Českotřebovský deník 229/2022 (17/8)
Nové video Českotřebovského deníku:
Letní kinematograf na zkoušku - v letním kině !

Aleš Kobulej (Koalice pro Českou Třebovou) představuje projekt, který je možné realizovat bez velkých investic "na zkoušku", aby se zjistilo jaký bude zájem veřejnosti, jaká jsou technická a případně i společenská úskalí záměru. Samozřejmě v letním kině, které není prakticky 30 let využíváno a na mapách se již o něm píše jako o bývalém" letním kině. Je to však veřejný prostor v majetku města který lze snadno revitalizovat. Je proto záměrem Koalice pro Českou Třebovou se touto cestou vydat a využít tento znamenitý unikátní prostor pro filmové projekce v nesrovnatelné kvalitě ve srovnání s projekcemi na malé plátno u hudebního pavilonu Antonína Bennewitze.

V České Třebové může vzniknout centrum pro začínající podnikatele

V areálu Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové by mohlo vzniknout centrum pro mladé začínající podnikatele. Projekt se začíná rodit ve spolupráci Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK. Sdílené dílny s potřebným zázemím by měly vzniknout ve výrobní hale společnosti MIKA, která ukončila výrobu a halu postupně opouští. O využití prostoru jednal hejtman Martin Netolický s ředitelem školy Janem Kovářem a zástupci Pardubického podnikatelského inkubátoru.
„Rozvoj podpory podnikatelského prostředí a především začínajících podnikatelů chceme ve spolupráci s Pardubickým podnikatelským inkubátorem velmi výrazně akcelerovat a podpořit. Proto jsme se také rozhodli posílit pracovní tým inkubátoru, ve kterém jsou zkušení mentoři Jiří Janků, Přemysl Rubeš či Richard Červenka. Ti jsou pro nás zárukou dalšího rozvoje inkubátoru a aktivit, kterými pomáhá mladým začínajícím podnikatelům,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Prozatím jsme však lehce opomíjeli start-upy a začínající podnikatele v technických a řemeslných profesích, kteří však nemají začátky vzhledem k často vysokým pořizovacím nákladům techniky jednoduché. Tyto myšlenky se protnuly s ukončením výroby společnosti MIKA, která měla pronajatou výrobní halu v areálu naší technické školy v České Třebové. Tento areál se jeví jako velmi vhodný pro vytvoření sdíleného pracoviště pro začínající podnikatele, kteří se mohou rekrutovat mimo jiné z žáků našich středních průmyslových škol, kterých je v okrese Ústí nad Orlicí hned několik. V areálu by měli mít kromě odpovídající strojové techniky také potřebné kancelářské a podpůrné technické zázemí,“ vysvětlil obrysy plánu hejtman Martin Netolický.
K problematicke podnikatelského inkubátoru více ZDE

Nové řešení povrchu trasy pod lanovkou na dětském hřišti Trávník 

Je pěkné, nové, vyhovuje všem normám a dobře udělané. Na objednávku města  akci provedla firma Klejchstav, která se opravdu snaží předávat své akce v pořádku.  Podobně je jejím díle první etapa  rekonstrukce  krytu u Nového náměstí, která byla provedena v loňském roce. Potud všechno v pořádku na dětském hřišti bude konec bláta a zablácených kalhot malých dětí.  Je k tomu však třeba dodat i to, že tato úprava měla být provedena už dávno současně se stavbou dětského hřiště. nebyla ale v projektu! Na projektu tohoto hřiště se vůbec nějak šetřilo, snad aby zbyly peníze na chodníky a strmé schodiště. Nakonec i to vše se muselo letos předělávat. To je přesně ukázka toho jak to dopadne, když se šetří na nepravém místě. (mm)
 

Žádat o dotace bude jednodušší, vznikne nový portál

Podle hejtmana je nyní zpracováván stavebně-technický průzkum objektu a prověřování dotačních možností, a to jak na úpravy objektu, tak na pořízení technického vybavení.
Pardubický kraj chce zjednodušit proces podávání žádostí o různé dotace. Vzniknout má speciální dotační portál, kde bude možné získat všechny informace a přímo přes něj žádost elektronicky podat.
„Zjednodušení podávání žádostí o dotace považuji za zcela zásadní. Digitalizace a elektronizace výrazně postoupila, a proto jsem požádal všechny odbory Krajského úřadu Pardubického kraje, aby se připravily na postupný přechod z osobního podání žádostí o dotace na výhradně elektronické. Rok 2023 by měl být kombinací obou forem. Ten další pak již čistě elektronický,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Jedná se o systém, který se bude týkat kompletní elektronizace dotačního procesu Pardubického kraje. „Jde o příjem žádostí o programové i individuální dotace, kontrolu a hodnocení žádostí, vyúčtování a vyhodnocení dotací Pardubického kraje. Pro žadatele, ať už jsou to obce, firmy či neziskovky by zprovoznění dotačního portálu Pardubického kraje znamenalo příjemnou změnu podávání žádosti o dotace v rámci krajských dotačních programů,“ uvedl krajský radní pro inovace a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Současný příjem papírových žádostí, které jsou podávány buď na podatelnu krajského úřadu nebo zasílány poštou či datovou schránkou, by byl nahrazen elektronickým podáváním žádostí o dotace včetně příloh. To znamená, že přímo z vlastního počítače by bylo možné žádosti do systému dotačního portálu zadávat, a to včetně příloh, a nebylo by již tedy nutné žádné dokumenty zasílat poštou. „Náklady na pořízení dotačního portálu Pardubického kraje se pohybují okolo částky 5,5 milionu korun. Pro rozpočet kraje však předpokládáme výrazně nižší zátěž, protože chceme využít příležitost spolufinancování z IROP. Výzva by měla být vyhlášena v srpnu 2022,“ uvedl Valtr s tím, že v současné době je již zpracována studie proveditelnosti a podána žádost o stanovisko Odbor hlavního architekta eGovermentu na Ministerstvu vnitra ČR. „Nyní začíná příprava zadávací dokumentace pro veřejnou zakázku na samotný dotační portál, která se plánuje vyhlásit na přelomu září a října. Pokud půjde vše podle předpokladů tak se nasazení dotačního portálu plánuje pro příjem žádostí pro rok 2024,“ dodal Valtr.

