Českotřebovský deník 28/2023 (27/1)  
Ceny Gustava Habrmana podruhé, tentokrát v Poličce

Loni v dubnu zahájil Pardubický kraj v České Třebové s v sále SŠTD Gustava Habrmana novou tradici udělovat nejlepším učitelům jednotlivých typů škol z našeho kraje Cenu Gustava Habrmana, našeho českotřebovského rodáka, který se za I. republiky stal ministrem školství a osvěty. Narodil se v České Třebové v malé dřevěné chaloupce Na Splavě a vypracoval se do role přední osobnosti české společnosti. A protože datum narození  je lednové, (přesněji 24. 1. 1864) tak se udělování cen Gustava Habrmana přesunulo z dubna na lednový termín. Přesně tok to bylo loni při prvním ročníku slíbeno. Letos se tato slavnost z České Třebové přesunula do Poličky.
Tylům dům v Poličce hostil slavnostní předávání Cen Gustava Habrmana, které se udělují nejlepším učitelům Pardubického kraje za uplynulý rok. Ocenění si odnesli učitelé z mateřských, základních a středních škol a také z mimoškolního vzdělávání, kam patří například základní umělecké školy. Další tři pedagogové byli uvedeni do síně slávy krajského školství, jeden z nominovaných pak převzal Cenu radního pro školství Josefa Kozla.
Více ZDE

Něco málo z toho našeho urgabysmu... 

„Rozvoj“ v ČR určují dva dokumenty : PÚR ČR neboli Politika územního rozvoje ČR a ZÚR neboli Zásady územního rozvoje ČR. PÚR je jedna, ZÚR má každý kraj svoje. V ZÚR Pardubického kraje je mimo jiné článek 137o bod g) :
Preferovat využití rezerv v zastavěném území sídel, zejména proluk a přestavbových území před vymezováním zastavěných ploch ve volné krajině; při vymezování zastavitelných ploch mimo zastavěná území tyto vymezovat výhradně v návaznosti na zastavěná území při zohlednění podmínek ochrany přírodních hodnot krajiny.Více ZDE
Jinými slovy, v Pardubickém kraji je dnes možné skládky odpadů, spalovny odpadů, čističky odpadních vod, kravíny, vepříny, teletníky, posklizňové linky, silážní žlaby, seníky, automobilky, průmyslové objekty, těžební objekty, panelárny, cihelny, tepelné elektrárny, rekreační zařízení, letiště atd. atd. navrhovat pouze v zastavěném území nebo ve vazbě na toto území anebo vůbec ne. Nýbrž všeho už za ta léta máme příliš a nadbytek, všechny logistické areály mezi Práglem a Starou Boleslaví postaveny, všechny obytné satelity a fotovoltaiky a fabriky na žírných černozemích taktéž, takže konečně můžeme začít chránit to, co nám Dnes už by tedy nebylo možné navrhnout stavby na Sněžce či na Pustevnách, turistické chaty na Andrlově chlumu, na Kozlově, na Suchém vrchu či na Šerlichu, rekreační areál u Divoké Orlice v Potštejně či Prudká u Doubravníku, automobilku Škoda v Kvasinách či další automobilku u Kolína, skládku odpadů v Českých Libchavách, biatlonové areály v Letohradě či Novém Městě na Moravě atd. atd. atd. Také by dnes patrně nemohl vzniknout téměř žádný hrad a mnoho zámků ...
Něco podobného má v ZÚR ještě Královehradecký kraj, a sice formulaci „nevytvářet nová urbanizovaná území“.
Inu, za starých časů držel Východočeský kraj pochodeň skalního sociálismu, dnes jsou oba východočeští následovníci baštou progressivního kapitálismu. Ostatní kraje tuto problematiku zatím neřeší, avšak pozor, dotazem na příslušných místech zjištěno, že i na ně brzy dojde, neboť tento trend ochrany volné krajiny pochází z Belgie a Frankrajchu, kde už to zavedeno mají a jsme snad  horší, než oni ?!? Tož tak, se zvoláním „ode zdi ke zdi a nikdy jinak... Zdraví Petr Kulda

