Českotřebovský deník 262/2022 (19/9) 
Nové video Českotřebovského deníku: Statické zajištění Malé scény se řeší

Nestabilita Malé scény ve svahu nad Kozlovskou ulicí se po deseti letech od zjištění v roce 2012 stále zhoršuje. Řešení je připraveno a nebude laciné V rozpočtu města bylo na akci 10 mil. korun, ale nebudou stačit. Problém ve videu popisuje místostarosta Josef Kopecký, vysvětluje důvody, které vedou k investici i její rozsah. Ten umožní navíc možnost, která chyběla, tedy možnost projít z předsálí na jeviště mimo sál.
Akce bude s největší pravděpodobností řešena až v příštím roce, jako první bude třeba řešit přeložku plynovodu, který vede prostorem vedle Malé scény. Město se chystá požádat Pardubický kraj o přidělení dotace určené pro ekonomicky méně rozvinuté regiony kraje, kam Česká Třebová patří. Problém se statickým zajištěním Malé scény si město nevymyslelo, vznikl přírodními vlivy a potřebuje odstranit. Proto lze věřit, že město podporu získá. Odkaz na video je zde:  https://youtu.be/hhZvbg3rjRE
 

Volby za dveřmi

Volební seskupení vytahují poslední trumfy a a některá hledají na těch druhých všelijaké vady, které nutno přece zmínit. Nechybí dokonce výzvy "Nevolte ty a ty, my jsme přece lepší". "Považte svůj program nesplnili a ještě se znovu uchází o přízeň voličů!" To "my" jsme lepší - sice jsme nic nedokázali, (ale zase zřejmě nic nezkazili)? Alespoň takový by mohl být dojem čtenářů zpráv na sociálních sítích.  Nejde přece o boj jedněch proti druhým, ale o naše město a o určení sestavy, která zasedne v novém zastupitelstvu a bude se snažit domluvit na vytvoření většiny, tedy budoucí radniční koalice. Pokud by to mělo pokračovat i potom,  tak to je špatně a to se nikdy nedomluvíme.
Nemyslím, že bychom se měli  jenom chválit, ale férově přiznat že jsou ještě problémy a nesplněné cíle. Nakonec každá volební sestava zjistí, že čtyřleté volební období je ukrutně krátké a za tuto dobu se dá prostě stihnout jen  něco. Zvlášť pokud je tu covid a jiné patálie s tím spojené. Nyní třeba ta  "cenová revoluce" v energiích, stavebních materiálech, problémy také způsobuje nedostatek dobrých a odpovědných projektantů. Připomeňme také, že v posledním roce před volbami se toho už mnoho neudělá, různě se taktizuje, předem schválené záměry se najednou zpochybňují. Prostě radniční koalice je spojení více stran s různými záměry, které si nejdříve na sebe zvykají, pak pracují, aby pak zase hledali znovu své rozdílnosti. Takže by bylo vlastně nejlepší, kdyby mohla stejná radniční sestava pokračovat delší dobu. Letos to tak být nemůže třeba jen proto, že ČSSD dál pod stejným vedením a programem po 28 letech dál v českotřebovském zastupitelstvu nepokračuje a dochází k proměně na jiné nové sdružení, které může mít jiné cíle i metody.
Bylo by nejlepší, kdyby měli všichni co možná nejvíce společný program, tedy nejlépe "Česká Třebová jako naše město, které chceme dále rozvíjet". Pokud to tak bude, budu spokojený a pak se bude nová radniční koalice hledat snadno. Pokud však budou volební subjekty lpět na svých rozdílnostech, pak to bude horší. Volební subjekty na českotřebovské scéně se z velké části dobře znají. A protože Česká Třebová je malé město, tak se znají navzájem i kandidáti na právě doručených volebních lístcích a ví se co lze od koho očekávat.
Rozhodnou voliči v pátek a v sobotu, v sobotu 24. září večer budeme znát výsledky, tedy počty mandátů a začnou jednání co bude dál...  Do zvolení nového starosty/starostky a nové rady města nebude nejistota ani bezvládí, do té doby se bude stále scházet dosavadní rada města, které na rozdíl od ostatních zastupitelů mandát volbami nezanikl.
Milan Mikolecký
 

Česká Třebová je "na hraně" 

Určitě máte svou obec rádi, ale víte, jak obstojí ve srovnání v ostatními? Kde je bezpečnost a kde jsou drahé byty? Interaktivní mapa přináší celorepublikové srovnání životní úrovně a několika dalších faktorů. Ve spolupráci se zpravodajstvím CNN Prima News si ji můžete prohlédnout  a zařadit.  Zdroj CNN Prima News rozdělil obce do kategorií
1) Úspěšné
2) Na hraně
3) Průmyslový odkaz
4) Komplikované
5) Opomíjené
6) Usedlé
Česká Třebová (a např. Ústí nad orlicí) je autory tohopto srovnání zařazena do kategorie "Na hraně" Kdo tam patří je vysvětleno takto: Jde o obce, které se snaží držet krok s úspěšnými, ale narážejí na dílčí problémy. Dochází u nich k částečnému úbytku obyvatelstva a zároveň je zde druhá nejvyšší míra kriminality. Pro bydlení, které je cenově průměrně, jsou typické menší zástavby. Infrastruktura a vybavenost je průměrná, ale mezilidské vztahy a životní prostředí jsou dobré. Problémem jsou menší investice do obecního rozpočtu a nižší občanská angažovanost. Jde například o Cheb, Vrchlabí či Znojmo. Srovnání je také provedeno detailně ve zvláštním obsáhlém souboru, který najdete ZDE: Když si jej prostudujete, tak ovšem zjistítě, že řada dat opravdu "nesedí". Uvedu jediný faktor, který uvádí, že Česká Třebová není zatížena stěhováním obyvatel "pryč". Opak je pravdou a je systematické po dlouhou dobu.  Takže pokud jsou srovnávací statistiky v jiných výzkumech stanoveny s takovouto "přesností", tak se jim moc věřit nedá.... Problém vidím v tom, že na základě obdobných srovnávacích "výzkumů" jsou pak města zařazena do různých "škatulek" a má to vliv i na vnímání města ze strany investorů nebo developerů. Je vidět i např. z výsledků zkoumání výzkumem "město pro byznys", kde jsme byli ve dvou letech za sebou hodnoceni naprosto rozdílně (sedmí a pak i poslední na 15. místě v kraji), i když se v podstatě  ve městě prakticky nic nezměnilo.
Ze srovnání uvádím  i diagram, který popisuje právě Českou Třebovou. Zdá se mi, že mnoho z uvedeného na Českou Třebovou "nesedí", ale může to být můj subjektivní dojem. Porovnejte si to sami. 
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mapa-interaktivni-praha-kraje-nezamestnanost-bydleni.A220919_113008_domaci_vapo

