Českotřebovský deník 95/2022 (5/4)     
Ukliďme Česko 

Akce s Ekocentrem Podorlicko
Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Společně a v jeden den. A jak jsme 2. dubna 2022 uklízeli na Českotřebovsku?
Po loňském úspěchu jednoduchého vynálezu s názvem PYTLOMAT, který během lockdownu poskytl dobrovolníkům potřebný materiál (rukavice, pytle a pokyny), jej členové ZO ČSOP Podorlicko nachystali i pro letošní Ukliďme Česko. Naštěstí je letos opět možné pořádat i společné vycházky.
Jako první se do úklidu pustili členové 3. chlapeckého oddílu střediska Javor Česká Třebová, kteří vysbírali úsek Křivolíku od skautského střediska až k retenční nádrži. Další sraz byl v sobotu odpoledne na parkovišti u nové cyklostezky a tato skupina sbírala za Domovem důchodců a na Podhorce. 8 dobrovolníků objevilo 4 nelegální skládky a sesbíralo 17 velkých pytlů. Pro všechny účastníky úklidu bylo velké množství odpadků zejména podél nové cyklostezky nemilým překvapením.  Více ZDE
 
V Ústí také uklízeli
Letos se k úklidu města sešlo na 5 desítek dobrovolníků z řad pracovníků městského úřadu a veřejnosti. Do úklidu se zapojila také městská společnost TEPVOS jejíž pracovníci sváželi nashromážděný odpad do sběrného dvora. Pro všechny dobrovolníky byly připraveny rukavice, pytle na odpad a drobné občerstvení. Letos se podařilo nasbírat přes 4 multikáry nejrůznějšího odpadu počínaje plastem, dřevem přes jízdní kola, vysloužilé elektrospotřebiče nebo staré pneumatiky. Uklízeno se ve většině městských částí a také přímo v centru města, ve Wolkerově údolí, v okolí bývalé cihelny, cyklostezek, Andrlova chlumu nebo kolem hřbitova. Do úklidu se během týdne zapojily také místní školy a školky a různé spolky.
 
KRAJ DOSTANE KAMENNÝ ZNAK OD OSÁDKY TVRZE BOUDA

Společnost přátel československého opevnění, o.p.s. a dobrovolníci z Tvrze Bouda, kteří se starají o provoz tvrze, se rozhodli darovat Boudě a Pardubickému kraji, jako vlastníkovi objektu, Památník budovatelů a obránců československého opevnění.
Hlavní součástí památníku bude historicky cenný znak Republiky československé, který se podařilo osádce tvrze zachránit na podzim roku 2018 z demolované části velitelství Orlických kasáren v Žamberku, které jsou nyní přestavovány pro civilní využití. Znak bude umístěn na pískovcovém bloku ze známého Hořického pískovce, který ponese nápis připomínající budovatele a obránce našeho opevnění.
Na záchranu znaku, jeho restaurování a umístění na Boudě přispěla Společnost přátel československého opevnění spolu s nadšenými dobrovolníky a jejich sympatizanty, kteří již víc, než třicet let provozují tvrz jako muzeum. Ti všichni se dali dohromady a vybírají mezi sebou potřebnou částku na velkorysý dar Boudě a Pardubickému kraji.
Znak má pro znalce a milovníky opevnění nejenom historickou, ale i značnou citovou hodnotu, protože se na budově Orlických kasáren nacházel i v pohnutých dnech roku 1938, kdy tam sídlilo velitelství Hraničářského pluku 19 (pod velením plk. Františka Podhrázkého), jehož část - V. prapor – tvořil osádku tvrze Bouda. Znak v průčelí kasáren byl po dobu 87 let němým svědkem událostí formujících osudy naší země a nyní se stane i trvalou připomínkou vlastenectví našich předků umístěnou ve vchodovém objektu tvrze.


Fotografie pro pamětníky 

Uvádím fotku štítu chaloupky M. Švabinského v Kozlově s obrazem sv. Václava namalovaného v roce 1900 za jediný den Švabinským, Vejrychem a Vaňáčkem po prvním restaurování v roce 2005, tehdy v souvislosti se zakoupením chaloupky městem Česká Třebová a její úpravou, provedenou  tehdy s dotací ministerstva kultury.  Tento obrázek mě ve výčtu nedávno (13. března) uvedeném v Českotřebovském deníku chyběl. 
Od té doby byla ještě revize malby provedena v roce 2012.  Článek o proměnách chaloupky najdete ZDE