Příští týden přijede hodnotící komise

Na základě rozhodnutí vedení města se město Česká Třebová uchází o titul Evropské město sportu 2023 udělovaný ACES (Evropská asociace hlavních měst sportu). Titul se uděluje ve 3 kategoriích, město Česká Třebová spadá do kategorie town - města s méně než 25.000 obyvateli. V České republice se o titul uchází taky město Poděbrady. Na základě vypracovaného přihlašovacího materiálu město ve dnech 22.8. – 24.8.2022 (pondělí - středa) navštíví hodnotící komise. Na programu bude prohlídka sportovišť – atletický stadion, zimní stadion, sportovní hala Na Skalce, tenisová hala, fotbalový stadion, Bike resort Peklák a také návštěva sportovního klubu DSC GYM s ukázkou tréninku. Naplánovaná je také tisková konference. Povinnou součástí je také prezentace přihlašovacího materiálu před komisí.

V Ústí mají novou elektronickou úřední desku, v parčíku u DDM

Na veřejném prostranství před Domem dětí a mládeže Duha byla uvedena do provozu nová elektronická úřední deska, která nahradila staré a již dosluhující zařízení z roku 2012 ve vestibulu budovy městského úřadu č.p. 7. na Mírovém náměstí. Nový samostatně stojící dotykový panel nabízí širší použití a větší nabídku informací než původní zařízení, které poskytovalo jen přístup k dokumentům na elektronické úřední desce. Nebude zde chybět kalendář akcí, aktuality, zájemci budou mít možnost si prolistovat v elektronické podobě Ústecké listy nebo si zobrazit různé tematické turistické cíle na mapě města. Městské úřady mají zákonnou povinnost zřídit elektronickou úřední desku, která je nepřetržitě přístupná. Nové zařízení na úrovni 21. století stálo zhruba 420 tisíc korun. Je v provedení antivandal (se zvýšenou odolností proti poškození), dotyková obrazovka má úhlopříčku 55 palců. Průmyslový displej je určen pro celodenní použití a má velmi nízkou spotřebu. Nová odpočinková zóna naproti DDM vznikla zbouráním bývalé plicní ordinace vedle Úřadu práce a souvisí s úpravami veřejných prostranství a pokračující revitalizací areálu bývalé Perly 01. Na místě byla vysazena nová zeleň a prostor byl doplněn o mobiliář. Pěší na trase DDM – park Kociánka již mohou využívat chodník kolem Úřadu práce, před kolaudací a otevřením je schodiště, které tuto lokalitu ještě více propojí směrem k budově OSSZ Ústí nad Orlicí.
 
Poznámka:  V České Třebové máme veřejnou elektronickou úřední desku na dvou místech:  v průjezdu staré radnice a na dopravním terminálu Jana Pernera.

Městské muzeum Česká Třebová v září 2022

Stálé expozice: Dopravní křižovatky

Muzeum a TIC otevřeny denně mimo pondělí  8 – 18 hodin
(ve středu 28. září otevřeno)
 
SEMINÁŘE A DĚTSKÝ KROUŽEK

Seminář pro začínající rodopisce                                                                                                
Je určen zájemcům o poznání rodinných kořenů. Seminář probíhá první úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 6. září 2022 od 17 hodin, tentokrát na téma Koordinační schůzka. Cena lekce je 20 Kč. Lektor: Mgr. Jana Voleská
Seminář o železnici                                                                                                                         
Je určen zájemcům o železniční techniku a historii. Seminář probíhá třetí úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 20. září 2022 od 17 hodin, tentokrát na téma Ozubnicová dráha Tanvald - Kořenov - Harrachov.  Cena lekce je 20 Kč Lektor: Pavel Stejskal
Seminář pro pamětníky staré České Třebové                                                                
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci. Setkání se uskuteční v úterý 27. září 2022 od 17 hodin, tentokrát na téma Staré náměstí. Cena lekce je 20 Kč. Lektor: Martin Šebela
Kroužek pro děti
Kroužek bude probíhat od října. Bližší informace budou zveřejněny na plakátech, internetových stránkách a facebooku muzea.
 
VERNISÁŽ VÝSTAVY 

Krajina a lidé v malířském díle Oldřicha Hlavsy (1889 – 1936)
Vernisáž proběhne ve čtvrtek 15. září 2022 od 17 hodin. Úvodní slovo pronesou PhDr. Ludmila Kesselgruberová, PhD. a Stanislav Vosyka. Výstava představí mnohá dosud nevystavená díla Oldřicha Hlavsy ze soukromých i veřejných sbírek a zároveň objasní malířovu vazbu na Českou Třebovou.
Výstava potrvá do neděle 6. listopadu 2022.
 
CHALOUPKA MAXE ŠVABINSKÉHO V KOZLOVĚ

září - říjen: soboty, neděle a svátky 12 – 16 hodin
(ve středu 28. září otevřeno)
 
Městské muzeum Česká Třebová, Klácelova 11, Česká Třebová, tel. recepce 465 322 634, tel. kancelář 465 534 516, www.mmct.cz, https://www.facebook.com/mmctcz