Českotřebovský deník 189/2022 (6/7)  
Stejně jako v minulých letech, tak i dnes si město Česká Třebová připomnělo svátek připomínající výročí tragické smrti Mistra Jana Husa. Od jeho upálení v Kostnici uplynulo letos právě 607 let. Při letošním nekulatém výročí zde v Javorce u pomníku Mistra Jana Husa uctily jeho památku položením květin starostka města Magdaléna Peterková a ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská společně s dalšími občany města. Při této příležitosti uctily památku ThDr. Erwína Kukuczky, který se setkání u Husova pomníku v Javorce pravidelně účastnil a vždy si připravil znamenitý projev. Můžeme si to připomenout na videozáznamech z těchto setkání v minulých letech, které Českotřebovský deník natočil.
Česká Třebová má v připomínání výročí tragické smrti Mistra Jana Husa tradici, Českotřebováci i v době nedostatku během I. světové války dokázaly vybrat prostředky na  vybudování Husova památníku v Javorce a nakonec i před 15 lety se dokázali postarat také o jeho obnovení po jeho vandalském zničení. Pomník se stal symbolem boje za pravdu a tak se zde scházeli mladí lidé při jiných příležitostech, aby zde ozáření myšlenkami Mistra Jana dokázali být jako on, tedy neustupovat ze svých ideálů.

Muzeum modelů autíček v České Třebové nově otevřeno !

Jsou prázdniny a tedy je čas na mnoho věcí, které nejsou úplně všední. V případě horšího počasí stojí proto zato zvážit návštěvu nově otevřeného Muzea modelů autíček v České Třebové - Brázdově.  Otevírací hodiny muzeum nemá stanoveny, je třeba se domluvit s jeho zřizovatelem panem Josefem Němcem třeba telefonicky na čísle 737 773 716 nebo mailem na adrese josef.nemec1967@seznam.cz. Návštěva bude samozřejmě spojena se zajímavým výkladem.

Hledáme kolegu – kolegyni 


Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na částečný úvazek (dle dohody)
→ učitele/-ku I. stupně na výuku anglického jazyka v rozsahu 6 hodin týdně
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,5
Nástup možný od září 2022
Podmínkou je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících, výhodou je praxe.
Nabídky životopisů posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 53105.

Odpadla omítka ze stropu pokoje v budově B Domova pro seniory:
Dobře to dopadlo...

V úterý 5.7. při vydávání oběda došlo k odpadnutí omítky stropu z plochy o velikosti cca 3.5 m2 na pokoji v přízemí staré budovy DS. Naštěstí v místě poblíž vstupních dveří. Událost se obešla bez zranění, jak na straně uživatelky, tak na straně zaměstnankyně, která v tu dobu podávala uživatelce stravu.  Rozsah problému je vidět z fotografií.
 Následně byla provedena kontrola omítek stropů na ostatních pokojích v přízemí, ale také v 1. patře budovy B, ze které vyplývá, že  bezprostřední nebezpečí zřícení dalšího stropu by hrozit nemělo.  Nad stavem budovy B ovšem nelze dále zavírat oči. Vlhkost prostupující konstrukcí budovy by mohla obdobný problém vyvolat třeba na jiném místě. Nejde o statické porušení budovy, o "zřícení stropu", jak bylo v prvních informacích uvedeno, ale i tak jde o vážný bezpečnostní problém. Panelové stropní desky ve stávajících vlhkostních podmínkách mohou způsobit opadnutí omítky.Vlhkost v budově B (zejména v její staré části) je dlouhodobě velkým a neřešeným problémem. Za důležité považuji zajistit nové bezpečné podhledy a provádět pravidelné prohlídky odborníkem. Další kroky a uvolnění finančních prostředků bychom pak stanovili na základě výsledků tohoto posudku.
Myslím, že se vymstilo dlouhodobé podfinancování údržby objektů Domova pro seniory, odčerpávání odpisů zpět do městského rozpočtu. Díky tomu byly opravy v objektech DS odkládány a finanční prostředky z odpisů věnovány na jiné akce financované z městského rozpočtu, kterým byla dána větší priorita. Více je o tom napsáno ZDE (v Českotřebovském deníku 63/2022 z 5. března 2022) Tento stav trval cca 15 let a projevil se tím nejen na zmíněné problémové budově B, ale také na stavu budovy A, kde jsou nyní největším problémem balkóny, které také opadávají (respektive opadává omítka)… Ovšem peníze vyčleněné na opravy balkónů jsou v DS nuceni pravidelně používat i na jiné, ještě akutnější opravy, což samozřejmě stávající problematický stav jen prohlubuje.  Nyní po 4 měsících od uvedení  zmíněného textu se špatný stav budovy způsobený podfinancováním projevil naplno.
Poznámka: článek, na který odkazuji, jsem napsal pod dojmem z exkurze radních v Domově sv. Zdislavy v Červené Vodě, kde nám bylo ředitelem tamějšího zařízení p. Kuběnkou dokázáno, že nejlepším hospodářem v domově pro seniory nemůže být sebelepší odbor investic na radnici, ale sám ředitel zařízení, kterému nikdo odpisy neodčerpává. U nás to bohužel je od začátku činnosti Sociálních služeb tak, že vše zařídí pracovníci na radnici a ředitel instituce zde o vše musí žádat.  A často se dozví: "Na tohle zapomeň, až příště..." Výsledky takové politiky jsou nyní zřejmé. (mm)

