Českotřebovský deník 103/2022 (13/4)
V České Třebové předány Ceny Gustava Habrmana Patří nejlepším učitelům v Pardubickém kraji 
UČITEL PARDUBICKÉHO KRAJE 2022 - NOVĚ ZAVEDENÉ OCEŇOVÁNÍ PEDAGOGŮ

Slavnost s tím názvem  se konala poprvé v historii kraje dnes 13. dubna 2022 v sále Střední technícké a dopravní školy Gustava Habrmana v České Třebové na Skalce. Cenou Gustava Habrmana byli oceněni nejlepší učitelé z mateřských, základních a středních škol v Pardubickém kraji a také  v mimoškolských zařízeních.  Pohotovým moderátorem slavnosti byl Jakub Hřib a opravdu svou roli zvládl na jedničku, dokázal v dobrém rytmu uvádět jak oceňování v jednotlivých kategoriích včetně rozhovorů s oceňovanými, tak i hudební vystoupení, které zajišťovala českotřebovská zuška se svými talentovanými žáky. V programu slavnostního odpoledního pořadu  postupně vystoupili : Adam, Jakub a Jan Janíčkovi s Montiho Čardášem, dvě písně na saxofon zahrál Ondřej Mikolecký, dvě písně zazpívala Iva Vostřáková a na závěr společně zahrál Adam Janíček s Maruškou Vomáčkovou.
Slavnost se konala za přítomnosti a pod záštitou  radního pro oblast školství Josefa Kozla a také vedoucího odboru školství Pardubického krajského úřadu Martrina Kise. Do České Třebové přijel na slavnost "Učitel Pardubického kraje" i poslanec (a bývalý učitel a ředitel pardubického gymnázia) Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za KDU-ČSL Marek Výborný.
Více v samostatném textu, který najdete ZDE i s obsáhlou fotoreportáží Luboše Kozla a Milana Mikoleckého

Požár na skládce

Bylo to ve středu 12.4. 2022 po 19. hodině. Zásah SDH Česká Třebová, SDH Třebovice, Stanice Lanškroun a Správa železnic   Česká Třebová. Fotografie facebook hasiči Česká Třebová

Více o výjezdech hasičů si představíte na mapě výjezdů SDH Česká Třebová, kterou najdete ZDE

17. Bleší  trhy budou v polovině května

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
17. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech13.-14.5.2022  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.
Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Reklamační oprava silnice I/14 způsobuje kolony. Budou i objížďky.

Práce provádí firma Chládek - Tintěra  v době záruky.  Investice se nepodařila zřejmě pro špatnou kvalitu horní vrstvy "tichého asfaltu". který nebyl pro takové zatížení, které zde  je díky intenzivní kamionové dopravě. Je to však záležitost ŘSD, nikoliv města, které bohužel musí řešit všechny negativní důsledky s opravou spojené.  Občané jsou proto právem rozčileni.  Oprava je směrována na úsek, prováděný v roce 2018 právě firmou Chládek a Tintěra. Občané ovšem poukazují také na další nedostatky, které jsou na dalším úseku od světelné křižovatky pro Korado. Tuto část realizovala firma Eurovia. Některé opravy již byly také provedeny, ale zdaleka nebylo odstraněno vše co by bylo potřeba.  Zatím se dopravní řešení omezuje na střídavou dopravu řízenou pracovníky stavby, ale oprava povrchu na Tyršově náměstí si vyžádá v závěrečné fázi v květnu úplnou uzavírku a objížďky.

Chodník v Brožíkově ulici je hotov. Značka "práce na silnici" tam překáží dál

Občané nový chodník chválí, snad je to trochu dlouho trvalo. Postavila jej firma RYDO. Viz fotografie. Najdeme na nic ale také zapomenutou dopravní značku, která zde straší a už zde týden být nemusí. Nevím čí to je povisnnost, zda správce komunikace nebo stavební firmy, která práce prováděla. Přimlouvám se však , aby značka už konečně zmizela. - Občané v ulici by chtěli také  nový chodník na druhé straně ulice. Jenže to záleží až se ČEZ rozhodně a snese zde vrchní vedení nízkého napětí. Moc dlouho by to trvat nemělo. Osvětlení už je v ulici nové, je to tedy všechno na tom, jak si práci zorganizuje ČEZ.

