Českotřebovský deník 261/2022 (18/9)
DEN BEZ AUT S KOALICÍ PRO ČESKOU TŘEBOVOU
Cyklojízda Koalice pro Českou Třebovou se všemi, kteří se chtějí přidat má připomenout celoevropskou aktivitu Den bez aut a celý tzv. Týden mobility, který byl vyhlášen evropskou komisí v roce 1998.  Cyklo vyjížďka není náročná, z Javorky pojedeme do Borku, kde se seznámíme se změnami a problémy lokality a také prohlédneme nově instalovanou kogenerační jednotku která je jedním z úsporných řešení pro energetiku současné doby. Cestu zpátky volíme po stejné trase do Javorky . Podrobnosti k programu budou ještě uvedeny. Čas startu byl stanoven na 16:30 hodin.  Rádi uvítáme i nepřihlášené účastníky!

Nové video Českotřebovského deníku: Odkrýváme budoucnost staré pošty    

   Jde o dům číslo 7, který má opravdu bohatou minulost. Jeho majitelé jsou známi již od roku 1570. Dříve zde byla dvě dřevěná stavení, dvakrát vyhořela. V dnešní podobě byl dům vystavěn v roce 1872 Josefem Šauerem. Do roku 1955 bývaly v přízemí dva krámy. Za minulého režimu zde sídlila Domovní správa, dnešní generace sem chodila donedávna na poštovní úřad. Ten se však před 5 lety přestěhoval do Konzumu na Chmelnici a dům osiřel. 
Bylo rozhodnuto zchátralý dům neprodávat, ale rekonstruovat, byty v České Třebové nejsou. První studie, připravená v roce 2019  předpokládala celý objekt přestavět na byty a ve dvoře parkovací stání.  Vycházelo to však příliš draho. 
Jedním z cílů rady města bylo rekonstruovat a pronajmout dlouhodobě nevyužité  byty. Jako první byly obnoveny 4 byty na Parníku v domě 205, kde nyní po přestěhování pošty vzniká teraupetické centrum a dům ještě letos dostane novou fasádu.
Potom přišla na  řadu stará pošta v Klácelově ulici. Ještě v březnu zkoumali objekt od sklepa po půdu členové rady města a hledali vhodný způsob využití . Rozhodli zadat novou studii, která by umožnila v přízemí umístit služebnu městské policie. Je to v centru, je to větší a současné prostory má nevyhovující. Ve vyšších podlažích mají být modernizované byty.  Úkol zajistit zpracování nové studie byl uložen společnosti TEZA.
Nová studie se nyní dokončuje. S jejími principy nás ve videu seznamuje jednatel TEZY a zastupitel Martin Voleský
Odkaz na nové devítiminutové video najdete ZDE. Uvedu ještě některé obrázky z právě dokončované studie:
 
                         3 byty v I. patře budovy                                                         Možnost dalších tří podkrovních bytů

Nová fasáda ve čtverci dokončena 

Již od minulého týdne svítí fasády dvou domů uvnitř vnitrobloku čtverce novotou. Lešení, které zde bylo od května zmizelo a stěhuje se jinam, nyní přijde na řadu fasáda na jiném městském domě čp. 205 v Ústecké ulici na Parníku.  Ve čtverci již můžeme pozorovat, že původní vizualizace fasád se postupně stává skutečností. Jako první je třeba realizovat rekonstrukci střech a okapů, potom teprve fasád. Ještě příští rok to tedy všechno hotové nebude. Ale pokrok už je patrný. Proto chválíme!



Nejen k zamyšlení - chce to do zimy něco udělat pro změnu! 

Jde o únik tepla netěsnostmi oken a dveří.  Tělovičnu na Skále převzalo město a dalo do správy ZŠ Habrmanova před 5 lety s s vědomím, že tělocvična bude potřebovat dořešit její letité problémy. Dlouhá léta se nad nimi zavíraly oči.  Jako první přišel na řadu nehospodárný plynový kotel, který se nyní vyměňuje za kondenzační, bude provozní úspora. jinak bychom se nedoplatili. Jenže bude zapotřebí větší zásah, nelze topit "pánubohu do oken".
Možná je takových objektů v majetku města více, ale zde si problémů všímám zblízka a vidím je jako řešitelné. Jako radnímu  a hospodáři, také starostovi "sousedního" Sokola mne to nedá spát: V tělocvičně jsou 3 dveře. Jedny hlavní vstupní, používané, druhé vstupní od volejbalových kurtů, nepoužívané a třetí přímo z venku do tělocvičny. Ani jedny netěsní. Výměna by nebyla tak  finančně náročná a vyplatila by se. Navíc  zbudou peníze z částky rozpočtované na výměnu kotlů s určitou rezervou, Tak by je bylo teřba věnovat na nutnou výměnu dveří. Věřím, že to nebude moc složité. Podzim a ceny energií nás nutí nečekat a snažit se uspořit všude, kde to je možné. Snad to bude procesně prosadit možné. Není to ještě všechno  V tělocvičně jsou tři otevíratelná okna, kde jedno, nebo dvě ovládání nefungují, takže zůstávají pootevřená. Věřím, že se tím dá rychle něco udělat. V silách samotného správce - tedy ZŠ Habrmanova to není. Ale pokud investujeme do výměny kotlů, bude toto další jistě nutný doplněk.... 
Michal Kadlec  (Obrázků mám více, přidám aspoň dva.)
 
5 roků od úmrtí esperantistky Zdeny Novotné

Činnost českotřebovského esperantského  kroužku AMIKECO  si již od sedmdesátých let minulého století nebylo možné představit bez Zdeny Novotné, která se v té době přistěhovala do České Třebové z Opatova. Zde pracovala jako učitelka základní školy, pro svoje náboženské přesvědčení  však byla právě v době normalizace z Opatova přeložena. Jako matka malých dětí odmítla dojíždět až do Březové, takže nakonec přešla do sousedního Opatovce, kde doučila do důchodu. Sem také dojížděla z České Třebové po přestěhování do služebního bytu manžela.
Již od mládí Zdenu Novotnou přitahovaly osudy zdravotně postižených lidí, kteří díky své vůli a pomoci druhých dokázali často více než lidé zdraví.   Není proto divu, že se v České Třebové  brzo seznámila s Cilkou Kotyzovou, která ji nadchla právě pro esperanto. V té době již v České Třebové fungoval od šedesátých let akční esperantský kroužek železničářů AMIKECO, později zaměřený také na jiné specializace.  Zdena Novotná se zapojila především do práce sekce esperantistů katolíků a skupiny zaměřené na pomoc postiženým.
Lze říci, že hned od  příchodu Zdeny Novotné do České Třebové je její působení v esperantském kroužku nebo hnutí vůbec velmi znát. Přesvědčit se o tom můžeme v pěti tlustých svazcích esperantské kroniky.  Postupně také rostl její vliv na podobu a zápisy v kronikách, dlouhou řadu let je již psaní esperantské kroniky právě jejím dílem, povinnost vést kroniku převzala po Jiřím Pištorovi.
Více v úplném textu vzpomínky ZDE