Českotřebovský deník 124/2022 (5/5)   
Nové video Českotřebovského deníku: Majálesové hudební show 

Vyvrcholením programového "majálesového" odpoledne v areálu gymnázia bylo Taneční show Honzy Ondera, ve kterém vystoupili taneční hvězdy z televizního pořadu STAR DANCE a zpěvák Radek Banga, Na vystoupení se  veřejnost hodně těšila a určitě nebyla zklamána.  Sympatické vystoupení tanečních hvězd opravdu publikum nadchlo. Byla to dokonalá součást jubilejního 30. Majálesu. Můžete to posoudit z dále uvedeného 22. minutového videa, který natočil Libor Vašina. Je to ten ohlášený třetí "Majálesový díl" (1. díl Majálesový průvod, 21. díl Majálesové hry a 3, díl Taneční show.) Majáles byl letos opravdu bohatý, letošní úroveň a náplň se bude  těžko překonávat.  Oslavy Majáles tak trochu nakročily k tomu, aby vznikl nějaký "minifesťák". Docela by nu to slušelo, zvláště když obvykle bývá spojen s filipojakubskou nocí a populární oslavou Čarodějnic. Areál pro pořádání je u gymnázia pro takovouto akci jako stvořený. Věřím, že by s tím souhlasil i jeho současný majitel, kterým je Pardubický kraj. Odkaz na video najdete ZDE

Komorní orchestr Jaroslava Kociana: Velký koncert !      

V pátek 29. dubna byl na programu hudebního festivalu Bennewitz 2022 skutečně velký koncert. Komorní orchestr Jaroslava Kocian hrál v symfonickém obsazení, orchestr přijeli posílit hudebníci dechové sekce královéhradecké filharmonie. Co se týče obsazení tak tento byl tento koncert skutečně největším na letošním  českotřebovském festivalu ! Vždyť i Virtuosi Pragenses, se kterými vystoupil Jaroslav Svěcený je komorním orchestrem. Nelze se tedy nechat splést tím, že na festivalovém koncertu hrál 29.4. "jenom" Komorní orchestr Jaroslava Kociana", když si troufne nastudovat takový repertoár! Mohli jsme si vyslechnout vyslechnout opravdu lahůdku a znovu si dokázat, že Komorní soubor Jaroslava Kociana je velmi kvalitní hudební těleso. Přijeli  významní sólisté, přední čeští hudebníci. A nepřijeli náhodou, spolupráce KOJKu  s Matoušem Pěruškou a Kristinou Vocetkovou je dlouhodobá. VICE ZDE

Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová
opět mezi nejlepšími v republice

Ve středu 27. 4. 2022 se na Střední průmyslové škole Purkyňova v Brně uskutečnilo finále soutěže České ručičky oboru slaboproudá elektrotechnika. Sešli se zde vítězové regionálních kol soutěží odborných dovedností tříletých a čtyřletých oborů z celé republiky. Za čtyři hodiny museli účastníci vyrobit, osadit a oživit digitální číslicové hodiny a provést na nich požadovaná měření. Dalším úkolem bylo „běžící světlo“ tvořené technologií povrchové montáže součástek SMD. Teoretické znalosti soutěžících prověřil náročný hodinový test doplněný výpočty. Mnozí žáci si tak museli sáhnout až na dno svých schopností, ale hledali jsme přece toho nejlepšího elektrotechnika v republice. Janu Havelkovi z českotřebovské školy se podařilo získat v obrovské konkurenci druhé místo.  Celý článek a fotografie ZDE
Slavnostní otevření nové moderní budovy centrálního urgentního příjmu

Slavnost se uskuteční  v Orlickoústecké nemocnici v pátek 6. května od 10 hodin. Součástí slavnostního otevření bude také komentovaná prohlídka jednotlivých částí budovy. Akce je významná také nejen pro Ústí nad Orlicí, ale pro celou spádovou oblast do které patří samozřejmě i Česká Třebová. Jde o investici, která napomůže zvýšení kvality poskytované urgentní péče.

