Českotřebovský deník 67/2022 (7/3)     
V České Třebové je připraven pro ukrajinské uprchlíky první městský byt

Ukrajinská válka vyhání ze svých domovů statisíce  lidí, mnozí z nich hledají pomoc také v České republice. Stranou nezůstává ani Česká Třebová. Ukrajinští uprchlíci již nyní našli svůj přechodný domov v některých rodinách, na ubytovnách a město připravuje přijmout uprchlíky do volných městských bytů. U nádraží zřídil Pardubický kraj dvojjazyčný poutač, vysvětlující potřebu registrovat se v krajském centru pomoci v Pardubicích, kde dokážou nejen informovat, ale pro uprchlíky zajistit důležité služby. Válka je vyhnala ze svých domovů a my se snažíme pomáhat. Aby u nás mohli nejen přechodně žít, ale i pracovat a případně i chodit do školy.
Z přípravy bytů pro ukrajinské uprchlíky připravil Českotřebovský deník video ZDE
Českotřebovský deník měl v úterý 8. března možnost navštívit první připravovaný městský byt.  Pro nastěhování nájemníků byl běžně vybaven jen kuchyňskou linkou. Pro ubytování uprchlíků je však nutné byt vybavit i dalším potřebným inventářem. To je  současný úkol TEZy. Peníze na vybavení poskytuje krizový fond města a také místní podnikatelé poskytující zboží za nákupní ceny nebo i za své prostředky, také dobrovolní dárci.  
První byt o velikosti 2+1   je připravován tak, aby zde byly 2 vybavené místnosti se 4 lůžky  stolem a židlemi , pro ubytované bude společně sloužit  kuchyň a koupelna.
Postupně budou upraveny i další byty, které je nutné postupně upravit a vybavit. Příprava a vybavování bytů (například montáž zakoupeného rozloženého nábytku) znamená mnoho práce, kterou provádí pracovníci Tezy i další dobrovolníci navíc mimo své povinnosti a ve volném čase a je třeba všem za jejich snahu a nasazení poděkovat.

Nové video Českotřebovského deníku:  Paulina Skavova v Kulturním centru

Paulina Skavova se narodila před 46 lety v Trutnově, kde vystudovala gymnázium, poté  ji  výtvarné pnutí na nějaký čas zavedlo na kamenosochařskou školu do Hořic a také na pražskou umělecko -průmyslovou školu. Umění studovala také v Helsinkách, ve švýcarském Luzernu  a dokonce v mexickém Acapulcu. Na pražské Akademii výtvarných umění byla žákyní Milana Knížáka.
Novinové články  z Podkrkonoší oslavují Paulinu Skavovou jako vynikající trutnovskou sochařku a také kurátorku znamenitých výstav v tamním  společenském centru. Dnes však žije v jižních Cechách, v Novosedlech u Písku  pracuje pro Alšovu Jihočeskou galerii.
Kolekce soch vybraná pro Českou Třebovou je komorní. Sestává se z hladkých obnažených ženských poprsí či polopostav vždy opatřených rohy či parohy, symboly nevěry. Jsou vyzývavé, bezostyšné a  někdy působí až děsivě.  Video ZDE

Další tři kamiony ze Třebové jsou v Užhorodu

V pondělí ráno překročily hranici v ukrajinském Užhorodu tři kamiony s humanitární pomocí z Pardubického kraje, další tři kamiony s humanitární pomocí budou v krajském skladu v České Třebové naloženy a vypraveny v průběhu dnešního dne. Krajský velkokapacitní sklad tak bude znovu připraven k příjmu materiálu ve středu od 14 do 19 hodin.
 „Jen v pondělí se nám podařilo dostat do skladů v Užhorodu a blízkém okolí tři plně naložené kamiony s humanitární pomocí z celého kraje. V průběhu dnešního dne budou z centrálního skladu v České Třebové vypraveny směrem na hranici Vyšné Nemecké – Užhorod další tři kamiony. Celkově je našim cílem v průběhu tohoto týdne vypravit deset kamionů. Průběžně i ve spolupráci se Sdružením automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA oslovujeme jednotlivé dopravce, kteří by pro nás tuto humanitární pomoc do Užhorodu dopravili a postupně je nasmlouváváme již na další týden,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se v sobotu přímo v Užhorodě seznámil s fungováním jednoho ze skladů. „Kolegové ze Zakarpatí nás prosili, aby humanitární pomoc přicházela co nejvíce protříděná a označená, protože jinak je uložena do skladu a může čekat poměrně dlouho na přerozdělení, protože i vzhledem k personálním kapacitám upřednostňují manipulací s pomocí, která je dobře zaevidovaná, protříděná a na paletách. O to se snažíme v našem skladu v České Třebové, protože nikdo z nás nechce příjemcům pomoci přidělávat starosti s dlouhým a složitým tříděním,“ řekl hejtman.
Po dohodě s dobrovolnými hasiči bude tento týden probíhat svoz v mírně upravených termínech. „Ve středu bude sklad v České Třebové v provozu od 14 do 19 hodin. Místo neděle jsme se domluvili, že sklad bude o víkendu přijímat materiál v sobotu od 9 do 17 hodin. Vycházíme s dohody s dobrovolnými hasiči, kteří ve skladu vytváří směny na vykládku a manipulaci s dodanou humanitární pomocí,“ sdělil hejtman Netolický.

