Českotřebovský deník 250/2022 (7/9) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Cestovatel Honza Šimůnek: Šalamounovy ostrovy

Předkládáme divákům 44 minut dlouhý dokument o cestách cestovatele Honzy Šimůnka na vzdálené Šalamounovy ostrovy. V letech 2013 - 2018 je navštívil celkem pětkrát a po covidové pauze se tam chystá na začátku roku 2023 znovu na svou šestou cestu. Zdrojem pro tento dokument bylo nepřeberné množství videí a fotografií, které byly v této destinaci natočeny. Není jen "obyčejné cestování", ale film, který má příběh. Honza měl neuvěřitelné štěstí, kdy jej na jeho první cestě, tehdy ještě jako cizince ubytovali u náčelníka vesnice, který si vzpomněl,. že zde mají dobrou učitelku angličtiny Bineth Faru, která by mohla pomoci. S Honzovi dokázala zařídit, aby se dozvěděl o Šalamounových ostrovech a lidu KVAIO co nejvíc. Honza si díky ní tuto destinaci oblíbil a vracel se tam i na dalších vždy až tříměsíčních cestách. A dokonce, jak je ve filmu zachyceno, se Honzovi podařilo návštěvu oplatit a zajistit pro Bineth obdobný pobyt u nás. To bylo v roce 2016. Film bude mít nejen českou, ale " Šalamounskou" premiéru, pro kterou bude ještě třeba opatřit anglické titulky. Více bych neprozrazoval, film to hlavní ukáže, myslím, že se z něho dá poznat styl a možnosti života na ostrově Quadalcanal nebo sousedním ostrově Malaita, kde právě žije ten "zapomenutý" kmen KVAIO a to stejným stylem jako před stovkami let. Ale uvidíme, že i sem přichází civilizace a také vzdělanost. Navštívíme domácnosti, políčka u vesnice, zpracování produktů, život bez elektřiny, školu, kostel a na několika výletech krásnou přírodu a čisté a teplé moře. Protože "zásoby" fotografií a videí Honzy Šimůnka by vydaly aspoň na dvacet takových filmů, uvádíme odkazy na webové adresy na další zdroje, na kterých kde lze najít spoustu dalších videí a fotografií.... http://www.iscarex.cz/travel https://www.facebook.com/Travel-Honza-111370323941812/


Nové video Českotřebovského deníku:
Výstava SVĚT NETOPÝRŮ v Ekocentru Podorlicko

Video je především pozvánkou na zajímavou výstavu, první svého druhu v historii českotřebovské organizace ČSOP, která je odedneška připravena ve výstavním sále ekocentra. Vernisáž bude v pátek podvečer.  Výstava vznikla ve spolupráci s Městským muzeem Svitavy a ústředím ČSOP a je zaměřena k letošnímu roku netopýrů. Vernisáž bude spojena s komentovanou prohlídkou a následuje i večerní pátrání po netopýrech v České Třebové. Výstava bude otevřena do 19 září a nejen pro školy, ale i pro širokou veřejnost. Více vysvětlí ve videu natočeném při instalaci výstavy předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko PaedDr. Hana Grundová....
ZŠ a MŠ Na rovině učí v nově rekonstruované školní budově na Lhotce

Dne 7. září dopoledne jsem měl možnost navštívit společně se starostkou města a pracovnicemi odboru školství nově zřízenou "ZŠ a MŠ Na rovině Česká Třebová", která sídlí v gruntu rekonstruované budově lhotecké školy.  Byl jsem zde již také během prázdnin, kdy byly práce v plném proudu a tak nyní, o měsíc později jsem byl příjemně překvapen nejen uklizenými dokončenými prostory,, ale také vybavené učebny a v nich  se učí a ti malí i hrají děti. Natočil jsem zde video, na kterém bude možné  najít ty velké rozdíly , které se podařilo v rekordně krátké době realizovat. Největším oříškem bylo např. odstranění klenby ze starého vstupního prostoru (od ulice, což vyžadovala nová dispozice širokého vstupu do prostor mateřské školy. Ta sídlí v přízemí,. kde jsou i šatny a jídelna pro celou školu, nahoře jsou  už vybavené učebny pro základní školu, mladší i starší děti. Co je pro mne největším překvapením je ticho, které neruší okolo jedoucí kamiony. Nelze otevírat okna, větrání zajistí bohatě dimenzovaná vzduchotechnika. Moderně zařízené prostory ocenila jak starostka Magdaléna Peterková, tak i výkonná ředitelka nově zřízené samostatné školy Na rovině ředitelka Ing. Yvona Rachidová.  Více ZDE


Kohouti budou hrát v sobotu o pohár starostky města

Českotřebovští Kohouti odehráli první přípravné utkání, když se v neděli představili na náchodském ledě. Domácí stačili držet krok pouze v první třetině, za náš tým se třikrát gólově prosadil Jan Stolín.
Náchod – Česká Třebová 2:9 (1:2, 0:3, 1:4)
Branky: 19. Lelek, 60. Červíček – 10. Vaňo (Prachař, Veverka), 11. Ostřanský (Sedlák, Pavlovský), 21. Daněk (Sedlák, Augustin), 23. Ostřanský (Sedlák, Pavlovský), 25. Stolín (Prachař), 35. Sedlák (Pavlovský, Daněk), 50. Stolín (Schejbal), 59. Semorád (Plášek), 59. Stolín (Vaňo, Král).
Rozhodčí: Veselý – Šesták, Všetečka. Vyloučení: 8:7, Využití: 1:3. Oslabení: 0:1. Diváků: 95.
Kohouti: Ament (51. Lejsek) – Sedlák, Daněk, Schejbal, Čada, Král, Jemelka – Pavlovský, Ostřanský, Augustin – Semorád, Fúzik, Plášek – Vaňo, Prachař, Veverka – Stolín.
 
