Českotřebovský deník 221/2022 (9/8)  
Ještě jednou problém uzavřené hřiště u ZŠ Komenského

Hřiště u školní budovy ZŠ Komenského je uzavřeno pro veřejnost azvláště nyní o prázdninách to řadu roldin s dětmi v okolí mrzí.  Stalo se tak na základě stále platného kolaudačního protokolu z roku 2002. V tom roce bylo dokončeno, současně s rekonstrukcí Kulturního centra. Tímto způsobem zde byly před dvaceti lety vypořádány připomínky sousedů.
Od té doby ředitelství školy učinilo pokus o rozšíření využití hřiště s dohledem. Stanovilo provozní řád a ustanovilo správce, ale vzhledem k nekázni některých dětí bylo nutné opět uposlechnout připomínek souseda, který se drží toho, co bylo před lety napsáno a podepsáno.
A tak zatímco ostatní českotřebovské školy otevírají svá sportoviště po vyučování, o víkendech nebo o prázdninách, tak tady to nepřichází v úvahu, je tak již takto postižena vlastně celá jedna generace.
Co s tím?  Myslím, že je třeba dále jednat, že je v zájmu města aby byly městem investované prostředky dobře využity. Dohodnout se na dalších dodatečných stavebních úpravách, které by negativní vliv omezily na skutečné minimum. Bude třeba možná ještě dlouhé jednání, ale stojí za to se o to pokusit. Vždyť se nejedná o rušení nočního klidu, sportoviště bude určitě večer uzavřeno. Říká se, že svoboda jednotlivce končí tam, kde omezuje druhého. Platí to i v tomto případě a to z obou stran. Je třeba ještě jednat o doplnění takových opatření, které by větší využití toho dobře provedeného sportoviště umožnily. A tak snad už o příštích prázdninách hřiště uzavřené nebude.
Pročetl jsem pozorně kolaudační rozhodnutí (v příloze) a tak nějak doufám, že zde určitá volnost ještě existuje.  Nikde není výslovně požadováno, aby se  provozní řád sportoviště v průběhu času neměnil. Na tom se  možná dá stavět. Bude-li tzv. veřejný zájem, je třeba jej vzít v úvahu a snažit se domluvit přijatelné podmínky. A ten veřejný zájem vidím ve srovnání podmínek s ostatními základními školami ve městě. Věřím, že s pomocí města jako zřizovatele školy  to lze řešit.
Obracím list. Jsem z generace, která pamatuje volné sportování na Hrdličáku a na školním hřišti "dole" u Fialovy chalupy. Potvrdí mi to např. všichni účastníci pozdějších ročníků "Memoriálu Michala Daneše". Jen tak se formovala sportovní družstva jednotlivých čtvrtí města, a sportovní turnaje, které byly pak organizovány jako celoměstské. Jen tak lidmi, které sportování bavilo. Bylo zimní sáňkování na všech svažitých ulicích, které byly pro tento účel dokonce na zimu vyčleněny a pro dopravu uzavřeny. Dnes si taková opatření lze jen těžko představit. Dnes je třeba na všechno vydat úřední papír s kulatým razítkem. Na draze vybudovaném a vybaveném školním sportovišti úředníkem zakázána startovací pistole, ozvučovací technika. O píšťalce naštěstí se nic nepíše.  A co nové dětské hřiště na Trávníku nebo hřiště Rákosníček na sídlišti Lhotka přímo pod okny spousty bytů? Taky hlavně nehlučet a nepokřikovat? (mm)
Příloha: Kolaudační rozhodnutí sportoviště z listopadu 2002 - ZDE nebo 1. stranaZDE

Škola na Lhotce se mění, hlavně zevnitř. Bude zde sídlo ZŠ Na rovině.

Každý den je něco nového. Budova Lhotecké školy nebyla dlouho využita, loni dočasně posloužila jako azyl pro  děti a učitelky MŠ U Stadionu. V současné době probíhají vnitřní, ale i některé venkovní úpravy budovy pro potřeby  ZŠ Na rovině, která zde bude mít jak mateřskou, tak základní školu. Už nebude pobočkou  stejnojmenné školy v Chrudimi, ale školou samostatnou. O přeměně, která se děje o letošních prázdninách připravuje Českotřebovský deník videoreportáž, do které chceme zařadit jak záběry z výstavby, tak potom záběry prostor, které jsou připraveny ke kolaudaci. Máme však také fotodokumentaci postupné přeměny stavby, ze které vybíráme některé informační snímky, aby bylo veřejně známo, co že se tam ve škole na Lhotce děje. Bylo třeba vyměnit okna, směrem k silnici nejsou otevírací, větrání zajišťuje vzduchotechnika. Jsou nové akustické podhledy, nové umývárny, WC, prostory pro mateřskou školu jsou v přízemí, bude zde ještě  zajištěno stravování základní i mateřské školy. V patře bude umístěna základní škola. Všudy byly řešeny nouzové východy, nové kotle pro vytápění instaluje TEZA.  Vchod do školní budovy z ulice už není možný, je zazděný, nový vchod je  ze strany od stacionáře.  Pracuje se každý den a práce jde docela od ruky.
Z spolupráci při pořízení fotodokumentace děkuji panu Miloši Pražákovi a Ing. Michalu Kadlecovi. Více fotografií je v samostatném souboru ZDE

