Českotřebovský deník 148/2022  (27/5)
Nové video Českotřebovského deníku: Ceny Gustava Habrmana poprvé 

Historicky první udělenou cenu Gustava Habrmana předával Jan Kovář, ředitel českotřebovské technické školy, která nese jméno našeho slavného rodáka. Ocenění bylo uděleno nejen laureátům   nově udělované ceny, ale také těm, kteří byli nominováni do finálového výběru ve čtyřech kategoriích - pro mateřské školy, základní školy, střední školy a pro oblast mimoškolního vzdělávání. 
Josef Kozel ve svém projevu k oceňování pedagogů na úrovni Pardubického kraje vyjádřil, že udělování Cena Gustava Habrmana vnímá ji jako jednu z možností, jak poděkovat učitelům ve všech stupních vzdělávání za jejich práci. Je to současně příspěvek  k tomu, aby si naše společnost práce učitelů více vážila a vnímala zajímavé a nadané pedagogy ve svém okolí, kteří si zaslouží ocenit. Letošní první ročník lze považovat jako zkušební a je předpoklad, že se do nominací pedagogů k ocenění v novém ročníku zapojí také veřejnost. Pro tento účel budou spuštěny webové stránky s možnostmi nominace, kde budou zveřejněny také medailonky letos oceněných pedagogů.
Po organizační  a technické stránce zajišťovala pořad Učitel Pardubického kraje agentura Máša agency Pardubice. V průběhu slavnostního předávání Cen Gustava Habrmana se v několika vstupech prezentovali žáci českotřebovské základní umělecké školy.
Nově udělovaná cena Gustava Habrmana a samotná slavnost předávání, která by se měla v našem městě konat pravidelně,  zvyšuje prestiž českotřebovské technické školy. Může nás také těšit, že zviditelňuje našeho českotřebovského rodáka.
Slavnost se konala již v průběhu dubna, zatím nebyla  jako video prezentována. Ohlasy na ocenění jsou však pozitivní zejména v tom smyslu, že se podařilo "prodat" českotřebovského rodáka jako významnou osobnost našeho kraje a navíc zakotvit udělování cen v našem městě. Bude to tím aktuálnější až se podaří realizovat plánovanou rekonstrukci sálu na Skalce, který je druhým společenským sálem v našem kraji ve vlastnictví Pardubického kraje. Potom bude sál ještě vhodnější i pro jiné akce kongresového typu. 
Odkaz na video je ZDE další reportáž z této akce najdete na tomto odkazu


Vodáci první letošní plavbu zasvětili úklidu. Odstranili 300 kilogramů odpadu

Skupina vodáků po dvou letech různých omezení vyjela se startem v Letohradu na Tichou Orlici. Tentokrát však sezona nebyla zahájena tradičním oslavným ceremoniálem, ale úklidem.
Akci předcházela řada problémů, aby se čištění řeky mohlo uskutečnit. Chyběl sponzor, nebyly lodě, finanční náklady odradily řadu účastníků. Nakonec, coby deus ex machina, pomocnou ruku nabídl vedoucí 5. oddílu vodních skautů a skautek z České Třebové Olda Pešina, který zajistil a dovezl zdarma 7 lodí, k nimž přibyly 3 ve vlastnictví účastníků. Tak se 17 vodáků se suchozemskou podporou 6 lidí vydalo na očistnou plavbu, aby vrátili řece krásu a bezpečnost romantických letních projížděk bez nevzhledných předmětů, co do vody nepatří.
Odstraněno bylo 300 kilogramů odpadu – 12 pneumatik, hadry, barel i zánovní zahradní lavička. Kromě lidské bezohlednosti se na nepořádku podílela i sama příroda. Na čtyřech místech se nacházely velké bariéry naplavenin, které bylo nutno umně obeplout, vyvrácené stromy pokud možno podplout nebo lodě přes ně přetáhnout. V některých případech musela být aspoň úzká plavební cesta prořezána pilkou. Překonávání těchto náročných nástrah sjízdnosti řeky bylo příčinou dvou úrazů. Nelehká plavba navzdory poklidnému toku řeky Tiché Orlice přispěla k únavě natolik, že akce byla ukončena odpočinkem na zahradě jednoho z vodáků již pod Lanšperkem, místo v plánovaném vodáckém tábořišti v Cakli.
Stanislava Dvořáková (Zdroj Orlický deník)

