Českotřebovský deník 15/2023 (15/1) 
Nové video Českotřebovského deníku: Tříkrálový koncert


   Po dvouleté přestávce se v sobotu 14. ledna 2023 opět konal v kostele sv. Jakuba v České Třebové Tříkrálový koncert. Byl v pořadí dvacátý první, i když Tříkrálová sbírka, jejíž je součástí, má letos ročník dvacátý třetí. Všechny dosavadní Tříkrálové koncerty byly spojeny s českotřebovským pěveckým sborem Bendl, který nechyběl ani letos a jako "domácí" vystoupil v I. polovině koncertu, zazpíval 9 písní. Pořad uváděla  Alena Formánková, klavírní doprovod Blanka Poukarová, program nacvičil sbormistr Josef Menšík. V druhé polovině koncertu vystoupil Smyčcový orchestr bývalých žáků českotřebovské ZUŠ vedený Jitkou Novákovou. Program měl vysokou úroveň, na závěr koncertu nechyběla ani společná skladba a tradiční chorál "Narodil se Kristus pán". Potom už na koncert přišli Tři králové, aby odměnili koledníky a posluchače koncertu, kteří přispěli na konto Tříkrálové sbírky. Z programu koncertu uvádíme na 48 minutovém videu výběr přednesených skladeb.¨Odkaz na video najdete ZDE

Kohouti získali důležité body, srazila je však kontumace zápasu s Bydžovem

Česká Třebová – Nová Paka 5:3 (2:1, 3:1, 0:1)
Branky: 12. Filip (Plášek, Veverka), 17. Pavlovský (Sedlák, Ostřanský), 21. Augustin (Pavlovský), 29. Schejbal (Semorád, Vaňo), 35. Pavlovský (Jemelka, Augustin) – 3. Dvořák (Malík, Klust), 24. Leder (Hric), 53. Klust (Kindyšev).
Rozhodčí: Rulíček – Mikula, Landsmann. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváků: 317. Střely na branku: 33:34. Nejlepší hráči: Kraus, Pavlopvský, Augustin.
Česká Třebová: Kraus - Sedlák, Jemelka, Pažourek, Schejbal, Hradil, Král - Augustin, Pavlovský, Ostřanský – Vaňo, Semorád, Fúzik – Veverka, Filip, Plášek.
Nová Paka: Mahdal – Suvorov, Klust, Leder, Kotyza, Šíperk, Pour, Murašov – Malík, Hnik, Dvořák – Hric, Horyna, Nevyhoštěný – Bondar, Mach, Vrba – Kindyšev. Více ZDE

Kohouti podávají odvolání proti kontumaci výsledku s Novým Bydžovem

Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová nesouhlasí s rozhodnutím sportovně technické komise krajského hokejového svazu Královéhradeckého kraje, která kontumovala nesehrané utkání Česká Třebová – Nový Bydžov (původní termín 21.12. 2022) a soupeři přiznala tři body do tabulky.
„Chtěli jsme zápas odehrát a nabídli Novému Bydžovu náhradní termíny 6. a 13. ledna. Soupeř se opakovaně vymlouval na zranění brankářů, na nedostatek hráčů do pole atd. Středeční a nedělní zápasy Bydžov normálně hrál, v pátek se mu hrát nechtělo,“ připomíná manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
Nejen on považuje rozhodnutí sportovně technické komise za špatné a nekorektní.
Ozvaly se další kluby, kterých se kauza zdánlivě netýká. Našemu klubu, ale také Novému Městu nad Metují, které je kvůli neodehraném utkání s Novým Bydžovem (14.12. 2022) v navlas stejné situaci, vyjadřují podporu.“
Českotřebovský hokejový klub se s výše uvedeným rozhodnutím, které Novému Bydžovu – bez toho, aby oba zápasy odehrál – „nadělilo“ do tabulky šest bodů, nehodlá smířit.
„Zmíněný verdikt sportovně technické komise poškodil dva kluby, které měly zájem hrát. Naopak zvýhodnil klub, který účelově odmítal k zápasům nastoupit. Záležitost jsme konzultovali s respektovanou právní kanceláří. Podáváme odvolání a zvážíme další kroky.“

II. liga volejbalu  zahájila jarní část soutěže

T:J: Sokol Geodézie Česká Třebová pokračuje v úspěšném tažení z předvánočního období.  V 19. a 20. kole porazily ženy  českotřebovského Sokola TJ Turnov  venku 3:0 a 3:0 a upevnily si 1. místo v druholigové tabulce ve skupině B.V příštím dvojkole hostí doma T.J. Svitavy .

