Českotřebovský deník 234/2022 (22/8)
Nové video Českotřebovského deníku: Laura a její tygři v Javorce

Sobota 20/8 patřila v Javorce - tradiční srpnové akci PIKNIKU.
Jeho závěr tvořil koncert populární skupiny Laura a její tygři . Přišel však "deštík", vlastně také přívalový déšť.  Ze začátku byl takový nesmělý,  zahradnický,  ale tmavé nebe nad jižním obzorem dalo tušit, že to bude horší a horší. A také bylo.  To se už v hudebním pavilonu chystala očekávaná produkce  skupiny Laura a její tygři. Koncert zrušen nebyl a ke spokojenosti zmoklých posluchačů se hrálo o stošest. Začátek v 17:30. Však také skupiny tímto koncertem  v sobotu nekončila a ze Třebové ještě odjíždla na noční koncert v  Rožnově pod Radhoštěm na "Valašské folrockování"- Skupina Laura a spol.  se ukázala jako profíci, kteří dokážou odvést profesionální výkon i v horších  nebo špatných podmínkách, v dobrém světle se ukázali pořadatelé i zvukaři a samozřejmě i posluchači, které byli "suchou" hudební skupinou z pódia obdivováno za svoji přízeň a výdrž pod deštníky nebo i bez nich.
 
Připomeňme si  slavnou historii kapely: 
Fenomenální nástup Laury a jejích tygrů předznamenal již téměř 35ti letou koncertní historii kapely. Stovky koncertů ve vyprodaných sálech v Čechách i na Slovensku zaujali mezinárodní promotéry a po pádu "železné opony" tygři úplně mizí z domácí scény a koncertují převážně na evropských podiích – Stuttgart, Mnichov, Paříž, Laussane, Kiel, Bremen, Hamburg, Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem, Marseille, Valence, Toulousse, Nantes, Albi, Tarbes, Brusel, Lyon, Dijon, Antverpy, Strassbourg atd., ale také ve starobylých amfiteátrech Kartága, Monastiru a Hammametu nebo na EXPO 2010 v Šanghaji. V roce 1993 získala kapela cenu francouzských médií Grand Prix Media RFI a její koncert v pařížské La Cigalle živě přenášel kanál MCM.
Laura a její tygři mají v současné době na svém kontě více než 2 000 koncertů v rockových klubech a na festivalech doma i v zahraničí, 13 vydaných alb a pět velkých koncertních projektů.   ODKAZ NA VIDEO ZDE
AKTUÁLNÍ OBSAZENÍ KAPELY
Karel Šůcha - kapelník, basa, zpěv, Lucie Bakešová - zpěv,,Miroslav Návrat - bicí,,Tomislav Zvardoň - kytara,,Ondřej Fišer - kytara, zpěv,,Kamil Janský - saxofon, zpěv, road manager,,Milan Král - pozoun, zpěv,,Radek Němec - trubka, zpěv,Alternace:,Tereza Hálová - zpěv,Luboš Víšek - saxofon,Filip Jiskra - pozoun, Petr Kužvart - trubka

Hodnotící komise ACES v České Třebové 

Přijeli v pondělí a odpoledne zahájili průzkum českotřebovských sportovišť . Pokračování zítra v úterý, závěr ve středu dopoledne, kdy bude hodnotící komise přijata starostkou města  a po té se uskuteční tisková konference, jejíž průběh  Českotřebovský deník zaznamená.  Na vlastní oči a uši se budou moci návštěvníci stránek Českotřebovského deníku přesvědčit o názorech mezinárodní hodnotící komise pro projekt Evropské město sportu, kde Česká Třebová kandiduje v kategorii do 25 tisíc obyvatel.. Čestný titul uděluje ACES (European Capital of Sport Association) již od roku 2001  Asociace ACES Europe, tímto způsobem oceňuje především způsob, jakým jednotlivá města v různých státech EU podporují sportovní aktivity.

Odstávka krytého plaveckého bazénu

Z důvodu celkové rekonstrukce kotelny krytého plaveckého bazénu – montáž nového kotle, příprava instalace kogenerační jednotky – dochází k jeho úplné odstávce, a to pravděpodobně na celý měsíc září.
Provoz solárního studia zůstává zachován, jeho provozní doba však bude omezena pouze na  úterý a pátek, vždy od 10.00 – 18.00 hodin. Objednání na telefonu 734 351 310.
V případě dřívějšího otevření Vás budeme informovat, jinak se na plaveckém bazénu s Vámi těšíme na shledanou v měsíci říjnu!!
 