Oddělení paliativní a hospicové péče nyní nově v Albertinu Žamberk

V Albertinu Žamberk vzniklo nové oddělení paliativní a hospicové péče. Oddělení disponuje celkem dvaceti lůžky v jedno a dvoulůžkových pokojích.
Paliativní péče představuje formu pomoci, při níž se dbá na zachování kvality života pacienta s nevyléčitelnou nemocí v pokročilém nebo konečném stadiu. Cílem paliativní péče není uzdravení, nýbrž zmírnit bolest, udržovat sociální vztahy s rodinou či přáteli, zachovat důstojnost. Doba paliativní péče není nijak omezená, každý má svůj konec jinak daleko.
Odcházení ze života je pro každého těžké, ať pro toho, koho se přímo dotýká, nebo snad ještě těžší pro blízkou rodinu. Je důležité umožnit závěr života prožít v klidu, radosti a bez bolesti. Jsem ráda, že v Albertinu otevřeli toto oddělení a umožňují dát pacientovi vše, co by v domácím prostředí neměl. Odchod ze života je zároveň smířením se životem, jaký nás potkal,“ řekla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.
Srdce je potřeba věnovat každému pacientovi a tomu, který prožívá poslední dny či týdny, obzvlášť. Právě srdce se stalo symbolem oddělení. Oddělení paliativní a hospicové péče doprovází pacienta na jeho poslední cestě. „Jsme tu nejen pro pacienta samotného, ale také pro jeho blízké, rodinu, přátele, kteří potřebují podporu. Jsme jim nápomocni při přijetí pocitu odcházení. Snažili jsme se zformovat prostředí oddělení tak, aby nepůsobilo strohým nemocničním dojmem," představil své nové oddělení ředitel Albertina Žamberk Rudolf Bulíček. Tento fakt dokazují i barevné malby na stěnách, dveřích pokojů a obrazy, které vytvořili žáci základní umělecké školy Žamberk pod vedením Tomáše Čečetky. Svůj osobní čas tak věnovali tomu, aby zpříjemnili tak těžký životní moment člověka, jakým je umírání.
Na oddělení paliativní a hospicové péče se potkávají pacienti s nejrůznějšími diagnózami, jako jsou onkologické, srdeční nebo mozkové. Ti, kteří již nemají šanci na vyléčení, přesto mají právo na důstojný odchod ze života. Nemocným je při odchodu ze života poskytnuta i duchovní podpora a možná účast na bohoslužbách. Pro rodinné příslušníky je důležité zajistit sociální poradenství během hospitalizace i po úmrtí pacienta. „Chceme docílit toho, aby pacienti nebyli na situaci sami, netrpěli nesnesitelnou bolestí a jinými tělesnými obtížemi.“, doplnil ředitel Bulíček, který potvrdil, že je mimořádně rád za to, že tým odborníků na tomto oddělení pracuje s láskou, přesvědčením a oddaností.
„Přeji oddělení paliativní a hospicové péče, ať se tým pracovníků rozšiřuje jen o takové zaměstnance, kteří s hlubokým a otevřeným srdcem přijmou každého pacienta, a bude pro ně darem doprovázet ho v posledních jeho dnech,“ dodala závěrem Matoušková. 
 

Čerpání z nových evropských fondů může postupně začít

Česká republika tento týden stvrdila s Evropskou komisí Dohodu o partnerství. Podepsali ji za Českou republiku ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a komisařka Evropské unie pro soudržnost a reformy Elisa Ferreira. Díky tomu se otevřela možnost postupně čerpat z nových operačních programů Evropské unie. Jednání s paní komisařskou se zúčastnil také předseda České delegace v Evropském výboru regionů a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Při této příležitosti se v Praze konala i konference zabývající se startem evropských programů v oblasti energetické transformace a proměny uhelných regionů, veřejných služeb, digitalizace, inovace a technického rozvoje. Další část byla věnována příležitostem českého předsednictví v Radě EU, které převezme Česká republika na začátku července.
„Bylo mi ctí hájit zájmy regionů a měst, aby politika soudržnosti zůstala i v budoucnosti silným evropským nástrojem. Považuji za klíčové, aby silnější státy a regiony v Evropské unii i nadále pomáhaly těm slabším,“ řekl Roman Línek.