Českotřebovský deník 263/2022 (20/9)

CESTOVATELSKÁ PŘEDNÁŠKA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ

4300 km pěšky přes Ameriku, sama, v divočině. Z Mexika do Kanady. 
Na Pacifickou hřebenovku se ročně vydá několik tisíc lidí, ale dokončí ji jen desetina z nich. Monika Benešová patří mezi ně! A to byla ještě před nedávnem pacientkou s vážnými zdravotními problémy, která se bála jít po ulici. Přesto se rozhodla změnit život a splnit si sen - projít pěšky celou Ameriku. Postavila se nemoci, poušti, omrzlinám, medvědům i pumám, které potkávala. Pacifická hřebenovka ji tvrdě zkoušela. Naučila ji nevzdávat se.
Přijďte si poslechnout autorku knihy Moje Pacifická hřebenovka v úterý 25. října od 18:30 hodin. Vstupné: 50 Kč.

DEN BEZ AUT S KOALICÍ PRO ČESKOU TŘEBOVOU

Cyklojízda Koalice pro Českou Třebovou je pro všechny , kteří se chtějí přidat má připomenout celoevropskou aktivitu Den bez aut a celý tzv. Týden mobility, který byl vyhlášen evropskou komisí v roce 1998.  Cyklovyjížďka není náročná, z Javorky pojedeme do Borku, kde se seznámíme se změnami a problémy lokality a také prohlédneme nově instalovanou kogenerační jednotku, která je jedním z úsporných řešení pro energetiku současné doby. Cestu zpátky volíme po stejné trase do Javorky.  

Čas startu byl stanoven na 16:30 hodin, za hodinu budeme zpátky!  

 Rádi uvítáme i nepřihlášené účastníky!


Podporu máme!
Rozhodl jsem se osobně podpořit tuto akci, protože propaguje myšlenky udržitelnosti v dopravě, které jsou mi osobně velmi blízké. Ostatně sám se snažím jet příkladem, ať už se přepravuji na kole nebo koloběžce. Přidejte se a zažijte město jinak!  Ing. Karel Švercl, manažer Regionu Orlicko Třebovsko

Víceletá gymnázia by měla být podle vedení kraje i do budoucna zachována

Za účasti ministra školství Vladimíra Balaše, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a radního pro oblast školství Josefa Kozla byla v pondělí na Seči zahájena konference Asociace ředitelů gymnázií České republiky. Jedním z hlavních témat, která akcentoval hejtman Martin Netolický, byl systém víceletých gymnázií, který by podle něj měl zůstat i do budoucna zachován.
„V Pardubickém kraji držíme dlouhodobě stabilní linii krajského školství, a to bez ohledu na to, kdo je krajským radním. Speciálně o gymnaziálním vzdělávání se vedou a zřejmě i budou vést debaty neustále. Bohužel je zde velká tendence opakovat fráze, které jsou opřené jen o dojem konkrétních osob. U řady lidí se vžila myšlenka, že gymnaziální vzdělávání je překážkou pro rozvoj přírodovědného a technického odborného vzdělávání, ale není tomu tak, jelikož gymnázium je základem pro mnoho profesí, které jsou na trhu práce nedostatkové, a není jen přípravou pro studenty humanitních oborů. Je však samozřejmé, že gymnazista, který nepokračuje následně studiem na vysoké škole, se stává oním skladníkem ve šroubárně, který si může přečíst Vergilia v originále,“ uvedl hejtman Martin Netolický s odkazem na film Marečku, podejte mi pero. „Jako zřizovatelé jsme nyní pod tlakem, který je vyvolán demografickou křivkou, která nám způsobuje naplnění nejen gymnázií, ale i řady odborných škol. Musíme se tedy ubránit těmto tlakům, které by do budoucna mohly způsobovat následné rušení oborů, což je vždy spojeno s negativní odezvou veřejnosti. Síť škol v Pardubickém kraji je dlouhodobě stabilní a doufám, že i v celé ČR z hlediska všeobecného vzdělávání bude také,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Krajský radní pro oblast školství Josef Kozel přítomné ředitele škol pozdravil a poděkoval jim za jejich práci nejen v rámci složitého období koronavirové pandemie. „Jedním z našich hlavních cílů, a to nejen v rámci stávajícího volebního období je udržení sítě středních škol plošně v celém našem regionu, což se nám daří. Naopak se snažíme školy, které byly mnohdy ve složité situaci z hlediska naplněnosti stavět na nohy tím, že i ve spolupráci se zaměstnavateli vymýšlíme oborovou skladbu, která bude odpovídat potřebám trhu práce. Zároveň investujeme do technického vybavení odborných učeben či do energetických úspor, hřišť či domovů mládeže, abychom krajské školství činili atraktivním,“ zmínil Josef Kozel.
Asociace ředitelů gymnázií České republiky je profesní nepolitická organizace ředitelů gymnázií Čech, Moravy a Slezska, která vychází z klíčové úlohy gymnázií ve vzdělání národa i ze specifického postavení ředitelů gymnázií jako řídících pracovníků právních subjektů. Činnost AŘG ČR je zaměřena na obhajobu a prosazování oprávněných zájmů gymnázií, pomoc členům při řešení problematických situací v oblasti řízení škol, spolupráci na dalším vzdělávání ředitelů gymnázií, účast v legislativních procesech za účelem naplňování cílů, účast při tvorbě a schvalování rozvojových i vzdělávacích koncepcí či účast v poradních orgánech příslušných institucí a organizací.

Nejvyšší finanční úředníci členských zemí Unie jednali v našem kraji

V kongresovém centru v Dřítči zasedali finanční radové zemí Evropské unie.  Je zvykem, že země předsedající Radě Evropské unie hostí některá zasedání, většinou to bývá v jejím hlavním městě. Tentokrát se podařilo dostat program i do regionu a ukázat, že také Pardubický kraj má co nabídnout.
„Finanční radové pracují při velvyslanectvích jednotlivých zemí při Evropské unii a jsou hlavními spojkami ministrů financí se evropskými finančními strukturami. Jsou to experti, ne politici, a připravují mimo jiné podklady pro společná zasedání ministrů financí, takzvaný ECOFIN,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
V pondělí předal český zástupce skupiny finančních radů Jiří Palán osobní finanční dar na podporu ukrajinské uprchlické komunity v Pardubicích řecko-katolickému knězi Marianu Kurylovi. „Moc děkuji všem, kteří nás podporují. Využijeme prostředky pro děti na Ukrajině. Mnoho z nich se učí na dálku, proto nakoupíme za polovinu tablety pro jejich výuku a z druhé poloviny plínky a další potřeby pro osiřelé děti v dětských domovech,“ sdělil pan Kurylo. Předání se uskutečnilo pod lípou Evropské unie, jejíž sazenici přivezl před referendem o vstupu v roce 2002 tehdejší vedoucí delegace Evropské unie v České republice Ramiro Cibrian, a vsadil ji tehdejší hejtman Roman Línek. Od té doby je z ní už dospělý strom, stejně jako členství České republiky v Evropské unii prošlo různými peripetiemi až k letošnímu náročnému předsednictví.
„Po skončení pracovní části jsme návštěvníkům z 26 dalších členských zemí Evropské unie umožnili poznat naše historické krajské město a zámek, podívali se také do kladrubského hřebčína, na závodiště a do nově upraveného památníku na Zámečku. Věřím, že jsme přispěli k dobré úrovni našeho předsednictví,“ dodal Línek, který je také vedoucím české delegace v Evropském výboru regionů.