Českotřebovský deník 115/2022 (26/4)
Měření dopravní frekvence na světelné křižovatce v České Třebové

Podle informace místostarosty Ing. Dalibora Zeleného  se mají v nebližší době provádět  údržbové práce na technologii světelné křižovatky. Při této příležitosti bude   toto zařízení naprogramováno tak, aby nám umožnilo nasčítávat data z dopravní frekvence přes tento důležitý uzel ve městě. Sčítání dopravy se sice provádí   pravidelně v pětiletých intervalech. Podle výsledků těchto měření se uvádí pro dopravu v České Třebové v podstatě stále stejná nebo velmi podobná data. Nyní však vzniklo velké podezření na nárůst těžké kamionové dopravy. Může to být i tím, že na paralelní komunikaci I/35  se nyní platí pro nákladní dopravu mýtné a díky tomu provozovatelé řady dopravních společností odklánějí svá vozidla právě na naši silnici I/14, kde se zatím mýtné neplatí. Instalované zařízení by tuto práci mělo umět.  Pod povrchem vozovky jsou instalovány indukční smyčky, které by měly rozpoznávat nákladní vozidla. Tato data potřebujeme mít i proto, abychom mohli trvale působit na budování obchvatu města. Zatím je totiž situace taková, že např. byť byla projekční příprava kruhové křižovatky u tunelů dokončena, zatím se s realizací nepočítá a podobně není nijak dále připravován ani přivaděč na dálnici v Opatovci mimo Třebovice, přestože to mělo být zajištěno nechvalně známým usnesením zastupitelstva z února roku 2014.  Tehdy jsme se vzdali přímého příjezdu na D35 u Litomyšle. Údajně proto, abychom měli alespoň přivaděč na D35 ve směru na Opatovec (vedený mimo Třebovice). Nyní je situace taková, že nebudeme mít ani jedno, ani druhé.
A k tomu ani obchvat města.  Můžeme očekávat, že přes Českou Třebovou povede trasa většiny nákladních vozidel z Orlickoústecka, Rychnovska  nebo Letohradska směr Morava. Pěkně přes město a bez nutnosti platit mýtné. Přitom žádný obchvat ani kruháč u tunelů nebude. Zato si ho chtějí vybudovat na I/35 v Litomyšli u průmyslové zóny, i když zde brzy intenzita dopravy po vybudování dálnice velmi poklesne  Petr Skopal

Poznámka: Připomeňme si, že dopravní frekvence se zde na křižovatce vlastně na stejném zařízení už jednou měřila a to před přesně 14 lety 25. dubna 2008.  Výsledky  uvádím je v samostatném článku ZDE  (mm)
Na druhém snímku: křižovatka v 90. letech (Klenoty, OBUV...)

Příměstský tábor Veselá věda

Letos s opět pořádá nezisková organizace Veselá věda kromě kroužků také příměstský tábor. Budeme vděčni za rozšíření této informace mezi rodiče a děti např. zveřejnění na webových stránkách či vyvěšení letáku na veřejném místě.
Tábor je určen pro budoucí prvňáčky a školáky na 1. stupni ZŠ, kteří rádi prozkoumávají zákonitosti ze světa přírodních věd. Věnujeme se jednoduchým, věku dětí přizpůsobeným pokusům z oblasti chemie, biologie i fyziky. 
A co nás čeká letos?
4 dny plné bádání, pozorování a pokusů:
Probádáme svět rostlin a zjistíme co obsahují. Co znamená slovo enzym? A jak vypadá rostlina uvnitř?
Vydáme se po stopách dávných alchymistů. Co asi používali a co nejčastěji vyráběli?  
Nemineme ani kouzla fyziky a elektřiny. Prozkoumáme zvuk. Můžeme vidět elektřinu?
plus 1 celodenní prázdninový výlet
Kde:    Ekocentrum Podorlicko,  Podbranská 959, Česká Třebová, 560 02
Kdy:   15.-19.8.2022 a 22.-26.8.2022
Více informací na webových stránkách www.veselaveda.cz, kde najdete i on-line přihlášku v naší táborové registraci  Máte-li ve svém okolí děti, nebo rodiče dětí, které rády objevují a experimentují, budeme vděční za šíření informace. Leták k táboru přikládáme.
Další informace:
Tábor se koná od pondělí do pátku, od 8:00 do 16:00. Je zajištěn teplý oběd, svačina a pitný režim. Součástí programu je celodenní výlet. Cena tábora 2490 Kč týden. Je možné hlásit se na jednotlivé dny. Předem mnohokrát děkujeme a přejeme hezký den plný prima objevů.   

Město získá za pronajaté byty pro ukrajinské uprchlíky peníze.

