Českotřebovský deník 123/2022 (4/5)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Setkání s podnikateli na českotřebovské radnici

Ve středu 4. května se konalo další setkání vedení města s českotřebovskými podnikateli.  Zájem o setkání s představiteli radnice byl tradičně velký.  Starostka města informovala o některých větších realizovaných investicích a také zamýšlených projektech, místostarosta Dalibor Zelený se zaměřil zejména na hodnocení finanční situace města v době, kdy bude předávat vedení novému vedení vzniklému z podzimních voleb. Českotřebovský deník přináší v jedenáctiminutovém videu vystoupení starostky města Magdalény Peterkové a místostarosty Dalibora Zeleného. Další diskusní část k aktuálním problémům spočívala v individuálních konzultacích. (mm)

Nové video Českotřebovského deníku: 
Poslední rozloučení s Janou Vejdovskou v Kozlově 

Vzpomínku na svou maminku Janu Vejdovskou uspořádal 30. dubna syn Tomáš, který v posledních letech jezdil do Kozlova  i se svou rodinou a jeho záměr  zůstat v Kozlově nakonec potvrzuje i zakoupení bývalého kozlovského obchodu , který bude nyní dále stavebně upravovat.  V Kozlově je totiž takový "genius loci", tedy "duch místa", který rodu dosud prospíval a bude jistě prospívat i synu Tomášovi, který to jako akademický sochař působící na Akademii výtvarných umění v Praze velmi potřebuje.
  • Na kozlovský hřbitůvek přišlo na Janu Vejdovskou vzpomínat mnoho lidí místních i českotřebovských, rodilí kozlováci i chalupáři. nechyběla ani starostka Magdaléna Peterková, ani ředitelka městského muzea Jana Voleská. Nahlas u rodinného hrobu vzpomínal  syn Tomáš Vejdovský.
  • Českotřebovský deník zachytil nejen rozloučení na kozlovském hřbitůvku, ale na závěr zařadil i krátkou vzpomínku na Janu Vejdovskou, ve které se setkáme s významnou kozlovskou "chalupářkou" "naživo"  Jedná se o vzpomínku na setkání při příležitosti výstavy Semanín v umění v létě roku 2020, kde zpovídal Janu Vejdovskou nejen Českotřebovský deník, ale také Český rozhlas Pardubice.  (mm)
     

    Demolice doupěte bezdomovců dokončena odvezením odpadu a úklidem plochy   

    Na dnešní den 4. května jsme se rozhodli dokončit brigádnickou likvidaci hnízda bezdomovců v Benátkách úklidem. Začali jsme v pravé poledne v šesti lidech a za hodinku jsme měli velký kontejner s nástavbou zcela zaplněný.   Bylo třeba zajistit druhý kontejner a to se díky dobré spolupráci s Eko Bi. podařilo během krátkého času.
    Aby byl  úklid co nejdokonalejší tak jsme povolali i brigádnickou mechanizaci bagrtraktoru, díky které se podařilo  vlastně už po setmění  zlikvidovat také vyřezané křoviny, zbytky černé skládky u Třebovky a také vše co připomínalo základy pro postavení původní skladovací buňky, postavené před více než 20 lety za účelem dovybavení tehdy budovaného bikrosového areálu. Mechanizace se vyplatila a tak můžeme předat   lokalitu v dokonalém pořádku. V takovém, v jakém ji bezdomovci nepamatují a nejen oni. 
    Velkou radost z uklizené lokality má i nájemce sousední výkupny kovového šrotu pan Ševčík, který snad 10 let žádal o likvidaci  podivného "dobře zařízeného" doupěte, jehož obyvatelé mu jen škodili. Vykrádali sběrnu železa, aby "jeho" uloupené železo a barevné kovy k němu zase znova přišli prodat! Proto sem musel pořídit psa, ale ani ten kolikrát nepomohl.  Byl to letitý problém a jak se ukázalo tak skoro neodstranitelný. To vše jsou důvody, které vedly k sobotní likvidační akci . Nebyl to žádný zájem o zviditelnění, ale prostě snaha odstranit hrůzu, která sem nepatří. Zkoušeli jsme různé možnosti, až se  realizovaná brigáda ukázala jako nejrozumnější. Ono to vlastně jinak normálně "nešlo". Z okraje pozemku již také zmizel zde dlouhodobě zaparkovaný a podle všeho nepojištěný pikap, zřejmě parkuje zase v jiné lokalitě. Zjistit kde je se samozřejmě dá....  Více fotografií najdete ZDE

