Českotřebovský deník 87/2022 (28/3)   
PROVOZ ZA SILNICI I/14 V ČESKÉ TŘEBOVÉ OMEZÍ JEJÍ OPRAVY

Upozorňujeme občany, že v termínu od 11. dubna do 8. května bude na hlavním průtahu městem, který je ve správě Ředitelství silnic a dálnic, docházet k lokálním opravám komunikace. Ty budou probíhat v pěti etapách.
První až čtvrtá etapa se uskuteční v úseku mezi čističkou odpadních vod pod sídlištěm Lhotka a křižovatkou s ulicí Jiráskova v lokalitě Truby. Během těchto etap bude na úsecích s omezením provozu v čase od 7:00 do 18:00 doprava řízena pracovníky stavby. V nočních hodinách bude provoz zajištěn pomocí světelných signalizačních zařízení.
Pátá etapa, která se dle předpokladu investora uskuteční v termínu od 23. dubna do 24. dubna, se bude týkat úseku na Tyršově náměstí. Z tohoto důvodu bude nutné také uzavření světelné křižovatky. Stanoveny budou celkem dvě objízdné trasy pro osobní automobily. První povede ulicí Slovanská, přes náměstí Jana Pernera, ulicí Sadová a Masarykova. Druhá objízdná trasa využije ulice Chmelnice, Benátky a Husova. Nákladní automobily budou Českou Třebovou objíždět na trase Svitavy, Litomyšl, Vysoké Mýto, Choceň a Ústí nad Orlicí. Investorem opravy je ŘSD Pardubice, který si sám zajistil schválení všech dopravních omezení se stavbou spojených.  Stavební akce si vyžádá obousměrné objížďky které budou řádně vyznačeny - voz obrázky. Pro osobní auta vedou po místních komunikacích. Zdá se m i osobně podivné, proč objížďka nevede 1. objížďka nevede ze Sadové přímo ulicí na Strouze a Na Splavě zpět na I/14 a nutí vozidla projet komplikovaněji přes kruhák, "skoky" a "prahy" omezující rychlost na komunikaci u dopravního terminálu Jana Pernera. Nákladní automobily budou odkloněny po objízdných trasách mimo Českou Třebovou. I tak jich řada zabloudí i do města a tak se máme na co těšit. Bude to však jenom na dva dny... (mm)

Nová platforma pro ukrajinské uprchlíky. Koordinace s radnicí je nutností.

Na jiném místě ZDE zveřejňuji příspěvek Martina Saifrta informující o vzniku nové platformy, která má napomoci ukrajinským uprchlíkům při jejich působení v našem města, se začleňováním do společnosti a podobně. Může to být potřebná věc, která především zlepší informovanost a zajistí větší zapojení veřejnosti.
Péči o uprchlíky je skutečně třeba zajistit, je to nový úkol pro všechny z nás.  Zásadní je ovšem koordinovat tuto činnost a u nás především s městem Česká Třebová, tedy s radnicí, která v podstatě soustřeďuje všechny potřebné informace a vazby na krajské asistenční centrum. Jedině zde lze získat pojištění, pracovní povolení kontakty na potenciální ubytovatele a případě i tlumočníky. Není tedy dobře bez této spolupráce řešit osudy rodin, které přijíždějí a jsou třeba v nouzové situaci. Péče může být přece i dlouhodobá. Bylo by chybou, kdyby vznikající platforma byla zdrojem dvojkolejnosti. 
Na českotřebovské radnici zatím ale dnes zatím neměli víc než informující mail, který zveřejňuji. Žádné předchozí osobní jednání se neuskutečnilo. Také na odkazech z platformy jsou vlastně zase především odkazy na pracovníky Městského úřadu. Zde se např. soustřeďují i nabídky majitelů prázdných bytů k ubytování a další nabídky pomoci. Pomoc z radnice bude vždy profesionální a trvalá, bude možno se na ni spolehnout dnes jako třeba za měsíc. Město připravuje další možnosti pro ubytování, vzdělávání, pracuje zde krizový štáb, na úřadě práce je dostatek informací o možnostech pracovního zařazení.
Nelze zcela souhlasit i s tím, že občanská pomoc ukrajinským uprchlíkům v našem městě scházela, mohu poskytnout a jmenovat Třebováky, kteří se aktivně zapojili do pomoci od prvních dnů a dokonce osobně přijeli na Ukrajinu pro rodiny potřebující pomoc, dobrovolníci pomáhají s vybavením a vybavováním připravovaných bytů.
Věřím, že  nově vzniklá občanská platforma bude další reálnou pomocí pro nešťastné rodiny Ukrajinců, které k nám utíkají před nespravedlivou dobyvačnou válkou vyvolanou ruským režimem a že její pomoc bude doplňkem služeb, které jsou pro Ukrajince poskytovány. Může se stát, že mnozí ukrajinští uprchlíci zůstanou u nás třeba i dlouhodobě a budeme skutečně potřebovat každého, kdo jim je v jejich situaci ochoten pomoci.
Město a jeho obchodní společnost TEZA společně s dobrovolníky ještě tento týden dokončí úpravu dalších bytů pro uprchlíky, předpokládá se, že již další týden budou byty obsazeny. Tento týden bude dokončena projektová dokumentace nutných úprav proto, aby se zatím nevyužitá bývalá administrativní budova Böhm plastu přeměnila na azylové centrum, současně se připravují možností jejího dovybavení. Mimo to město iniciativně řeší všechny naléhavé aktuální případy. Nelze tedy říci, že by  se město nestaralo a nespolupracovalo se všemi zainteresovanými organizacemi i dobrovolníky. Naopak v této činnosti odbory městského úřadu spolupracují a to velmi koordinovaně. (mm)