Financování tedy nepůjde z městské pokladny, ani z krizového fondu,. jak se předpokládalo.
V důsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajině a s tím spojené humanitární krize mimořádného rozsahu, kdy z napadené Ukrajiny prchají před válkou civilisté a je nutné jim v rámci nezbytné pomoci zajistit i přechodné ubytování, nabídlo město Česká Třebová nouzové bydlení pro uprchlíky. Jak již bylo ukázáno na fotografiích i na videu, město zajistilo odpovídající prostory jak ve městě, tak i v neobsazených sociálních bytech v Borku a vybavilo je tak, aby mohly být bezproblémově využívány.V této věci úzce spolupracovalo s krajským koordinačním centrem, které např. do lokality Borku, (která je považována za sociálně vyloučenou lokalitu) posílala k ubytování uprchlíky bez dětí, navíc ty, kteří žádali o práci v lokalitě ve společnosti Böhmplast. Na přípravě bytů se podíleli i brigádníci, dobrovolníci též věnovali i některá zařízení. Nyní se na základě přijatého vládního usnesení  otevírá možnost financování ubytovacích služeb prostřednictvím Pardubického kraje. Kvalitu poskytovaného nouzového ubytování (zejména v lokalitě Borek) byli v uplynulém týdnu zkontrolovat pracovníci z kraje a nyní v pondělí 15.4. byla schválena smlouva o o zajištění nouzového ubytování mezi městem Česká Třebová jako ubytovatelem a Pardubickým krajem.  Předmětem smlouvy je závazek města zajistit bezplatné ubytování uprchlíků prchajících z území státu Ukrajina a závazek Pardubického kraje vyplatit kompenzační příspěvek za ubytované osoby i zpětně od jejich ubytování do 31.12. 2022. Smlouva je je uzavírána na základě usnesení vlády č. 207 ze dne 16. března 2022 o vyčlenění volných ubytovacích kapacit v krajích, ve znění usnesení vlády ze dne 23. března 2022 č. 235 a v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

Nabídka služeb Informačního poradenského střediska Úřadu práce ČR

Již mnoho let pomáhá žákům, studentům, ale i dospělým z celého okresu Ústí nad Orlicí při výběru a změně jejich povolání.

Metodika MŠMT k začleňování ukrajinských dětí ve školách

S ohledem na právní úpravu vyplývající ze školského zákona (v návaznosti na mezinárodněprávní závazky České republiky) mají ukrajinské děti, kterým je poskytnuta dočasná ochrana, právo na vzdělávání za obdobných podmínek jako občané České republiky. Je tedy nezbytné i pro účely financování činnosti škol ze státního rozpočtu pohlížet na ukrajinské děti, které jsou přijaty do českých škol, shodně jako na ostatní děti. Segregace ukrajinských dětí není žádoucí, naopak je potřeba je postupně integrovat do českého vzdělávacího systému. V oblasti zabezpečení financování je tedy ještě v mnohem větší míře než dříve potřeba nastavit efektivní způsob komunikace mezi školami, zřizovateli, obcemi s rozšířenou působností a krajskými úřady. Školy by na vzniklé změny měly v souladu s níže uvedenými postupy aktivně a včasně reagovat.
Krajský úřad do zvýšené potřeby zahrne prostředky na související nové výkony, zabezpečení jazykové přípravy a adaptačního koordinátora. Pozici adaptačního koordinátora lze zřídit ve spádových mateřských a základních školách z důvodu posílení adaptačního procesu dětí a žáků ve školách. Postup při potřebě financovat nárůsty počtu dětí a žáků a jazykové přípravy platí dlouhodobě, pozici adaptačního koordinátora lze využít do 31. 8. 2022.

Vylosovaní vítězové hry 30xParKem převzali ceny a už se těší na další ročník

Pardubický kraj se před dvěma lety domluvil s Klubem českých turistů a rozmístil na 30 rozcestníků na zajímavých místech v kraji tabulky s QR kódy pro účast ve vědomostní hře 30x Pardubickým krajem, v mobilní aplikaci 30xParKem. I když do rozjezdu nové soutěže zasáhla pandemie, spustil kraj v sezóně 2020 pilotní projekt a v roce 2021 už regulérní první ročník soutěže. Zúčastnily se ho téměř tři stovky lidí.
 Vítěze losovali zástupci organizátorů z těch účastníků, kteří objevili všech 30 míst a správně zodpověděli soutěžní otázky. První místo a poukázku na cyklistické zboží v hodnotě 20 tisíc korun získala Jana Zrzavá. Na dalších dvou místech byly vylosovány Ditta Kukaňová a Olina Klimešová. Věcné ceny pak převzala celá desítka finalistů.
 Soutěže se účastnili lidé jak z Pardubického, tak i ze sousedních krajů. „Některá místa jsou dobře známá, ale bavilo mě, že tam byla i místa, kam bych se sám od sebe nepodíval. Příkladem mohou být lomy v okolí Skutče,“ řekl jeden z cestovatelů. Organizátoři sbírali i podněty k větší propagaci soutěže a upřesnění pravidel.  Hra je určena hráčům s chytrými telefony a měla tedy ambici zaujmout zejména mladší generaci. Zapojila se do ní ale i řada aktivních seniorů.
Odbor kultury, sportu a cestovního ruchu Krajského úřadu Pardubického kraje už připravuje další ročník. „Místa s třiceti QR kódy zatím zůstávají stejná, ale otázky budou zcela nové a různě se generují. Takže na jednom místě dostane každý účastník hry „svůj“ soutěžní dotaz. Letos hru spustíme 5. května a potrvá do 30. dubna roku 2023,“ uvedl vedoucí odboru Milan Novák.