 

Letní parní vlaky budou mít rozšířený provoz

První sobotu v červenci a v srpnu vyrazí z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové.
Tradiční letní jízdy parního vlaku budou pokračovat také letos. Kromě dvou nových jízd z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové se mohou železniční nadšenci těšit také na osvědčenou trasu krajinou Orlickoústecka a Králicka až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Na veleúspěšnou jízdu do Polska naváží tentokrát dvě jízdy, a to v červnu a v září. Na tom se dohodl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se zástupci Muzea starých strojů a technologií v Žamberku.
„Také v letošním roce vypravíme již tradiční letní parní express Králický Sněžník. Kromě tradiční trasy z Dolní Lipky, přes Ústí nad Orlicí až do Hanušovic zařadíme nově také další velmi zajímavou trasu. První sobotu v červenci a v srpnu vyrazíme z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Věříme, že se jedná o další lákadlo a důvod, proč se na cestu vydat. Kromě toho chceme pokračovat v jízdách do Polska, což se v minulém roce ukázalo jako velmi dobrý krok. V sobotu 25. června a 3. září tak pojedeme z Ústí nad Orlicí až do Slezské Javořiny, kde se nachází velké železniční muzeum. Na tyto cesty do Polska bychom chtěli požádat o dotaci v rámci takzvaného Fondu mikroprojektů, který je součástí programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že konkrétní časové polohy vlaku budou upřesněny, stejně jako ceník jízdného. „Pro jízdy na území Pardubického kraje předpokládáme, že bychom opět jezdili dle platného tarifu IREDO s příspěvkem pravděpodobně 60 korun na obnovu historických lokomotiv a souprav. Zároveň pro cestující připravujeme speciální webové stránky, na kterých naleznou všechny důležité informace o jízdách. Ty by měli být v provozu nejpozději do konce května,“ řekl hejtman.

Arménský velvyslanec navštívil Pardubický kraj  

Arménský velvyslanec v České republice Ashot Hovakimian navštívil v úterý Pardubický kraj. Po jednání s vedením a studenty Univerzity Pardubice a setkání s vedením krajského města zavítal také do sídla Pardubického kraje, kde se setkal s hejtmanem Martinem Netolickým. Řeč byla mimo jiné o spolupráci na poli vědy a výzkumu, kde velmi aktivně směrem k Arménii působí právě Univerzita Pardubice.
„Univerzita Pardubice dělá nejen našemu kraji, ale celé České republice v Arménii dlouhodobě velmi dobré jméno. Posledním velkým projektem je prozkoumání archeologických nalezišť ve východoarménské provincii Vayots Dzor. Zde byl proveden průzkum v jeskyni Areni, ve které byly nalezeny důkazy o šest tisíc let starých technologiích zpracování vína. Díky pardubické univerzitě také vznikl digitální 3D model jeskyně a rekonstrukce tváří lidí pohřbených v jeskyni. Arménská strana si práce českých studentů a vědců velmi považuje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který velvyslance Hovakimiana seznámil s fungování Pardubického kraje, jeho kompetencemi, investiční aktivitou, ale také projekty na spolupráci se zahraničními regiony. Jedním z nich je také gruzínská Gurie. „S tímto regionem jsme uzavřeli spolupráci na konci roku 2019, a to těsně před vypuknutím koronavirové pandemie, a tak se prozatím nerozvinula způsobem, jaký bychom chtěli. Jsme však nyní připraveni využít i dotačních možností České rozvojové agentury, abychom, stejně jako v případě regionu Mtscheta Mtianeti mohli pomoci s rozvojem školství, sociálních služeb či zemědělství a venkova,“ sdělil hejtman. Tomu velvyslanec sdělil, že ambasáda je připravena plně podporovat projekty nejen samospráv, ale i dalších subjektů a institucí, které mají zájem spolupracovat s Arménií.

K dotazům na třídění odpadu

Často pokládaná otázka: Z jakého důvodu se TETRAPACK dává nyní do plastu?
Odpověď je jednodušší, než jsem si původně myslel. Třídící linka funguje tak, že dole se na pás nasype plast z popelnic, kontejnerů, ten putuje pásem nahoru a zde jsou umístěny buňky a pracovníci, kteří ručně přebírají plast dle druhů a hází dolu pod sebe do košů. Tetrapak je samostatná komodita, dle rozdělení odpadů a v plastu je lépe rozpoznatelná pro dělníky, než v papírovém odpadu. Tudíž lépe tříditelná. Za tunu vytříděného TETRAPAKU platí třídící firma cca 2000Kč za to, že to od ní někdo odebere. Vyrábí se z něj nějaký typ IZOLACE.
Dále byl dotaz na údajné slučování různého odpadu do jednoho vozu.
Je to HOAX aneb FAKE NEWS!  Je to jednoduché: Někdo si na plasty, papír, bio nevzal barevnou popelnici a používá svoji černou.
Takže když je venku žlutá a soused má černou, neznamená to, že v černé není plast. Měla by být označena a očipována, což nemusí být vždy dodrženo.

Kdo chce třídit kovy, může, a to mnoha způsoby!  

