Českotřebovský deník 242/2022 (30/8)
Karel GOTT REVIVAL MORAVA - neděle v 16:30 v Javorce

Autobusový spoj pro školáky z Kozlova a Semanína zajištěn

V souvislosti s úpravou autobusových jízdních řádů od 1. září bude na základě dohody Pardubického kraje a města Česká Třebová zachován ranní spoj z České Třebové přes Semanín až do Kozlova a zpět. Důvodem pro zachování spoje je, že původně zvažovaný alternativní spoj ze Svitav je již nyní na hranici své kapacity a žáky cestující do školy by nebyl schopný pojmout. Vzhledem ke skutečnosti, že nový dopravce zajišťující spoj nemá licenci pro veřejnou dopravu, bude autobus veden pouze jako školní autobus pro žáky základní škol Nádražní, Habrmanova a Semanín. „Ve spolupráci s panem místostarostou Daliborem Zeleným se nám podařilo najít řešení, které znamená zachování ranního školního spoje, který vyjíždí v 6:55 z České Třebové přes sídliště Borek, Semanín až do Kozlova a zpět. Pan místostarosta zajistil služby místního soukromého dopravce včetně řidiče na měsíc září, který bude službu zajišťovat na základě objednávky Pardubického kraje.  Více v  samostatném článku ZDE

Tabulka zrušených spojů se tak zkrátila - vit obrázek:

Vybrán projektant pro nové železniční muzeum v Dolní Lipce

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr zpracovatele projektové dokumentace pro vybudování železničního muzea v Dolní Lipce. Tento záměr, jehož předpokládaná hodnota činí 62 milionů korun, by chtěl kraj uplatnit v rámci operačního programu INTERREG Česko – Polsko.
„Postupnými kroky pokračujeme v přípravě na vybudování železničního muzea v prostorách depa v železniční stanici Dolní Lipka. Projekt zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, která je důležitá pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí projektu je také výstavba vstupního objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešku pro lokomotivy. Předpokládané náklady stavební části činí 62 milionů korun včetně daně,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V současné době máme budovy pronajaty od Správy železnic a Českých drah. Tyto objekty jsou postupně vykupovány, tak abychom celý areál získali do svého vlastnictví. Provozovatelem muzea by pak mělo být Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku, které pro nás zároveň zajišťuje úspěšné letní jízdy parních vlaků. Jedná se o obdobný režim, který již několik let funguje na tvrzi Bouda,“ vysvětlil hejtman.
Projektová dokumentace by měla být hotová na jaře příštího roku. „Podle zadávacích podmínek je termín na zpracování projektové dokumentace stanoven na 180 dní od vstupu smlouvy o dílo v účinnost. Z toho plyne, že projektová dokumentace by mohla být v ideálním případě hotová v březnu 2023,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Část projektu by měla pokrýt evropská dotace. „Od samého počátku připravujeme projekt pro čerpání evropských fondů v rámci operačního programu INTERREG Česko – Polsko. Naším partnerským projektem je muzeum ve městě Dzierżoniów. Předpokládáme, že informaci o tom, zda jsme s tímto projektem uspěli, bychom měli obdržet koncem roku 2023,“ řekl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Krajská výstava drobného zvířectva

V sobotu se ve Slatině u Vysokého Mýta uskutečnila již šestnáctá Krajská výstava drobného zvířectva Pardubického kraje. K vidění zde byli králíci, holubi a drůbež. Paralelně s krajskou výstavou se zde konala i výstava místní, která byla zároveň prodejní. Do Slatiny zavítal i radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Organizátoři měli výstavu precizně připravenou, expozici tvořilo několik stovek zvířat. Jsem rád, že k úspěšnému průběhu přispěl i Pardubický kraj, který již tradičně chovatele podporuje. Vždyť za každou takovou akcí je obrovský kus práce. Spokojenost návštěvníků určitě podtrhl i bohatý doprovodný program. V něm mnohé zaujala nepochybně přehlídka historických stabilních motorů, které se dříve používaly k pohonu zemědělských strojů. V chodu bylo možné vidět historickou mlátičku i ukázky modelů nejrůznější techniky,“ ocenil výstavu Miroslav Krčil.
Pardubický kraj v současné době chystá pravidla pro systematickou podporu chovatelů, kteří v rámci regionu působí. „Velmi si vážím všech, kteří díky svému nadšení a zarputilosti dokáží i v dnešním přetechnizovaném světě udržet při životě fenomén, kterému říkáme „český chovatel“. Taková činnost si podporu určitě zaslouží. Už kvůli našim dětem a vnukům. Vždyť láska k živé přírodě patří určitě mezi ty nejhezčí lásky, které nás mohou v životě potkat,“ poznamenal radní Krčil.
Králičím šampionem 16. krajské výstavy se stal Vídeňský modrý králík s 96 a půl body, holubím vítězem pak s 96 body Staroholandský kapucín bílý, a kategorii drůbež ovládla s 97 body Česká slepice kropenatá zlatá.