Litomyšl zatím nebude dále nabízet vilu Klára k prodeji

Ani na červnovém jednání zastupitelstva se nepodařila mezi komunálními politiky najít shoda na tom, zda město ještě letos zveřejní podmínky nového prodeje vily Klára. Neprošlo nejenom usnesení na nové zveřejnění podmínek, ale ani návrhy na odložení tohoto bodu z programu zasedání.
Zastupitelé ODS upozorňovali na možnost, že by Kláru mohlo opravit samo město díky dotacím. „Z Národního plánu obnovy můžeme čerpat dotaci na brownfield, to znamená objekt, areál či pozemek, který je nevyužívaný a zanedbaný, což Klára splňuje. Je jen nutné co nejdříve nechat zapsat do seznamu brownfieldu. Proto bych navrhoval, abychom vše prověřili a zjistili, jestli by nebylo možné dotace využít," uvedl radní Kortyš. S podobným postupem souhlasili i někteří zástupci opozice. „Stále trvá můj názor, že bychom se neměli s prodejem ukvapovat. Musíme myslet i na budoucnost a možné problémy. Město stále vlastní cenný pozemek a budovu, ve které by mohlo vzniknout důležité zázemí," sdělil na jednání sociální demokrat Lubomír Sršeň.
Naopak vedení města i nadále prodej Kláry podporuje. „Záležitost řešíme zhruba dva roky, máme několik usnesení z rady, doporučení finančního výboru a zastupitelstvo také deklarovalo, že chce vilu prodat. Proto jsme se na radě domluvili, že upravíme podmínky soutěže na základě zkušeností z prvního kola, a předložíme je na jednání zastupitelstva tak, abychom předešli časové prodlevě," připomněl místostarosta Radomil Kašpar.
Město musí za vilu platit peníze, které by i podle starosty Daniela Brýdla bylo vhodné šetřit na jiné projekty. „Domů vlastní město hodně a údržba vily stojí ročně statisíce. Potřebujeme opravit knihovnu, dům U Rytířů, kanalizaci a prioritou je nový domov pro seniory. Vedení města hledalo možné využití vily, ale žádné nenašlo," vysvětlil Brýdl důvody, proč by zastupitelstvo nemělo dál čekat.
Podle starosty si město opravu vily nemůže dovolit zaplatit ani s dotací. Odhady na spolufinancování se pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun. Případné nové zveřejnění podmínek pro odkup se tedy dle ohlasů z červnového jednání bude pravděpodobně řešit až po podzimních komunálních volbách. Již dříve radnice avizovala, že nového majitele vybere až příští zastupitelstvo.


Laureáti Cen města Litomyšl vyhlášeni, předávat se bude v září 

Také v letošním roce radnice ocení Plaketou Rady města Litomyšle aktivní spoluobčany, kteří se zasloužili o rozvoj města v různých oblastech. Některé z nich jste nominovali i vy přes speciální formulář. Vedení města děkuje všem autorům návrhů za jejich aktivitu. Zároveň vás zveme na udílení cen města, které se uskuteční v září. O přesném datu konání vás budeme včas informovat.
Přehled oceněných osobností
Jaroslav Metyš
Cena se uděluje jako poděkování a uznání za dlouholetou hudební činnost, kterou zpříjemňoval život generacím Litomyšlanů, a také za jeho trenérskou aktivitu a přínos litomyšlské kopané.
Cena se uděluje in memoriam.

Václav Černý
Cena se uděluje jako poděkování a uznání za dlouholetou snahu o údržbu města, zejména za jeho pečlivost při organizování úklidu ulic a lidský přístup k občanům i spolupracovníkům.
Cena se uděluje in memoriam.

Dagmar Burdová
Cena se uděluje jako poděkování a uznání za dlouholetou pedagogickou činnost, připomínání odkazu litomyšlských židovských spoluobčanů zavražděných při holocaustu a účast na dalších projektech se sociální a historickou tematikou.

Josef Lebruška
Cena se uděluje jako poděkování a uznání za dlouholeté zásluhy v kopané, trenérskou činnost a vedení mladé generace ke sportu a aktivnímu životnímu stylu.