Českotřebovský deník 140/2022 (20.5.)
V Kozlově se slavilo a také děkovalo

V sobotu 14. května 2022 se v Kozlově sešli místní občané, chalupáři a hosté z České Třebové a Svinné, aby společně oslavili Den matek a navázali tak po covidové přestávce na desítky let udržovanou tradici pravidelného setkávání obyvatel a přátel vesničky. Na úvod předseda osadního výboru Jaroslav Pakosta poděkoval před zaplněným sálem hospody U Sitařů paní Marii Rouskové za celoživotní práci pro obec a především za 35 let vedení kroniky a panu Janu Stránskému za dlouholetou práci v osadním výboru a více jak desetileté předsedování. Následovalo milé vystoupení místních dětí pod vedením Hany Mauerové a Lukáše Krejčího. V pásmu básniček a písniček nechyběla dokonce ani dramatizace Erbenovy balady Polednice. Další průběh oslavy se již nesl v duchu sousedského besedování za příjemného hudebního doprovodu kapely Sousedi ze Svinné, a to až do pozdních večerních hodin. Toto vydařené posezení se mohlo uskutečnit i díky laskavému přispění příznivců Kozlova, za což jim patří velký dík. Jaroslav Pakosta

V Pardubickém kraji budou od června jezdit noví dopravci

Od 12. června dojde nejen ke změně jízdních řádů, ale také ke změně autobusových dopravců, kteří jezdí v Pardubickém kraji. Zásadní rozdíly v dopravě však na cestující nečekají.
„Kromě tradiční změny na letní jízdní řády se cestující v našem kraji dočkají také změn v podobě nových dopravců. Od června u nás začne jezdit společnost BusLine a Umbrella Services. Mnoho stávajících dopravců však zůstává, jen s novými smlouvami. Cestující autobusovou dopravou se nemusí obávat nějakých zásadních změn,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš. V tuto chvíli jsou jízdní řády sestavené a obce mají čas je připomínkovat.
„Ve chvíli, kdy spustíme nové jízdní řády a cestující s nimi nebudou spokojeni, doporučím jim, aby se obrátili na příslušnou obec, která vznese požadavek našim technologům. Nesrovnalosti jsou potřeba ihned řešit, a to tak, aby se vše stihlo zanést do změn jízdních řádů, které se pravidelně mění jednou za půl roku,“ doporučil náměstek Kortyš.
Převážná většina nových jízdních řádů bude odpovídat stávajícímu stavu, u některých linek došlo k jejich přečíslování.
Přehled navrhovaných jízdních řádů autobusových linek z České Třebové (Přečíslovaná byla linka Česká Třebová - Litomyšl) :

Kliknutím na číslo linky si zobrazíte v novém okně návrh nového jízdního řádu

700930 Česká Třebová – Němčice – Litomyšl
700931 Lanškroun - Česká Třebová – Ústí n.Orl. – Rychnov n.Kněž. - Kvasiny
700932 Česká Třebová – Řetová – Sloupnice – Vysoké Mýto
700933 Česká Třebová – Semanín - Litomyšl
700934 Lanškroun – Třebovice – Rybník – Česká Třebová
700935 Česká Třebová – Skuhrov – Ostrov - Lanškroun
700900 Česká Třebová – Dlouhá Třebová – Ústí n.Orl
680805 Svitavy – Třebovice – Česká Třebová

Parkoviště na Semanínské ulici dokončeno. Zatím bez aut.

Parkoviště za obytnými domy na Semaninské ulici bude mít celkem tři části. Ta první, na které je 25 parkovacích stání (z toho jedno místo pro invalidy) a sedm garáží již bylo v termínu dokončeno. Dodavatelem akce byla ústecká společnost ISOTEP  Zatím se ještě dokončují terénní úpravy podél vybudovaných chodníků, chybí vydláždit stání pro kontejnery. Investorem akce byla společnost Notable real Estete se spoluúčastí města, které se podílí právě na  financování úprav na městských pozemcích.  Bude se samozřejmě jednat o placené parkování, bezpečnost se jistě dobře postará kamerový systém, která se již instaluje.

Vodíkový vlak poprvé v Česku. Zastavil i v České Třebové

Úplně poprvé je v těchto dnech na českých železnicích k vidění vodíkový vlak od společnosti Alstom. Během předváděcí jízdy zastavil i v České Třebové, kde se s ním seznámili také zástupci Pardubického kraje, a to včetně náměstka hejtmana pro dopravu Michala Kortyše.
Vodíkový vlak je jednou z možností, jak nahradit dieselové lokomotivy na lokálních tratích a zvýšit ekologii železniční dopravy. „V Pardubickém kraji máme vytipované dvě tratě, kde by vodíkový vlak mohl jezdit. Jedná se o tratě, nad kterými z části nevedou troleje a musí být obsluhovány dieselovými lokomotivami, které nejsou ekologické,“ uvedl Michal Kortyš.  Více najdete ZDE

