Českotřebovský deník 132/2022 (12/5)
Taneční škola na Mistrovství Čech

Víkend plný tance, tak by se dal nazvat dvoudenní soutěžní maraton, organizace Czech Dance Organization v disciplínách Art a Disco, který se konal 7 a 8. května v Chomutově.
Současně v Plzni probíhal také dvoudenní  maraton Taneční skupiny roku, ve street dance disciplínách. Taneční škola se zúčastnila obou soutěží.
O historický úspěch Taneční školy se na soutěžiu v Plzni postarala formace Angels (na fotografii). Z 23  formací se během dne probojovali do finálové TOP 6.  Bronzová medaile a celodenní emoční jízda, udělala z tohoto dne pro všechny tanečníky, trenéra i doprovod celoživotní zážitek. Už teď se těšíme na Televizní finále Taneční skupiny roku.  
VÍCE VE ZVLÁŠTNÍM ČLÁNKU ZDE  Připomínáme Akademii Taneční školy  4. června na Zimním stadionu !


Vstupní prostor základní školy Habrmanova získá novou úpravu

Na základě usnesení rady města byla v systému E_ZAK vyhlášena veřejná zakázka na  I. etapu úpravy vstupního prostoru do ZŠ Habrmanova. Podle zpracovaného projektu se jedná o dílo v hodnotě cca 1200 tis. Kč. Skutečná hodnota vyjde z výsledku výběrového řízení. Tento prostor, jehož součástí je památník obětem II. světové války potřebuje úpravu, která se odkládala vzhledem probíhající rekonstrukci budov základní školy. Součástí je nová dlažba, lavičky,  parková úprava, osvětlení památníku zemními venkovnímu reflektory, odpadkové koše, stojany na kola při vstupech do obou křídel školy a také pítko v prostoru za památníkem. Autorem návrhu je architektonický ateliér Martin Hájek. (obrázek se zvětší do nového okna)

20 LET CYKLO GLACENSIS

Region Orlicko–Třebovsko zahajuje v roce 2022 cykloturistickou sezónu 20. ročníkem CYKLO GLACENSIS. Akce se koná 20. května 2022 pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka. Na české straně startuje 10 cyklistických týmů z českých měst, na straně polské 8 týmů z polských startovních měst. Cíl dvacáté cyklojízdy je v Ráji.
„Myslím, že cestu do Ráje si letos nemůže nikdo nechat ujít. Vážím si dvacetileté tradice Cyklo Glacensis i přátelství s polskými kolegy. Rád osobně pogratuluji především všem organizátorům, že tak dlouho vydrželi toto výjimečné sportovní i společenské setkání připravovat,“ řekl Roman Línek, který se i letos chystá na kole osobně dorazit.
Akce startuje v pátek 20. května 2022 v 8.00 hodin z náměstí v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýse nad Orlicí, Žamberku, Králíkách, Vysokém Mýtě, Chocni, Lanškrouně, Náchodě, Bačetíně a v šesti polských městech. Cíl dvacáté cyklojízdy je v Ráji, přesněji v rekreačním areálu Ráj u Letohradu. Trasy jsou pro většinu týmů  v příjemné vzdálenosti a převážně s kopce J. Tempo je velmi rekreační a volné, každý cyklista se účastní na vlastním kole a na vlastní zodpovědnost.
Účastníci obdrží tričko 20 LET Cyklo Glacensis s potiskem loga CG 2022, Evropské Unie a názvem svého startovního města. V cíli je pro účastníky zajištěné ubytování a stravování a připraven program - sportovní hry na motivy Her bez katastru, vystoupení šermířů, ohňová show a doprovod kapely Těžká doba. Návrat je individuální v průběhu soboty.
Pokud s námi jezdíte každý rok, nenechte si ujít jubilejní 20. ročník. A pokud pojedete poprvé, je nejvyšší čas k CYKLO GLACENSIS se připojit. Akce  je spolufinancovaná z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
Další informace na www.orlicko-trebovsko.cz. Kontakty: PhDr. Jana Staňková, Knapovec 122, 562 01 Ústí nad Orlicí, jana.stanko@centrum.cz, tel. 465 524 782, 603 569 884.