Petr Baláž – vedoucí KP

CFS Česká Třebová bude přistavovat skladovou halu

Už při stavvbě  I. etapy areálu CFS Česjá Třebová cca před 8 lety se hovořilo o tom, že společnost počítá s dalším rozšířením .Není tedy překvapením, že právě letos k takovému záměru dochází. Stavba s sebou přináší potřebu srovnat stavební pozemek a přesunovat velké množství zeminy spojené s potřebou dočasné deponie  na pozemcích města.   Cílem společnosti CFS je uvolnit pozemky, na kterých je plánována dostavba stávající haly. Pozemky, na kterých má být nově zřízena deponie,  dříve od společnosti CFS vykoupilo pro majetkovou přípravu plánované centrální retenční nádrže Borek.(pro  přístupový koridor a stavební objekt SO02 centrální retenční nádrže Borek. Vlastní nádrž je pak situována na sousední pozemky města  Stavba retenční nádrže byla povolena, ale vzhledem k tomu, že současné parametry stavby neumožňují ve stávajícím grantovém programu získat dotaci tak město nebude pozemek deponie nebude potřebovat.

Co se stane, když…Kraj řeší další postup v případě nenakoupení energií

Hejtman Martin Netolický svolal na pondělní odpoledne mimořádnou poradu členů Rady Pardubického kraje ve věci nákupu elektrické energie a plynu. Obě komodity kraj nakupuje centrálně pro své organizace ve školství, sociálních službách, kultuře, dopravě, ale i zdravotnictví. Vzhledem k situaci na trhu však v tuto chvíli, stejně jako jiné kraje, nemá energie pro rok 2023 nakoupeny.
„Bohužel v tuto chvíli nejsme vzhledem k situaci na trhu prozatím schopni vysoutěžit ani elektrickou energii, ani zemní plyn. V rámci vyhlášeného výběrového řízení, kde vystupujeme v roli centrálního zadavatele pro všechny naše organizace, nepřišla žádná nabídka. V případě elektrické energie sice máme distributora, ale neznáme konečnou cenu, která bohužel týden od týdne roste. Proto se musíme reálně zabývat situací, když by se nepodařilo energie nakoupit. Máme jako vlastník povinnost mimo jiné v rámci nemocnic akutní lůžkové péče, a proto si neumím představit, že by plyn nebyl dodáván vůbec. Pak bychom to museli řešit v krizovém režimu, a to i například v rámci platné krizové legislativy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten proto zadal prověření možností v případě elektrické energie i plynu. „Musíme prověřit možnosti krizového zákona a zákona o energetice včetně jeho prováděcích předpisů. Je otázkou, jaké možnosti máme jako kraj, a kde musí být aktivní stát. Nemůžeme však čekat, protože situace se rozhodně nelepší a výhled, že by se nám podařilo zázrakem vysoutěžit rozumné ceny, je téměř nereálný. Navíc to není jen otázka našeho kraje, ale v dosti podobné situaci jsou i ostatní kraje, a proto jsme již před několika týdny na jednání Asociace krajů ČR upozornili na tento problém vládu, avšak bohužel bez odezvy,“ sdělil hejtman Netolický.
Podle hejtmana by mohla aktuální nejistota ohledně cen energií mít vliv také na investiční činnost kraje v příštím roce. „Pokud by se nepodařilo vysoutěžit energie za rozumné ceny, museli bychom přistoupit k řadě úsporných opatření. První investice, kterých by se úspory dotkly, by byly opravy a rekonstrukce silnic II. a III. tříd, které standardně platíme z krajského rozpočtu. Následovaly by vlastní investice kraje, a to i v dalších svěřených oblastech, a pokud by ani toto nestačilo, tak by byly na řadě investiční akce podpořené z dotací státu či dalších zdrojů, a to včetně těch unijních. K čemu bychom rozhodně nechtěli přistoupit, pak je to přehodnocování již rozběhlých investičních akcí. V žádném případě ovšem takový postup nechceme aplikovat. Pořád věříme v celostátní řešení. Omezení investic má vždy vliv na národní hospodářství,“ vysvětlil hejtman Netolický.
Poznámka: V podobné situaci Pardubický kraj jsou i mnozí další odběratelé, bytová družstva, města a obce  . Je to částečně i problém města České Třebové a některých zdejších odběratelů. Městská společnost TEZA naštěstí pro svoje klienty, které zásobuje teplem, plyn nakoupený (nasmlouvaný) má. Mnozí další shánějí poptávají a nestačí se divit, jak ceny rostou do astronomických hodnot. Situace je nepřehledná i co se týče státních záruk a dotací....

