vhodná příležitost. Budova B za Třebovkou dožívá po stavební i morální stránce a potřebuje bez velkého zdržení nahradit novou budovou pavilonu, kde bude možné poskytovat péči na úrovni 21. století a zaručí, že "domov pro seniory" bude domovem na úrovni, nikoliv jen  zařízením, které umožní poskytovat sociální a zdravotní péči  klientům, kteří to potřebují. Teprve po dostavbě nového pavilonu budeme mít domov pro důchodce jak se patří .
Úhrada zakoupeného areálu  proběhla teprve v letošním roce. V polovině ledna si mohli zastupitelé  zakoupený areál prohlédnout, zřízená komise jednala o tom, jak bude využit. Mezi zastupiteli, kteří si měli možnost zakoupený areál prohlédnout, se vedla diskuze zejména o tom, zda je opravdu nutné provést demolici administrativní budovy, u které si lze další vhodné využití dobře představit a současně by na  9000 m2 velké ploše zakoupeného areálu bylo dostatek místa pro postavení nového pavilonu s požadovanými parametry. Jen neprovedením demolice tohoto objektu uspoříme 3 - 4 miliony korun....
Nahoře:  varianta1 DS + park využívá veškerou plochu zakoupeného areálu, kapacita nového pavilonu je 40 lůžek + 25 lůžek v nově zřízeném oddělení pro klienty vyžadující zvláštní péči. Odhad. ceny 280 mil. Kč + náklady na demolici.
Mezitím přišla Ukrajinská krize, vlastně válka. Pro spoustu lidí neuvěřitelná věc, znamenala změnit názory na život. Areál byl se souhlasem města využit jako krajské centrum humanitární pomoci pro Ukrajinu a velmi zachovalá administrativní budova se připravuje na  rekolaudaci pro dočasné umístění ubytovny pro ukrajinské uprchlíky.
Nejde o trvalé využití, ale dává nám čas si pořádně rozmyslet, jak koncipovat nový pavilon Domova pro seniory. Zda bez velkých změn využít  loni připravenou studii (počítala s tím, že se vše na zakoupené ploše zbourá), nebo zda zadat ještě přípravu další varianty studie, umožňující zachovat administrativní budovu a přestavět ji např. na komerční bydlení. Vešlo by se sem 9 - 12 pěkných bytů. Nebo dokonce zda třeba vypsat architektonickou soutěž, kde bychom získali více návrhů a měli z čeho vybírat..... To jsou otázky, které  stojí před námi a neměli bychom jejich řešení odkládat.
Druhý návrh: kapacita nového pavilonu je 40 lůžek (plně nahrazuje dožitý pavilon B) a pro klienty vyžadující zvláštní péči by bylo možné (třeba dodatečně) přestavět pak již nepotřebný  pavilon B. Stejně se s ním bude muset něco dělat.
Administrativní budova Böhmplast (na vedlejší fotografii) zůstává zachována a je zde i další územní rezerva na rozvoj Domova pro seniory (třeba i na to požadované oddělení pro zvláštní péči) nebo na byty.  Toto řešení by mohlo být podstatně (i o 100 mil. Kč) úspornější. Ani jednu z variant by ovšem nešlo realizovat bez velké dotace. Horní obrázek před textem je pohled na budovu nového pavilonu v té úspornější variantě.
Oba návrhy připravil městský architekt Martin Hájek, úspornější varianta byla ovšem koncipována  na jihovýchodní stranu budovy za bývalé zahradnictví pana Tesaře. Přenesení tohoto návrhu do prostoru zakoupeného areálu a související úpravy provedl autor tohoto textu. Je to jen ukázka, že mohou být i jiné (úspornější) možnosti, které by se daly ověřit v nové studii s odpovídajícím zadáním. (mm)
Do třetice ještě dávám nedokončený návrh využívající "územní rezervu". Ukazuje, že  na plochu, která zůstane k dispozici i po ponechání administrativní budovy Bohmplastu lze bez problémů umístit i rozšířený pavilon s potřebnou kapacitou pro Oddělení pro klienty vyžadující zvláštní péči.  Harmonogram stavby lze jistě určit i tak, že by v případě nedostatku financí bylo možno to "rozšíření" postavit jako samostatnou etapu:

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY: BRONZ V KRAJSKÉM PŘEBORU 2009