Jízda parním vlakem do polské Jaworzyny  3. září je vyprodaná

Letní jízdy parních vlaků v Pardubickém kraji zakončí sezonu v sobotu 3. září na speciální trase z Ústí nad Orlicí do polské Slezské Javořiny. Jedná se o jízdu v rámci projektu, který je podpořen z evropských fondů. Již měsíc před jízdou je parní vlak vyprodaný. Další zájemci budou oslovováni v případě, že bude některá z rezervací zrušena.
„K dnešnímu dni máme na české straně parní jízdu do Polska vyprodanou. Velký zájem nejen železničních nadšenců, ale také rodin s dětmi je pro nás jasným důkazem, že tyto jízdy jsou velkým lákadlem a má smysl v nich pokračovat i do budoucna, a to včetně jízd do Polska, konkrétně pak do velkého železničního muzea ve Slezské Javořině,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že právě s Nadací pro ochranu průmyslového dědictví Slezska a Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku připravuje kraj projekt výstavby železničního muzea v Dolní Lipce, na který chce kraj získat zdroje z evropských fondů. Partnerským projektem by pak bylo muzeum ve městě Dzierżoniów.   Pro zájemce o parní jízdy zbývají do konce léta ještě tři jízdy na trase Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice. Ty se uskuteční vždy v sobotu 13., 20. a 27. srpna. Jízdenky na tuto trasu není možné předem rezervovat a je možné je zakoupit jen v hotovosti přímo ve voze.

Odváželi bioodpad - celá čtvrť smrděla

Bylo to dnes poprvé, co se tak stalo, ale vymyšlený problém to není. Opravdu byla ještě večer zjistitelná  vlastně před každým domem, kde se nakládalo, větší či menší louže smradlavé "močůvky". Nejhorší pak ráno brzy po odjezdu sběrového vozidla. Snad nějaká potucha zařízení, ale jistě i teploty předešlých dnů udělaly s bioodpadem v nádobách své.
 

Silnice na Suchém vrchu opět v plném provozu 

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) začátkem května na Červenovodském sedle na Suchém Vrchu zahájilo opravu přibližně 6,5 kilometru dlouhého úseku silnice I/11 a přidruženého prostoru podél komunikace. A stavbaři opravu komunikace dokončili o týden dřív než plánovali. V rámci rekonstrukce došlo na trase k celkové obnově povrchu vozovky, bylo vybudováno 6 podélných trubních propustů, původní svodidla byla vyměněna za svodidla s ochranou proti podjetí motorkářů. ŘSD realizovalo nové svislé a vodorovné dopravní značení, byly osazeny dopravní knoflíky a v místech stanovených projektovou dokumentací byl proveden protismykový nátěr, tzv. rocbinda. Zároveň tedy i skončila objížďka, která vedla přes Vamberk, Ústí nad Orlicí a Českou Třebovou. Opravu realizovala firma Strabag za 50,17 milionu Kč bez DPH.

Hvězdu na chodníku slávy bude mít operní pěvec Luciano Pavarotti 

Slavnostní ceremoniál pokládání se uskuteční 24. srpna 2022 v 11:30 hodin (losangeleského času) a bude živě přenášen na webu Walkoffame. Ceremoniálu se zúčastní tenoristova dcera Cristina Pavarottiová, která bude přítomna i jménem dalších dědiců a promluví společně s dirigentem Jamesem Conlonem, hudebním ředitelem Los Angeles Opera.
Slavnostní ceremoniál doprovodí ve dnech 24. a 25. srpna v Kalifornii série akcí nazvaná „Luciano Pavarotti – The Star“. Tyto akce se konají za podpory italského ministerstva kultury, regionu Emilia-Romagna, měst Modena a Pesaro a Rossiniho operního festivalu.
V den usazení hvězdy na chodník bude italská televize Rai Cultura vysílat záznam Verdiho Messa da Requiem z roku 1970 z římské baziliky Santa Maria Sopra Minerva, na které vystoupili Renata Scotto, Marilyn Horne, Luciano Pavarotti a Nikolaj Gjaurov spolu se RAI Rome Symphony Orchestra a sbory z Milána a Říma pod vedením Claudia Abbada.
Projekcí stejného záznamu uctí tenorovu památku také v Los Angeles, na programu je i projekce dalšího videa, které zachycuje pět skladeb z posledního ze tří recitálů, které Pavarotti přednesl jako sólista v La Scale v roce 1983. Na programu je promítání nového krátkého dokumentárního filmu Gianluigiho Toccafondy „Luciano Pavarotti, la Stella“.
V Muzeu Grammy bude 25. srpna 2022 otevřena expozice věnovaná Lucianu Pavarottimu. Mezi vystavenými exponáty bude i partitura Verdiho Messa da Requiem, kterou tenorista použil při svém debutu v roce 1967 v La Scale a kterou mu podepsalo během třiceti let mnoho dirigentů s nimiž spolupracoval.