Fotografie pro pamětníky
Stará uhelná kotelna ve Smetanově ulici moc velkou ozdobou města nebyla. Vytápěla byty v Riegrově ulici a mateřskou školu.  Po dostavbě sídliště Trávník III. byla postavena jiná velká kotelna na fotbalovém hřišti a tento provoz byl odstaven. Nabízela se později městu, ale  ke škodě věci ji nekoupilo. Mohli jsme zde rozšířit budovu městské knihovny a bylo vše vyřešeno. bohužel se nestalo a tak zde je golfový klub a byt. Je to však rozhodně lepší řešení než kotelna na této fotografii.

Demolice ústecké Janderovy vily se odkládá

Město připravuje revitalizaci parku u Roškotova divadla. Projekt, který schválilo zastupitelstvo města, počítá s demolicí objektu č.p. 312, tzv. Janderovy vily (bývalého DDM), která vyřeší nevyhovující a sevřený vstup do parku z Lukesovy ulice. Výběrové řízení na dodavatele demoličních prací bylo vypsáno na podzim loňského roku, v prosinci mělo dojít k jeho vyhodnocení a k uzavření příslušné smlouvy.
Tento předpoklad se nemohl uskutečnit a rada města dnes rozhodla o zrušení uvedeného výběrového řízení. Důvodů je několik. Městu byla doručena petice za záchranu vily, která musela být následně projednána na únorovém zasedání zastupitelstva, proto došlo k uplynutí zákonné zadávací lhůty, ve které byli účastníci výběrového řízení vázáni svými cenovými nabídkami. Opakováním soutěže by k demolici došlo v jarních měsících či začátkem léta, a toho se vedení města už od prvopočátku chtělo vyvarovat. Původní zakázka proto byla směrována na leden až únor 2022.
Zrušení soutěže však nic nemění na rozhodnutí zastupitelstva realizovat záměr revitalizace parku u Roškotova divadla v rozsahu schválené dokumentace a vydaného územního řízení.
Toto je obsah tiské zprávy z ústecké radnice. Ve veřejnosti se hledají i jiné důvody na odložení uvedené demolice. Petice s 1300 podpisy proti zbourání opravdu něco znamená a tak když mají být na podzim komunální volby tak by taková akce v předvolební době veřejnost asi hodně dráždila. Akce sice byla radniční koalicí navržena a schválena, ale hlasy proti neutichají. A tak se čeká až bude po volbách?

PAVOUČÍ VÝSTAVA V ÚSTECKÉ GALERII POD RADNICÍ

Unikátní výstava nejen pro milovníky hmyzu a pavouků je nově otevřena v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí. Výstava nazvaná SPIDER SANCTUARY – Pavoučí svatyně, představuje fotografie a živé exempláře milovníka pavouků, hadů a hmyzu Přemysla Fabiánka z Ústí nad Orlicí.
Součástí výstavy jsou také dvě přednášky Přemka Fabiánka na téma Pavoukovci. První z přednášek se konala v pátek 4. března a druhá je plánována na pátek 18. března od 17 hodin.  Také návštěvníci trpící arachnofobií jsou vítání, třeba zblízka odhalí krásu živých exemplářů, anebo z velkoformátových fotografií  Výstavu můžete navštívit vždy ve středu od 9 do 11:30 a od 12:30 do 17 hodin a dále od pátku do neděle od 13:30 do 17 hodin a to do 30. března.