Portál POMÁHEJ UKRAJINĚ / Портал HELP UKRAINE

Portál NAŠI UKRAJINCI / Портал НАШІ УКРАЇНИ

Celorepublikové SBÍRKY a pomoc Ukrajině / НАЦІОНАЛЬНІ ЗБІРКИ та гуманітарна допомога Україні 


Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině od 30/3 jen v denním provozu


Vzhledem k nižší vytíženosti Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině bylo dnes na základě doporučení krajských ředitelů policie a hasičů rozhodnuto o změně provozní doby centra. To bude od středy 30. března fungovat vždy od 7 do 19 hodin.

„Po poradě s krajskými řediteli policie a hasičů jsme se domluvili na tom, že stávající nepřetržitý režim fungování krajského asistenčního centra změníme od středy 30. března na dvanáctihodinový, a to od 7 do 19 hodin. Důvodem je stabilizovaná a nižší vytíženost centra, kdy v nočních hodinách přichází již jen nízké jednotky osob. Není tak efektivní držet přes noc kompletní personál centra. Poslední noční služba tak bude v noci z úterý na středu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V případě nárůstu počtu zájemců o registraci v centru jsme však samozřejmě operativně připraveni opět provozní dobu rozšířit. Zatímco nejvyšší denní počet zaregistrovaných byl téměř 800 osob, tak v posledním týdnu se pohybujeme ve většině dnů pod 200 zaregistrovaných. Například v pátek 25. března se jednalo jen o 124 osob,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že i nadále v provozní době centra bude k dispozici veškerý potřebný servis pro uprchlíky před válkou z Ukrajiny.


Fotografie pro pamětníky: Eduard Haken a Česká Třebová     

Eduard Haken jezdil do České Třebové koncertovat již od padesátých let a byl blízkým přítelem Oldřicha Tomeše, organizátora koncertů v tehdejší Osvětové besedě a později v rámci Kulturního klubu a Kulturního centra. Ne náhodou bylo proto Eduardu Hakenovi na návrh kulturní komise uděleno čestné občanství České Třebové. Poslední fotografie ukazuje právě na vřelé setkání na českotřebovské radnici při této příležitosti.

 

Zámek Bystré provoněly ukrajinské speciality 

Už deset dní je znovu plný zámek v Bystrém, který i po odchodu sociálních služeb zatím stále spravuje Centrum sociálních služeb Bystré, příspěvková organizace Pardubického kraje. Nyní je zde zajištěno ubytování pro více jak stovku obyvatel z Ukrajiny a provoz se pomalu usazuje. Pomohl Pardubický kraj, obětaví pracovníci Centra, město Bystré i nesčetní dobrovolníci a neziskové organizace.
„Základem bylo vybavit pokoje, které už byly dva roky téměř prázdné, základním nábytkem. Využili  jsme k tomu 107 postelí vyřazených z našich  nemocnic, které měly směřovat původně do ukrajinských zdravotnických zařízení, a postupně i nějaký další nábytek od dárců. Nyní je tu ubytováno  57 žen, 46 dětí a 3 muži. Snažíme se, aby se mohly spojit jednotlivé rodiny,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Obyvatelé se postupně osamostatňují
Centrum služeb tu zaměstnalo koordinátora, který zajišťuje potřebné služby, personál, materiál a podobně. A není toho málo. „Zejména na začátku jsme příchozím po náročné cestě poskytli jídlo, ubytování a hygienické zázemí. Ženy se zajímaly i o možnosti vyprání prádla. Hned druhý den zjišťovaly možnosti práce a nástupu dětí do školy či školky. Teď už dostaly první dávku sociální pomoci, mohly si něco nakoupit a už si vaří samy. Na chodbách nám tu voní různé ukrajinské speciality z českých surovin. Maminky si rozdělily služby na uklízení i na chodbách a začaly chodit  na kurzy češtiny, které jsme tu svépomocí rozjeli,“ vypráví ředitel Domova Ivo Musil.
Ubytování je zde samozřejmě nouzové, tomu odpovídají společná sociální zařízení, čtyři společné kuchyňky, tři pračky a tři sušičky, které jedou skoro nepřetržitě.  Sponzoři pomáhají s vybavením kuchyněk nádobím a spotřebiči. Domov musel navýšit i Wi-Fi připojení, protože skoro všichni potřebují být v kontaktu se svými blízkými přes internet.
Děti nastupují do školy
„Velmi oceňujeme vstřícnost města Bystré, které se postará o 21 školou povinných dětí. Pro školkové děti asi vznikne adaptační skupina s rodilou mluvčí,“ popisuje situaci Pavel Šotola. Složitější to bude se zaměstnáním maminek, protože pracovní příležitosti jsou v blízkém okolí už dost zaplněné, přesto už několik z nich práci má.
„Lepší to bude na začátku vegetační sezóny, kdy začnou různé zahradnické práce,“ podotýká Ivo Musil. Ten se spolu s jednou rodilou Ukrajinkou, která je v Česku delší dobu, ujal první výuky češtiny. I nyní ale potřebují  na zámku alespoň na menší úvazky několik tlumočnic, aby si uprchlíci mohli vyřídit vše potřebné, včetně třeba vyšetření u lékaře.
  
