Českotřebovský deník 212/2022 (31/7)
Blížící se konec volebního období vybízí k závěrečné rekapitulaci. 

Já se v tuto chvíli zaměřím zatím na oblast školství, která mně vždy byla a je nejbližší a kterou jsem měla ve své gesci.
Na modernizaci mateřských a základních škol byla vynaložena v letech 2019 - 2022 částka v celkové výši 157 mil. Kč. Jednalo se o zateplování budov, celkové rekonstrukce, přístavbou u MŠ U Koupaliště došlo k navýšení kapacity mateřských škol. Velkým dluhem z dřívějších dob byl, a dosud ještě je, stav ZŠ Ústecké. Zatím se podařilo zrealizovat nezbytnou rekonstrukci sociálního zařízení na budově 1. stupně vč. elektroinstalace a nových podlah na chodbách. Letos byly zahájeny stejné práce na budově 2. stupně a ještě v tomto roce je plánována celková rekonstrukce tzv. školičky.
Zavedením pravidelných pracovních setkávání s ředitelkami a řediteli MŠ a ZŠ se nastavila vzájemná spolupráce mezi MŠ a ZŠ při přechodu dětí do prvních tříd a výrazně se zlepšila spolupráce uvedených školských zařízení se zřizovatelem, a to nejen v souvislosti při řešení problémů s covidem nebo umístěním ukrajinských dětí do škol.
Věřím, že každoroční udělování ceny „Českotřebovský Ámos“ zástupcům všech třebovských škol a školských zařízení přispělo k uznání a ocenění dobré práce pedagogů a také k motivaci do další činnosti ve výchovně vzdělávacím procesu.
Jsem si ovšem také dobře vědoma, že máme v oblasti školství ještě řadu problémů, nad kterými nemůžeme zavírat oči a na které mj. poukázala i Mapa vzdělávání. Úroveň školství v našem městě nám není lhostejná, proto s cílem tyto problémy řešit vznikla pracovní skupina, v níž jsou zástupci vedení města, zřizovatele, vedení školských zařízení a odboru sociálních věcí. Tato začala pracovat na jaře letošního roku, další setkání se uskuteční v září po zahájení školního roku.
Škola děti vzdělává, učí je schopnosti zvládat a přijímat změny, připravuje je na život. Učitelé mají v tomto procesu nezastupitelnou roli.
J. Á. Komenský řekl: „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež pouze ukazují, kam jít, ale samy nejdou.“
Naším cílem je tedy vytvářet pedagogům takové pracovní prostředí a takové podmínky, aby mohli své poslání plnit co nejlépe.
Magdaléna Peterková, starostka města

Regionem Orlicka po třicáté šesté

Přes Českou Třebovou dnes projela 4. a poslední etapa  mezinárodního cyklistického závodu kategorie JUNIOR závodu Regionem Orlicka, jehož pořadatelem je Sportovní klub policie DUHA Lanškroun. Podobně jako v jiných letech velká účast, vysoká úroveň. Do cíle poslední etapy dojelo 120 klasifikovaných závodníků  dalších 8 vylo diskvalifikováno nebo do cíle nedojelo. V cíli vyl první prostějovský závodník Matyáš Koblížek Výsledky jsou kompletně k dispozici na webu skpduha.cz  ZDE.
Na Starém náměstí v České Třebové byla poslední rychlostní prémie závodu, kterou vyhrál Milan Kadlec z Dukly Praha před Richarem Kobrem z týmu Roman Kreuzinger Academy. To měli závdníci za sebou právě 69 km této IV. etapy. První závodníci na prémii jsou na první fotografii. Na cyklisty na náměstí v České Třebové čekalo několik desítek sledujících. Na dolním snímku je průjezd hlavního pelotonu. Více ve zvláítním textu ZDE

Zablokovaná Podbranská, včetně chodníku

Fotografie není dnešní, nedělní, byla pořízena již ve středu 1. června dopoledne. Nicméně ukazuje na stav, který se zde v jednosměrné části Podbranské ulice opakuje s určitou periodicitou a naznačuje, že takto kamiony zásobovaná prodejna stavebnin do této lokality nepatří. Docela si připomínám, když se o prodej bývalé sběrny surovin firmě RYDO  dojednával, tak zde mělo být sídlo firmy přenesení z Topolové ulice v Borku (což bylo splněno), ale o žádné prodejně stavebnin ani řeči, měla zde být nějaká vzorkovna  materiálů a byly k tomu předloženy i výkresy. Nejde jen o dočasné zablokování dopravy, ale také o parkování těžkých vozidel na chodníku, který  není na takovou zátěž stavěn a můžeme jen tipovat, jak dlouho to vydrží. Při stavbě byly jistě stanoveny podmínky, které lze ve stavebním povolení dohledat. 
Podobně to je i jinde. Na logistický termináíl Metrans má dojíždět denně max. 50 kamionů, ve skutečnosti jich je až 300. Rekonstruovaná silnice pdo tunely by to však měla vydržet. Horší je to, že polovina z tohoto počtu odjíždí denně parkovat do areálu firmy Rozlivka transport, pronajaté Metransu  po místní komunikaci, kterou musíme nákladně opravovat, i když by bylo zapotřebí se věnovat vylepšení stavu komunikací ve městě.... Omezit přitom město samo firmy využívající komunikace nemůže, byl by to faul proti jejich podnikání. Můžeme však chtít příspěvek na opravy. V případě Metransu je snad již přislíben. Ovšem až v souvislosti se stavbou druhé etapy rozšiřující   zdejší logictický areál...(Foto VV)

17 nových videí na webu Českotřebovského deníku v červenci 2022 

  V červenci bylo publikováno 17 videí, od 1. ledna celkem 120.
V současné době Českotřebovský deník dále pracuje na větších projektech - dokumentech. Konkrétně se týká např. cestovatele Jana Šimůnka a jeho opakovaných cest na Šalomounovy ostrovy v Oceánii  a dále dokument týkající se  českotřebovské prozaičky, jazykovědkyně a také sportovkyně Blanky Kostřicové. Konečně  jsme se dostali k dokončení dokumentu o Mileně Asmanové - Reindlové, do kterého přispěla svými záběry Česká televize. Připravujeme také úplný stream dubnového koncertu Kruhu přátel  hudby, na kterém vystoupili absolventi českotřebovské ZUŠ Martina Mikulecká, Martina Plocková, Magdaléna Špičáková a Orchestr bývalých žáků ZUŠ. Trvalá práce je na nových formátech typu Skautský zápisník a Sokolský zápisník, které budou mít roční periodicitu. Připravujeme také další díly v cyklu Galerie osobností města.   (mm)