Cyklisté už jezdí u nás po osmičce

Pardubickým krajem vede přibližně 80 kilometrů dálkové cyklotrasy číslo 8 s označením „severní magistrála“. Cyklotrasa sem vstupuje od Týniště nad Orlicí nivou řeky Tiché Orlice v Chocni (místní část Plchůvky), z Chocně pokračuje v souběhu se stávající dálkovou cyklotrasou číslo 18 až do Ústí na Orlicí, z Ústí nad Orlicí nahradila cyklotrasu 4061 do České Třebové a dále pokračuje do Rybníka, Třebovic a Lanškrouna. Pardubické území opustí u Hoštejna a vstoupí na území Olomouckého kraje. Realizace značení je rozdělena na několik etap, které jsou prováděny postupně podle připravenosti infrastruktury v území a finančních možností.
„Od loňského roku jsme intenzivně jednali, vyhledávali a plánovali cyklistické propojení dálkovou cyklotrasou mezi Pardubickým a Královéhradeckým krajem. V zimě jsme našli shodu s dotčenými subjekty na propojovacím bodu mezi kraji a následně i na vedení cyklotrasy. Nyní jsou v Pardubickém kraji již vyznačeny vybrané úseky dálkové cyklotrasy č. 8 a na dalších se pracuje. Považuji to za dobrý výsledek spolupráce mezi kraji, městy a obcemi,“ sdělil krajský radní pro sport Alexandr Krejčíř.
 
Momentálně jsou V PardubickéM krajI vyznačeny tyto úseky cyklotrasy číslo 8:
1.            úsek: Plchůvky – Choceň – Brandýs n/O – cca 13,2 km
2.            úsek: Ústí n/O – Česká Třebový - Rybník (zastávka) – cca 14,5 km
Na jaře roku 2023 bude proznačen úsek Lanškroun – Hoštejn – cca 20 km.
Dálková CT 8 vede v koridoru Děčín – Česká Lípa – Liberec – Jičín - Hradec Králové – Týniště nad Orlicí – Choceň – Ústí nad Orlicí – Česká Třebová - Lanškroun – Hoštějn – Zábřeh - Rýmařov – Krnov – Opava – Ostrava.
Královéhradecký kraj: Do Královéhradeckého kraje vstupuje CT 8 v Českém ráji symbolickým skalním útvarem Pekařova brána. Dále pokračuje po bývalé CT 14 přes Jičín a Hradec Králové do Týniště nad Orlicí. Zde se po dohodě se zástupci dotčených obcí odkloní směrem na Borohrádek a v Čermné nad Orlicí opouští Královéhradecký kraj. Proznačení celé trasy v Královéhradeckém kraji by mělo být hotovo na jaře příštího roku, aby už příští léto mohli cykloturisté využívat další úsek nové dálkové cyklotrasy. „Bezpečná cyklodoprava je aktuálně jedním z hlavních cílů Královéhradeckého kraje. Již od roku 2015 podporujeme koordinaci i samotnou výstavbu nových cyklostezek a i přes složitou ekonomickou situaci se snažíme tuto podporu stále navyšovat. Vytvoření tzv. severní magistrály, do které je zapojeno šest krajů, je zároveň skvělým cykloturistickým produktem,“ řekl radní Královéhradeckého kraje pro regionální rozvoj Adam Valenta.
Olomoucký kraj: „Rovněž Olomoucký kraj se zapojil do příprav vyznačení cyklotrasy č. 8. V prvním kroku byly definovány styčné body napojení, což je z jedné strany Hoštejn, z druhé strany Rýmařov. Zároveň jsme navrhli i vedení cyklotrasy naším krajem. Trasa povede na Zábřeh, dále na Leštinu, Sudkov, Dolní Studánky, Nový Malín a po lesních cestách se dostane až do Rýmařova. Vyznačení plánujeme v synchronizaci s Pardubickým a Moravskoslezským krajem. Ruku v ruce ale říkáme, že nejde jen o vyznačení, ale o vedení cyklistů po bezpečných komunikacích. Takže například nyní už komunikujeme s městem Zábřeh, které se chystá v daném koridoru vybudovat nové cyklistické úseky,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Šafařík.
Více informací lze nalézt na http://www.vychodni-cechy.info/dalkove-cyklotrasy/  
Mapy.cz: https://mapy.cz/turisticka?x=16.2919924&y=49.9632462&z=12&l=0&q=Cyklotrasa%208&source=base&id=2457048&ds=2

Celní správa: Organizátoři musí ohlásit prodej alkoholu na akcích. Jinak hrozí až osm set tisíc za nepodané hlášení

Pořádáte mysliveckou zábavu, zámecké slavnosti, jarmark, hasičské závody či výlov rybníka? Budete u této příležitosti prodávat alkohol? Nezapomeňte svůj úmysl oznámit celnímu úřadu!
Celní úřad pro Pardubický kraj zaznamenává stále více případů opomenutí podat hlášení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů. S přibývajícími venkovními akcemi přibývá i případů, kdy prodejce zapomene celnímu úřadu oznámit záměr prodávat alkohol.
Alkoholické nápoje lze v rámci příležitostného prodeje prodávat na ochutnávce vína, ochutnávce částečně zkvašených hroznových moštů, farmářském a tradičním trhu, veřejnosti přístupné slavnosti, tradiční, kulturní, taneční a jim podobné akci.
Osoba, která hodlá prodávat lihoviny, je povinna prodej lihovin písemně oznámit správci spotřební daně (celnímu úřadu), v jehož územní působnosti se bude prodej uskutečňovat, nejpozději 5 pracovních dnů před zahájením prodeje.