Ochránci přírody protestují proti pořádání ohňostroje na Týdnu sportu

Na webových stránkách města je z odkazu  https://www.tyden-sportu.cz/aktuality/tiskove-zpravy/akce-tyden-sportu-se-kona-v-roce-2022-jiz-po-ctyriadvacate, zřejmé, že je letos opět plánován ohňostroj a to  na 17.6. 2022 ve 24,00 hodin. Z dopisu předsedkyně  ZO ČSOP Česká Třebová   PaedDr. Hany Grundové je zřejmý zásadní nesouhlas, který je zdůvodněn  takto:
1.      l Použití hlučné a oslňující pyrotechniky ohrožuje život zvířat a to, jak divokých, která v tomto období vyvádí mláďata, tak domácích, která panikaří a mohou se zranit.
2.      l  V současné době naše město hostí řadu rodin, které uprchly před válkou na Ukrajině. Pro tyto lidi může být ohňostroj a jeho zvukové projevy velmi traumatizující záležitostí.
l Při používání zábavní pyrotechniky tj. ohňostrojů může docházet k porušování těchto zákonů:
Zákon č. 251/2016 o přestupcích, Zákon č. 243/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, Občanský zákoník, zákon č 89/2012
Zákon č. 114/1992Sb. O ochraně přírody a krajiny.
V dopisu se píše i o tom, že se určitě najde pro městské finanční prostředky jiné vhodnější využití. K tomu je ovšem zapotřebí napsat, že pořadatelem Týdne sportu není město Česká Třebová je agentura LeV Lubomír Vašina, který získal na pořádání Týdne sportu z městského rozpočtu dotaci, která byla schválena zastupitelstvem města dne 21. února 2022. Ve smlouvě o dotaci je přesně stanoveno, na jaký účel může být využita.  Jde o tyto účely:

ÚČELOVÉ URČENÍ DOTACE A DOBA, V NÍŽ MÁ BÝT DOSAŽENO ÚČELU

Poskytovatel podle této smlouvy poskytne příjemci neinvestiční dotaci, účelově určenou k  úhradě skutečně vynaložených uznatelných nákladů vymezených v  čl. V. této smlouvy:
• hudební produkci,
• náklady za energie, Evidenční číslo smlouvy: 2
• poplatek OSA,
• pronájem WC kabin,
• ČČK – zdravotní dozor,
• odměny za pronájem sportovišť a za pomoc při organizaci TS,
• materiálně technické zabezpečení, propagace  
• občerstvení pro účinkující i organizátory akce (bez alkoholických nápojů).
Doba, v  níž má  být dosaženo účelu dotace je doba realizace akce, tj. 13. –  17.června  2022.  Ohňostroj po půlnoci je již mimo dobu vyhrazenou pro Týden sportu. Další omezení je dáno ve vyhlášce o době nočního klidu.

Během akce Týden sportu  je schválena výjimka posunutí tzv. "policejní hodiny". I ta má své omezení:

Konkrétně pro poslední den Týdne sportu určuje, že noční klid začíná v noci ze 17. na 18. 6. až ve 24 hodin. Zmíněná "výjimka z policejní hodiny se však vztahuje pouze na omezené území vyznačené v příloze č.°1 vyhlášky na území o velikosti městské památkové zóny zvětšené o úsek k sídlišti Křib. Ohňostroj by jednak jistě narušil klid na větším území města a jednak po 24. hodině již ani podle této vyhlášky není přípustný. Pokud má být ohňostroj v rámci Týdne sportu zařazen, musel by jej platit pořadatel Týdne sportu ze svého a ještě posunout ohňostroj na dřívější dobu, zřejmě již na 22. hodinu. Přepokládám, že se o problému bude ještě diskutovat.
Osobně nejsem podporovatelem ohňostroje.  Důvody jsou výše a jistě též nepřispívá ani kvalitě ovzduší. O tom, jaký negativní vliv mají silvestrovské ohňostroje na kvalitu ovzduší v Česku vzniklo několik studií. Ohňostroj nebyl ani na Silvestra. Již v předchozích ročnících se diskutovalo o možnosti  náhrady ohňostroje  laserovou show. Možná by ale byla ještě dražší ....(mm)


ODBĚROVÉ MÍSTO NA NÁDRAŽÍ UKONČUJE SVOJI ČINNOST

Vážení občané, dovolujeme si Vás informovat, že společnost provozující odběrové místo na náměstí Jana Pernera mezi staniční budovou a pobočkou České pošty, se rozhodla od pondělí 16.
Posledním dnem, kdy je možné odběr provést, tak bude neděle 15. května.