V neděli potřetí s Hlinskem

Třetí utkání osmifinálové série play off odehrají hokejisté České Třebové v domácím prostředí tuto neděli 29. ledna. Po dvou duelech je stav série vyrovnaný 1:1 na zápasy. Partnerem zápasu je společnost DS INTEX.
Krátké ohlédnutí za středou. Ve druhém střetnutí prohrávali Kohouti po první třetině o jeden gól a museli čelit dvojnásobné přesilovce soupeře. Byli úspěšní a to bylo pro další průběh středečního duelu klíčové. Jakmile se náš tým dostal do dvougólové vedení, získal na jistotě, vstřelil další góly a soupeři do konce zápasu nedal šanci.
Podařilo se nám srovnat krok, série je vyrovnaná. To je všechno. Euforie není na místě, musíme zůstat na pevné zemi. Nyní je klíčové soustředit se na neděli, doma bychom se rádi prosadili. Celý tým ve druhém duelu ukázal, jaké jsou jeho možnosti. Věřím, že před vlastními fanoušky budeme úspěšní,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
Další nedělní program: Nový Bydžov – Opočno (stav série: 2:0 na zápasy), Litomyšl - Polička (2:0), Nové Město – Náchod (2:0), Jaroměř – Lanškroun (2:0), Chrudim – Třebechovice (1:1), Nová Paka – Trutnov (1:1), Moravská Třebová – Choceň (1:1).

OLYMPIÁDA DĚTÍ A MLÁDEŽE SKONČILA

Konečné pořadí krajů v hodnocení:  1. Královéhradecký kraj 252 bodů, 2. Moravskoslezský kraj 223, 3. Liberecký kraj 203, 4. Středočeský kraj 179, 5. - 6. Jihomoravský kraj a Hlavní město Praha 162, 7. Karlovarský kraj 158, 8. Jihočeský kraj 142, 9. Plzeňský kraj 130, 10. Kraj Vysočina 129, 11. Zlínský kraj 119, 12. Ústecký kraj 98, 13. Pardubický kraj 93, 14. Olomoucký kraj 83.
Slavnostní zahájení této velkolepé a divácky navštěvované akce proběhlo v neděli odpoledne na zimním stadionu v Hradci Králové. Čtvrteční závěrečný ceremoniál se uskutečnil ve Špindlerově Mlýně..

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v novém

Od pátku 3. února 2023 bude Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině fungovat částečně v nových prostorách. Již na podzim loňského roku bylo přesunuto ze sálu Jana Kašpara v budově Krajského úřadu Pardubického kraje do budovy v Pernerově ulici 168 v centru Pardubic. V ní bude i nadále zajišťováno udílení dočasné ochrany. Nouzové ubytování a registrace ke zdravotnímu pojištění bude nově řešeno na pracovišti Centra na podporu integrace cizinců v Pernerově ulici 444. Provozní doba obou pracovišť bude zachována.
„Po přesunu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině ze sálu Jana Kašpara, kde bylo umístěno od března loňského roku, jsme zajistili krátkodobý nájem kanceláří v budově, kde sídlí Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR. Po neprodloužení nájemní smlouvy jsme řešili, jakým způsobem nadále tuto službu v krajském městě zajišťovat i přesto, že je jeho vytíženost násobně nižší. Nakonec jsme se domluvili, že udělení dočasné ochrany bude zajištěno i nadále na standardním pracovišti Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra v Pernerově ulici 168. Přidělování nouzového ubytování z databáze HUMPO a registrace ke zdravotnímu pojištění bude nově probíhat na pracovišti Centra na podporu integrace cizinců v Pernerově ulici 444. Žadatelé tak nebudou muset chodit napříč městem a vše potřebné naleznou jen pár desítek metrů od sebe,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
V původních prostorách bude KACPU naposledy fungovat v pátek 27. ledna od 8 do 14 hodin. V nových prostorách pak bude otevřeno poprvé v pátek 3. února. Provozní doba uvedených pracovišť zůstává nezměněna tedy v pondělí a ve středu od 8 do 16 hodin a v pátek od 8 do 14 hodin. V této podobě bude provoz zajištěn do 31. 3. 2023.