Oznámení musí obsahovat:
1. daňové identifikační číslo osoby,
2. druh a množství lihoviny nabízené k prodeji,
3. místo prodeje,
4. druh a popis akce
5. datum zahájení a ukončení prodeje.

Sportovci pozor! Na veřejnosti přístupné sportovní akci lze v rámci příležitostného prodeje prodávat alkoholické nápoje obsahující nejvýše 4,3 % objemová ethanolu a víno. Povinnost podat hlášení se týká fyzických osob, spolků, sdružení, nadací, organizací, obcí i všech dalších, kteří akci pořádají a u této příležitosti mají v úmyslu prodávat alkoholické nápoje a lihoviny.
Oznámení musí být učiněno osobně na podatelně celního úřadu, zasláno poštou, datovou schránkou či e-mail podepsaným oprávněným držitelem uznávaného podpisového certifikátu vydaného příslušnou certifikační autoritou, tj. opatřen elektronickým podpisem.
Poslali jste oznámení ve lhůtě e-mailem bez elektronického podpisu? Nevadí. Dodatečně zašlete oznámení znovu některou z kvalifikovaných forem podání, avšak nejpozději do 5 dnů, ode dne, kdy prvotní oznámení došlo celnímu úřadu.
Celní úřad upozorňuje, že za nesplnění povinnosti podání oznámení o příležitostném prodeji alkoholických nápojů a lihovin je oprávněn uložit pokutu až do výše 800.000 Kč, popřípadě zakázat činnosti do 6 měsíců.
Bližší informace naleznete v Zákoně č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, ve znění pozdějších předpisů nebo na jakémkoliv celním úřadě.

 Nová bytová zástavba je pro rozvoj města důležitá. V Ústí nad Orlicí se připravuje hned několik lokalit pro bydlení různého typu, ať už bytů, bytových domů nebo rodinných domků.
„Lokalita sídliště Štěpnice U Letiště se v krátkém horizontu promění do plánované podoby. Po téměř třech letech probíhajícího stavebního řízení byla zahájena výstavba prvních dvou bytových domů,“ upřesnil současný stavební ruch starosta města Petr Hájek.
Developerská firma CZ Stavební Holding v této lokalitě postaví celkem pět bytových domů, dále 11 řadových rodinných domů a tři samostatné rodinné domky. Na toto území navazují další dvě lokality, které na konci loňského roku odkoupili od původních majitelů soukromí investoři. Jedna je určena na výstavbu 20 rodinných domů a výstavba technické infrastruktury zde již byla zahájena. Investorem je společnost HELP. V druhé lokalitě předpokládá investor, společnost AGILE, výstavbu 22 řadových rodinných domů a čtyř samostatných rodinných domků včetně nové obslužné komunikace.
Nové možnosti bydlení se rýsují i v samotném centru města. Společnost Agrostav Ústí nad Orlicí, a.s. ve veřejné soutěži vyhrála záměr rekonstrukce administrativní budovy v bývalém areálu Perly 01 a koupila objekt naproti, bývalý Telecom a dřívější sídlo České pošty. V obou počítá s bytovou výstavbou, kde především v bývalé Perle by podle zpracované architektonické studie mohlo vzniknout až 30 atraktivních bytů. Přízemí budovy má sloužit pro komerční využití, tedy jako prodejny nebo pro různé služby. Také v objektu v Lochmanově ulici, který projde komplexní rekonstrukcí exteriéru, má vzniknout několik bytů. Agrostav připravuje také výstavbu nové ulice se zasíťovanými 18 novými parcelami v Hylvátech.
Další lokalitou určenou pro bytovou výstavbu je „Nová Dukla“. Město dokončilo projektovou přípravu na výstavbu technické infrastruktury pozemků, na kterých by mohlo v budoucnu stát dalších 23 rodinných domků, případně i dva bytové domy. Práce na zasíťování pozemků mají být zahájeny koncem letošního roku. Investorem této akce je samo město Ústí nad Orlicí a společnost Tepvos.
Pro výstavbu rodinných domků byla vytipována i lokalita „U Řeky“ v Hylvátech. Město zadalo vypracování úvodní studie. Výsledkem jsou tři varianty možného dispozičního řešení včetně dopravního napojení. V této lokalitě bude ovšem prvním a nezbytným krokem řešení majetkoprávních vztahů.