Odstartovalo podávání žádostí do programu Ukrajina 

Program Ukrajina právě dnes spouští možnost podat žádost o dotace, které pomohou obcím a krajům s ubytováním Ukrajinců, kteří do ČR utekli před válkou. Tyto nově opravené byty zůstanou obcím a krajům i po odchodu ukrajinských uprchlíků domů, takže je budou moci využít pro své občany. Náklady je možné uplatňovat zpětně, od dne, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Žádosti je možné podávat do 31. května 2022.
„Do českých obcí a měst stále proudí uprchlíci z Ukrajiny. Jsou to přitom právě obce a kraje, které nesou tíhu a náklady spojené s nutností okamžitého ubytování těchto lidí. Jak jsem už před pár týdny slíbil, nenecháme je v tom. Od dnešního dne proto mohou podávat žádosti do programu Ukrajina, který jsme upravili na základě jejich požadavků. V programu počítáme s dotacemi pro obce a kraje na rekonstrukce bytů a budov k zajištění důstojného bydlení. Tyto byty budou následně po odchodu uprchlíků sloužit i pro naše občany. Momentálně máme na program přislíbenou téměř miliardu korun,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 
Finančně budou podpořeny opravy či menší rekonstrukce obecních a krajských objektů, které nejsou nyní obyvatelné, ale mohly by sloužit pro střednědobé ubytování uprchlíků. Tyto rekonstrukce budou prováděny v půdorysech stávajících objektů. S povolovacím procesem nebude problém. K získání dotace bude stačit čestné prohlášení, že je věc řešena se stavebním úřadem. Pomůže také chystaný Lex Ukrajina. Opravené byty po krizi obcím a krajům zůstanou a ty je využijí pro své občany.
Dotace na opravu a vznik obecních či krajských bytů bude činit maximálně 120 tis. Kč na jednu osobu dle standardizované kapacity a bude pro byty, které předtím nebyly technicky způsobilé k ubytování osob. Dotace na opravu obecních či krajských ubytoven bude činit maximálně 40 tis. Kč na jednu osobu dle standardizované kapacity a MMR stanoví minimální standard vybavenosti tak, aby šlo vždy o důstojné ubytování. O dotaci mohou žádat obce a jimi zřizované organizace, kraje a jimi zřizované organizace, hlavní město Praha, městské části hlavního města Prahy a jimi zřizované organizace.
Žádosti je možné podávat až do 31. května 2022, přičemž poslední možný termín pro předložení dokladů k čerpání dotace je 30. listopad 2022.
Jako záložní variantu a nouzové řešení v případě ještě většího náporu na ubytovací kapacity MMR finančně podpoří obce a kraje při pořizování mobilních či montovaných domů pro ubytování uprchlíků. MMR stanoví minimální standard vybavenosti tak, aby bylo garantováno důstojné ubytování. 
V letošním roce MMR zatím počítá se 4,3 mld. Kč na bydlení, z toho 1,3 mld. Kč půjdou z dobíhajících národních programů z minulých let a 3 mld. Kč z nového programového období IROP 2021-2027. MMR má nicméně přislíbeno, že v průběhu roku získá další prostředky, které budou uvolněny do národních programů.

K úpravě objektu  Böhm v Bezděkově na ubytovnu - vyčkáváme na požadavek Pardubického kraje 

V České Třebové je aktuální,  zda upravit nebo neupravit pro ubytování ukrajinských uprchlíků bývalou čtyřpodlažní administrativní budovu firmy Böhm v Bezděkově. Město dalo vypracovat projektovou dokumentaci na práce, které by bylo v této souvislosti udělat. Vychází to na hodnotu 1,5 až 2 miliony korun. Podle výše popsaného  "Programu Ukrajina" by bylo možné tyto prostředky získat zpátky.  Je třeba mít v této věci jistotu, že taková potřeba ubytování existuje a její zřízení je požadováno. Proto město požádalo Pardubický kraj a jeho krizový štáb o písemné sdělení, že uvedená kapacita bude zapotřebí a město následně neprodleně zahájí realizaci projektu.  Je to logický krok, protože by se pak mohlo stát, že provedeme  stavební investici, a financování úprav bude odmítnuto. Vede nás k tomu i zkušenost z Borku, kdy dobře připravené byty byly (snad i na základě upozornění některých místních aktivistů) označeny jako nevhodné, neboť se vyskytují v lokalitě kde mohou být problémy. Proto také přišla i krajská kontrola.  Přitom žádné nařízení, na základě kterého by bylo možné takto uvažovat, v době přípravy bytů k obydlení vydáno nebylo. A dokonce dnes je možné pro uprchlíky využívat i sociální byty postavené s dotací státu.  (mm)