Hrad Rychmburk otevírá druhou sezónu o něco bohatší

Do ledna roku 2021 sociální zařízení Pardubického kraje, od května 2021 v roli kulturní památky Pardubického kraje spravované Regionálním muzeem v Chrudimi. Hrad Rychmburk je neobvyklou dominantou skalního ostrohu, který zakončuje obec Předhradí u Skutče. Jakmile trochu vysvitne sluníčko, je cílem pěších turistů i cyklistů, i když je samotná památka ještě zavřená. Mnohé sem láká i vyhlášená restaurace Hradní spižírna s vlastní zmrzlinou a anglickou kuchyní. V sobotu 21. května hrad vstoupí do druhé sezóny a nabídne řadu novinek.
Vloni připravené výstavní panely o historii rychmburského panství doplňují od letošního roku artefakty, které více přiblíží místní faunu, floru a jednotlivé etapy historie. Výr velký, stavba hradu, archeologické nálezy, zachované doklady o správě panství, odkaz na nejvýznamnějšího šlechtického majitele nebo ukázky činnosti mílovické sklárny jsou jen výběrem předmětů z nově upravené expozice.
Přestože v posledních 300 letech před znárodněním na hradě nikdo nebydlel, a to ani šlechtičtí majitelé, ani správa panství, nabídli jsme návštěvníkům pohled, jak mohla vypadat taková domácnost správce panství na začátku 20. století. Byt obsahuje ložnici, dětský pokojíček, pokoj služky, pracovnu, salon a jídelnu s dobovou atmosférou. Sestavili jsme je z předmětů z depozitářů našeho a okolních muzeí, něco jsme dostali darem, něco koupili po bazarech. Snažili jsme se, aby to vypadalo, že obyvatelé bytu právě odešli na procházku a za chvíli se vrátí... Celý článek najdete ZDE


Portál Vychodni-Cechy.info

Oficiální turistický portál Pardubického kraje Vychodni-Cechy.info byl oceněn 1. místem za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii Kraje a regiony v rámci soutěže Zlatý erb 2022.  Výsledky byly slavnostně vyhlášeny v rámci konference ISSS v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis v pondělí 16. května. Zlatý erb je známou soutěží o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí.
„Portál je pro nás nejdůležitější marketingový nástroj při propagaci regionu a těší nás, že ocenění získává v této soutěži pravidelně od roku 2007. Vzhledem k tomu, že ocenění nejvyšší získal ve všech třech posledních letech, tak bych úspěch pomocí bowlingového žargonu označil za triple strike. Věřím, že nadále bude bodovat nejen v této soutěži, ale zejména u lidí, kteří plánují trávit dovolenou a volný čas v našem regionu,“ uvedl krajský radní pro cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Největší devizou portálu je bohatý a aktuální obsah, který je propojen s dalšími informačními systémy a spravován nejen turistickými informačními centry, ale také samotnými provozovateli objektů, poskytovateli služeb a pořadateli akcí. Tomu napomáhá i skutečnost, že informační obsah je sdílen s portály turistických oblastí, městy a také celostátními turistickými portály, aby se zpracovaný a aktualizovaný obsah portálu co nejvíce zužitkoval.
Portál zaujme i svými devíti jazykovými mutacemi, má integrovaný mapový portál a plánovač výletů i na více dní. Součástí je také velké množství turistických programů, které jsou na webu uspořádány podle cílových skupin a tematického zaměření. Nechybí ani bohatá videogalerie včetně virtuálních prohlídek či přehled aktuálně pořádaných soutěží. Mnohé jistě zaujme navigátor Viki, který umožňuje rychlé nalezení hledané informace pro návštěvníky. K nalezení jsou na portálu také sezónní informace, v zimě jde o aktuální informace o provozu vleků a úpravě běžkařských stop, v létě informuje o kvalitě přírodního koupání či sjízdnosti vodáckých řek.
Databáze portálu čítá více jak patnáct tisíc objektů a disponuje bohatým kalendářem akcí. Projektový manažer Vít Pechanec ze společnosti World Media Partners, která zajišťuje provoz portálu, doplňuje: „Je zajímavé, jak se projevila pandemie na obsahu kalendáře akcí. V roce 2019 jsme se přiblížili k počtu 20 tisíc akcí v databance, v roce 2020 to kleslo k 11 tisícům a v roce loňském dokonce k 8 tisícům. Po zhruba dvouletém propadu vidíme velký zájem o pořádání kulturních, sportovních a jiných volnočasových aktivit v regionu. Očekáváme, že letos by se počet pořádaných akcí mohl vrátit k číslům před covidem.“
Portál je propojen se sociálními sítěmi Pinterest, Instagram a Facebook a přehled významných akcí rozesílá formou newsletteru každý týden registrovaným odběratelům.
Přehled ocenění portálů za celou jeho historii je k nalezení na www.vychodni-cechy.info/oceneni-portalu/.