Bioodpad lze odvézt jen z typizované nádoby ?

Nemáš-li nádobu na bioodpad, tak jej nedávej před dům mimo na chodník. Nikdo ho neodveze!
Snažím se popsat snahu občana, který nemá nádobu na shromažďování biodpadu (nemá ji kam dát) a tak se jej snaží vystavit před dům nestandardním způsobem, třeba v nějakém pytli - (viz fotografie). V této podobě odpad nebude odvezen, nestandardně vystavený odpad mimo nádobu  je považován ve smyslu přijaté vyhlášky za "černou skládku", byť je zde vystaven jen v době plánovaného svozu. To ovšem neznamená, že se občané bez typizovaných nádob nemají možnost bioodpadu legálně zbavit, i když jej nemohou "dát do popelnice na netříděný komunální odpad", která je vlastnictvím občana a typizovaná být nemusí.  Občané mohou zdarma odkládat bioodpad, stejně jako každý další tříděný odpad ve sběrném dvoře.
To může být snadné pro toho, kdo má vozidlo, které by jej tam dovezlo. Někteří občané ovšem auto nemají, mohou být také méně pohybliví atd. Pak mají problém, to samozřejmě. Další možnost je ještě využít přistavování kontejnerů na bioodpad na stanoviště tak, jak bývalo dosud, toto zůstává zachováno. Je to ovšem jen dvakrát ročně na jaře a na podzim.  Jak je vidět, tak žádné "přechodné období" po nástupu nového systému neexistuje je třeba plnit požadavky vyhlášky. Stejně tak je musí plnit svozová firma.  Ta současně předpokládá, že tříděný odpad je opravdu tříděný, že v nádobě na plasty jsou opravdu plasty, v nádobě na papír je to, co tam má být a podobně to je u bioodpadu, který se odváží do kompostárny. Aby měl nový systém smysl,  nelze sázet na shovívavost, jak by si možná někteří přáli, je třeba stanovená pravidla dodržovat. Text jsem konzultoval s odpovědným pracovníkem zabývajícími se odpadovou problematikou.   (mm)
Aktualizované podmínky pro kotlíkové dotace

Pardubický kraj již v březnu zahájil předběžnou registraci žádostí o vlnu kotlíkové dotace, které budou určené pro žadatele s nižšími příjmy. Vzhledem k mezinárodní situaci a nejistým prognózám v oblasti dodávek ruského plynu přistoupilo Ministerstvo životního prostředí ke změnám v podmínkách dotace a omezení podpory na plynové kondenzační kotle.
„Ministerstvo životního prostředí reaguje na aktuální mezinárodní situaci a s ohledem na nejisté prognózy v oblasti dodávek ruského plynu mění částečně podmínky pro poskytnutí dotace na výměnu kotle na pevná paliva nesplňujícího 3., 4. a 5. emisní třídu,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. „Nově platí, že dotace na plynový kondenzační kotel bude poskytnuta pouze v případě, kdy ke dni 30. 4. 2022 byla výměna kotle již realizována nebo byla nejdéle k tomuto datu vystavena závazná objednávka. Toto omezení bude kompenzováno navýšením maximální výše dotace na tepelná čerpadla o 50 tisíc korun, tedy ze 130 tisíc korun na 180 tisíc korun,“ řekl radní Valtr.
Aktualizované podmínky kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti jsou uvedeny na webu Pardubického kraje https://www.pardubickykraj.cz/kotlikove-dotace/115559/kotlikove-dotace-pro-nizkoprijmove-domacnosti-v-pardubickem-kraji.