SOUD ZRUŠIL EMISNÍ VÝJIMKU PRO CHVALETIC

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě v pondělí zrušila výjimku z emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, kterou udělilo ministerstvo životního prostředí. Podle ekologických organizací, které ji soudně napadly, by provozovatel elektrárny, společnost Severní energetická, měl začít plnit emisní limity platné od srpna loňského roku, nebo přerušit provoz až do vydání nového pravomocného rozhodnutí o sporné emisní výjimce.
Společnost Sev.en Energy, která chvaletickou elektrárnu provozuje, to ovšem vidí jinak. Podle ní platí stávající integrované povolení a žádost o výjimku se zatím jen vrátí k dalšímu projednání na ministerstvo životního prostředí.
„Samotný rozsudek nyní analyzujeme a připravujeme řešení situace. Zároveň věříme, že dotčené orgány budou v následujících řízeních konat stejně rychle jako soud a zabrání byť jen hypotetické možnosti omezit provoz elektrárny,“ řekl mediální zástupce Elektrárny Chvaletice Petr Dušek.
Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou modernizaci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké sumy, což je podle provozovatele neúměrné poměrně malému snížení emisí.
Firma proto chtěla na osm let zachovat dosavadní limity, v listopadu vydaná výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu šesti let.
Vyjádření mluvčího elektrárny Petra Duška
V první řadě bych chtěl uklidnit zaměstnance, prodejce a odběratele energií, že Elektrárna Chvaletice pojede dál a v této kritické době nijak neomezí dodávky elektřiny a tepla ve východních Čechách. Dokud nebude znovu pravomocně rozhodnuto o výjimce, platí stávající integrované povolení a žádost o výjimku se mezitím vrátí k dalšímu projednání na Ministerstvo životního prostředí. Samotný rozsudek nyní analyzujeme a připravujeme řešení situace. Zároveň věříme, že dotčené orgány budou v následujících řízeních konat stejně rychle jako soud a zabrání byť jen hypotetické možnosti omezit provoz elektrárny. Závěrem si neodpustím ironickou poznámku, že na pokus o uzavření velkého a levného domácího stabilního zdroje energie, který není závislý na Rusku, si aktivisté sotva mohli vybrat lepší čas…“

Pomáháme během - druhý ročník - bude 30. dubna v Letohradu 

Milí příznivci pohybu, krásné přírody a dobrých skutků,
zveme vás na druhý ročník akce Pomáhám během, při kterém můžeme společně přispět sobě i druhým. Sobě tím, že běháním v přírodě se udržujeme ve skvělé kondici, tělesné i duševní. Druhým tím, že dokážeme svým aktivním přístupem pomáhat lidem, kteří nás potřebují a běhat už nemohou.
Benefiční akce má několik možností, jak si to běhání pořádně užít po celý měsíc květen a dokonce už v dubnu:
Celoměsíční květnový běh zahajujeme už 30. 4. 2022 závodem pro děti i dospělé. Bude to takový malý krosík překrásnou kopečkovitou krajinkou v okolí Letohradu, dokonce se zajištěním stanovišť pro pitný režim.
Pokud nestihnete úvodní závod, přejeme vám, ať si běhání užijete kdykoliv ve svém volném čase, na kterékoliv vyznačené trase po celý měsíc květen. Registrace a další informace najdete na www.pomahambehem.cz
Svým během a registrací můžete v letošním ročníku podpořit provoz charitních pečovatelských služeb a osobní asistence. Hlavním záměrem, snahou a motivací každodenního života našich služeb je umožňovat klientům: „Žít důstojně doma s naší péčí a podporou.“
Záštitu nad letošním ročníkem benefičního běhu s radostí převzal, Miloš Škorpil, dlouholetý propagátor běhu v ČR, trenér, ultramaratonec - opravdový vzor aktivní vytrvalosti.
Těšíme se na vaši účast, užijte si běhání ve zdraví. Děkujeme vám, že myslíte také na ty, kteří po našich trasách běhat nemohou. Vždyť pro každou část našich životních běhů je nejdůležitější nebýt na to sám a zažít pomoc a podporu druhých.
Děkujeme sponzorům, dobrovolníkům, účastníkům a všem, kteří neváhají přispět na dobrou věc.
Za Oblastní charitu Jiřina Matějíčková, vedoucí Charitní pečovatelská služby Ústí nad Orlicí a Petra Hubálková, PR,  tel. 739 383 598