Právě oslavujeme první finálovou výhru Kohoutů na Chocní (9:2). Připomeňme si první medaile třebovských hokejistů v roce 2009 před 13 lety. To ještě pod hlavičkou TJ Lokomotiva Česká Třebová.....
Vynikající hokej, vynikající atmosféra utkání, bouřlivé tribuny. Na závěrečný zápas sezóny přišla tisícovka diváků, (nejvyšší návštěva soutěžní sezóny) a to je na krajský přebor jistě událost hodná zaznamenání. Českotřebovští hokejisté zahalovali tuto soutěžní sezónu utkáním s Lanškrounem (vyhráli jsme) a sezónu skončilo opět utkání se stejným soupeřem.  také jsme vyhráli, tentokrát o dvě branky 7 : 5 a toto vítězství mělo cenu bronzových medailí pro tým i jeho realizátory.  Bylo to utkání vyrovnané, hrálo se takticky a bojovně, ale férově, ve sportovním duchu. V hledišti stadionu byl i hodně zaplněný sektor pro hosty, odkud znělo  povzbuzování  "černých orlů", pokud nezaniklo v daleko bouřlivějším  a hlasitějším povzbuzování domácích příznivců.   Sektor hostů se však po konci utkání poměrně rychle vyprázdnil,  předávání medailí našim hokejistům již lanškrounský tábor příznivců nesledoval. Zatímco říjnové utkání skočilo přesvědčivým vítězstvím Třebováků 7 : 3  (600 diváků), museli Třebováci nyní o vítězství tvrdě bojovat až do úplného konce. Úvod se domácím plně nevydařil, po hrubce obrany jsme již od druhé minuty prohrávali. Možná odpovědnost a očekávání snadného vítězství trochu svazovala ruce.  Vítězství rozhodně snadné nebylo, bylo vybojované ze všech sil.  ještě do třetí třetiny družstva nastupovala z stavu 3 : 4 a v této chvíli vše hovořilo pro Lanškroun. Třebováci útočili, měli spoustu šancí. a konečně začaly padat branky  Tři branky za sebou obrátily  skóre v náš prospěch: Střelci Teplý, T. Řehák při přesilovce 5 na 4  a potom V. Deml. Na ukazateli času a skóre jsme již v čase 50:00 a už jsme to měli "v kapse". Vítězství o dvě branky znamenalo bronzové medaile. Jenže Lanškrounští  bojovali a dokázali Dohou ještě snížit na 6 : 5. to byl čas  53:25.   Do konce zbývalo šest a půl minuty a my jsme potřebovali dát branku.    Podařilo se. Šťastným střelcem byl Král a bylo to v 16. minutě. Potom jsme ještě museli přestát hru v oslabení a  poslední tři minuty zápasu byly ve znamení taktiky. Oba trenéři si postupně vzali oddechové časy, Třebováci se ukázali jako ukáznění a odpovědní, dokázali zadržet poslední nápor Lanškrouna a k velké radosti  diváků skončil zápas dvoubrankovým vedením.
Bylo to nevídané drama. První utkání před týdnem vyhrál nejtěsnějším rozdílem Lanškroun (7:6), ve druhém byla  jsme se ukázali jako vyzrálý tým, který pod vedením trenéra Mečiara dokázal během sezóny  hodně. Českotřebovský hokej 2009 se nedá srovnat s  výkony, které mužstvo předvádělo v závěru sezóny předcházející.  Diváci ocenili i jednotlivce, kterým postupně předával bronzové medaile generální manažer hokejového oddílu Pavel Klacl.

Krátké statistiky mistrovské sezóny krajského přeboru mužů 2008/2009 :

Konečné pořadí :  1. HC Skuteč HC 2. Spartak Polička  3. Lokomotiva Česká Třebová 4. TJ Lanškroun 5. HC Spartak Choceň „B“, 6. Sokol Semechnice  7. TJ Čestice  8. TJ Svitavy

Odehráno 28 zápasů – 14 výher v zákl. hrací době, 2 výhry v prodloužení, 2 prohry v prodloužení, 9 porážek, skóre 147:107 Bilance : doma – 15 utkání – 10/1/1/3, venku 13 utkání – 4/1/2/6


MISE SPLNĚNA: PŘÍMO V UŽHORODĚ PARTNERŮM ZE ZAKARPATÍ PŘEDÁNY ELEKTROCENTRÁLY A ČERPADLA

V sobotu večer jsme překročili ukrajinsko-maďarské hranice u města Čop na cestě zpět do České republiky po splnění úkolu. Spolu s dobrovolnými hasiči z SH ČMS z Pardubický kraj a kolegy z Kraj Vysočina jsme přímo v ukrajinském Užhorodě předali tamní samosprávě a hasičům poměrně drahou, nicméně v tuto chvíli důležitou techniku. Téměř 50 benzínových elektrocentrál s různým výkonem by mělo posloužit ukrajinským občanům při výpadcích elektrické energie. Obdobně jsme předali také kalová čerpadla, léčiva a alespoň část humanitárních sbírek. Několik kusů agregátů zůstane na Zakarpatí, zbytek bude rozvezen do částí Ukrajiny, kde se bojuje.
Smyslem naší cesty bylo přímo na místě zjistit jaká je situace, co je nejvíce potřeba v místě, jaký materiál máme shánět. Právě v Zakarpatí hrozí humanitární katastrofa kvůli vnitřní uprchlické krizi, kdy občané Ukrajiny odjíždí na západ své země, aby přečkali nejhorší časy bojů. Vybavení převzal představitel válečné civilní správy a předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirko. Velmi ocenil především to, že jsme se nebáli přijet do válkou zasažené země a především, že jsme přivezli vybavení na výrobu elektřiny v době výpadku dodávek.
Poté, co byly v pátek na Zakarpatí úspěšně vyloženy první krajské kamiony s humanitární pomocí a zdravotnickým materiálem, předal v sobotu v Užhorodu hejtman Martin Netolický ve spolupráci s dobrovolnými hasiči v čele s krajským zastupitelem a 1. náměstkem starostky Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josefem Bidmonem a Krajem Vysočina svým ukrajinským partnerům několik desítek elektrocentrál, čerpadel, ale také léky a další potřebný materiál. Hejtman Martin Netolický se také v rámci cesty setkal se svým protějškem, předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Ten hejtmana informoval o aktuální situaci v regionu, který čelí náporu uprchlíků z východní Ukrajiny.
"V pátek se nám podařilo doručit jeden kamion plný zdravotnického materiálu za tři miliony korun, a to především toho, který nelze běžně pořídit. Další kamiony byly s kombinovanou humanitární pomocí včetné jídla, oblečení, spacáků a dalších potřeb. Kamiony vyjedou ze skladu v České Třebové pravděpodobně také v neděli a v pondělí. Jejich cílem bude opět Zakarpatí," uvedl hejtman Martin Netolický.  Fotoreportáž z Ukrajiny ZDE

  • Z předjarní procházky po cyklostezce