 

Pozvánka na zámek Opočno 

16. 1. – 26. 2.: státní zámek Opočno – Výstava Čertí škola. Tak, jako v každé škole, jsou i v té čertovské žáci hodní, zlobiví, chytří, ale i ti trochu líní...Veliký rozdíl je v tom, co musí umět. Ani malí čertíci to nemají ve škole lehké, ono naučit se rozeznat a potrestat zlo, jak to v pohádkách bývá, není nic jednoduchého... A co teprve učit takovou zdivočelou chásku, jakými čertíci bezesporu jsou. Na to nestačí kdejaký čert. Sám Lucifer se ujal tohoto nelehkého úkolu, aby si byl jist, že se všichni malí čertíci naučí všechna kouzla a čáry, a nezpůsobí na světě žádnou újmu a nepravost. Výstava je milou, nikoliv děsivou ukázkou ze života malých čertů a jejich školních povinností. Celá výstava bude scénicky nasvícena a zvukově podkreslena. Více informací zde: bit.ly/Opocno-certiskola
(www.zamek-opocno.cz; www.facebook.com/zamekopocno; www.instagram.com/zamekopocno)

 

Jak probíhalo setkání polského a našeho prezidenta v Náchodě

V úterý 24. ledna proběhlo na náchodské radnici osobní setkání prezidenta Miloše Zemana s jeho polským protějškem Andrzejem Dudou, kteří přijali pozvání zdejšího starosty Jana Birke. Doprovázeni byli svými manželkami, paní Ivanou Zemanovou a paní Agatou Kornhauser-Duda.
Miloš Zeman s chotí zahájili svůj program již v dopoledních hodinách nejprve procházkou po náchodské pěší zóně a poté společným obědem s osobnostmi a podnikateli náchodského regionu. V odpoledních hodinách došlo k oficiálnímu setkání obou prezidentských párů s vojenskými poctami za účasti čestné jednotky a Hudby Hradní stráže před budovou radnice na Masarykově náměstí. Následovala hlavní část programu, kterou bylo bilaterární jednání delegací a osobností zapojených do lokální přeshraniční spolupráce mezi oběma zeměmi.
Jedním ze stěžejních témat bylo dopravní propojení obou států a jeho význam s ohledem na vybudování obchvatu města Náchod v symbióze s dostavbou dálnice D11 a jejího napojení na polskou rychlostní silnici S3 vedoucí přes celé Polsko až k Baltskému moři. Zmíněn byl také záměr realizace přímého železniční spojení vysokorychlostní tratí Praha - Hradec Králové - Wrocław a další možnosti rozvoje regionální přeshraniční železniční infrastruktury. Důležitým bodem jednání byl také rozvoj příhraničního cestovního ruchu, jehož potenciál je podporován dotačními projekty v rámci přeshraniční spolupráce, aktuálně především v oblasti lázeňství. Prostor byl věnován také dalším formám spolupráce v česko-polských euroregionech a česko-polským vztahům. Jednání bylo zakončeno tiskovou konferencí.
Miloš Zeman se společně s Janem Birke následně přesunul na plánované veřejné setkání s občany na Masarykově náměstí, kde jej čekala přibližně tři čtvrtě hodiny dlouhá diskuze. Při této příležitosti byl dekorován prapor Náchoda pamětní stuhou prezidenta republiky. Náchodský starosta předal prezidentovi dar v podobě dárkového koše s lokálními produkty od regionálních výrobců. Oba prezidentské páry svou návštěvu zakončily společnou soukromou večeří v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój.

 FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 

Povodeň na Lhotce v červenci 1958, tedy před 65 lety . Domek na fotografii se zachoval jako provozní budova Autobazaru, naproti místo čističky odpadních vod rostou stromy. Trasa tehdy daleko užší silnice je ještě vedena složitějším způsobem.