Českotřebovský deník 107/2022 (17/4)
Nové video Českotřebovského deníku: Velikonoční Barevný volejbal 
  Většina sportovišť o velikonocích osiřela, nehrají se mistrovské zápasy. Volejbalisté tělocvičné jednoty T.J. Sokol Geodézie Česká Třebová však byli v plné pohotovosti . Oddíl využil volného termínu v hale Skalka pro uspořádání turnaje v barevném volejbalu.  Jde o projekt regionálního charakteru, na kterém spolupracují volejbalisté z České Třebové, Letohradu, Poličky, Svitav a Lanškrouna. Jeho cílem je přivést k volejbalu již malé školní děti od 1. třídy. Postupně se po etapách učí nejen volejbalové dovednosti, které uplatní později  v žákovských a dorosteneckým družstvech v organizovaných soutěžích.   Dopoledne se hrálo současně na deseti malých kurtech pro žlutý a oranžový volejbal, do odpoledne  bylo třeba  rychle vybudovat 8 jiných, o něco větších.  Ke každému kurtu byli potřeba rozhodčí, což zajistili dospělí členové a členky volejbalového oddílu a junioři. Všechno klapalo a turnaj se podařilo odehrát v příjemné pohodě bez nervozity. 

Pořadatelský tým Sokola Česká Třebová má  již v organizaci turnajů velké zkušenosti a tak vše klapalo, zápasy se odehrály v termínu, při závěrečném nástupu byly předány jak věcné ceny plné vitamínů, tak i medaile nejlepším. Velká účast a nadšení svědčí o tom, že svou práci udělali sokolové dobře. Pochvala od hostujících týmů patřila i velké hale Skalka a jejímu dostatečnému šatnovému zázemí, které v jiných velkých tělocvičnách nebývá pravidlem.


Pracovní návštěva starostky města v partnerském městě Olawa

Návštěva v Olawě ve dnech 8. - 10. dubna t.r. byla pracovní, proběhla na skutečně přátelské úrovni. V Olawě byla i starostka Mielna, jednoho z typických polských pobaltských letovisek. Starostku Magdalénu Peterkovou velmi potěšil  symbol dřevěného anděla (s ukrajinským symbolem na srdci ) kterého dostala jako poděkování za humanitární pomoc pro Zolochiv (Zolochiv). Zolochiv (Zlochiv) je partnerské město Olawy na Ukrajině s 24 000 obyvateli, které se nachází ve Lvovské oblasti na řece Zlochivka (přítok řeky Bug). Pomoc poskytnutou z České Třebové byla poskytnuta prostřednictvím lhoteckých hasičů, kteří až po střechu naplněné auto s přívěsem, do Olawy přivezli začátkem dubna. V rámci návštěvy pak společně položili věnec k pomníku obětem neštěstí u Smolenska, probírali jsme aktuální situaci i budoucí partnerské vztahy. Více najdete ZDE

Co takhle umístit v areálu rotundy sv. Kateřiny poeziomat? 

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Stojí v parku na břehu řeky Labe na malebném Tylově nábřeží s výhledem na malou vodní elektrárnu Hučák. Ze železné mluvící trubky je vyvedena klika, kterou si kolemjdoucí vyrobí elektřinu. A pak si zmáčknutím tlačítka zvolí jednu z dvaceti zvukových stop.  Podobný "poeziomat" stojí již několik roků v Olomouci v parčíku před dómem sv. Václava. Sám jsem byl vyzkoušet. V Olomouci mají posluchači poslechnout zejména vybrané texty, v Hradci Králové  i jiné zvuky i hudbu. Hradecký Poesiomat nabízí rozmanitý výběr skladeb. Od písní Zuzany Navarové, Pavla Dobeše nebo Michala Horáka přes básně významných rodáků Václava Klimenta Klicpery a Jaroslava Durycha až po fandění fanouškovského kotle HC Mountfield Hradec Králové. Kdo se zasloužil:  zejména herec Ondřej Malý, David Vávra a Arnošt Goldflam, město Hradec Králové a Český rozhlas Vltava, který poskytl nahrávky.  Kolik to stálo fakt nevím. Třeba by tpo byl námět na další ročník paticipativního rozpočtu. Ale odhlédneme-li od ceny - myslíte, že by se do parku k rotundě sv. Kateřiny nehodil? 