Školáky stále vozí na lince z Kozlova a Semanína firma Drumel. 

Předpoklad kraje byl jiný, takový, že se společnosti BusLine podaří nastartovat výkony a linku převezme ještě v průběhu září do své péče. Proto byla moje původní informace o tom, že společnost Drumel  upravena, termín objkednaní "náhrady" zkrácený. Jenže ukazuje se, že jsem měl pravdu a že po celé září  bude tato patálie řešena formou zvláštního školního autobusu. Na základě žádosti radního pro dopravu a dopravní obslužnost Michala Kortyše byla totiž smlouva o zajišťování školního autobusu pro žáky z Kozlova, Semanín a Borku  se společností Drumel prodloužena do konce září. Potom již doufejme bude obsluhu linky zajišťovat Bus Line. Výpadkem (vyškrtáním spojů) byla postižena i  linka na Ústí nad Orlicí, kde mají občané potíže s dopravou do zaměstnání. Město situaci monitoruje, požadavek je na obnovení spojů od nejbližší změny jízdních řádů. V případě pokračujících potíží bude  nutné se znovu zabývat oprášením záměru na zřízení MHD. Stálo by to ovšem dost peněz, ale pro občany by to mohlo znamenat jistotu, město by mělo pro obdobná selhání v oblasti dopravní obslužnosti  dopravní kapacitu. (mm)

Češi moderovali evropskou debatu o dopadech války 

V Evropské unii by neměly mít svůj hlas jen vlády a europoslanci, ale také zástupci měst, obcí a regionů napříč kontinentem, kteří nejblíže zastupují zájmy obyvatele Unie. Právě tak funguje Evropský výbor regionů. Jeho předsednictvo jednalo minulý pátek v Praze a na programu byla dvě témata – dopady války na Ukrajině na regiony a města a poválečná obnova Ukrajiny. Moderátory panelových diskuzí byli předseda české delegace Roman Línek a člen výboru Pavel Branda, přítomen byl osobně i starosta Kyjeva Vitalij Kličko.
„Všichni vidíme, jak vzrůstající ceny energií a potravin spolu s celkovou inflací dopadají na evropské domácnosti a zejména na ty nejzranitelnější vrstvy obyvatel. Situace není ve všech zemích stejná, největší dopad má tato krize na země střední a jihovýchodní Evropy. Právě ty pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny paradoxně nejvíce. Jen Česká republika jich evidovala téměř půl milionu, což je v přepočtu na jednoho obyvatele jedno z nejvyšších čísel v Evropě. Jednotlivé země různým způsobem pomáhají se zajištěním jejich ubytování a uplatnění na trhu práce. Je to cena, kterou platíme za obranu demokracie a svobody. Vlády přicházejí s kompenzacemi, ale my bychom také na místní úrovni měli umět lidem vysvětlit, proč nemůžeme jednat s agresorem a proč má smysl tyto principy bránit,“ řekl na úvod jednání Roman Línek.
Nynější starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko hovořil o životě na okupovaných územích, které ukrajinská armáda získala zpět, i o životě v samotném Kyjevu. Řekl, že Rusku nejde o Ukrajince, o lidi,  ale o území  této země a samozřejmě  sféru vlivu. Pokud získá Ukrajinu, na jejích hranicích se nezastaví. Přivítal vznik Aliance měst a regionů pro obnovu Ukrajiny, která může pomáhat z místní a regionální úrovně tam, kde to bude nejvíce potřeba. Teď se Ukrajinci musí spoléhat na své mimořádné odhodlání bránit zemi a na materiální pomoc demokratického světa.
Aliance měst a regionů pro obnovu Ukrajiny byla založena 30. června 2022. Předseda Výboru regionů Vasco Alves Cordeiro vyzval v Praze představitele Výboru regionů z jednotlivých zemí, aby shromáždili informace o dosavadním typu podpory a praktické zkušenosti s jejím poskytováním, aby pomoc byla efektivní při obnově v místních podmínkách.
„Jsem rád, že zástupci 26 dalších evropských zemí velmi dobře hodnotili přípravu a organizační zajištění jednání byra jak v Kongresovém centru v Praze, tak i studijní cestu do Pardubic, kde se seznámili s dlouholetou spoluprací se Zakarpatskou oblastí a s mimořádnými evropskými projekty v Automatických mlýnech,“ dodal na závěr Roman Línek.