Českotřebovský deník 159/2022 (6.6.)
Nové video Českotřebovského deníku:
Malířská díla Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha z výstavy 2022

Nové video Českotřebovského deníku bylo připraveno ve spolupráci Libora Vašiny s ředitelkou Městského muzea Mgr. Janou Voleskou a kurátorkou nedávno skončené letošní "TOP výstavy" Ludmilou Kesselgruberovou. Ohlédnutí za výstavou odhalí některé podrobnosti a zajímavosti o vystavovaných pracích, které se ani do výstavního katalogu nevejdou. Díla jsou přehledně uspořádána podle autorů a s odborným výkladem. A prohlédnout si je můžete doma a v době, kterou si sami zvolíte. 
Video zůstane v nabídce Českotřebovského deníku trvale, stejně jako dalších nyní již 370 videí, které byly pod hlavičkou Českotřebovského deníku vyrobeny. Stačí na hlavní stránce kliknout na ikonu "Archiv Českotřebovského deníku". Všechna natočená videa zde najdete uspořádané chronologicky tak jak byla natočena. 

Třebováci hledali inspiraci k úsporám energií  na základce v Hylvátech

Nové ceny energií extrémně zatěžují městský rozpočet a tedy i rozpočet městských příspěvkových organizací, zejména škol. Tato problematika se tedy bezprostředně týká i činnosti městské samosprávy. V souladu s informacemi z nedávné energetické konference v Olomouci, které se zúčastnili zastupitelé Martin Voleský a Milan Mikolecký, obracíme nyní pozornost ke hledání alternativních zdrojů energie. Jednáme s autory pilotních řešení, konzultují se možnosti. Po prostudování podkladů se ukazuje, že ne všechno je tak jednoduché, jak se z předvedených prezentací zdá. Větší záměry vyžadují také poměrně drahé odborné posouzení o vhodnosti systému pro požadovaný záměr, které samo o sobě nakonec nemusí znamenat úspěšnou realizaci  a očekávané úspory. 
Pro příspěvkové organizace města se ukazuje jako vhodnější zaměřit se na menší projekty, které už někde vyzkoušeli, jsou s nimi zkušenosti v praxi, jsou známy jejich přednosti, také případná negativa, je možné posoudit jejich účinnost, úsporu a také ekonomickou návratnost. V souladu s tímto trendem se podařilo radnímu Ing. Petru Skopalovi zorganizovat v minulém týdnu exkurzi pro všechny ředitele českotřebovských základních škol na základní školu v Hylvátech, kde tamní ředitel Mgr. Pavel Svatoš využívá na budově školy dva solární systémy a třetí se připravuje k instalaci.  Celý článek a dokumentaci najdete ZDE

Týden sportu 2022 
program - aktuality

Veškeré informace najdete
na odkazu 
https://www.tyden-sportu.cz/

ČEZ koupil dalšího lokálního operátora, tentokrát na Českotřebovsku

Telekomunikační operátor KABELOVÁ TELEVIZE CZ s. r. o., který operuje zejména v České Třebové, změnil majitele. Od zakladatele Ervina Wacníka společnost koupila firma Telco Pro Services, která je dceřinou společností energetického holdingu ČEZ. Wacník Lupě transakci potvrdil. 
Firmu založil v roce 1992 a kabelovou sítí nejprve pokryl území České Třebové. Poté operátor rozšířil své služby do dalších celkem 22 lokalit po celé republice a dnes nabízí také bezdrátové připojení nebo optiku. 
Funguje i jako virtuální operátor v sítí Vodafone (prostřednictvím agregátora Quadruple). Wacník vlastní také společnost GTT, která nabízí připojení k internetu pod značkou Tvinet. Té se ale prodej netýká. 
ČEZ v poslední době akvizicemi rozšiřuje svou nabídku telekomunikačních služeb. Letos v lednu koupil vsetínskou firmu Internext 2000, loni si také pořídil celou telekomunikační divizi firmy Innogy a několik dalších lokálních operátorů.


Výstava v Litomyšli: 

KRÁSY ČESKÝCH ZEMÍ V AKVARELECH Z LICHTENŠTEJNSKÝCH KNÍŽECÍCH SBÍREK
Výstava, která vznikla ve spolupráci s prestižními Lichtenštejnskými knížecími sbírkami, představí téměř pět desítek akvarelů, na nichž je zachycen majetek lichtenštejnských knížat na našem území kolem poloviny 19. století.
Výstava je umístěna v Zámeckém pivovaru a bude veřejnosti přístupná od 9. 6. 2022.
Vernisáž výstavy se uskuteční 22. 6. 2022 v 16.00.

