Nová stránka 1 >
Českotřebovský deník 111/2022 (22/4)
Pohodové odpoledne v Kozlově, plné vzpomínání
26. března bylo "U Sitařů" 2. setkání rodin Čejkových
Sál kozlovské hospůdky byl 26. března plný "čejčat"  Sraz rodin Čejkových z Kozlova se konal po patnáctileté pauze a byl hodně vydařený.  Organizátorem byl Miloš Čejka s v této roli se velmi osvědčil.
Ve svém zahajovacím, projevu vyzval přítomné, zvláště pak nejstarší účastnici p. Miladu Drábkovou, nar. v r. 1934 a nejmladší šestiměsíční Arianku. Vzpomínku věnoval svým rodičům a těm, kteří se již nemohli setkání zúčastnit. Po té se besedovalo při hudbě pana Františka Štancla. Miloš zajistil fotografa pana Jardu Koníčka, abychom měli všichni na setkání  památku. Bylo složité narovnat všech 84 přítomných, aby  nikdo nikomu nezacláněl a všichni byli na společné fotografii dobře vidět.
Některé přítomné hospodyňky napekly něco sladkého ke kávě a k pivu. Paní hostinská se se svým kolektivem postarala, abychom neměli hlas a abychom správně dodržovali "pitný režim" Všechno chutnalo výborně.
Posezení probíhalo ve velmi přátelském duchu. Vzpomínalo se na mládí a seznamovali se ti, kteří se zatím neznali. Miloši, smekám před tebou a děkuji za všechny přítomné za příjemné odpoledne v této nelehké době. Těšíme se na další nové setkání rodu Čejkových z Kozlova.  Marie Rousková 
(Velká fotka se po klinutí zvětší do nového okna)

Průtah v obchodní zóně dnes 22.4. Opravy pokračují. Jsou definitivní?
 
Absolventský koncert ZUŠ 
V pořadí již třetí absolventský koncert se v letošním školním roce konal 20. dubna 2022 v koncertním sálku ZUŠ v budově na Tyršově náměstí. Součástí koncertu bylo tradiční slavnostní šerpování.
Absolventské koncerty se obvykle pořádají v Malé scéně, ale tento koncert měl výjimku. Poprvé za sedmasedmdesátiletou existenci českotřebovské zušky se představila absolventka hry na královský nástroj - varhany Rita Smoláková, žákyně Heleny Němečkové. Proto zde byly instalovány třímanuálové varhany Johannus. V dalším programu se představili absolventi na flétnu  klavír ze tříd Heleny Němečkové, Lenky Jakeschové a Milady Hamplové: Ondřej Sýkora, Jana Liberová, Denisa a Kristýna Škodovy (zobcová flétna) Kristýna Doležalová, Veronika Coufalová, Barbora Suchomelová (příčná flétna) a Petra Vaňousová (klavír)
Zvláštností bylo dvojí uspořádání  koncertního prostoru.V  první části  koncertu seděli posluchači  tradičně čelem k pódiu s klavírem. Před druhou částí pak byli vyzváni, aby se otočili na druhou stranu sálku, kde byly  umístěny varhany a cembalo. Českotřebovský deník natočil z koncertu video, které bude vblízké době zveřejněno. Další video se pak připravuje i z posledního čtvrtého absolventského koncertu, který bude již na obvyklém místě v Malé scéně 25. května 2022 od 18 hodin. Více ZDE

Vzpomínka na Marii Vejrychovou Dapeciovou - zemřela před 85 lety
Narodila se ve Svitávce u Boskovic na Moravě ( za svobodna Dapeciová). Když jí bylo 19 let, provdala se za Rudolfa Vejrycha, vozmistra státní dráhy. Vychovali spolu tři děti – Karla, Elišku a Rudolfa. Byla skromná, romantická, citlivá a pracovitá. Svým mateřským citem brzy rozpoznala u svých dětí nadání a všemožně je podporovala. Od své italské tchyně se naučila italštině a to tak, že překládala do češtiny. Přeložila řadu povídek pro mládež i pro dospělé. Roku 1898 byla v Paříži za synem Karlem, který zde studoval hudbu. V roce 1914 navštívila s manželem Mantovu a Benátky. Psala jen pro své potěšení. Začala básněmi, prózu tvořila v pozdějších letech v Kozlově u České Třebové. Své literární práce otiskovala ponejvíce v Lidových novinách, Ženských novinách, Moravských novinách, Východočeském republikánu a Úsvitu. První vydání její knihy Jak bývalo v Kozlově vyšlo v roce 1924, druhé v roce 1953. V červnu 1931 vydal Spolek českých bibliofilů v Praze její další knihu Ze starých časů. Náměty k této práci čerpala ponejvíce z rodné Svitávky. Zemřela v Kozlově a je pochována na místním hřbitůvku.  

Koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana - pátek 29. 4. 2022

  
Festival Bennewitrz 2022 pokračuje příští pátek koncertem Komorního orchestru Jaroslava Kociana ve velkém sále Kulturního centra. Začátek je v 19 hodin.-  Spolu s Komorním orchestrem Jaroslava Kociana posíleného o dechovou sekci Filharmonie Hradec Králové se představí sólisté Matouš Pěruška (housle) a Kristina Vocetková (violoncello).  Na programu koncertu  tzv. "Vodní hudba" Georga Friedricha Händela, kterou si možná připomeneme z jejího provedení před 20 lety  na plovoucím pontonu na javoreckém jezírku. Dále uslyšíme orchestrální koncert pro komorní orchestr a dvě cembala. Na sólových partech  vystoupí Miluše Mimrová (1. cembalo) a Daniela Vymlátilová (Horská)  - 2. cembalo.   Matouš Pěruška s Kristinou Vocetkovou se pak blýsknou jako sólisté díla Johanese Brahmse "Koncert pro housle, violoncello a orchestr a - moll op 102".