Pozvánka na cyklistický výlet

Svazek obcí Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 2. září 2022 na cyklistický výlet regionem. 2.9.2022
Úvod letošní cyklojízdy je věnován výročí 25 let od ničivé povodně v roce 1997. Akce končí v obci Jehnědí.  Sraz účastníků je ve 13 hodin na hrázi rybníka Hvězda na jižním okraji obce Třebovice. Den regionu zahájí starosta obce. Po velké povodni v roce 1997 byly zahájeny práce na protipovodňových projektech, které měly za účel zamezit vysokým škodám v obcích na dolním toku Třebovky (obce Třebovice, Rybník, Česká Třebová, Dlouhá Třebová a Ústí nad Orlicí). K prezentaci budování protipovodňové ochrany je přizván odborník z Povodí Labe, státní podnik a starostové obcí, které byly katastrofální povodní postiženy.
Cyklisté po zahájení vyjedou podél toku Třebovky přes obec Rybník do České Třebové. Mezi 14. a 14.30 hod. je u odpočívadla v lokalitě Bezděkov prezentace nové cyklostezky mezi Rybníkem a Českou Třebovou(v blízkosti cvičiště pro psy Podhorka) a v této době je možné se k odpolednímu programu připojit.
Cyklojízda starostů členských obcí regionu bude pokračovat přes Kozlov do Jehnědí a bude ukončena ve sportovním areálu Hliňák. Je zajištěné občerstvení a prohlídka ultralehkých letadel a modelů velkého sletu ultralehkých letadel v Jehnědí, který se za příznivého počasí bude konat následující den. Ve večerním programu se představí místní kapely - talentovaná dětská kapela Betmeni a kapela Beztíže. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!

Dotace na další vybavení pro hasiče 

Pardubický kraj pokračuje v podpoře vybavenosti a zajištění zázemí pro dobrovolné hasiče. V letošním roce byla částka deseti milionů korun více zaměřena na stavby či rekonstrukce požárních zbrojnic. Těch bude podpořeno šest v celkové výši osm milionů korun. Po půl milionu obdrží čtyři obce na pořízení nové automobilové cisternové stříkačky.
„V rámci dotačních programů vyhlášených Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky na rok 2022, určených na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček a na výstavbu a rekonstrukci požárních zbrojnic, se předpokládá i určitá finanční podpora z krajského rozpočtu. Dotace poskytované státem na nové cisternové automobilové stříkačky činí maximálně 2,5 milionu korun a na výstavbu a rekonstrukci požárních zbrojnic maximálně 4,5 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V případě pořízení nových cisternových automobilových stříkaček poskytneme náš podíl ve výši půl milionu korun pro čtyři obce. U požárních zbojnic rozdělíme celkem osm milion korun, kdy čtyři obce získají 1,5 milionu korun a dvě obce jeden milion korun. Celkově tak poskytujeme na tyto účely deset milionů korun,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že dotace bude poskytnuta obcím na základě smlouvy, až po projednání v zastupitelstvu kraje, s podmínkou přiznání a skutečného přidělení dotace ze státního rozpočtu.
Dotaci na pořízení nových cisternových automobilových stříkaček získají Choceň, Klášterec nad Orlicí, Skuteč a Trpín. V případě požárních zbrojnic se jedná o Černou u Bohdanče, Choltice, Jedlovou, Nasavrky, Staré Ždánice a Vrbatův Kostelec.