V první třetině přibrzdila Kohouty tři vyloučení, po nebezpečných akcích a střelách domácích několikrát své spoluhráče podržel brankář Ament. Na začátku druhého dějství se favorit dostal do čtyřgólového vedení a zápas v klidu kontroloval. Výhra mohla být výraznější, hokejisté České Třebové nastřelili dvě tyčky a neproměnili dalších šest vyložených příležitostí.
 
Další dva přípravné zápasy odehrají Kohouti v sobotu 10. září, kdy pořádají turnaj O pohár starostky města (dále hrají Litomyšl, Choceň a Náchod).
Zveřejňujeme  plakát, který jsem dostal na fotce od Vladimíra Vaňka s pozdechnutím o tom, v jaké stavu máme naše plakátnice. Mohl bych to potvrdit, v dobrém stavu nejsou...


Pardubický kraj podpoří malé až střední podnikatele

Podpora podnikání je jednou z dlouhodobých priorit krajské politiky. Kvůli tomu vznikly mimo jiné programy startovací a kreativní voucher, kterými může rada kraje přímo podpořit také začínající podnikatele či menší a střední podniky. Po úspěšném loňském roku se i letos přes léto sešla řada žádostí a Pardubický kraj podpoří celkem 18 žadatelů částkou přesahující 1,2 milionu korun.
Rostoucí zájem začínajících podnikatelů a menších společností je velmi potěšující, podpořili jsme všechny žadatele, kteří splnili stanovená pravidla. Podpora podnikání je totiž důležitým faktorem rozvoje celého regionu, každá koruna, kterou takto investujeme, se časem v území výrazně zúročí. Proto jsme vypsali takzvané startovací vouchery určené pro začínající podnikatele a také kreativní vouchery, kterými chceme pomoci již zavedeným podnikatelům zlepšit kvalitu poskytovaných služeb či zefektivnit propagaci,“ vysvětluje cíle dotačního programu krajský radní pro regionální rozvoj a inovace Ladislav Valtr.
Pardubický kraj kreativními vouchery, určenými pro zlepšení kvality služeb a komunikace se zákazníky, podpoří celkem čtyři žadatele částkou 200 tisíc korun. Startovacími vouchery, které mají pomoci podnikatelům působícím na trhu maximálně tři roky, pak kraj poskytne 14 zájemcům milion korun.


O nejmenší děti rodičů zdravotníků se v Dětském centru ve Svitavách postarají podle potřeb

Náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková navštívila Dětské centrum ve Svitavách, aby se domluvila s paní ředitelkou o dalších krocích v procesu transformace dětských center. Podívat se byla i na chod dětských skupin, které vedou nepřetržitou péči o nejmenší děti ve věku od jednoho do tří let. Využívají ji v prvé řadě rodiče - zdravotníci ze Svitavské nemocnice a dalších organizací, poskytujících zdravotní služby v regionu.
„Je to velmi potřebný počin. Tato žádaná a hojně využívaná služba je užitečná rodinám profesí, které denně potřebujeme v našich nemocnicích a dalších zařízeních. Zdravotníci se mohou věnovat svému poslání bez obav o batole, o které je i v noci dobře postaráno,“ říká náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
O 12 dětí do tří let se starají i v noci
Výhodou služby Dětské skupiny je nepřetržitý provoz. „Rodiče mají možnost délku i četnost návštěv dítěte ve skupině individuálně přizpůsobit a sladit ji se svou pracovní potřebou,“ říká ředitelka Drahomíra Votřelová, která má radost z toho, že kapacita Dětské skupiny je stále plná a služba je pro svou flexibilitu a kvalitu žádaná. „O dvanáct dětí ve věku od jednoho do tří let věku se staráme ve dvou odděleních po šesti dětech. S dětmi pracujeme podle výchovných plánů a hodně individuálně, s přihlédnutím k jejich věku a schopnostem. Péče je samozřejmě zaměřená na výchovu, vytváření správných návyků, rozvíjení sebeobsluhy a zdravých sociálních vztahů.“
Ředitelka připomíná, že o statut dětské skupiny požádali hned, jakmile vstoupil v platnost nový příslušný zákon v roce 2016, protože byli nachystaní.  „Historický kojenecký ústav procházel od roku 2011 velkou změnou a pro mě i pro celý náš tým bylo rozhodnutí nabídnout tolik žádanou péči o nejmenší děti v době práce jejich rodičů samozřejmé a okamžité. Měli jsme a máme potřebné zázemí a vnitřní i vnější vybavení, a hlavně dětské a praktické sestry - pečující osoby s odbornou způsobilostí ve zdravotní oblasti,“ uvádí Drahomíra Votřelová.
Dětské centrum v roce 2022
Dětské centrum ve Svitavách se průběhu deseti let proměnilo v poskytovatele širokého spektra služeb dětem do 12 let se zdravotním a jiným ohrožením a jejich rodičům a rodině v krizi. Dnes poskytuje převážnou část svých zdravotních a zdravotně sociálních služeb ambulantní a krátkodobou pobytovou formou; jen malou část tvoří děti s těžkým postižením na lůžkách dlouhodobé péče. Tato situace je pro Dětské centrum příležitosti rozvíjet služby pro potřeby regionu a přitom co nejefektivněji využívat svou přidanou hodnotu, kterou jsou odborně vzdělaní zaměstnanci s citlivým přístupem, a také technické zázemí centra.



;