Případnou pomoc je dobré konzultovat
Velkou pomocí jsou pro uprchlíky potravinová banka, různí sponzoři, ale také konkrétní sbírky. „Rád bych všem upřímně poděkoval a vyřídil i vděčnost od našich obyvatelek, které si toho opravdu váží. Jmenovitě bych chtěl poděkovat dámskému klubu z Chrudimi, panu Vandasovi a restauraci Kolja z Litomyšle, pracovníkům Českého rozhlasu Pardubice, kteří vozí ovoce, společnosti Nedcon Bohemia, s.r.o. z Pardubic, a zejména paní Kamile Hánělové, za vybavení pro stravování. Internet zdarma poskytuje společnost Poda a.s. s podporou spol. MAJT s.r.o. – ENTER Polička. Každý den lidé ustaraně sledují nové zprávy, jsou díky internetu v kontaktu se svými rodinami a snaží se být alespoň chvilku spolu online. Velké poděkování posíláme paní Blance Utz z Poličky.  Vyzkoušeli jsme si, že je dobré si vždy konkrétně říct, co lidé u nás ubytovaní potřebují, abychom tady zbytečně nehromadili zásoby. Je tu teď dostatek kočárků i oblečení, ale v tuto chvíli bychom uvítali třeba prádlo pro děti a ženy  a sportovní boty pro děti do školy,“ dodává Ivo Musil.


Do Pardubického kraje přibude nová Tatrovka. Sestavili ji žáci střední školy

Pardubický kraj zakoupil nové vozidlo Tatra Phoenix pro Správu a údržbu silnic Pardubického kraje. Vůz však nebyl zkompletován v Kopřivnici, složili jej žáci Střední školy automobilní Holice. Díky projektu Tatra do škol se tak mohli seznámit s nejnovější technikou a složit si opravdu originální skládačku.
„Jedná se o vskutku unikátní projekt, který nikdo jiný nenabízí a je úžasnou příležitostí pro běžného žáka na škole automobilního typu. Tato zkušenost posouvá dopředu nejen studenty, ale i vyučující, kteří se díky projektu dostanou k technologiím, ke kterým by se jinak nedostali. Byl bych opravdu rád, aby spolupráce s Tatrou přetrvala i do budoucna a těším se na další příležitosti pro naše automobilní školy,“ uvedl radní pro školství Josef Kozel.  V současné době už je to pro Pardubický kraj druhé vozidlo, které si studenti v rámci projektu vyzkoušeli složit. První vozidlo šlo do Ústí nad Orlicí. Pro příští rok kraj plánuje zakoupit další dvě vozidla.
„Tatra Phoenix má ve Správě a údržbě silnic Pardubického kraje jedno z nejvyšších zastoupení. Tatrovky jsou u nás obecně velmi oblíbené, celkem jich máme ve flotile 47. Jsem proto rád za takto skvělý a ojedinělý projekt, který nám umožní rozšířit vozový park o další vozidlo této značky. Ten zároveň umožní studentům získat tolik cenných zkušeností, ale i mnoho zážitků. Kdo by si nechtěl složit Tatrovku a navštívit továrnu, kde se vyrábí? Mě by to jako studenta automobilky rozhodně lákalo,“ dodal náměstek pro dopravu Michal Kortyš.

Bledulky kvetou také ústeckém "Údolí sejfů"
V Údolí Sejfů nedaleko Ústí nad Orlicí již naplno kvete jeden z prvních poslů jara, Bledule jarní. Údolím, které je registrováno jako významný krajinný prvek, vede naučná stezka, která návštěvníky seznámí se zdejší­mi charakteristickými rostlinami a živočichy. Tradičně se do této lokality vydává mnoho lidí, kteří si chtějí toto zajímavé místo prohlédnout