Lavičky u krematoria

Vím, že teď polezu do zelí Vojtěšce Vohralíkové, ale nedá mi to. Již při předchozí návštěvě hřbitova před nějakým časem jsem si všimla nových laviček u zdi krematoria. Tenkrát jsem neměla s sebou mobil, abych lavičky vyfotila, tak tedy až dnes. Co mě na nich zaujalo? Jsou sice krásné, ale pro lidi menšího vzrůstu jen obtížně použitelné. Poněvadž se pod nimi terén svažuje, jsou na jedné straně tak vysoké, že menší lidé si na jejich vyšší kraj prostě bez obtíží nesednou a na nižší jen s velkou námahou. Manžel je vysoký 170 cm, a na fotce jsem zachytila, kam až vyšší sed lavičky k jeho noze dosahuje. Copak on, na lavičku by se pravděpodobně vyhoupl, ale posezení na ni by mu neskýtalo jistě náležitý komfort, neboť by nohama nedosáhl na zem. A já se svojí výškou 157 cm a při své váze bych se na lavičku jistě nedostala, snad jedině s rozběhem a při výskoku bych se ještě musela otočit, abych na sedák dopadla tou správnou stranou těla. Ono to chtělo při umisťování laviček trochu přemýšlet a betonové základy pod nohy zapustit trochu hlouběji do země. Škoda, lavičky jsou pěkné, na tomto místě potřebné pro odpočinek po cestě do kopce, ale teď už to asi těžko někdo opraví. Ještě by mě zajímalo, kolik stály, jistě každá okolo 10000. Potěšilo by mě, kdyby to bylo méně. Iva Stolínová

Železniční muzeum v Dolní Lipce bude - záměr schválen radou kraje

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila projektový záměr na vybudování železničního muzea v areálu nádraží v Dolní Lipce. Tento projekt je připravován do výzvy operačního programu INTERREG Česko – Polsko s předpokládanými náklady projektu ve výši 68,8 milionu korun. Předpokládaná výše evropské dotace činí 58,5 milionu korun.
„O vybudování železničního muzea v Dolní Lipce jednáme velmi intenzivně s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku, Národním technickým muzeem, ale také polskými partnery z Dolnoslezského vojvodství. Pro nás se jedná o zcela unikátní příležitost na vytvoření muzea s přesahem mimo území našeho kraje. Zároveň tímto budeme schopni vytvořit důstojné zázemí pro depo v rámci pravidelných letních jízd. Velice detailně procházíme architektonickou studii tak, abychom vytvořili areál, který bude obsahovat vše potřebné pro plnohodnotné expozice a jeho financování bude pro krajský rozpočet zvládnutelné. V tuto chvíli činí předpokládaná hodnota projektu 68,8 milionu korun s tím, že výše dotace by mohla dosáhnout 58,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě možnost získání evropských dotací je pro kraj jedním z hybatelů celého projektu. „Nové programové období v rámci přeshraničního operačního programu INTERREG Česko – Polsko nám skýtá velkou příležitost získat v rámci podpory cestovního ruchu velmi významné finanční prostředky. Je pravdou, že pokud by tento dotační titul neexistoval, tak bychom projekt v rámci krajského rozpočtu realizovali velmi složitě a s velkou pravděpodobností etapovitě. Nyní máme možnost vytvořit plnohodnotné železniční muzeum v unikání lokalitě. Jsem přesvědčený, že tento projekt bude ukázkou toho, že evropské fondy dávají smysl a pomáhají rozvoji regionů,“ řekl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Babyka z Podměstí ve finále

Mezi dvanáct finalistů ankety Strom roku 2022 se probojovala i chlouba města, javor babyka na Podměstí. Impozantní strom vyniká svou rozložitou korunou a kmenem s obvodem 520 centimetrů, na výšku měří kolem 20 metrů.
V pátek 27. května se u babyky sešly děti z hylvátské mateřské a základní školy se svými obrázky, které budou zařazeny do výtvarné soutěže v rámci ankety. Na následující nedělní odpoledne pak bylo připraveno májové pásmo pro širokou veřejnost. Odpolední akci zahájil starosta Petr Hájek a místostarosta Jiří Preclík, který anketu Strom roku a babyku krátce představil. Následovala ukázka lidových tradic a lidové písně.


Bioplynka v Jevíčku by mohla dodávat energii pro odborný léčebný ústav

Hejtman Martin Netolický a radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil navštívili Hanáckou zemědělskou společnost v Jevíčku. Tématem byla především budoucnost českého zemědělství v návaznosti na nastavení dotačních podmínek v rámci Společné zemědělské politiky, ale také využití bioplynové stanice pro Odborný léčebný ústav v Jevíčku.
„Hanácká zemědělská společnost provozuje vlastní bioplynovou stanici, jejíž produkce není nyní dostatečně využita a přes 55 procent produkce nemá upotřebení. Proto jsme otevřeli téma napojení na náš Odborný léčebný ústav v Jevíčku, a to v návaznosti na rostoucí ceny energií. Jedná se o prvotní myšlenku, kterou budeme chtít prověřit jak po technické, tak samozřejmě finanční stránce. Pokud by se ukázalo, že jsme schopni tento projekt realizovat a například dosáhnout na evropské dotace, mohli bychom vytvořit vzorový projekt," řekl hejtman Martin Netolický.
Ten s radním Miroslavem Krčilem řešili také problematiku zemědělské produkce a nastavení státní dotační politiky. „Hanácká zemědělská společnost denně produkuje 22 tisíc litrů mléka, které dodává primárně do mlékárny v Poděbradech. Kromě zemědělské prvovýroby se zabývá podnik také ošetřováním rostlin, rostlinných produktů, objektů a půdy proti škodlivým organismům či výrobě přípravků na ochranu rostlin, řekl radní Miroslav Krčil.