Českotřebovský deník 72/2022 (13/3)  
Také třetí finálový duel Kohoutů skončil úspěchem: mají pohár a zlaté medaile!

HC Kohouti - HC Sp. Choceň 6 : 3. Rozhodl již třetí finálový zápas. Více na www.kohouti-ceskatrebova.cz
Úspěch Kohoutů a atmosféru zápasu zachycuje aktuálně zařazené video Českotřebovského deníku  na odkaze ZDE
Česká Třebová – Choceň 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)
Branky: 11. T. Prachař z trestného střílení, 31. Fúzik (Pavlovský, T. Prachař), 36. Polodna (Korhoň), 37. Fúzik (Semorád), 41. Fúzik (T. Prachař, Sedlák), 60. Plášek (Korhoň) – 27. Vlček (L. Pilař, Pazdera), 38. M. Půlpán (T. Půlpán), 56. Šeda (L. Pilař).
Rozhodčí: Vrba, Čížek – Voltner, Kalina. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváků: 811. Nejlepší hráči: Fúzik, T. Prachař, Korhoň – M. Půlpán. Konečný stav série: 3:0.
Č. Třebová: Vlk– Sedlák, Jemelka, Šejba, Blažej, Daněk, Král - Augustin, T. Prachař, Pavlovský – Korhoň, Polodna, Plášek – Veverka, Fúzik, Semorád – Boroděnko, Rozlílek, Čada.
Choceň: Mahdal – Novák, Šeda, Faltys, Škvor, ˇPazdera, Lichtág – T. Půlpán, M. Půlpán, Krejza - P. Prachař, Vlček, L. Pilař – Farkas, Procházka, M. Pilař.

 Na parnické základce nastupuje v pondělí 16 ukrajinských školáků

Vytvořila se zde samostatná dětská skupina. Děti se v dopoledním bloku seznamují s Českou Třebovou, okolím, Českou republikou. Komunikace probíhá v ruském jazyce. Všechny děti bydlí v České Třebové.  Další jsou ve věku mateřské školy, zatím nikde zařazeni nejsou. Podrobnosti zítra.

Akce "Zuška v Javorce" bude letos 28. května

Základní umělecká škola plánuje na sobotu 28. května uspořádat v parku Javorka a Bennewitzově hudebním pavilonu akci pro veřejnost s názvem "Zuška v Javorce" . Začátek celoodpoledního programu je naplánován na 14 hodin. V rámci akce se budu prezentovat žáci všech oborů školy. Připomeňme loňský 25. červen, kdy se zde obdobná akce, tehdy s názvem "Promenádní koncert"  konala poprvé, byla to tehdy jediná možnost jak prezentovat práci školy pod širým nebem. Měla velký ohlas a ti byl jistě impuls ke zdokonalení přípravy a uspořádání akce v roce letošním. Hlavně aby přálo počasí.  Připomeňme si na několika snímcích  loňské úspěšné vystoupení. Javorka praskala ve švech....

Restaurátorská revize malovaného štítu Chaloupky Maxe Švabinského 

Město Česká Třebová plánuje v letošním roce realizovat restaurátorskou revizi malovaného štítu Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově – významné kulturní památky. ¨Provedení zajistí akademický malíř Jiří Látal, akademického malíře z Litomyšle, který již restaurátorskou práci na tomto štítě, nastavené exponovaným severozápadním větrům prováděl, naposledy v roce 2011. Náklady na restaurátorskou revizi činí cca 200 tis. Kč. 

Rekonstrukce - stav na podzim roku 2005                                              Štít po otevření veřejnosti v září 2006                            

Jde revizi díla ve štítě chaloupky - malbu svatého Václava realizovaného za jediný den v roce 1900 Švabinským, Vejrychem a Vaňáčkem. Je třeba ovšem uvést, že v současné době se již nemůže jednat o zachování původní malby, která byla zubem času narušena a přes mnohé restaurátorské zásahy se bude dnes jednat vlastně o kopii. Já sám si připomínám restaurátorský zásah v 90. letech zajišťovaný správcem muzea Jiřím Pištorou a zejména je pak třeba připomenout si můžeme rok 2005, kdy po převedení chaloupky do majetku města proběhla celková rekonstrukce s dotací ministerstva kultury. Při této rekonstrukci bylo nutné ve štítě chaloupky vyměnit poměrně velký počet prken a malba pak byla citlivě dokreslena podle dochované dokumentace.  