Další dotace pro dobrovolné hasiče

Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo rozdělení více jak pěti milionů korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí na pořízení požární techniky a věcných prostředků požární ochrany. Jedná se například o pořízení dýchací techniky, zásahových oděvů, elektrocentrál či opravy cisternových stříkaček.
„Dotační program na pořízení techniky a věcných prostředků požární ochrany patří již mezi tradiční a obcemi hojně využívaný, a to především pro své široké zaměření. Dotace se pohybují od řádů jednotek tisíc na pořízení zásahové obuvi, svítilen nebo motorových pil, až po větší dotace na opravy cisternových automobilových stříkaček či pořízení dýchacích přístrojů. Celkově v rámci prvního kola rozdělíme přes 5,1 milionu korun pro 127 obcí v našem kraji,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Mezi podpořenými obcemi je například Vranová Lhota, která podala žádost na pořízení starší cisternové automobilové stříkačky a získá od kraje 300 tisíc korun, dále pak například Chotovice, které získají 154 tisíc korun na pořízení skříňového požárního automobilu. Částku 100 tisíc korun na pořízení dýchací techniky získá z krajského rozpočtu Mladkov, 60 tisíc na stejný účel obdrží Lipovec a 50 tisíc korun pak Lipoltice.

Línek s předsedou Evropského výboru regionů: Válka změnila priority

Českou republiku navštívil po mnoha letech nejvyšší představitel Evropského výboru regionů. V současné době je jím Řek Apostolos Tzitzikostas. V doprovodu předsedy České delegace Výboru regionů Romana Línka jednal s představiteli místních a regionálních samospráv i se zástupci vlády a parlamentu o připravovaných prioritách předsednictví České republiky v Evropské radě ve druhé polovině roku 2022.
„V Praze se v polovině září uskuteční zasedání předsednictva Evropského výboru regionů. Mezinárodní situace se v posledních týdnech významně změnila a tím i naše priority. Navrhl jsem proto, aby hlavním tématem tohoto zasedání byly dopady války na Ukrajině na evropské regiony,“ uvedl šéf české delegace a náměstek hejtmana Pardubického Roman Línek a pokračoval: „Toto téma zahrnuje nejen pomoc uprchlíkům, ale i otázky energetiky a energetické bezpečnosti, Zelené dohody, pomoc regionům zasaženým touto krizí v rámci Evropské unie ale i v zemích takzvaného Východního partnerství včetně Ukrajiny. Patří sem i problematika dodavatelských řetězců zejména v automobilním průmyslu i řada jiných oblastí. Pan předseda přislíbil, že požádá nejvyšší představitele Evropské komise, aby se jednání v Praze zúčastnili, a přímo na něm diskutovali s představiteli evropských obcí a regionů způsoby řešení různých problémů.“
Ve druhé polovině předsednictví budou v České republice zasedat některé komise Evropského výboru regionů. Zabývat se budou například podporou mladé generace v oblasti vědy a výzkumu, dekarbonizací městské hromadné dopravy, sociální problematikou a v Liberci se uskuteční výroční mítink Východního partnerství. Na něm se potkají představitelé místních a regionálních samospráv ze zemí Evropské unie s představiteli samospráv ze šesti postsovětských republik ležících za východními hranicemi EU. „V Pardubicích se chceme při studijní cestě některých členů Evropského výboru regionů pochlubit integrovanou teritoriální investicí při rekonstrukci Automatických mlýnů. Na proměně celého areálu se kromě Pardubického kraje a města Pardubice podílí také soukromý vlastník,“ dodal Roman Línek. 

Jak vypadaly Pardubice za Pernštejnů - uvidíme názorně

Součástí dlouho očekávané perštejnské expozice na pardubickém zámku, kterou projektoval architekt Petr Všetečka se svým týmem TRANSAT architekti, bude i model tehdejšího města. Na jeho podobě se spolupodíleli historici Bohdan Šeda a Radek František Václavík. Než nově vybraná firma dokončí instalační mobiliář, je model prozatímně uložený v jednom ze sálů zámku.
Věřím, že pokud už letos vše půjde bez problémů, otevřeme expozici s názvem „Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách“ někdy v druhé polovině léta. Model pak bude k vidění hned vedle rytířských sálů ve druhém nadzemním podlaží,“ uvádí náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek.  Více v samostatném článku ZDE

Průmyslový růst českých firem je otřesen krizemi.
Pomůže ho vzkřísit zaměstnávání Ukrajinců?