Krajský web pomůže  Ukrajincům s hledáním práce

Od dnešního dne slouží Ukrajincům, kteří mají zájem o práci v Pardubickém kraji, jednoduchá webová stránka. Na ní naleznou zájemci aktuálně volná pracovní místa evidovaná krajskou pobočkou Úřadu práce. Nápad vznikl při jednání hejtmana Martina Netolického se zástupci Krajské hospodářské komory Pardubického kraje a právě Úřadu práce. Volná pracovní místa budou pravidelně aktualizována na webu robota.pardubickykraj.cz.
„Z měsíčního fungování Krajského asistenčního centra na pomoc Ukrajině víme, že příchozí Ukrajinci mají velký zájem o zapojení se do pracovního procesu v České republice. Víme, že vzniká celá řada inciativ s nabídkou pracovních míst, avšak rozhodli jsme se s Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje a krajskou pobočkou Úřadu práce vytvořit velice jednoduchou webovou stránku, na které budou zobrazována aktuálně volná pracovní místa evidovaná úřadem práce s vhodností i pro zájemce z Ukrajiny. Naším hlavním cílem je v maximální možné míře zjednodušit zájemcům vstup na český pracovní trh a tím i co urychlit jejich začlenění do společnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický. „I přesto, že máme zprávy od zaměstnavatelů, že poptávají řadu dělnických profesí primárně pro muže, tak z aktuálně nabízených pracovních pozic Úřadem práce je patrné, že je zde celá řada míst vhodných i pro ženy. Zároveň začne být s postupem času poptávka také po sezonních pracích. Tabulka tak bude jednou až dvakrát týdně aktualizována, abychom nabízeli opravdu jen ta místa, která jsou v daný okamžik opravdu volná,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Informaci o vzniku webové stránky bude Pardubický kraj ve spolupráci s partnery šířit směrem ke starostům měst a obcí, ubytovatelům, ale také k organizacím, které se věnují pomoci příchozím uprchlíkům z Ukrajiny. Informace bude zároveň prezentována v Krajském asistenčním centru na pomoc Ukrajině a na Úřadu práce.

Docent Karel Havlíček se stal Rytířem českého lékařského stavu

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se v úterý setkal s emeritním přednostou chirurgického oddělení Pardubické nemocnice Karlem Havlíčkem. Ten se v březnu stal v pořadí 28. Rytířem českého lékařského stavu, a to za rozvoj oboru chirurgie. Již v roce 2017 převzal docent Havlíček Cenu za zásluhy o Pardubický kraj, která je nejvyšším krajským vyznamenáním.
„Karel Havlíček je bezpochyby velkou osobností české medicíny, o čemž svědčí celá řada národních, ale i mezinárodních ocenění.  Na chirurgickém oddělení a posléze klinice v Pardubicích strávil 56 let a v pozici konzultanta zde působil až do roku 2020, tedy do svých 80 let. Důležitá je také jeho pedagogická činnost. Dvacet pět let učil na střední zdravotnické škole v Pardubicích, 20 let vedl výuku mediků na Lékařské fakultě v Hradci Králové a 20 let také vedl výuku studentů na Univerzitě Pardubice. Za tu dobu tak pomohl vychovat celou řadu svých následovníků,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Již v roce 2017 ocenil Pardubický kraj celoživotní práci Karla Havlíčka Cenou za zásluhy o Pardubický kraj.
Titul Rytíř českého lékařského stavu uděluje každoročně od roku 1996 Česká lékařská komora osobnostem, jež výkonem své lékařské praxe či vědeckou činností významně přispěly k rozvoji medicíny a byly příkladem a vzorem pro své kolegy.

Kraj začne proplácet ubytovatelům 250 korun za ubytování uprchlíků

Na základě pondělního rozhodnutí Rady Pardubického kraje začne kraj postupně kontaktovat ubytovatele, kteří ve svých volných kapacitách ubytovávají uprchlíky před válkou z Ukrajiny a uzavírat s nimi smlouvy. V rámci úhrady nákladů obdrží ubytovatelé 250 korun na osobu a noc, tedy částku, kterou garantuje svým usnesením Vláda ČR. Tento proces se netýká lidí, kteří ubytovávají ve svých domácnostech. Pro ně by měla být od 11. dubna zpřístupněna aplikace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. V rámci databáze HUMPO je v kraji zaevidováno přes 220 ubytovatelů.
„Na základě podmínek stanovaných Ministerstvem financí ČR jsme v pondělí na jednání krajské rady schválili rámcovou smlouvu o zajištění nouzového ubytování. Jedná se o komerční ubytovatele, kteří jsou zaevidování v databázi HUMPO, což je pro nás nepodkročitelná podmínka pro výplatu finančních prostředků. Těmto ubytovatelům zašleme v tomto týdnu vzorovou smlouvu a budeme s nimi komunikovat, aby prokázali ubytování osob od 24. února do 31. března a následně poté vždy v měsíčních intervalech. V případě soukromých ubytovacích zařízení se jedná o částku 250 korun za osobu a noc, tedy částku garantovanou státem, ke které nebudeme přidávat žádné krajské prostředky,“ řekl hejtman Martin Netolický. V rámci databáze HUMPO je v tuto chvíli v celé republice zaevidováno více než 25 tisíc osob v rámci 6 100 ubytovacích zařízení. V případě ubytování v zařízeních vlastněných nebo provozovaných obcemi se bude jednat o částku 200 korun za osobu a noc.
Pro soukromé ubytovatele bude spuštěna aplikace
V jiném režimu bude probíhat vyplácení finančních prostředků pro soukromé osoby, které ubytovávají ukrajinské uprchlíky ve svých domácnostech. „Od 11. dubna by měla být zpřístupněna aplikace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, přes kterou bude možné požádat o solidární příspěvek ve výši tří tisíc korun na osobu s limitem 12 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.