    CDM 2022 I Mistrovství Čech I streetdance I Praha 

    1. května se ve sportovní hale Slávia, v pražských Vršovicích, konalo Mistrovství Čech steetdance disciplín. V porotě zasedly respektované veličiny českého tanečního světa, Čápová Nataša, Čillíková Katarína (Chilli), Gorky, Hašek Dominik (Domino), Švec Ondřej (Endrewstyle) a Veselá Zuzana (Zizoe).
    Taneční školu reprezentovaly juniorské formace Jokers a Bandidos, v extraligové kategorii skupina Angels. Jokers se po vlažném startu na regionu povedl skvělý restart. Protivníky z regionálního kola nechali suverénně za sebou a na postup jim chybělo jen pár bodů. Bandidos se v juniorech velice rychle zorientovali. Postup do semifinále MČ v II. lize ukazuje, jak obrovský pokrok udělali.
    Extraliga je královská disciplína, choreografie tedy tvoří ti nejlepší z nejlepších. Angels byli v extralize letos poprvé, po postupu z regionu si na Mistrovství Čech vytančili neuvěřitelné 4. místo a nominaci na Mistrovství ČR Beatstreet 2022.
    Letošní rok se nese ve znamení návratu na velká soutěžní podia, a atmosféra na soutěžích tomu odpovídá. Tolik naděje, nadšení, energie a pozitivních emocí, v jednom jediném dni, nikde jinde nejspíše nezažijete.  
    Moc děkujeme lektorům, tanečníkům, rodičům a organizátorům!
    Výsledky:  4. místo - Angels (z 8)   11. místo - Bandidos (z 20)   16. místo - Jokers (z 24)

    Podpora výzkumu nebo kurzů pro myslivce. Kraj fandí vědě a vzdělání

    Akademii věd ČR a dalším vědeckým institucím se ze strany Pardubického kraje dostává podpory dlouhodobě. Krajští radní nyní schválili dotaci pro Ústav experimentální botaniky AV ČR ve výši 170 tisíc korun. I díky těmto prostředkům může pokračovat projekt s názvem Koloběh fosforu v alternativních systémech čištění odpadních vod. Kraj poskytne finanční podporu také mysliveckým spolkům a adeptům myslivosti.
    „Kořenové čistírny odpadních vod jsou nepochybně alternativou zvláště pro menší obce, a zároveň jsou jednou z cest, jak zlepšit stav životního prostředí. Podpora výzkumu v této oblasti má určitě do budoucna velký smysl,“ uvedl radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
    Kromě Ústavu experimentální botaniky kraj prostřednictvím dotací pomůže také okresním mysliveckým spolkům. Z těchto peněz budou zakoupeny pachové repelenty, které mají snížit nebezpečí střetů zvěře s motorovými vozidly. „Střety se zvěří na našich silnicích jsou přetrvávající problém. Každá aktivita, která snižuje toto riziko, je přínosem a je třeba ji podpořit. Spolky zajistí nákup repelentů a přidělí je vybraným uživatelům honiteb ve své působnosti,“ upřesnil radní Krčil.
    V letošním roce je pak novinkou, že dotace na vzdělávání v oblasti myslivosti budou primárně směřovat na podporu nových adeptů myslivosti. „Z mého pohledu jde o správný krok, protože počty myslivců v České republice průběžně klesají a jejich průměrný věk se zvyšuje. Práce myslivců je velmi důležitá, proto se pokusíme zájemcům o kurzy myslivosti prostřednictvím spolků finančně pomoci. Vnímám to nejenom jako motivaci, ale také jako jasný signál, že si této práce vážíme,“ dodal Miroslav Krčil.