STARONOVÉ VEDENÍ VÝCHODOČESKÉ ŽUPY PIPPICHOVY

Valná hromada Sokolská župa Východočeská - Pippichova potvrdila na další tříleté období své představitele, kteří vedli župu doposud. Starostou se stal opět Jindřich Kalous z Tělocvičné jednoty Klášterec nad Orlicí, tajemnicí potom kolegyně z krajského zastupitelstva Lenka Pařízková z Pardubic.
Valná Hromada zvolila: 
Starostu br. Ing. Jindřich Kalous - T.J. Sokol Klášterec nad Orlicí
Místostarostu br. Ing. Miroslav Lipavský - T.J. Sokol Dolní Újezd
Jednatelku ses. Ing. Lenka Pařízková - T.J. Sokol Pardubice I
Další členy předsednictva župy  Ing. Pavel Havelka – T.J. Sokol Dolní Újezd, Ing. Milan Cimfl - T.J. Sokol Roveň, Jan Duffek - T.J. Sokol Kerhartice,  Radek Bureš - T.J. Sokol Nasavrky, Otto Jiřík – T.J. Sokol Slatiňany  Kontrolní komise župy : Michal Kadlec – T.J. Sokol Česká Třebová, Monika Svobodová - Vysoké Mýto, Ing. Jana Volková - T.J. Sokol Chrudim

Na SOKOL GYM Pardubice budou také sportovní turnaje

SOKOLGYM největší akce Sokola v Pardubickém kraji v roce 2022. Je přihlášeno přes 2000 cvičenců.
Hlavní sportovně-kulturní program pro širokou veřejnost bude probíhat v pardubické Enteria areně v sobotu 18. 6. 2022 od 13:00 do 21:00 hodin.
Aktivity nejen pro děti jsou připraveny uvnitř i venku arény. 
Galavečer začíná v 18:00 hodin.
 
Sportovní turnaje budou v sobotu 18. června 2022 - venkovní areál T. J. Sokol Pardubice I, Jiráskova 29, Pardubice
 
VOLEJBAL (venkovní antukové kurty v areálu T. J.)  Barevný minivolejbal, varianty oranžový: 2 hráči, 1. 7. 2012 a mladší, 2.–4. třída modrý: 3 hráči, 1. 7. 2009 a mladší, 5.–7. třída Minivolejbal v barvách
 
BEACHVOLEJBAL (venkovní kurt v areálu T. J.) Turnaje dvojic a trojic bez věkového omezení, družstva mohou být i smíšená.
 
MALÁ KOPANÁ (venkovní hřiště s umělou trávou). Turnaje pro mládežnická družstva v kategoriích starší přípravka, mladší a starší žáci, družstva mohou být i smíšená a dívky mohou být vždy o jeden rok starší. 
 
FLORBAL (přetlaková sportovní hala v areálu T. J.) Turnaje jsou otevřené pro všechny věkové kategorie dle pravidel ČF (přípravka, elévové, mladší a starší žáci, dorostenci, junioři, muži). Družstva mohou být i smíšená a dívky mohou být vždy o jeden rok starší.  


Město pro byznys vyhodnotí dynamiku rozvoje podnikání

Dynamika rozvoje podnikání ve městech bude hodnocení u příležitosti zahájení dalšího ročníku  srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Diskuse k zahájení výzkumu proběhne 17. 5. od 14 hodin v Praga Office Garden Karlín, Pernerova 39.  Díky dlouholetému měření obcí v rámci srovnávacího výzkumu Město pro byznys jsme mohli vyhodnotit vývoj všech ORP mezi lety 2011 a 2021.  U příležitosti zahájení dalšího ročníku Města pro byznys byl vyhodnocen  vývoj všech měst a obcí s rozšířenou působností ve čtyřech oblastech, a to obyvatelstvo, pracovní trh, podnikatelské prostředí a ekonomika obce. Která města jsou v těchto oblastech nejdynamičtější a proč? To je téma diskuze se zástupci veřejné správy a dalšími pozvanými hosty. Do diskusního panelu přijali pozvání Michal Urban, ředitel divize podnikatelského prostředí CzechInvest, Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism a zástupci měst či podnikatelské sféry.Diskusi povede šéfredaktor týdeníku Ekonom Petr Kain.
Výzkum sleduji od jeho vzniku a konstatuji výkyvy a také řadu podivných kritérií, která města nemohou ovlivnit a přesto se promítají do jejich výkonnosti a do hodnocení. Doufám, že se autoři výzkumu zamyslí i nad tímto problémem. Výsledky výzkumu zatím také v praxi mnoho neznamenají, nejsou zohledněny např. v dotačních programech MMR a podobně.  Zhoršené podmínky pro podnikání a byznys by přece mohly být kritériem jak tyto lokality upřednostnit, jak pomoci, jak je zvýhodnit v samotném přístupu k dotacím trak, aby ty výsledky   měly nějaký dopad na praxi.