17. Bleší  trhy budou v polovině května

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
17. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
dnech13.-14.5.2022  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Otočka půlky dálničního mostu nad železniční koridor se vydařila

Dnešní noc byla výjimečná. Stavbaři na nově budované dálnici D35 provedli v Čechách nezvyklý stavební postup - otočili 4.300 tun vážící mostní konstrukci o přibližně 35 stupňů přes železniční koridor u obce Uhersko. Dvacetiminutové časosběrné video otáčení mostního vahadla v Uhersku na stavbě dálničního mostu přes železniční koridor zrychlené na jednu minutu najdete na webu orlicky.net. Fotoreportáž Luboše Kozla z noční akce uvádíme v samostatném článku ZDE
 

V česko-polské příhraniční oblasti budou jezdit vlaky GW Train Regio.

Loni v září jsme s Českými uzavřeli smlouvu na zajištění veřejné železniční dopravy na většině území Královéhradeckého kraje. Chybělo nám ale smluvně zajistit poslední část v rámci příhraniční dopravy na Trutnovsku a Náchodsku. To se nám teď podařilo a mezi Teplicemi nad Metují, Trutnovem a státními hranicemi budou v dalších 10 letech jezdit vlaky GW Train Regio. Tyto služby budeme objednávat po vzájemné dohodě s Úřadem maršálka Dolnoslezského vojvodství s cílem zajištění mezihraničního železničního spojení pro občany ČR a Polska. Našim polským partnerům patří velké poděkování za spolupráci,“ uvedl hejtman Martin Červíček.
Drážní dopravce GW Train Regio bude od 16. dubna 2022 zajišťovat dopravu na těchto tratích:
trať č. 027 Teplice nad Metují – Meziměstí – Mieroszow – Walbrzych – Wroclaw
trať č. 043 Trutnov – Královec – Lubawka – Kamienna Gora – Sedzislaw
Podle propočtů by vlaky GW Train Regio měly za desetileté období najezdit více jak 273 tisíc kilometrů, za které kraj dopravci zaplatí 44 milionů korun. „Skutečně vyplacená celková výše kompenzace bude ale závislá na řadě faktorů, jako je rozsah objednaného dopravního výkonu, skutečné výnosy, výše státního příspěvku, indexace nákladových položek a případně při naplnění dalších smluvních podmínek,“ upřesnil radní pro dopravu Václav Řehoř. Královéhradecký kraj hlavní část železničního tendru dokončil v září roku 2021. V regionu díky tomu od prosince 2021 zajišťují na objednávaných tratích veřejnou drážní dopravu České dráhy. Jejich vlaky za dobu 10 let v regionu najedou 58 milionů vlakokilometrů, za které kraj zaplatí 9,3 miliardy korun.
V rámci trvání nové smlouvy dopravce nasadí čtyři desítky nových nízkopodlažních vlaků. Omlazením tak projde až 70 % všech vlaků nasazených v Královéhradeckém kraji.


V Ústí rozšířili okruh občanů, kteří nebudou muset platit poplatek za odpady

Město Ústí nad Orlicí rozšířilo okruh občanů, kteří budou od letošního roku osvobozeni od placení poplatků za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Jeho výše je aktuálně 690 korun za osobu a rok a je splatný vždy do konce měsíce května. Do seznamu osob osvobozených od placení poplatku jsou i majitelé "prázdných" nemovitostí (s trvalým bydlištěm v Ústí nad Orlicí), ve kterých není nikdo přihlášen k trvalému pobytu. Tyto objekty jsou zpravidla určené k rekreaci a využívané jako chaty či chalupy.  Díky novelizaci vyhlášky budou nově osvobozeni od placení poplatků za odpad i nezletilí v péči poručníka, v pěstounské péči nebo v péči jiné osoby než jsou rodiče. Počet dětí, o které nemohou pečovat rodiče a jsou v péči pěstounů, poručníků a pod. se rozšiřuje a přitom děti umístěné do dětských domovů jsou od poplatku osvobozeny ze zákona. Další úlevy se týkají ukrajinských uprchlíků.