Na fotografiích uvádím právě snímek z roku 2005 a potom stav po rekonstrukci při slavnostním otevření chaloupky, ke kterému došlo 22. září 2006.  Více ve zvláštním textu, který dokumentuje změny chaloupky od roku 1891, kdy ji převzala do majetku rodina Vejrychova až do současnosti, kdy je chaloupka v majetku města Česká Třebová.

Článek najdete ZDE


Fotografie pro pamětníky:
Jak vypadala budova školy na Nádražní ulici po jejím postavení


Nasvětlení přechodu pro chodce na Litomyšlské ulici u pivovaru

Žádný pivovar v České Třebové od roku 1970 nemáme, pouze pivovar Faltuis v Moravské ulici 207. od roku 1070 nemáme, ale přesto se tam tak pořád říká. Nyní tedy u Pewagu, to ale nezní trak hezky.  Loni proběhlo na městské facebookové stránce hlasování o tom, který z přechodů pro chodce si v našem městě zaslouží získat dotaci do Nadace ČEZ na instalaci osvětlení přechodu a tedy tomu odpovídající zvýšení bezpečnosti. V tomto hlasování zvítězil zmíněný přechod v Litomyšlské ulici. Je zde opravdu velká frekvence vozidel, některé jezdí dokonce rychleji, než předpisy dovolují a chodci tak mohou být ve zvýšeném nebezpečí, nebudou-li  brzo spatřeni. Navíc je zde šířka komunikace dost velká, takže chodci se nacházejí ve vozovce déle, než kdyby zde byl např. středový ostrůvek jako je běžné jinde, např, u Billy. Litomyšlská ulice je současně silnicí II. třídy, která je v majetku kraje. Úpravy komunikace tedy zajišťuje kraje, osvětlení zajistí město s dotačním příspěvkem Nadace ČEZ. Práce by měly být zahájeny nyní v dubnu 2022 a provede je  firma Michal Vebr. 
Nadace ČEZ již v České Třebové investovala do osvětlení přechodu na ulici Dr. Beneše  u řeznictví Sloupnice. Přechod i celá komunikace však následně prošla rekonstrukcí a osvětlení přechodu bylo přemístěno nově mezi budovy škol v Habrmanově ulici.

Nový ceník vstupného na zimní stadion bude platit od nové sezóny (letní i zimní)

  • Litomyšl se chystá na smetanovské 200. výročí v roce 2024

    Rekonstrukce Rodného bytu Bedřicha Smetany
    V roce 2024 bude Litomyšl společně se zbytkem republiky a světa slavit 200. výročí narození jednoho z největších hudebních skladatelů naší historie. Odkaz Bedřicha Smetany v Litomyšli má oživit a pro turisty zatraktivnit rekonstrukce jeho rodného bytu v pivovaru v zámeckém areálu. Architekti pracují na změně celého konceptu a uspořádání, má dojít k přemístění současného vstupu, který v minulosti nefungoval, propojit byt s areálem pivovaru jako tomu bylo v minulosti. Současně se plánuje vytvoření hudební, multimediální a historické místnosti, které návštěvníkům nabídnou rozdílné zážitky při návštěvě rodného bytu. Rekonstrukce je dle vedení města nutná nejenom s ohledem na blížící se výročí, ale hlavně kvůli technickému stavu objektu, kde přetrvávají problémy s vlhkostí a úpravu expozice omezují rozvody inženýrských sítí ve velice špatném stavu. Úpravy mají respektovat historický ráz budovy a rozšířit stávající expozici tak, aby Rodný byt Bedřicha Smetany důstojně reprezentoval jeho odkaz v ČR i ve světě.
    Úprava náměstí u sochy Bedřicha Smetany
    Radnice si v současné době také nechává zpracovat studii, v níž mají autoři za úkol „osvobodit Bedřicha Smetanu od aut“ a proměnit prostor kolem jeho sochy na náměstí na klidovou zónu se stromy a vodními prvky. Součástí zadání projektu bylo, aby po realizaci nedošlo k většímu úbytku parkovacích míst, protože radnice si je vědoma nutnosti zachovat parkování v této oblasti. Jednou ze zvažovaných možností je úprava vjezdu do náměstí a zavedení kolmého parkování namísto podélného.
    Radnice u projektů na rekonstrukci rodného bytu Bedřicha Smetany a úpravy plochy kolem jeho sochy uspořádá veřejné projednání záměru s občany, aby místní měli možnost zeptat se či vyjádřit se k plánovaným krokům v samotném počátku.