Pracovní síla v Česku je nedostatkovým zbožím. Firmy si stěžují, že na trhu chybí desítky tisíc pracovníků, kteří by pomohli růstu jejich byznysu. České technologické, biotechnologické či jinak inovativní firmy by na svou expanzi potřebovaly posílit týmy kvalifikovaných odborníků. Shánějí je však marně.
Inovativním firmám chybí kvalitní uchazeči
Nepříznivý vývoj na domácím pracovním trhu probíhá na pozadí ekonomické nestability posledních dvou let, vyvolané vlnami pandemie. Jejím důsledkem byly poruchy v dodavatelských  řetězcích, výpadky v průmyslové produkci, výrobě aut (známý problém nedostatku čipů) a jiné. Očekávalo se, že díky postupnému ústupu pandemie covid-19 bude rok 2022 vysoce růstový, byznys však zbrzdily problémy s pracovní silou a nová nejistota vyplývající z války a sankcí. 
Personální problém se ve velké míře týká zmiňovaných firem se sofistikovanou výrobou vyžadující vysokou kvalifikaci. Inovativní produkty s velkou přidanou hodnotou přitom mají potenciál být významnou složkou českého průmyslu a exportu. Podle Vladimíra Velebného, majitele společnosti Contipro, mohou být speciálně biotechnologie v České republice důležitým průmyslovým odvětvím: „České firmy v oblasti biotechnologií mají potenciál stát se v evropském i světovém kontextu významnými společnostmi. Máme také silná centra akademického biotechnologického výzkumu,“ konstatuje Velebný, přičemž i on poukazuje na rok od roku klesající úroveň kvalifikace pracovní síly.
O Ukrajince je ve firmách zájem, čeští zaměstnanci se však nemusejí obávat
Ačkoliv se situace kolem pandemie koronaviru ještě zdaleka nevrátila do stavu před rok 2019, v únoru vypukla válka na Ukrajině. Ruská agrese vyhnala z domovů i ze země milióny Ukrajinců, obyvatel státu, jehož úroveň vzdělání není příliš vzdálená od té naší. Lidé z Ukrajiny přicházejí do různých států Evropy a začínají pro sebe hledat nové uplatnění. Najde se právě zde řešení českých a evropských problémů s kvalifikovanými pracovníky? Čeští podnikatelé by nebyli proti.
Jak vyplývá z březnového průzkumu personální agentury Hofmann Personal, pracovní místa pro ukrajinské uprchlíky plánuje nabídnout 68 % dotázaných podniků a dalších 14 % se zatím rozmýšlí. Dotazování byli personalisté z výrobních, velkoobchodních a logistických firem.
Výkonná ředitelka ve společnosti Contipro přitom nepředpokládá, že by kvalitní a kvalifikovaní čeští zaměstnanci měli mít v této souvislosti jakékoli obavy z konkurence nově příchozích. „Zaměstnavatelé by byli sami proti sobě, kdyby se takových pracovníků chtěli zbavovat. My v Contipru jsme nikdy nerozlišovali, zda je zaměstnanec cizinec či nikoli, nikdy jsme na nikoho nenahlíželi jako na levnou pracovní sílu. U nás hodnotíme pouze dle schopností a výkonu, což znamená, že všichni mají stejné možnosti a příležitost se uplatnit,“ dodává Bubnová.
Válka na východě narušuje plány firem
Nutno podotknout, že příchod potenciální pracovní síly z Ukrajiny je jakýmsi marginálním pozitivním momentem na pozadí válečné tragédie probíhající na východ od nás, která mimo jiné znamená i pro mnohé české firmy zhroucení jejich tamních aktivit. Podle průzkumu Hofmann Personal se válka na Ukrajině negativně dotkne až 72 % dotázaných podniků, přičemž pouze 9 % společností tvrdí, že na ně nebude mít žádný vliv. Menší podniky přitom obecně patří k těm nejvíce zasaženým. Právě inovativní firmy se však z uvedené závislosti vymykají, protože se dokázaly lépe prosadit i na lukrativních západních trzích a ty východní jsou tím pádem pro ně relativně méně významné. „Zásadní dopady spojené přímo s obchody v Rusku a na Ukrajině jsou v tuto chvíli marginální.