Krajský přebor volejbalu mužů : vede SK Rybník

První  dvojkolo "jarní" části soutěže znamenalo pro domácí českotřebovský tým Sokol Česká Třebová II dvojnásobnou porážku od týmu T.J. Svitavy. V prvním zápase podlehli Českotřebováci  1:3 a v druhém zápase dokonce 0:3. Druhý "domácí" tým SK Rybník hrál v České Třebové dva zápasy pro týmu Slavia Hradec Králové. V prvním zápase SK Rybník prohrál 1 : 3 ale v druhém zápase vyhrál 3 : 0. V tabulce krajského přeboru zůstává SK Rybník na 1. místě tabulky s 39 body o bod před týmem Sokola Kerhartice, T.J. Sokol Česká Třebová II je na místě šestém se 14 body. V příštím týdnu se uskuteční 21.1. derby mezi SK Rybník a Sokolem Česká Třebová II. V této souvislosti je zajímavé se podívat na soupisku týmu SK Rybník. Najdeme zde volejbalisty v Rybníka, z České Třebové, ale také z Ústí nad Orlicí:
Blažek Martin 1999, Cifrain Antonín 1973, Horák Jan 1976, Hyka Karel 1966, Janda Martin 1971, Kalousek Tomáš 1974,,Kolář Martin 1973, Langer Matouš 1992, Lavička Vladimír 1976, Lederer Leoš 1977, Müller Tomáš 1983, Skipala Aleš 1986,Zemek Tomáš 1985, Štancl Jiří 1977, Štech Miroslav 1972, Štusák Vladimír 1969. 

Potok, potopa a bažina v Javorce vyžaduje řešení

Promočený terén kolem dětských atrakcí v Javorce  byl dnes  skutečně hlubokou bažinou. Přes špatné počasí  řada rodin do Javorky vyrazila a malé děti to odnesly nejvíce, těžko uhlídáte, aby se nevymáchaly.    Cestní systém se stal s proudícím potokem, který vyústil na plochu před dětské atrakce, kde vznikla hluboká louže.   V létě tu bývá sucho, ale provozu je opravdu celoroční,. Proto nezbude, než to vyřešit aspoň drenáží, kanalizačními vpustěmi a odvodněním do strouhy vytékající z javoreckého rybníčka. Dnes zde bylo docela hodně vody.... Více je vidět na fotografiích....
 

Přednášky v Ekocentru Podorlicko - únor 2023

Úterý 14. 2. 2023
PŘEDNÁŠKA „STROMY VE MĚSTĚ“ – výhody, nevýhody
18,00 Ekocentrum Podorlicko  Česká Třebová
Přednášející Daniel Qěták Stach (člen rady Města Česká Třebová a firmy Arboristi ČT) nás seznámí s tím, jak pečovat o stromy, jak poznat napadení stromu houbami, jaké zásahy dělat v zimě, jak posoudit nebezpečí starých stromů, jak vysazovat nové stromy.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko.
Vstupné dobrovolné.
 
Pondělí 27. 2. 2023
PŘEDNÁŠKA „ISLAND JINAK“
18:00  Ekocentrum Podorlicko Česká Třebová
Přednášející manželé Radka a Radim Urbánkovi procestovali Island v muzejní společnosti a nabízejí neotřelý pohled na tuto ostrovní zemi.
Pořádá ZO ČSOP Podorlicko. Vstupné dobrovolné.

V bývalé Vitce Brněnec má být muzeum. Snad od roku 2025

Na jednání se starostou Brněnce Blahoslavem Kašparem a vlastníkem bývalého areálu textilky Vitka Danielem Löw-Beerem dorazil ve čtvrtek odpoledne hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Hlavním tématem jednání byla prezentace aktuálního plánu rozvoje celé lokality bývalé textilní továrny, která do druhé světové války rodině Löw-Beer patřila a následně byla spojena se jménem Oskara Schindlera.
„Rozvoj celé lokality bývalé textilní továrny Vitka monitorujeme a řešíme již několik let. V minulosti jsme právě na tomto areálu iniciovali dotační titul státu na odstranění starých ekologických zátěží, což byl nezbytný předpoklad pro další rozvoj lokality. Nyní Daniel Löw-Beer, který je nyní majitelem celého areálu, připravil projekt, který kromě muzejní expozice obsahuje také kulturní centrum, co-workingové aktivity, drobnou textilní výrobu, ale také bytovou výstavbu s celou řadou návazných služeb zaměřených na starší populaci. Cílem vlastníka je, aby muzeum bylo otevřeno v roce 2025,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že nadace vlastnící celý areál je v úzkém kontaktu také s Jihomoravským krajem a městem Brnem z hlediska návaznosti na vilu Tugendhat, jelikož manželka Fritze Tugendhata Greta byla jedinou dcerou významného brněnského textilního průmyslníka Alfreda Löw-Beera.
Hejtman se starostou Kašparem hovořil také o dotačních programech Pardubického kraje či o připravovaných oslavách obce nebo rozvojových aktivitách.