Spotřeba nápojů a potravin v kovových obalech neustále stoupá, proto je důležité je poctivě třídit a dát jim tak šanci na další využití. Kovový odpad lze třídit hned několika způsoby. Ať už ho odložíš do šedého kontejneru, sběrného dvora, výkupny, nebo do kontejneru pro společný sběr kovů s jinými druhy tříděného odpadu, vždy uděláš dobře! Kovy se dají totiž velmi dobře recyklovat. O nejrůznějších možnostech a zajímavostech kolem třídění kovů v ČR se dozvíš v článku na Samosebou.cz nebo ZDE
 
Do práce na kole! - Registrace do Květnové výzvy prodloužena do 8. května

Celý květen na kole, koloběžce, pěšky nebo poklusem - tedy udržitelně a aktivně. Přihlašování do Květnové výzvy zůstává pro velký zájem otevřeno do neděle 8. 5., avšak bez garance nároku na tričko letošního ročníku. Trička budou na skladě postupně docházet. Na výběr však máte nákrčníky a také některé velikosti trik z let 2021 a 2020.
Přihlaste se s kolegy a kolegyněmi, celou firmou nebo na vlastní pěst do výzvy Do práce na kole, kterou už 12 let pořádá spolek AutoMat, a podpořte spolu s 24 000 účastníky a účastnicemi vlastní kondici i rozvoj infrastruktury pro cyklo i pěší. Výsledky firem a měst můžete porovnat v našem datareportu. Sledujte náš FacebookInstagramTwitter a odebírejte náš newsletter Cyklonoviny.

Bude soubor kostelů na Broumovsku zařazen mezi památky UNESCO ?

Zařazením souboru deseti kostelů a jedné kaple mezi národní kulturní památky se podařilo uzavřít jednu dlouhou a důležitou etapu. Unikátní kolekce sakrálních staveb otce a syna Dientzenhoferů představuje architektonické skvosty, které by mohly v budoucnu patřit na seznam UNESCO. O to dlouhodobě usilují broumovský farář Martin Lanži a europoslanec Tomáš Zdechovský .
Opravy barokních chrámů postupují rychlým tempem. Kostely ve Vernéřovicích a Ruprechticích mají už novou fasádu. „Teď řešíme práci na interiérech, dále je naplánována rozsáhlejší rekonstrukce kostelů ve Vižňově, Heřmánkovicích a Otovicích,“ uvádí po své pravidelné návštěvě regionu Zdechovský, který podporuje obnovu unikátních sakrálních staveb dlouhé roky.
V roce 2016 vznikla iniciativa s cílem dosáhnout zapsání broumovských kostelů na seznam UNESCO. Zdechovský spolu s broumovským farářem Martinem Lanžim doufají, že se jim to brzy podaří. „Je to logický krok, který zvýší atraktivitu celého regionu,“ komentuje člen vedení KDU-ČSL. „Jakmile budou všechny opravy hotové, budeme se snažit s dalšími partnery splnit i tento cíl. Broumovsko si to jednoznačně zaslouží,“ doplňuje otec Lanži.
Vzácná freska ze 14. století
Zájem o návštěvnost regionu by mohla zvýšit i unikátní gotická freska pocházející z let 1320 až 1330, která byla objevena už v 60. letech 20. století, zásadní pozornosti se jí však dostalo před deseti lety. Podobně vzácných fresek v České republice mnoho není. „Je to další zajímavost, která přitáhne stovky odborníků z celého světa, navíc se našla v místech, kde by ji opravdu nikdo nečekal,“ říká lidovecký europoslanec.
V okolí této gotické nástěnné malby aktuálně započaly další stavební práce z grantu Evropské unie. „Výsledkem bude zpřístupnění této části dnešní římskokatolické fary široké veřejnosti začátkem září 2022,“ doplňuje farář Lanži s tím, že slavnostní otevření by se mělo uskutečnit v podvečer 8. září za účasti europoslance Zdechovského a rodáků z Německa.
Broumovští farníci pomáhají
Od začátku války se do pomoci Ukrajině aktivně zapojili i broumovští farníci. Hned zkraje konfliktu přispěli finanční částkou 26 tisíc korun a také darovali oblečení. „V současnosti připravujeme ubytování na faře v Teplicích nad Metují pro ukrajinské uprchlíky, kterým chceme nabídnout i práci v naší farnosti,“ dodává na závěr Lanži s tím, že si uvědomuje, jak je pro nově příchozí složité sehnat v cizí zemi práci a střechu nad hlavou. Foto: interier kostela Všech svatých v Heřmánkovicích.